Colimator

Parcul Național Retezat: Ultima pădure virgină din Europa și o poveste despre lăcomia corporativă

  Operațiunile de exploatare în munții Retezat, Godeanu, Sarcu și Vîlcan din România au dus la dispariția ultimului „Intact Forestry […]

 

Operațiunile de exploatare în munții Retezat, Godeanu, Sarcu și Vîlcan din România au dus la dispariția ultimului „Intact Forestry landscape” (Peisaj Forestier Intact – PFI) din zona cu climă temperată a Europei, a declarat Agent Green într-un comunicat.

Am protestat la șantier și la minister, am încercat în instanță să oprim tăierea pădurilor, am subliniat că pădurile sunt exploatate în Râu-Șes, Câmpușel și Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au triumfat. Cel mai mare templu al naturii din Europa s-a pierdut.”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Agent Green a publicat un nou raport filmat al investigațiilor efectuate în perioada 2009-2015 privind înregistrarea în PFI. În cadrul cercetării, materialul a reprezentat zonele din Retezat afectate de exploatarea forestieră.

Agent Green a publicat un nou raport filmat al investigațiilor efectuate în perioada 2009-2015 privind înregistrarea în PFI. În cadrul cercetării, materialul a reprezentat zonele din Retezat afectate de exploatarea forestieră.

În Câmpușel, compania austriacă responsabilă inclusiv deține teritoriile PFI care i-au fost vândute ilegal de către localitatea Câmpu lui Neag. Pădurea, un amestec natural de fag și conifere este certificată FSC a fost exploatată sistematic încă din 2006 imediat după achiziție, informează  agrointel.ro..

O altă zonă din Peisajul Forestier Intact (PFI) unde s-au pierdut teritoriile semnificative este cea a Munților Godeanu, Parcul Național Domogled, unde Succes Company Checes a exploatat sistematic cherestea în ultimii ani.

Cel puțin 78.601 metri cub de lemn au părăsit parcul în perioada 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrată direct de Succes, iar alta 53.525 m3 au fost extrase de companiileTrans Fag, Beech International, Alindo Impex, Mirona Forest și Trans Exfor, care vând lemnul companiei Succes. De aici, lemnul merge la o fabrică din județul Argeș pentru uscare și apoi este vândut în China.

Intact Forestry landscape” (Peisaj Forestier Intact – PFI) a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu științific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în 2007. Guvernul României a ignorat acest studiu, care a inclus un set de recomandări pentru protecția legală a acestei comori naționale și europene. PFI a fost confirmat și de studiul publicat de Agent Green în Nature Protection în mai 2011.

Conform criteriilor științifice, un IPF măsoară cel puțin 50.000 ha de sălbăticie cu o lățime de cel puțin 10 km. Chiar dacă PFI s-a pierdut, în România mai existau 218.000 de hectare de păduri virgine. Cele mai mari abia depășesc suprafața de 5.000 de hectare și sunt situate în munții Semenic, Godeanu și Vilcan.

Doar aproximativ 20% sunt bine protejate de lege. 80% riscă să dispară, deoarece operațiunile de exploatare forestieră au fost mai agresive de când companiile de exploatare și prelucrare a exploatației au cunoscut harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat în 2005.

                                                                                                               Michael WALSH

Michael Walsh este jurnalist, semnatarul mai multor cărți, cu o vastă experiență publicistică. Ca și alți jurnaliști ai integrității, el nu mai scrie pentru mass media corporativă, optând în schimb pentru jurnalismul autentic.

Articol preluat din The Ethnic European via Invictus

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *