Cultura

PARTICIPAREA ROMÂNEASCĂ LA TÂRGUL DE ARTĂ KÖLNER LISTE, CU SPRIJINUL ICR BERLIN

    Institutul Cultural Român din Berlin susţine prezenţa artiştilor români la prima ediţie a târgului de artă Kölner Liste. Galeria […]

    Institutul Cultural Român din Berlin susţine prezenţa artiştilor români la prima ediţie a târgului de artă Kölner Liste. Galeria 418 Contemporary Art, singura galerie din România care a fost selectată să participe la acest târg de artă, va prezenta lucrări ale artiştilor Anca Bodea, Ştefan Radu Creţu şi Cristian Răduţă.

    Evenimentul va avea loc în perioada 10-13 aprilie, în paralel cu desfăşurarea târgului de artă Art Cologne.  Kölner Liste, care a preluat formatul de succes al târgului de artă Berliner Liste, ajuns deja la a 11-a ediţie, se lansează ca un forum pentru arta contemporană tânără cu un mare potenţial de interes în rândul colecţionarilor. Acest târg de artă are un rol important în descoperirea unor artişti tineri valoroşi, oferindu-le acestora o şansă deosebită de afirmare. Kölner Liste beneficiază de un spaţiu expoziţional modern, punând la dispoziţia galeriilor participante o clădire industrială care reprezintă o locaţie ideală pentru o astfel de manifestare (The New Yorker | DOCK.ONE).

     Lucrările de artă care vor fi prezentate sunt foarte variate, reunind atât pictură, sculptură, desen, grafică, cât şi instalaţie, artă video şi performance. 34 de galerii şi spaţii expoziţionale provenind din 10 ţări au fost selectate de către curatorul dr. Peter Funken să expună în cadrul acestui nou târg de artă contemporană din Köln.


Anca Bodea (n. 1982) s-a format în cadrul renumitei şcoli de pictură de la Cluj-Napoca. În anul 2012 a obţinut titul de doctor în cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. A câştigat bursa „Vasile Pârvan” pentru pictură la Accademia di Romania din Roma (2006-2008), iar ulterior a  realizat un stagiu de practică la Peggy Guggenheim Collection din Veneţia. Lucrările sale au fost incluse atât în expoziţii individuale, cât şi de grup: „Persona”, 418 Contemporary Art Gallery, Bucureşti, „Nocturnes”, 418 Contemporary Art Gallery, Bucureşti, „Suspended Desires”, Casa Matei, Cluj-Napoca, „(En)counterpoint”, The Art of Living Pop-up Art Gallery”, Bucureşti, „Cluj Meet Berlin”, Bazis Contemporary Art Space, Berlin, „Focus Europa”, 6th International Contemporary Art Show, Plassenburg din Kulmbach, „Three Young Romanian Artists”, G5 Gallery, München, „Contemporary Files, Accademia di Romania, Roma.


Ştefan Radu Creţu (n. 1983) a studiat sculptură, ceramică, sticlă şi metal la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. În anul 2005 a fost bursier Erasmus la Universitatea din Wroclaw, iar în prezent este doctorand al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Ştefan Radu Creţu a participat la mai multe expoziţii colective şi individuale, atât în România cât şi în străinătate: „Disambiguation”, Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, „Oestridae Dominant”, 1990 Project, Free Press Square, Bucureşti, „Paratarrasius hibridus”, 418 Contemporary Art Gallery, Bucureşti,„Poartă în casă”, Stadt und Kreisbibliothek Heinrich Heine, Schmalkalden,  „(En)counterpoint”, The Art of Living Pop-up Art Gallery, Bucureşti,„Fur & Skin”, Art Yourself Gallery, Bucureşti.

Cristian Răduţă (n. 1982) a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, unde a şi obţinut titlul de doctor. Este câştigătorul bursei „Vasile Pârvan” pentru sculptură la Accademia di Romania din Roma, între anii 2006-2008. Lucrările sale au fost expuse în cadrul mai multor expoziţii personale, precum „Unattended Ceremony”, 418 Contemporary Art Gallery, Bucureşti, „Nomade au Sahara”, Calina Gallery, Timişoara, „Rhinocerus on Snails’Path”, Atelier 030202, Bucureşti şi „Rhinos”, Canadian Clay and Glass Gallery, Waterloo. Artistul a participat la mai multe expoziţii colective, dintre care amintim „Zoomania.ro”, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti, „Focus Europa”, 6th International Contemporary Art Show, Plassenburg din Kulmbach, „Three Young Romanian Artists”, G5 Gallery, München, „Contemporary Files”, Accademia di Romania in Roma, şi Giardini delle Biennale di Venezia, „Romanian Days”, Veneţia.

    Galeria 418 Contemporary Art, cu sediul în Bucureşti, a fost deschisă în anul 2008 cu intenţia de a promova artişti români atât în ţară, cât şi în străinătate. Galeria reprezintă o generaţie inovativă de artişti români care lucrează în mediile pictură, sculptură şi instalaţie. Aceasta colaborează cu diverse muzee şi susţine expoziţii cu intenţia de a contribui la creşterea pieţei de artă modernă şi contemporană din România, prin participarea la târgurile internationale de artă, editarea publicaţiilor dedicate artiştilor şi organizarea simpozionului anual din localitatea Cetate. 

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *