Cap limpede

 Panica mondială coronavirus

  Nici o organizaţie media din România (ziare, televiziuni de ştiri, site-uri, altermedia etc.) nu pare interesată să urmărească îndeaproape, […]

 

Nici o organizaţie media din România (ziare, televiziuni de ştiri, site-uri, altermedia etc.) nu pare interesată să urmărească îndeaproape, zilnic extinderea epidemiei de coronavirus, deja o pandemie după OMS, şi să ţină cotidian informată populaţia în legătură cu marea panică mondială în curs. Marile ziare occidentale, europene şi americane, ca şi televiziunile de ştiri sau cele generaliste chiar informează zi după zi despre numărul crescând de contaminări şi despre cel al deceselor, deşi deocamdată creşterea nu e exponenţială. Ieri, în 02.02.2020, numărul raportat al morţilor în China era de 304, al îmbolnăvirilor de 14 000, iar al celor ţinuţi sub observaţie este de 137 600. Tot ieri, 02.02.2020, s-a anunţat şi primul mort în urma infectării cu coronavirus din afara Chinei – este vorba de un filipinez întors în ţara sa din oraşul Wuhan, provincia Hubei.

Se închid frontiere terestre şi aeriene, se suspendă sine die zborurile înspre şi dinspre China, mai ales cele legate de Wuhan, epicentrul epidemiei. Peste 300 din top 500 cele mai mari companii globale sunt prezente la Wuhan sau în provincia Hubei, printre care Microsoft, Siemens, Renault, Honda, General Motors, Volkswagen, BMW, Peugeot etc. Industria mondială a automobilului foloseşte 200 000 de angajaţi direct la Wuhan şi peste 1 milion indirect. Wuhan şi provincia Hubei, în care e situat, constituie unul dintre marile centre industriale ale Chinei – sunt reprezentate, de asemenea, fabrici şi ateliere de materiale de construcţii, obiecte de artă decorativă, de papetărie şi articole sportive, produse alimentare şi băuturi nealcoolice etc. Wuhan şi regiunea Hubei, 56 de milioane de locuitori, sunt deja de două săptămâni în carantină severă, iar producţia industrială e grav compromisă, fabricile sunt blocate, iar aprovizionarea globală e puternic afectată.

Dacă pandemia se va prelungi dincolo de martie-aprilie, consecinţele pentru economia mondială riscă să fie catastrofale. Să nu uităm, China este uzina lumii, consumatorul american e complet dependent de muncitorul chinez. Restaurantele trag obloanele, avioanele şi trenurile nu mai circulă, şcolile s-au închis, fabricile funcţionează la subcapacitate, haotic sau se închid. În Hong Kong s-a hotărât deja că şcolile rămân închise până pe 2 martie, firmele lucrează de acasă în măsura posibilului. Economia reală, cea productivă, şi nu cea financiară şi speculativă, e deja serios atinsă. Se declanşează astfel noua mare criză economică despre care s-a tot vorbit, sub acoperirea coronavirusului ? Nimeni nu ştie să răspundă în acest moment.

Dar România nu pare a face parte din UE şi nici măcar nu e de pe planeta Pământ. Asta din punctul de vedere al acoperirii media, al interesului guvernanţilor români pentru ce se întâmplă în lume. Pentru că, altfel, farmaciile din ţară sunt în permanenţă în ruptură de stoc la măştile care pot proteja, fie şi imperfect, de contaminarea cu coronavirus. În plus, după unii cercetători, contaminarea nu se produce doar prin căile respiratorii, ci şi prin ochi. Are România stocul necesar de măşti? Dar, mai grav, suntem capabili să detectăm acest foarte periculos virus? Ministerul Sănătăţii nu se arată în nici un fel preocupat (nu e capabil?) să informeze populaţia. Evitarea panicii nu-i scuteşte pe cei răspunzători de obligaţiile profesionale obiective.

Cele mai dure, mai draconice măsuri pentru a-şi apăra populaţia au fost anunţate de autorităţile de la Washington, care practic au suprimat contactele cu China şi au impus o carantină totală celor care vin din Wuhan şi din regiunea Hubei. Începând de duminică, 02.02.2020, autorităţile americane interzic intrarea pe teritoriul lor a tuturor persoanelor care vin din China, cu excepţia cetăţenilor americani. Dar măsuri asemănătoare au luat şi alte ţări, printre care Italia, care a introdus o procedură de stare de urgenţă pe şase luni, cu suspendarea tuturor zborurilor din şi spre China. Germania, în urma altor ţări, ca SUA, Franţa, Japonia, Elveţia etc., îşi repatriază în cursul lunii februarie cetăţenii din China după ce ieri, 1 februarie, un prim zbor militar a extras 110 germani din regiunea cea mai afectată. 180 de francezi au fost repatriaţi şi plasaţi într-un centru din sudul Franţei, lângă Marsilia, pentru o carantină strictă de 14 zile, la care şi-au dat cu toţii acordul în scris.

Doar la o lună şi jumătate după declanşarea alertei la coronavirus 2019-n COV s-au înmulţit iniţiativele pentru producerea unui vaccin. Institutul Pasteur din Paris a anunţat că a reuşit să izoleze faimosul virus – în câteva ore, specialiştii francezi au descifrat secretele codului său genetic. Sunt deja mobilizate 15 echipe pentru cercetare. Dar vaccinul, care va trebui să fie testat mai întâi pe animale, nu va fi disponibil înainte de câteva luni, poate chiar 20 de luni. Din primul moment al epidemiei cu coronavirus, laboratoare din China şi din Rusia au izolat, la rândul lor, tulpina virusului, contribuind major la detectarea eventualelor persoane contaminate, şi au dat startul la căutarea unui vaccin.

De unde vine virusul? Este de origine animală, de la carnea de liliac sau de şarpe vândută ilegal în pieţele din Wuhan ? Este produs într-un laborator ca armă biologică ? Cum se propagă? Cum te poţi apăra de el ? Există vreun tratament eficace până la fabricarea unui vaccin ? Cine e cel mai expus? (Majoritatea celor decedaţi sunt persoane de peste 60 de ani care suferă de boli cronice, de inimă, de diabet etc. Dar tinerii pot fi purtători şi transmiţători involuntari ai coronavirusului.) Marile ziare (Le Figaro, Le Monde, New York Times…) încearcă să răspundă, pe chat-uri organizate, la întrebările cititorilor lor stresaţi. Presa română se ocupă insistent de mici mizerii PNL-PSD-Klaus Iohannis (inclusiv „afacerile”, bişniţele ministrului Sănătăţii, Victor Costache-Polisano Sibiu) şi e în mod evident indiferentă la spaimele cetăţenilor români. Iar faptul că ziariştii români în majoritate nu stăpânesc nici o limbă străină, nici măcar „engleaza”, pe care doar o maimuţăresc, nu-i ajută să se informeze rapid şi eficient, aşa că ne ţin la adăpost de coronavirus ca pe nişte struţi cu capul înfundat în nisip.

Noul guvern liberal, condus autoritar de paralelul, de arogantul Klaus Iohannis, cu CSAT-ul său, cu numeroasele lui servicii secrete, inclusiv SPP-ul generalului Pahonţu (vezi aiuritoarele dezvăluiri ale lui Gelu Vişan despre Lucian Pahonţu şi Daniel Funeriu), nu are astfel de greţuri. Iohannis vrea doar anticipatele sale, vrea guvernul său de paie, pus la dispoziţia comanditarilor, a patronilor săi globali. Dacă guvernul nu este capabil să gestioneze, să ţină sub observaţie şi să informeze populaţia în legătură cu marea teamă care a cuprins lumea, mai rămâne presa, fie ea doar altermedia, să le spună oamenilor câte ceva.

                                                                                                                        Petru ROMOŞAN

10 Comments

 1. Dr Copy Paste

  Rata mortalității pentru cazurile cunoscute de coronavirus din Wuhan a fost de aproximativ două procente până în prezent, însă ar putea să scadă pe măsură ce vor fi descoperite cazuri mai puțin severe, notează specialiștii.

  Este „din ce în ce mai puțin probabil ca virusul să poată fi controlat”, a spus dr. Thomas R. Frieden, fost director al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). „Prin urmare, este probabil să se răspândească, așa cum o fac gripa și alte boli, dar încă nu știm cât de mult se va extinde și cât de mortal va fi”, a adăugat acesta.

  Efectele unei pandemii ar fi probabil mai puternice în unele țări decât în altele. În timp ce Statele Unite și alte țări dezvoltate ar putea fi capabile să detecteze și să plaseze în carantină persoanele infectate, țările cu sisteme de sănătate mai slab dezvoltate ar putea să nu facă față.

  „Răspândirea acestuia (a noului tip de coronavirus, n. red.) seamănă mai mult cu răspândirea A H1N1 decât a SARS, iar eu sunt din ce în ce mai alarmat”, a spus dr. Peter Piot, directorul Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. „Chiar și o mortalitate de 1% ar însemna 10.000 de decese la fiecare milion de oameni”, a adăugat acesta.

  Cea mai vulnerabilă regiune a lumii este Africa, declară mulți experți. Peste un milion de chinezi lucrează acolo, în mare parte în proiecte miniere. De asemenea, mulți africani lucrează și studiază în China și în alte țări în care a fost identificat virusul.

  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”. CITAT Cotidianul din 3 febr

  • Ionela Ionescu

   Rata mortalitatii este calculata aiurea, adica mortii de pana azi versus infectatii (raportati) de pana azi, de parca oamenii au murit instantaneu ca la o caramida cazuta in cap …. corect ar fi sa numaram mortii din numarul infectatilor care a fost raportat acum sapte zile ( jumatatea perioadei de incubatie, ca medie), ca nu stim fiecare cate zile s-a luptat cu boala …. caz in care rata mortalitatii e MARE, foarte mare.

   Sau sa numaram mortii versus cei lecuiti, restul de zeci de mii de oameni fiind inca in stari intermediare ce nu stim daca se vor indrepta catre vindecare sau deces, iar in acest caz rata mortalitatii ar fi de 40%, tineri si batrani de-a valma.

 2. Dr Copy Paste 2

  Companiile care fac parte din cel mai important indice bursier chinez au pierdut 420 de miliarde de dolari din valoare. Peste 2.500 de acțiuni au căzut până la limita zilnică de 10%. În plus investitorii au fugit de pe yuan și de pe piețele de materii prime, arătând în această primă zi de tranzacționare de după vacanța de anul nou cât de mare este impactul economic al coronavirusului.

  ————–
  Severele corecții bursiere au venit în ciuda faptului că banca centrală a Chinei a turnat lichiditate în sistemul financiar, iar autoritățile de reglementare au luat noi măsuri de contracarare a vânzărilor de active financiare.

  Luni, până la ora prânzului, Shanghai Composite Index a pierdut 8%, ajungând aproape de minimul ultimului an și părând că va suferi cea mai mare corecție zilnică din ultimii patru ani. Yuanul a deschis ședința la cel mai redus nivel din 2020 și a pierdut 1,2 procente, dincolo de pragul simbolic de 7 unități pentru un dolar.

  Petrolul, minereul de fier, cuprul și alte materii prime tranzacționate la Shanghai au suferit și ele scăderi importante.

  ”Situația va dura ceva vreme”, a spus Iris Pang, economist ING pentru China.

  ”Nu se știe dacă lucrătorii se vor întoarce la muncă în fabrici sau câți dintre ei o vor face. Nu știm, deocamdată, care sunt performanțele financiare ale firmelor din perioada de după apariția coronavirusului. Restaurantele și comercianții ar putea să fi consemnat vânzări foarte mici,” a adăugat ea.

  Cuprul a coborât până la minimul ultimilor 3 ani, atingând limita maximă de corecție de 7%. Aluminiul, zincul și plumbul au pierdut peste 4 procente, iar soia s-a ieftinit cu 2%.

  În acest context, banca centrală a Chinei a injectat 174 miliarde de dolari în piețele financiare și a redus dobânda pentru finanțări pe termen scurt cu 10 puncte de bază. În plus, autoritatea de reglementare bursieră a limitat vânzările în lipsă și a cerut managerilor fondurilor de investiții să nu vândă acțiuni decât dacă au nevoie de bani pentru a plăti investitorii CITAT Hotnews

 3. Dr Copy Paste

  Bursa din Shanghai
  Bursa din Shanghai

  Economia Chinei a început luni, după vacanța de anul nou, să arate cât de lovită este de epidemia de care a provocat până acum 362 de decese, 57 doar duminică. 56 dintre noile decese au fost consemnate în provincia Hubei, iar unul în municipalitatea Chongqing, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, citată de Reuters. Numărul infecțiilor confirmate din China a crescut ieri cu 2.829, totalul de până acum ajungând la 17.205.

  Companiile care fac parte din cel mai important indice bursier chinez au pierdut 420 de miliarde de dolari din valoare. Peste 2.500 de acțiuni au căzut până la limita zilnică de 10%. În plus investitorii au fugit de pe yuan și de pe piețele de materii prime, arătând în această primă zi de tranzacționare de după vacanța de anul nou cât de mare este impactul economic al coronavirusului.

  Cele mai importante informații de luni, Livetext pe HotNews.ro:

  11.07 Rusia ar putea deporta cetățenii străini care sunt infectați cu coronavirus, a spus premierul Mihail Mișustin.

  09.48 Noul coronavirus a făcut mai multe victime decât epidemia de SARS care a ucis 349 de persoane în 2002-2003.

  09.39 SUA au creat și răspândit panică în privința coronavirusului, în loc să ofere vreun ajutor semnificativ, a susținut luni ministerul chinez de externe. Statele Unite au fost prima țară care a sugerat retragerea personalului diplomatic și prima care a impus o interdicție de călătorie chinezilor, a spus o purtătoare de cuvânt a ministerului.

  09.22 Aproximativ 2.400 de cadre medicale din Hong Kong au intrat luni în grevă cerând închiderea graniței cu China continentală. În Hong Kong au fost confirmate 15 cazuri de coronavirus.

  08:50 Trenul Beijing-Moscova a intrat gol în Rusia, toți pasagerii au fost dați jos la graniță. Rușii au oprit toate cursele feroviare spre țara vecină

  08:47 ​VIDEO timelapse Cum arată spitalul construit de chinezi în 10 zile. Primii pacienți au fost internați luni

  08.17 Construit în doar opt zile, spitalul chinez dedicat celor infectați cu coronavirus în Wuhab, va începe luni să primească pacienți. Spitalul Huoshenshan (muntele zeului focului) are 1.000 de paturi. (Reuters) – Hotnews

 4. Ionela Ionescu

  Mastile alea sunt la misto, nu sunt bune de nimic , lasa un spatiu pe la marginea lor de poate intra virusul cu mama si cu tata lui cu tot …. intre timp un cetatean din bobor a inventat ceva care costa ZERO este refolosibil de mii de ori si desi nu te apara cine stie ce, tot e mai supereor decat batistuta aia : deci se ia un pet curat de cinci litri, se taie circular la circa zece-15 centimetri de varful dopului si se pune in cap rasturnat, stai cu capul in cilindru, e ca o casca de cosmonaut, aerul intra pe jos, esti ferit de stropi, ai vizibilitate fara probleme, cand ajungi acasa il speli cu dusul sau cu Axion sau il stergi cu spirt , etc., jos pe poale se poate lipi cu scoci de jur imprejur (ca o fusta) fie rola de hartie, fie textila din aceea din care se fac mastile, fie o panza, un fular, etc.
  Deci lipsa mastilor a fost substituita.
  Iar impreuna cu cizme de cauciuc, pelerina de cauciuc (de ploaie) si manusi cu care sa te poti spala pe maini la robinet cu tot cu ele pe mana, cu pet-ul in cap si sa intri in casa imbracat direct in dus sa speli tot ce ai adus pe tine de-afara, impreuna si cu un aport zilnic de vitamine si MIERE, pastura, propolis, laptisor de matca, cred ca putem trece si peste asta…. Ar mai fi de luat in considerare si argintul coloidal care are efecte fabuloase si nu costa mult.
  Nu va panicati, panica si nefericirea prabusesc imunitatea…. si oricum , stiti vorba aia : Romania e in urma cu o suta de ani, pana ajunge la noi, trece ….

  • Ionela Ionescu

   Mai mult ne va omora prabusirea cursului valutar INERENTA intr-o criza globala, de asta nu avem cum sa ne aparam.

  • Ionela Ionescu

   Alte remedii preventive naturale si cu costuri minime sunt :
   1. ghiveciul de rozmarin : rozmarinul are nevoie de 6 ore de soare pe zi pe pervaz, dar seara se poate muta in orice camera, se uda foarte rar deoarece el insusi isi ia apa din aer, iar uleiul din “parfumul” pe care il degaja omoara virusi si bacterii, in casa cu rozmarin nu exista niciodata mucegai, de exemplu…. efect similar, dar mai slab, are si ghiveciul de oregano.
   2. farfuriuta cu felii de ceapa …. se pun pe dulapuri farfuriute cu ceapa taiata , ceapa se schimba o data la 12 ore, nu miroase a ceapa in casa , are efect antiviral si antibacterian.
   3. sticluta cu ulei esential … sus pe dulapuri se pune o sticluta cu ulei esential de cimbru sau dafin saurozmarin sau oregano sau busuioc, cu o gaura in dop cam de grosimea unei mine de pix (prea mult ulei esential inhalat devine toxic, deci cu moderatie)… in general, o singura sticluta e ok pentru o camera de 10-15 mp, ea se va evapora treptat.
   4. in cazul persoanelor cu imunitate scazuta, e preferabil ca farfuriuta cu ceapa si ghiveciul de rozmarin sa le fie tot timpul pe-aproape , eventual pe noptiera de la pat.
   5. mierea frecata cu scortisoara este nu doar un desert delicios dar are si calitati antivirale exceptionale.
   6. tuica fiarta cu cuisoare, vin fiert cu scortiosoara, hrean, usturoi, ceapa, curcuma, ghimbir, boia iute, etc. traditionale de-ale noastre.
   7. bors crud , zeama de varza (fermentata), zer crud, lapte batut facut in casa … bacteriile bune intaresc imunitatea…. se stieeee….
   8. vitamina B12, care este practic timer-ul intregului organism, asigura proportiile echilibrate ale substantelor din noi, surplusul de vitamina B12 este depozitat in ficat timp de 5 ani ca o rezerva pentru viitor , o gasim in carne (preferabil fiarta sau gratar) , icre , peste sau pastilele care contin B12 (B complex, multivitamine) .
   9. in fiecare zi de la Dumnezeu, cate o ligura de ulei de masline (presat la rece !!) si zeama de la o lamaie (lamaia se bea treptat, in portii, o data la doua ore), macar atat, daca nu si alte cruditati.

 5. Ionela Ionescu

  **** ERATA *** :
  scuze, cetateanul cu “casca de cosmonaut” a taiat fundul sticlei, nu varful sticlei, am regasit video-ul ca il pierdusem, deci il vedeti pe om intre minutele 1:49 – 2:06 in acest video
  https://www.youtube.com/watch?v=BHj1PJKpQAo

 6. Dima

  Probabilitatea de infectare cu coronavirus a celor care nu apartin rasei galbene este extrem de redusa, noi putand fi eventual doar purtatorii virusului.
  Nu e cazul sa se creeze panica.
  Chiar si din randul ”galbenilor”, japonezii si coreenii sunt mai putin expusi la infectare decat chinezii. E un virus fabricat in laborator ca sa dea o lovitura serioasa economiei Chinei si sa creeze o criza economica artificiala, profetita inca de acum 2-3 ani.

  Daca americanii n-au reusit sa ingenuncheze China nici cu tarifele, nici cu sustinerea protestelor fara cauza din Hong Kong, acum incearca cu arme biologice.

  • gigimutu

   Dima,

   asa ma gindeam si eu, ca nu e decit o arma biologica, vrajeala aia cu ” de la lilieci, de la serpi, de la balauri etc. ” nu tine, e prea subtire, tre sa fi cu IQ negativ sa pui botu la asa ceva.
   in rest, sa fim sanatosi, ca boala vine singura (glumesc, sa mai uitam de necazuri)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.