Cadran international

Pandemia și puterea corporațiilor globale

  Titlu mi-a fost inspirat de opera unei cunoscute cercetătoare germane. Anna Holzscheiter (n. 3 iulie 1976) este, începând din […]

 

Titlu mi-a fost inspirat de opera unei cunoscute cercetătoare germane.

Anna Holzscheiter (n. 3 iulie 1976) este, începând din anul 2015, șefă a unui grup de cercetare intitulat Guvernare pentru sănătatea globală la Berlin Science Center (WZB). A absolvit Ludwig-Maximilians-Universität München (literatură engleză, politologie, mass-media și comunicare), apoi un Masterat (cu distincție) în relații internaționale și teorie politică la Universitatea din Westminster, Londra (2000), Doctorat (Summa cum laude) în Științe Politice și Sociale la Freie Universität Berlin (2006). A fost Fellow la Departamentul de Sănătate Publică și Politici, London School of Hygiene & Medical Tropical (2007 – 2010 ) și la Centrul pentru Studii Europene, Universitatea Harvard (2014 2015 ). Profesor de științe politice și politici internaționale la Freie Universität Berlin(2014-2019), iar din 2019 profesor de politică internațională la Universitatea Tehnică Dresda. Cartea sa, Children’s Rights in International Politics. The Transformative Power of Discourse, este una de referință.

Puterea corporațiilor globale este titlul prelegerii introductive a cursului susținut în 2019 la TU Dresda. Ce spune Anna Holzscheiter: „Cred că toți suntem de acord că, în special, în politica globală de sănătate, interdependențele dintre marile fundații private Gates, Wellcome Trust, Open Society Foundation și alți actori ai societății civile, mass-media și știința au devenit atât de dense încât se poate vorbi despre o rețea invizibilă de dependențe și de dominare.” Actorii privați nu numai că finanțează, dar stabilesc și direcțiile, subiectele și termenii. Este de la sine înțeles că este vorba despre economie și „eficiență”, problemele de sănătate sunt depolitizate. Potrivit lui Anna Holzscheiter, „acest lucru este exprimat și în vocabularul ecosistemului, care între timp a înlocuit retorica cochetă a câștigului și a parteneriatului public-privat”… Citez din nou: ”În calitate de actori „fără scop lucrativ”, care se presupune că nu sunt orientați spre obținerea unui profit, acești particulari își aplică soluțiile alternative propuse-bazate în realitate pe piață, fără legitimare democratică”.

Se știe că sănătatea este o afacere mare, iar mulți câștiga foarte bine din ea. Adesea fără niciun fel de scrupule. În anii ’70, filozoful austriac Ivan Ilich, în celebra carte Nemesis Medicina (din păcate netradusă în limba română) acuza corporațiile farmaceutice că, profitând de puterea financiară și de mass media cumpărată, induc oamenilor un consum exagerat și o dependență de medicamente (pentru a crește profitul), fără să se gândească la patologia produsă de medicament (iatrogenia). Ulterior, datorită presiunii publice, marile corporații au adoptat coduri etice. Dar atunci când câștigul era tentant, le-au încălcat, deși (rar) au fost sancționate de organismele de supraveghere și control (naționale și/sau internaționale).

Când e profitul mai mare decât într-o pandemie?

În primăvara anului 2009, OMS a lansat pandemia de gripă porcină. Dar anterior a elaborat un scenariu și un plan de pandemie în redactarea cărora a implicat și organizații de lobby finanțate de industrie. Criteriile pandemice au fost substanțial reduse. „Dacă medicina moleculară modernă nu ar exista, cu analizele genetice, anticorpi și laboratoarele de referință, atunci gripa porcină ar fi cucerit lumea și niciun medic nu ar fi observat nimic. Dar lucrurile au stat altfel. Mass-media, medici interesați și lobby-ul farmaceutic au alarmat sistematic lumea de pericolul unei boli amenințătoare și cu scenarii de dezastru” (Der Spiegel, 8 martie 2010).

Cine a avut de câștigat?

Ne spune Medicament Telegram (citând cotidianul FAZ din 21 aprilie 2010) „Pentru producătorii de vaccinuri și inhibitori ai neuraminidazei, ghidurile pandemice diseminate de OMS s-au dovedit a fi un adevărat pachet de stimulare și promovare. Doar la o companie au crescut vânzările în primul trimestrul 2010 cu 1,1 miliarde USD prin comercializarea de vaccinuri antigripale. Profitul net al companiei a crescut cu aproximativ 50% în această perioadă.” La acea vreme, miliarde de dolari din fonduri publice au fost plătite pentru medicamentul antigripal Tamiflu. Ulterior, Tamiflu s-a dovedit a fi ineficient în gripa porcină, existând acuze că datele experimentale au fost înfrumusețate. La vaccinarea împotriva gripei porcine au existat efecte secundare considerabile, cum ar fi șocul alergic și narcolepsia (boala somnului), în special la copii și adolescenții. Pentru a putea folosi produsul rapid, acesta nu a fost testat suficient. Producătorul a fost acuzat că a ascuns rapoartele cu efecte secundare, dar despăgubirile le-au plătit tot statele, care au impus vaccinarea obligatorie.

În pandemia cu coronavirus constatăm unele similitudini.

1. Înainte de a declara pandemia, s-a elaborat un studiu și un scenariu (Eveniment 201), la Centrul pentru Securitatea Sănătății (CHS) de la Universitatea Johns Hopkins, în octombrie 2019, care a fost realizat în colaborare cu doi parteneri puternici: Forumul Economic Mondial (WEF) și Fundația Bill & Melinda Gates.

2. Mass-media și-a făcut datoria: a preluat declarațiile alarmiste ale OMS și a difuzat o viziune apocaliptică, inducând o isterie colectivă, respectând recomandarea din Eveniment 201 (piața să fie inundata rapid cu mesajele și informațiile dorite de OMS, iar alte mesaje trebuie suprimate).

3. Ghidurile OMS recomandă testarea în masă –“testați, testați, testați”. La fel și Bill Gates. Aceasta în condițiile în care în multe state nu există paturi de anestezie și ventilatoare pentru a trata toți bolnavii cu forme grave. E foarte bine să testăm în masă dacă ne permitem financiar, dar să nu uităm că testarea dă indicații cu privire la amploarea fenomenului și a măsurilor, care trebuiesc luate, dar nu tratează bolnavi. Unii ar putea spune că salvează viața altora. E un punct de vedere pe care însă le recomand să-l comunice bolnavului, care nu are loc la ventilator și familiei acestuia. În plus, testăm și identificăm virusul, nu titrul de anticorpi. Cu alte cuvinte, în prezent nu măsurăm incidența bolii, ci activitatea specialiștilor care o caută. Vom vedea, în final, care sunt firmele producătoare de aparatură și teste și care a fost profitul.

4. În actuala pandemie de coronavirus, se lucrează febril la dezvoltarea unui vaccin. În mod normal, vor trece multe luni până când se vor solicita și parcurge procedurile de revizuire și aprobare. Dar la panica/isteria indusă, lucrurile s-ar putea să se schimbe. Pe 18 martie, Christian Drosten (un eminent virusolog german, consilier al Angelei Merkel) a propus o aprobare simplificată a vaccinului: „Dacă vrem să facem totul ca societate, dacă nu dorim cu adevărat să acceptăm o rată a decesului crescut la populația mai în vârstă, atunci probabil că trebuie să înlocuim reglementarea la vaccinuri și să o simplificam maxim. Efectele secundare ar trebui să fie acceptate ca inerente și statul ar trebui să fie responsabil pentru ele.“ O problemă: Christian Drosten are un Institut, care a pus la punct teste achiziționate ulterior de Guvernul Federal german. Acum lucrează la un vaccin. El a confirmat faptul că Fundația Gates joacă un rol important în gestionarea pandemiei și că Institutul său primește finanțare importantă de la Fundația Bill & Melinda Gates.

În concluzie, trebuie să avem o gândire pozitivă. După vremurile Coronavirusului, o mulțime de oameni vor suferi pierderi din cauza crizei economice. Dar nu toți. Unii vor câștiga. Să ne bucurăm pentru ei.

                                                                                              Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE

P.S.1. După pandemie, lumea, probabil, nu va fi la fel ca înainte. Ca orice criză, va determina schimbări importante. Este cu atât mai important să menținem drepturile omului și, mai ales, libertatea de exprimare ca nucleu al democrației.
P.S.2. Din citate am eliminat numele firmelor. Dintr-un motiv simplu: ele sunt prezente pe toate piețele și sponsorizează lideri de opinie medicali, oameni politici, plătesc mass-media (pentru publicitate), finanțează partide. Toate într-un cadru reglementat de codurile etice.

 

3 Comments

 1. Crima sechestrarii in casa priveaza batranii si copiii in primul rand de expunerea la soare care ucide virusii din corpul nostru pe care il dezinfecteaza astfel ! Zic virologii germani(altii decat Drosten, si mai bine calificati ca el caci nu alearga sa-si vanda nicio marfa), trebuie iesit neaparat din casa pentru a te expune soarelui indispensabil pentru sanatate si trebuie avut contact cu tot felul de oameni inclusiv cu cei infestati tocmai ca sa obligam organismele noastre sa se autoimunizeze ,procedeu ce nu are loc decat daca ne expunem virusilor care sunt continu in noi si in jurul nostru !
  Daca romanii nu se revolta spre a opri aceasta sechestrare or sa distrug economia complet !!!!
  Se descompune Romania caci ei asta si vor, dusmanii poporului roman !
  Aceasta sechestrare este total anticonstitutionala caci nu este justificata : acest virus este de zece ori mai putin producator de victime decat o gripa banala . In Franta si in Germania lumea se pregateste de revolta daca clanurile conducatoare vor prelungi carantina dincolo de sase saptamani, adica de mijlocul lui Aprilie !
  Au distrus economiile tarilor prin carantina asta legal nefondata !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Traducere mecanica din
  Frankfurter Allgemeine Zeitung
  link:
  https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/corona-lage-in-sueditalien-aufrufe-zur-revolution-16702035.html

  Ultimele știri

  SITUAȚIA CORONEI DIN SUDUL ITALIEI:solicită revoluție
  În sudul Italiei, oamenii amenința cu „asaltarea palatelor”. Serviciul secret avertizează asupra tulburărilor sociale. Deja au fost încercate jafuri. Situația economică a regiunii este fatală din cauza Coronei.
  • DE MATTHIAS RÜB , ROMA
  • -ACTUALIZAT LA 29.03.2020 – 14:08
  .
  Da sperietura Palermo, joi, guvernul de la Roma este vizibil mutat la nivelul membrelor. Sâmbătă seară, premierul Giuseppe Conte s-a adresat oamenilor cu o adresă de televiziune pe termen scurt și i-a asigurat: „Lo Stato c’è!” (Statul este acolo pentru tine). Conte a eliberat 4,3 miliarde de euro cu efect imediat. Banii urmează să fie distribuiți de către municipalități celor mai nevoiași, cu bonuri de cumpărături și colete alimentare, dar și prin numerar.

  Matthias Rüb
  Corespondent politic pentru Italia, Vatican, Albania și Malta cu sediul la Roma.
  • FAZ
  Joi după-amiază, o duzină de clienți din sucursala Lidl de pe Viale della Regione Siciliana din nord-vestul Palermo și-a împins căruțele de cumpărături la pachet către casele de marcat. Apoi, însă, „cumpărătorii” au trecut pe lângă casele de marcat cu mașinile și au plecat. Conducerea filialei a chemat poliția. În curând a sosit și a readus situația sub control. De atunci, poliția și carabinierii, precum și vehiculele de urgență și transportatorii de personal, au stat în fața tuturor supermarketurilor și a centrelor comerciale în care se află marile magazine alimentare

 3. ba trebuie sa iesim afara si sa avem contacte ca sa ne imunizam! cititi bine caci pare desteapta nemtoaica asta !
  Subject: Fw: parereautorizata

  Sursa: http://contramundum.ro/2020/03/28/virolog-decorat-de-guvernul-german-opriti-carantina/

  Profesorul doctor Karin Mölling s-a născut în anul 1943 și este un virolog și un cercetător al SIDA recunoscut la nivel internațional. Până în anul 2009 a fost directorul institutului de virologie medicală de la Universitatea din Zurich. În anul 2007 a primit Swiss-Award, un premiu acordat personalităților elvețiene remarcabile. În anul 2018 a primul decorația Ordinul de Merit clasa 1 a Republicii Federale Germania.

  Iată cele mai importante afirmații ale prof. Mölling:

  Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe.
  Vi se spune în fiecare dimineață câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în această iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.
  Poate că nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine.
  20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.
  Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China?
  Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână.
  Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului.
  Din câte știu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevărat verificate.
  Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu toții spun: faceți ceva! Vreau doar să previn carantina.
  Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care merg la plimbare. Pot spune doar atât: da, ar trebui să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează. Toată lumea își poate imagina acest lucru. Al doilea lucru este că apare acțiunea benefică a soarelui. Lumina ultravioletă ucide virușii. Este bine pentru copiii care se joacă afară, care fac sport afară. Este bine afară! Este cel mai bine dacă am putea sta afară!
  Sub nicio formă carantină!

  Întrebare: Doamnă profesor Mölling sunteți un virolog reputat și premiat. Ați publicat o carte despre viruși. Cum vedeți situația prezentă legată de SARS-Corona 2? Cât de periculos este acest coronavirus?

  Profesor Mölling: Acest virus a dus la o pandemie, ceea ce înseamnă că este foarte contagios și este prezent în multe țări. Dar virusul nu reprezintă o cauză a unei boli severe. Există o rudă a acestui virus, Mers-Corona, în cămile. 37% dintre cămilele infectate vor muri. Există de asemenea virusul Ebola: cei care sunt infectați au o probabilitate de 90% să moară. Aceste ordine de mărime nu își au locul aici! Numărul celor infectați și rata exactă a mortalității nu sunt în întregime cunoscute. Din această cauză rata mortalității fluctuează, dar este mică.

  Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe. Acum avem un sezon de iarnă un pic întârziat. Gripa deja se duce iar SARS-Corona 2 este în ascensiune. Rata de contagiune este foarte mare. Dar, în opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Când am luat gripă, am crezut că voi muri. Toți cei care au avut SARS-Corona 2 îmi spun că nu aceasta a fost experiența lor.

  Întrebare: Ați pledat deja, în interviurile acordate, pentru punerea lucrurilor în context. V-ați referit de asemenea la cei aproximativ 25.000 de morți din Germania din timpul gripei din 2017/2018. Cum ar trebui să înțelegem acest lucru? Cum ar trebui să punem lucrurile în context?

  Profesor Mölling: Cred că lucrurile sunt decupate în așa fel încât să se transmite o anumită panică. Vi se spune în fiecare dimineața câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în acea iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dură, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectați. Nu ni se prezintă deloc aceste numere. Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.

  În fiecare săptămână cineva moare în Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. În toată Germania mor din aceeași cauză 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred că am mai avut astfel de situații ca cea de acum de câteva ori iar măsurile sunt exagerate.

  Î: Politicieni se referă la virologi precum profesorul Christian Drosten, de exemplu, când iau astfel de măsuri precum cele implementate acum, care restrâng puternic viața publică. Totuși, dumneavoastră nu considerați aceste măsuri ca fiind echilibrate. De ce?

  Profesor Mölling: Exagerează! Domnul Drosten este un foarte bun om de știință. De asemenea, el știe datele mai bine decât alții. Iar el este cel care a conceput testul. Testul ne-a făcut să ne dă seama că oamenii nu au doar gripă, ci și un alt virus. Domnul Drosten nu ia decizii. El spune: acesta ar putea fi cazul sau nu ar putea fi cazul! Și evită predicțiile. Cel puțin în faza inițială el nu a fost de acord să se închidă urgent școlile. Mai târziu, a apărut în presă că el ar fi în favoarea acestei măsuri. Există de asemenea opinii variate în rândul virologilor. Există printre ei agitatori ai gloatei, să-i trecem cu vederea pentru moment. Institutul Robert Koch împinge lucrurile un pic cam tare. Este o autoritate de sănătate și este structurat diferit decât în știință.

  Miercuri l-am auzit pe domnul Wieler de la Institutul Robert Koch spunând că se așteaptă ca zece milioane de oameni să fie infectați. Trebuie să spun: infectații nu sunt nici pe departe cea mai mare problemă. Trebuie protejați bătrânii! Și marile focare de infecție! În caz de îndoială, virologia înseamnă izolare, protejare. Asta facem la aeroporturi. Dar nu sunt de acord, precum unii dintre colegii mei, că trebuie să luăm aceleași măsuri în viața privată, în restaurante, în familie, în grădinițe și mai presus de toate la locurile de joacă.

  Aș face o distincție importantă pentru cei bătrâni. Eu mă număr de asemenea printre cei bătrâni. Sunt de părere că poate nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine. Dar trebuie să-i protejăm pe bătrâni și să-i protejăm într-un fel în care poate fi analizat. Este oare normal ceea ce facem acum, să luptăm cu epidemia prin măsuri care aproape că paralizează întreaga economie mondială?

  Întrebare: Înseamnă asta că grădinițele, școlile și restaurantele nu ar trebui închise, așa cum se întâmplă acum? Se vorbește acum de o carantină totală.

  Profesor Mölling: Se va ajunge curând la asta. Suntem pregătiți pentru asta. Liderul din Bavaria, Soder, a afirmat deja acest lucru, joi. Cancelarul Merkel a lăsat de asemenea deschisă această posibilitate. A vorbit de un „simț al proporțiilor”. Un simț al proporțiilor este ceva diferit în opinia mea. Institutul Robert Koch furnizează cifrele. Apoi oamenii stau și ascultă: 20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.

  Gripa din 2018 care a înregistrat 25.000 de morți nu a pus un moment pe gânduri presa. Spitalele au trebuit să se descurce cu un număr de 60.000 de pacienți suplimentari, care nu au reprezentat nici pentru clinici vreo problemă!

  Întrebare: Dar acesta este unul din argumente. Politicienii spun: vrem să prevenim 20.000 de morți. Din acest motiv vrem să intervenim drastic în viața societății.

  Profesor Mölling: Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China? Mă refer la ceea ce s-a petrecut în alte situații. Știu că oamenii îmi vor spune: gripa este diferită de această boală. Dar gripa este o boală foarte serioasă, să fim bine înțeleși. 25.000 de morți sunt foarte mulți și nu ne dorim acest lucru. Dar spitalele s-au descurcat. Iar acum noi ne temem că spitalele nu pot face față, că avem nevoie de mai multe ventilatoare, dar am concediat 4700 de asistente. Va fi destul de complicat deoarece producătorii nu le pot livra repede.

  Vor să prelungească cât mai mult această stare. Toată speranța mea de a câștiga timp se bazează pe testele rapide de la Hoffmann-La Roche. Au cele mai rapide și bune teste. Am contribuit la dezvoltarea testului rapid de gripă la Zurich și l-am testat pe pacienții mei. Când va veni acel test, panica se va dezamorsa rapid.

  Dezvoltarea unui vaccin va dura cel puțin un an. Primul lucru de care avem nevoie este un test. Am fost cercetător al HIV și am fost implicat în astfel de lucruri. Testele rapide ajută enorm. Dacă toată lumea știe că există doar oameni neinfectați pe pământ sau în tren, atunci pot sta liniștit.

  Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână. Problema principală cu epidemia de Sars-Corona 2 este caracterul ei asimptomatic: oamenii nu își dau seama de ea și îi infectează pe alții.

  Întrebare: Oamenii se referă mereu la exemplul Italiei, unde se spune că mortalitatea este cu mult mai mare decât media. Cum vedeți aceste lucruri?

  Profesor Mölling: Ați prins bine lucrurile. Nu știm! Cifrele se presupune că sunt mai mari dar nu știm cu siguranță asta. Există doi viruși în Italia. Un ziarist de la publicația „La Repubblica” a făcut referire la viața de familie diferită din Italia, unde oamenii stau mult mai mult timp unii cu alții și în felul acesta se pot infecta unii pe alții mult mai ușor.
  Poate că nici sistemul lor de sănătate nu este la fel de bine pus la punct ca al nostru. Nu știu. Lombardia este citată ca fiind una dintre cele mai rele zone industriale când vine vorba de poluarea aerului, poluare și alți parametrii. Am publicat articole despre poluarea aerului în China. În acele articole, există întotdeauna comparații între China și metroul new-yorkez și Lombardia.

  Nimeni nu se întreabă: sunt cifrele eronate în Italia, sunt ei cu nouă zile înaintea noastră în epidemie? Cum știm, cât de mulți oameni sunt testați? De cât timp sunt testele la dispoziția autorităților? Te poți uita la aceste curbe de creștere și poți vedea unde ești. Suntem încă pe un trend crescător. Dar dacă numărul celor infectați este de 100 de ori mai mare, atunci rata mortalității este aceeași.

  Întrebare: Cum vedeți situația din China, locul din care a pornit virusul și boala? China este dată acum ca un exemplu pentru cât de bine a fost rezolvată criza.

  Profesor Mölling: Astfel de infecții, inclusiv gripa, vin adesea din China. Există anumite motive pentru care se întâmplă aceste lucruri. Virusul rezultă dintr-o combinație explozivă de viruși de la porci, păsări și animale. Nu este cazul acum, dar cu toate acestea noul virus vine din China deoarece virușii apar când avem o densitate a populației.

  Ebola a rămas mereu în junglă până când a apărut mobilitatea: călătoriile, vasele, trenurile, călătoriile la piețele săptămânale și școlile. Apoi am descoperit dintr-odată Ebola în trei țări. De vină este mobilitatea. China trebuia să ia o măsură de Anul Nou, din moment ce sute de mii de oameni ar fi călătorit acolo. Era o problemă.
  Există două rate ale infecțiilor: în Wuhan City este de 10 ori mai mare decât în împrejurimi. Există o diferență mare între oraș și rural. De ce? Din cauza densității populației, a poluării aerului, a densității din apartamente. În cazul Chinei, poluarea aerului nu este niciodată menționată, deoarece este produsă de industriile care există încă în oraș.

  În urmă cu doi ani, când am fost la Beijing, severitatea poluării aerului depindea, de asemenea, de ora din zi și de vânt. Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului. Dar nu este o tuse produsă de viruși ci de particule de praf. Acesta este cu siguranță un factor, dar nu am citit despre el nicăieri. Dar am fost în China și am scris o lucrare despre asta.

  Mai mult trebuie spus că sunt mii de oameni care trăiesc în zgârie nori iar aceștia sunt apropiați. Este ca un sat cu 10.000 de oameni care trăiesc într-un mic bloc. Dacă ies cu toții afară apare un risc de infecție. Dar în interior desigur că riscul de infecție este uriaș. Interioarele sunt mult mai contagioase decât aerul proaspăt de afară. Carantina în fapt poate avea un impact negativ. Nu ne putem compara cu China. Smog, densitatea populației și toate celelalte. Noi nu avem problemele acestea.

  Întrebare: Așadar, carantina care este menționată din ce în ce mai des…

  Profesor Mölling: Da, exact despre asta vorbesc. Este singurul lucru de care mă tem. Este greșit! Tocmai de asta m-am decis să vorbesc. Este singurul lucru pe care îl putem face pentru a băga la loc spiridușul în sticlă. Celelalte lucruri deja s-au produs, așa că de ce să mai mă preocup? Avem nevoie de aer și soare, aerul diluează virușii iar soarele cu razele ultraviolete îi ucide Dar nu carantină! Nu te infectezi pe străzi!

  Altfel, sper că vor apărea testele rapide, deși sunt dificil de produs. Trebuie să treci printr-un proces de validare, să vezi dacă funcționează așa cum trebuie. Din câte știu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevărat verificate. Chinezii chiar au ajustat testul. Este dificil de făcut.

  Întrebare: Ați avertizat de asemenea asupra panici. Ce rol joacă media în asta?

  Profesor Mölling: Cred că de vreo câțiva ani avem o situație nou. Nu așa au stat lucrurile cu SARS-Corona 1. Noutatea constă în felul în care tinerii iau unii de la alții informațiile. Asta a schimbat lumea. În acest moment toată lumea este educată virologic. Ceea ce e bine. E bine să te speli pe mâini și în viitor. A strănuta în cot este ceva ce am recomandat de acum zece ani. Toate astea sunt bune.

  Dar faptul că cineva declară numărul morților și al celor infectați fără nicio referință, astăzi 16 morți, mâine alți 1000 de oameni infectați, produce frică. Ne sunt puse în față numere care înfricoșează. Dar nu sunt corelate cu alte numere, iar apoi taximetristul îmi spune că va muri dacă va trebui să-și închidă afacerea. Trebuie avut și asta în vedere. Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu toții spun: faceți ceva! Vreau doar să previn carantina.

  Întrebare: Ce susțineți? Ce alternative aveți în vedere și ce pot face indivizii care nu vor să se alăture aceste campanii de panică?

  Profesor Mölling: Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care ies la plimbare. Pot spune doar: Da, trebuie să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează: oricine își poate da seama de asta. În al doilea rând, este soarele. Razele ultraviolete ucid virușii. Este bine să se joace afară copii. Este bine să stea afară. Cel mai bine.

  Ce mai rămâne de făcut este purtarea de măști. Virușii sunt mici și pot pătrunde în multe locuri. O mască de gură te protejează împotriva infecțiilor din stropi. De ce ar trebui să păstrezi o distanță de 1,5 metri. Doar din acest motiv.

  Virusul de unul singur nu călătorește departe. Virusul stă pe stropi și pe salivă. Când mă duc la cumpărături, îmi pun eșarfa pe gură și nas, nu vorbesc prea mult, apoi mi-o dau jos – toată lumea ar trebui să facă asta. Este important să-i izolăm și să-i protejăm pe bătrâni. Apoi cât mai mult aer proaspăt și raze ultraviolete. Mai mult, deschideți grădinițele și școlile în loc de a arunca familiile în haos. Școlile sunt cele mai bune locuri de a-i aduna și de unde afli cum se transmite lanțul infecțios. Poți controla asta și poți reacționa. Tinerii ies și mănâncă înghețată. Nu e bine. Trebuie să bea ceva fierbinte!

  Dar sub nicio formă carantină! Oamenii trebuie să meargă la restaurante pe riscul propriu. Când vremea este frumoasă, nu poți ține oamenii blocați în case. Aud asta în familie: ce facem cu copiii când este vreme frumoasă? Poți face asta o săptămână, maxim două. De asemenea trebuie construită cumva imunitatea și doar prin contact poți face asta.

  Întrebare: Ați scris o carte despre viruși ca fiind „superputerea vieții”. Este o putere foarte periculoasă, așa cum li se pare acum unora? Am citit recent thrillerul lui Richard Preston „Hot Zone” despre virusul Ebola. Ce sunt virușii, dacă ni-i puteți descrie pe scurt?

  Profesor Mölling : Cartea este gândită altfel, nu este vorba despre mari pericole. Virușii fac parte din viața noastră, la fel ca microorganismele și bacteriile. Sunt de mai mult timp pe pământ decât noi. Virușii sunt atât de flexibili și adaptabili și atât de inovatori. Ne-au ajutat să fim ceea ce suntem. Există de la începuturile evoluției.

  Ceea ce vedem acum este o evoluție pe ritm foarte rapid. Virușii sunt cele mai puternice și rapide evoluții din lumea. Sunt cea mai mare populație din lume. Numărul lor este mai mare decât al stelelor din cer sau al firelor de nisip. În principiu numărul mare al virușilor nu te face bolnav. Nu sunt decât vreo 250 de viruși care potențial te îmbolnăvesc. Boala este determinată de parametrii umani. Dacă vei închide oamenii în case, virusul nu va muri ci se va duce la căței și pisici. Întotdeauna găsește o cale de ieșire. Nu poți opri asta. Virusul nu va muri și nu va dispărea. Aceasta este estimarea mea.

  Sunt virușii Zika. Există virusul febrei West Nile care se răspândește de la New York la San Francisco în cinci ani, de la o singură pasăre care a căzut moartă în New York. Virușii sunt atât de adaptabili și versatili.

  Coronavirusul nu este cel mai rău, are un sistem de corecție ca oamenii, ceva de felul Tipp-Ex pentru genom. Virusul este atât de mare încât dacă s-ar schimba prea mult, s-ar autodistruge.

  Virușii sunt aproape o specie, nu doar un tip. Vaccinarea nu va fi ușoară. Dar virușii ar putea fi de asemenea salvatorii noștri. Scriu în prezent o carte despre virușii care ucid bacteriile. Fac asta când se multiplică. Poate că astfel pot face o alianță cu noi pentru a lupta contra bacteriilor multirezistente. Aceasta va fi marea noastră provocare în viitor.

  Interviu tradus de la https://www.rubikon.news/artikel/die-stimme-der-vernunft

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.