Lichele

Paradisul impostorilor

  E greu de identificat, acum, momentul în care Alexandru Cumpănașu s-a insinuat în viața cetății. Poate este și puțin […]

 

E greu de identificat, acum, momentul în care Alexandru Cumpănașu s-a insinuat în viața cetății. Poate este și puțin exagerat să vorbim despre o cetate. Mai degrabă o adunătură de bordeie ponosite, neprotejate de nici un zid, apărată cu bețișoare de niște paznici bătrâni și reumatici.

Dar asta nu ne ajută prea mult să ne dăm seama cum de un individ fără calități reale a ajuns, de nicăieri, ditamai reperul, ditamai modernizatorul societății și reformatorul administrației.

Întâi a apărut ca invitat în emisiunile televizate. A devenit apoi un soi de invitat permanent, vorbind cu dezinvoltură despre societatea civilă, despre administrație, despre interne. A ajuns să aibă propria-i emisiune, plătind, probabil, ca să o realizeze sau acceptând sume simbolice. Pentru el au fost mai importante expunerea și faptul că se putea învârti pe lângă ambasadori și oameni care chiar se pricepeau la politică externă.

Fără studii universitare, Alexandru Cumpănașu a reușit să convingă multă lume că este nici mai mult, nici mai puțin decât un expert în domeniile pe care le parazita.

A lucrat cu ministere din câteva guverne. Și-a creat un sistem de relații foarte solid, printre sindicaliștii de la Interne, printre miniștri și secretari de stat. O facultate a apelat la serviciile lui, căci, nu-i așa, doar Alexandru Cumpănașu se putea ocupa de proiectele SNSPA, restul specialiștilor hipercalificați fiind olecuță ocupați.

Și, totuși, cum se poate întâmpla asta? Cum e posibil ca un astfel de impostor să se îmbogățească parazitând statul, obținând nenumărate contracte și proiecte pe fonduri europene, scriind pliante pe post de cărți și încasând sume fabuloase, pe care nici autorii de best-seller-uri nu le câștigă în România?

Ani de zile, Cumpănașu a făcut ce-a vrut el în Ministerul de Interne. Putea părea, uneori, că el este adevăratul ministru. Sindicaliștii îi mâncau din palmă. Chestorii și comisarii, la fel. Găbiță „Interesul Național“ Oprea plătea din bani publici sediul asociației lui Cumpănașu. Iar banii și contractele continuau să curgă.

Cum-necum, personajul s-a cocoțat pe drama unor rude îndepărtate și s-a lansat în cursa pentru președinție. O glumă extrem de proastă, dar, iată, necesară pentru a realiza că instituțiile noastre sunt mai varză chiar decât credeam.

Consiliul Național al Rectorilor face parte din Coaliția pentru Modernizarea României. Consilul Național al Rectorilor, da? Parte a unei organizații al cărei președinte consideră că nu are nevoie de diplome pentru a pretinde că are studii superioare. Este momentul ăla în care te întrebi, totuși, ce rost mai are.

Omul este coautor al unor studii aparent serioase. A participat la o grămadă de proiecte cu fonduri europene, pretinzând că are calificările necesare. A colaborat la scrierea unor ghiduri pentru funcționari publici, a elaborat strategii de integritate pentru oamenii din administrație. Este o enormă listă a momentelor în care a fraudat atât statul român, cât și fondurile europene, pretinzând, în fals, că este îndreptățit să desfășoare diverse activități pentru care, de fapt, avea nevoie de studii superioare.

Dintre toate instituțiile de la care a încasat pe nedrept bani, doar SNSPA a anunțat o anchetă și o eventuală plângere penală. Fundația Colegiului Național de Apărare, unde cetățeanul este chiar vicepreședinte, l-a suspendat. Dar atât. Poate își ia diploma aia de master la o universitate-fantomă din Elveția și se rezolvă lucruruile. După aia termină și o facultate, în câțiva ani își ia și bacalaureatul, se rezolvă toate.

Poate produce surpriza și câștigă alegerile prezidențiale. Ar fi omul potrivit să ducă mai departe proiectul „România educată”.

                                                                                                           Patrick André de Hillerin

Sursa: Cațavencii

Citiți și:

Alexandru Cumpănașu, culmea imposturii: Omul „sistemului” va lupta, chipurile, împotriva acestuia!

Cumpănaș la oi m-aș duce

Un Cicikov autohton: Cumpănașu

 

4 Comments

 1. iwillneverlookback2017

  Omul e doar prost nu si ticalos. I-a mers bine pana cand i s-a intamplat lui nenorocirea. Tipic romanesc pana nu ti se intampla personal nimic nu conteaza (de la el de pe pagina am aflat ca mama Alexandrei stia de disparitia Luizei inainte sa dispara Alex, dar nu i s-a parut ca e bine sa o tina pe Alex inchisa in casa de ex.)
  Acum e in situatia nasoala impotriva sistemului deci fara sprijin, denigrat si de aia pro-sistem si cealalta tabara nu-l crede, si in curand fara bani in conditiile in care are 3 copii.
  Si tot nu pricepe ca destinatia finala cea mai plauzibila a fetelor care tot dispar sunt baietii cu scutul si bombardele. Ca moare acum FBI de grija noastra subit asa.

 2. gigimutu

  ehe,

  dupa un prof de fizica expirat, un impostor ca asta ne mai trebuie ca presedinte, si suntem pe copca!
  intrebare de baraj, nea cumpy, daca nu se intimpla nenorocirea cu Alexandra, mai candidai matale la presedintie?
  nu pot sa nu-mi imaginez urmatorul scenariu: daca, sa zicem, cu vreo saptamina doua inainte de alegeri, apare cumpy cu fetele, Alexandra si Luiza, pretinzind ca el le-a salvat din ghearele monstrilor?
  precedent, nea base si jurnalistii ” rapiti ” in Irak!

  • iwillneverlookback2017

   Pai, fiind tampitel a fost manipulat sa candideze ca sa fie discreditat. Normal ca ii face rau din toate punctele de vedere, mai bine se facea primar in Caracal, era mai util.
   Nu, fetele alea nu vor fi gasite niciodata, nici macar cadavrele pe bune nu prosteala cu butoiul.
   In viata ar spune ce distractie e la Deveselu si moarte ar demonstra minciunile.

 3. sri

  un gunoi care spala bani pentru sri? Serviciile nu stiau? as, imparteau cu analfabetul asta banii. Si fraierii de ambasadori dadeau escrocului interviuri? Prosti gramada si aia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.