Cap limpede

Pe 6 decembrie nu vom mai sărbători Sfântul Nicolae, ci Sfântul Scrutin

  Pâș…pâș… ambalată într-o sinistră butaforie, ziua de 6 decembrie se apropie. Nu mai vorbește nimeni de Sfântul Nicolae, căci […]

 

Pâș…pâș… ambalată într-o sinistră butaforie, ziua de 6 decembrie se apropie. Nu mai vorbește nimeni de Sfântul Nicolae, căci președintele celor 66,09% a înlocuit sărbătoarea cu Sfântul Scrutin. În seara ajunului, în ghetuțe, vom primi în loc de ciocolată, o tablețică învelită în poleială cu numele partidului pe care TREBUIE să-l votăm pentru ca președintele să nu mai fie așa de nervos, să ne ierte că nu ne spălăm suficient pe mâini și să îndrepte degetul ăla, ridicat amenințător, din momentul culminant al conferințelor de presă, în altă parte, iar nu mereu și mereu către noi.

Avem mai multe opțiuni decât am avut vreodată… un EVANTAI de opțiuni, aș spune.

Prima opțiune e să stăm acasă și să ne vedem de pregătirile pentru următoarea cocoașă a pandemiei, această cămilă bibactriană, tribactriană sau tetrabactriană – nu știm încă, deoarece prima cocoșă s-a terminat demult, a doua e în plină desfășurare iar numărul celor care vor veni nu-i este clar încă nici specialistului Nelu Tătaru. Astfel, stând acasă, nu participăm activ la suita nenorocirilor care vor urma și putem spune oricând, cu un aer oarecum de superioritate: „eu nici n-am votat, ceilalți sunt de vină că a ieșit ieșit așa…”. Pentru o populație care a ales, entuziast, în proporție de 66,09%, un ficus-mecanic, înfipt într-un ghiveci prezidențial mult prea mare pentru dosul lui, e o opțiune acceptabilă.

A doua posibilitate e să mergem la vot și să alegem răul cel mai mic – adică să ne prefacem că nu vedem cum arată bătălia politică „la vârf”, între două partide securi… securi… securizate!… vreau să spun, două partide „care insuflă încredere, care asigură paza”, conform DEX, la ce altceva v-ați gândit? Cum niciunul dintre cele două partide nu va putea da guvernul lui „pur”, de arieni, trebuie să ne așteptăm la o suită de COCOPO-uri ce nu s-a mai pomenit! Cum va decurge coabitarea, vă întrebați? Cât de armonios? Păi, dacă suntem atenți, observăm că până și aliatul cel mai aliat al PENELEULUI, adică PEMEPEUL, mi ți-l spurcă pe Ludovic, urmașul Brătienilor, și mi ți-l tăvălește pe unde-l prinde, deși dânsul este, în momentul de față, la guvernare! Celălalt posibil aliat, USEREUL, îl iubește pe bătrânul PENELEU ca sarea-n ochi și o să-i tragă scaunul de sub fundul zbârcit și învechit în rele, de câte ori va prinde prilejul. Cât despre UDEMERE, care nu poate lipsi din noul guvern, partenerii liberali vor primi de la acesta un „Jó napot kívánok, PE-NE-LE!” peste bot, până când li se vor părea cocoașele lui Tătaru un vis frumos, de primăvară! Despre masivul PESEDEU, tot ce știm este că dânsul, nemaifiind astăzi decât un mutant, deci purtând carcasa vechiului partid, dar având cu totul altceva pe dinăuntru, cu modestia-i binecunoscută, „se pregăteşte de o opoziţie solidă”, așa cum ne-a informat strategul Vasile Dâncu, intelectual, profesor și gânditor! Acesta, în calitate de Președintele al Consiliului Național al PESEDEULUI, speră să-l ridice de la scorul istoric, de 4,6% la alegerile locale din Cluj, la cel puțin 4,7%!!!

Sau poate că e timpul să alegem NOUL, imaculatul și progresistul USERE, mânuitorul de saci cu voturi, în direct și la o oră de vârf, cel cu ghiozdănelul pe spate și cu trotineta electrică sub tălpi. El e fostul prieten al biciclistului Mândruță Lucian, care, pe 20 noiembrie 2020, oripilat de afișul electoral „dă Hermannstadt” al partidului „fără penali”, având sloganul „ALIANȚA USR-PLUS SOLICITĂ MANAGEMENT MILITAR LA SPITALUL JUDEȚEAN ȘI DSP”, s-a despărțit de USEREU la perdeluță, cu următoarele cuvinte rostite în masca de unică folosință: „Da. E stupid. Niște politicieni care ne vor voturile în trei săptămâni, pe baza competențelor lor, cer o mică dictatură militară, pentru că nu mai văd alte soluții. Păi, dacă punem peste tot militari, dragi useriști, ce nevoie mai avem de voi, civilii? Ce să mai facem cu alegerile, când armata poate să se ocupe de instituțiile pe care nu mai știm cum să le administrăm? Serios!” Trecând peste supărarea lui Mândruță, opțiunea aceasta ar însemna popularea Parlamentului României cu Clotilzi, Friți, Aleni și Cozette… având Julieni în coadă… sau în creștet, depinde de procent. Poftă bună, popor! Așază-te, Gheorghe, așază-te, Ioane!

O altă opțiune ar fi să votăm un partid-balama. Despre care știm din start că NUMAI partid-balama poate fi, deci își va negocia la sânge fiecare vot în viitorul Parlament. Așa că va vota, ca românul imparțial, când cu unii, când cu alții, așa cum înțelept a procedat și nașul-înaintaș Găbiță Oprea-UNPR (adică Uniunea Națională pentru Progresul României -este că n-ați știut niciodată de unde vine acronimul UNPR?), în numele INTERESULUI NAȚIONAL!

Chestiunea cu anularea propriului vot scriind măscări pe buletin sau ștampilând pe toate partidele, de-a valma, mi se pare o opțiune prostească. Să te deplasezi până la secția de vot doar ca să protestezi, când n-ai ieșit în stradă, și n-ai fost „societate civilă”, și n-ai avut vreo reacție previzibilă la toate porcăriile care ți s-au întâmplat, ci dimpotrivă, le-ai tolerat și le-ai încurajat, mi se pare o opțiune exotică sau ușor schizofrenică (dacă v-ați gândit, atunci când eu am scris „ușor schizofrenică”, la Cristian Tudor Popescu, să vă fie rușine, mie nici prin cap nu mi-a trecut…).

Ar mai rămâne o opțiune. Care nu este aceea a „votului util”, ci este aceea de a accepta că votul tău se poate pierde, împărțit urât, între partidele câștigătoare. Adică, ar mai rămâne „votul încăpățânat”. Cel aproape lipsit de șansă. Poate caraghios și de neînțeles pentru unii. Dar având o logică interioară, pentru tine, cel care te gândești că „marii jucători”, dacă ar fi vrut să-ți câștige votul, nu și-ar fi bătut joc de lucrurile în care crezi și în lumina cărora ai încercat, în ciuda realității nemiloase din jur, să-ți trăiești viața.

Vorbesc despre votul – posibil pierdut chiar înainte de a aplica ștampila – acordat acelor puțini oameni pe care îi mai respecți.

                                                                                                           Luminița ARHIRE

P.S. Dacă Dâncu Vasile, candidat care deschide lista PESEDEULUI la Cluj, va lua 4,6% la alegerile din 2020, oare își va pierde funcția de „strateg” luminat al PESEDEULUI, sau eșecul său va fi considerat, ca de obicei, doar un accident minor, de parcurs? Și de ce oare nu vedem decât un PESEDEU mic și pipernicit, incolor, inodor și insipid, aruncat într-un colț, pe afișul uriaș al strategului? Ne jenăm de apartenența politică, maestre?

 

1 Comment

  1. O.O.

    Am impresia ca de aceea critica Johannis PSD-ul, ca sa ne impinga sa votam PSD, stiind (Johannis) ca tot el e si acolo si dincolo.
    M-a uns la suflet editorialul Dv., multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.