Colimator

„Păianjenii Califatului” și misteriosul jihadist român de pe Facebook

  Doi americani demontează susținerea că România nu are cetățeni implicați în rețeaua Luptători Străini pentru grupul Stat Islamic România […]

 

Doi americani demontează susținerea că România nu are cetățeni implicați în rețeaua Luptători Străini pentru grupul Stat Islamic

România pretinde că nu există cetățeni români înrolați în rețeaua grupurilor jihadiste din Siria și Irak: un grup de cercetători a descoperit, însă, cel puțin un român (așa-zis „Păianjen al Califatului”) care este activ pe Facebook (FB), în procesul de propagandă și recrutare pentru grupul terorist Stat Islamic. Cu postările FB pe masă, susținerile unilaterale ale Guvernului de la București și ale Ministerului său de Externe devin greu acceptabile. Feisbucismul și site-ul Facebook ar fi oferit României cheia rezolvării multora dintre problemele sale trecute și prezente.

Într-un alt context, procurorii militari ai fostului „educator” comunist de la Aiud, Augustin Lazăr, susțin și azi că jandarmii au acționat violent la mitingul Diasporei din 10 August 2018: platforma social- media Facebook (FB) vine cu imagini și susține însă, că violența a venit dublu din partea grupurilor „haștag rezist”, cele care și-au planificat (în avans și fără cenzura FB) asaltul asupra sediului Guvernului din Piața Victoriei: astfel, susținerile unilaterale ale Parchetului General de la București devin controversate. Dacă Guvernul ar fi avut informație și servicii secrete fidele, ar fi scutit bani, efort și mulți ani din istoria sa recentă în rezolvarea unor probleme care îi afectează zilnic siguranța națională; fenomene precum „haștag rezist” sau implicarea (in)directă a unor etnici români în conflictul din Siria și Irak sunt doar două dintre exemple.

                            Cum începe plasa pentru „păianjen”

Pe un mini-proiect, doi cercetători americani, Gregory Waters și Robert Postings, stau 6 luni pe linkurile Facebook ale grupului terorist sunnit Stat Islamic (IS) și întocmesc o „hartă” a recrutorilor și agenților IS, cu peste 1000 de profile care au conexiuni în 96 de state, printre care și România: potrivit proiectului, cel puțin un „Senior” IS se află în România – țară care a negat permanent prezența cetățenilor români în rețeaua milițiilor islamiste din Siria și care, după 1990, de la Sergiu Celac până la Theodor Meleșcanu, a avut un unic slogan pe politica sa externă: „Eu sunt mic, nu știu nimic”.

Facebook protejează islamismul. Click pe imagine pentru mărire!

Deloc hazardat, după ce au fost documentate din România până în Pakistan și Sri Lanka mai mult de 5000 de comunicații între „surse” și „receptori” de rang ai Califatului IS, proiectul celor doi americani a fost numit „Păianjenii Califatului”. Ca și în cazul comunicațiilor „haștag rezist” din pregătirea mitingului din 10 August, Facebook nu a făcut nimic ca să elimine rapid activitatea de propagandă a conturilor jihadiste „Păianjenii Califatului”.

                              Cei doi cercetători crează o „arhivă”

… cu „prietenii” Facebook ai membrilor IS și cu cei care îi „urmăresc” pe FB (followers), folosind orice element- de ex. locația declarată sau numele „de război” al celor implicați (Al-Iraqi- “al Irakului”), sau orice pagină de FB căreia i s-a dat „like”, atașând eventual sintagma „Foreign Fighters” (Luptători Străini) acolo unde utilizatorii FB au călătorit dintr-un stat spre alt stat cu baze IS. Ca „mărimi fizice de lucru”, cei doi folosesc în descrierea rețelei IS două noțiuni: „nodul”- care reprezintă orice profil Facebook de membru sau suporter IS și „marginea”, care este comunicarea stabilită între două „noduri”, creată de doi individuali „prieteni” pe Facebook.

                             Cercetarea americană nu dezvăluie identitatea

… „păianjenului” islamist monitorizat în România, dar oferă certitudinea că el există și că, în prezența unui SRI ocupat în ultimii ani mai degrabă cu spionarea propriei populații (în cadrul așa-numitei campanii anti-corupții), radicalismul islamic – atât cât există el în prezent în Țara Mioriței, nu are amploare, dar are „camuflaj” și activitate. Mai mult, autorii Proiectului insistă că ei nu au scos la iveală decât o mică parte din întregul angrenaj Stat Islamic de pe platforma Facebook:  ceea ce sugerează că România, un stat- gazdă pentru câteva mii de solicitanți de azil proveniți inclusiv din state islamiste cu potențial terorist, poate fi în continuare scena unor operațiuni specifice sprijinirii terorismului islamic de peste frontiere.

România în topul „Foreign Fighters”. Click pe imagine pentru mărire!

                          Profil de Popescu cu propagandă

Posibil, păianjenul Califatului din România se numește Popescu. Probabil, este convertit la Islam de tânăr, iar patronul său este vreun mic negustor din comunitatea locală. Potențial, dacă este activ online, misiunile sale se reduc la propagandă, recrutare, hackingul unor conturi non-Stat Islamic pentru a fi folosite tot pentru propagandă islamistă. Foarte posibil, omul este parte a unei comunități virtuale de mai multe profile, care schimbă și îmbogățesc informații „din domeniu”.

România și „Păianjenii”. Click pe imagine pentru mărire!

Eventual, „Păianjenul” român poate fi folosit și pentru efectuarea unor transmisii de bani peste hotare, către grupuri sau familii implicate în activități teroriste. În oct. 2017, CristoiuBlog dezvăluia că între 2010-2016, Oficiul Național pentru Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a transmis Serviciului Român de Informații (SRI) un număr de 53 de sesizări privind finanțarea terorismului de pe teritoriul României. Șocant, parteneriatul SIE- SRI nu a reținut ulterior niciunul dintre zecile de cazuri prezentate, în timp ec serviciile britanice au capturat sume uriașe pe monitorizarea finanțării terorismului.

                                Fiindcă Facebook ajută…

… suporterii Stat Islamic să depășească granițele comunicării, autorii cercetării „Păianjenii Califatului” împart rețeaua globală IS în comunități individuale bazate pe „conectivitate”, nu pe regiune, pentru a acoperi cât mai bine relațiile lor internaționale. Pe comunicare, subiectul din România apare „în comunitate” cu profile din țări ca Afganistan, Austria, Egipt, Etiopia, Finlanda, Germania, Maroc, Filipine, Rusia, Somalia, Marea Britanie, Turcia, state care au medii radical-islamiste locale puternice: în plus, unele dintre aceste state nu posedă instituții pentru ripostă anti-teroristă viguroase, impunându-se, în schimb, ca surse de migrație ilegală la nivel global: care este tot un factor de risc în domeniu.

                                 Cine sunt „Luptătorii Străini”

„Luptătorii Străini” (Foreign Fighters) sunt cetățeni străini (inclusiv ai statelor UE) care au călătorit după 2014, anul inaugurării Califatului IS, spre Siria pentru a se alătura unor grupuri islamiste locale, inclusiv Stat Islamic.

„Luptători Străini” (Foreign Fighters) din România în Siria. Click pe imagine pentru mărire!

În 2014, Direcția anti-Teroristă DIICOT îi denumea în Rapoartele sale, eronat și grotesc, „Forint Fighters” (sau „Luptătorii Forint”, unde forintul este moneda națională a Ungariei), pentru ca în 2016 să lovească din nou și să-i redenumească „Foreigh Fighters” (sic!). Punând întreaga Europă în pericol, țări spălate vârtos pe creierul actului de guvernare cu „political correctness” așa cum este Suedia, intenționează iertarea totală a sutelor de cetățeni care au luptat de partea IS și au revenit în Europa. Alte state, precum Franța sau Marea Britanie, au procedat la trimiterea în judecată sau, în unele cazuri, retragerea cetățeniei pentru proprii Luptători Străini.

            Bucureștiul a păstrat o tăcere prudentă în domeniu

… fiindcă recunoașterea existenței „Luptătorilor Străini” sau a cetățenilor români care i-au sprijinit pe cei înrolați în Siria sau Irak ar fi creat un disconfort politic: cu raportări la numeroasele și stufoasele agenții de securitate și anti-terorism din birocrația UE, cu un SRI care „dejoacă” atentate teroriste pe care Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) – DIICOT nu le mai raportează la UE (spre unitatea Eurojust) fiindcă sunt luate în considerație doar acele atacuri „care afectează două sau mai multe state”, dar și cu slabele resurse alocate: este vorba de numărul infim de procurori afectați anti-terorismului la Unitatea Centrală DIICOT, ca să nu se mai menționeze zilele când procurorii-activiști sunt plecați acasă fiindcă au de organizat „proteste” a doua zi: pe scări, la „Trebonal”.

                                                                                                                         Traian Horia

Sursa: https://www.cristoiublog.ro/invitatii-cristoiublog-ro-traian-horia-corespondenta-de-la-londra-12/

 

 

1 Comment

  1. Voga

    Iohannis vrea să predea Romînia derbedeilor UEv care vor să umple Europa cu așa-ziși refugiați din țări teroriste. Atenție la Iohannis și nu îi dați votul, e un om iresponsabil și periculos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *