Cap limpede

Pensia tânărului tânărului frumos și liber

                                        […]

 

                                       Dragă tinere frumos și liber,

Văd că postezi cu mândrie că ești „proprietar de pensie privată” – o altă goangă propagandistică pe care-ai înghițit-o în urmă cu aproximativ un an. Întrucât ești atât de mândru cu ceea ce „ai realizat”, lasă-mă să-ți explic vreo câteva chestii pe care guvernul ăsta pe care ți l-ai dorit le va face pentru tine:

1. Mărirea pensiilor de anul viitor o vor face deoarece le tremură chiloții să nu piardă alegerile. Dar asta nu va fi pentru tine, ci pentru „ăștia de-acum” care, în vremea în care îți va veni ție „vremea de pensie” vor fi oale și ulcele. Nota de plată pentru această „bunătate” a guwernerului Sikă va fi doar plătită de tine, iar de beneficiat vor beneficia doar ei, ăștia pe care-i detești. Ghinion tu!

2. Pentru că ești „propretar” de pensie privată, guwernerul îți va face pe plac și va mări contribuția la fondurile private de pensii. Asta va mulțumi pe toată lumea: administratorii privați își vor lua banul mult mai generos fără niciun efort, ăștia dela putere își vor lua șpaga, că doar au contribuit la bunăstarea ălora, iar tu o vei lua-o în mână. De ce? Pentru că până faci tu anii de pensionare banii tăi s-ar putea să fie îngropați sau să reprezinte fix un răhățel. Știu că nu mă crezi, dar, până te vei lovi cu capul de tavan trebuie să mă crezi că, din nou e cu ghinion tu!

3. Cum ești „dă dreapta” probabil aplauzi oligofrenic modul în care guwernerul vrea să le-o tragă „ăstora bătrâni” mărind vârsta de pensionare la 70 de ani. Știu, le-o va trage, dar ghici ce! De afectat te va afecta în primul rând pe tine întrucât, drag tefelist, chiar și tu îmbătrânești. Ținând cont că speranța de viață în România e de vreo 69 de ani, ai toate șansele să nu prinzi pensia. Așadar, din nou, ghinion tu!

4. Presupunând că prinzi pensia – adică ești suficient de longeviv și ai capacitatea de a contribui cu stoicism la sistem – chiar și așa tot terfelit vei ieși deoarece contribuția ta, într-o proporție obscen de mare, ți-a fost păpată de „sistemul privat”, adică de ăla care te-a făcut „propretar” și care, la final, îți va da fix un rahat. Asta înseamnă că pensia pe care-o vei încasa de la stat va fi mai anorexică decât în visele tale cele mai urâte. Vrei să știi cam cât înseamnă asta? La fiecare mie de euroi încasată ca salariu (la puterea de cumpărare de azi) pe durata perioadei tale productive, nu te aștepta la mai mult de 1500 de lei pensie. Știu, e nedrept, dar securiștii, magistrații, melitarii s.a.m.d. e și ei uameni (sic!) și tre să poată să ia peste 20.000 RON/lună (tot la puterea de cumpărare de azi). Așadar, din nou ghinion tu!

Sunt doar patru chestii pe care-am vrut să ți le spun. În realitate ele sunt mai multe, dar m-am gândit să nu-ți aglomerez creierașul care oricum nu e capabil să citească și să perceapă cât am scris eu. Dar m-am gândit să fac un gest creștinesc și să-ți explic un lucru simplu: dacă te-ai aliat cu ghinionul, atunci „Ăl de sus” îți face pe plac și te-ajută să ai parte de ceea ce ți-ai dorit, adică de ghinion, tefelistule!

                                                                                                                        Dan DIACONU

3 Comments

 1. Pertinentă expunere.
  nu cred însă că vor înțelege sau vor învăța ceva întrucât în 30 de ani i-au învățat că nu mai e nevoie de unitate ci de o proprietate care mai de grabă ți-ai face-o în ceruri decât pe pământ. Asta nu le-o spune guvernul și nici Bârnă fiindcă și el la rândul lui trebuie să aibă o pensioară corespunzătoare. cu alte cuvinte pensia de stat din România va fi una pentru ei ceilalți fiind direcționați spre pensiile private ale căror gestionari pot intra în insolvență atunci când nu te aștepți. Ei însă vor avea pensii de stat. Și nu pensii de 1500 de lei. Vă rugăm nu mai folosiți termenul de RON. El a fost folosit până am terminat schimbul leilor vechi cu cei noi. Moneda Națională este LEU.

 2. Doina NITU

  Cu tot respectul d-le Dan Diaconu, NU BAGATI „MELITARII” asa cum cu maaare „ironie” va expimati („melitarii… e și ei uameni (sic!)”) in plesoaria dvs. Militarii NU AU CONTRACT DE MUNCA ! Activitatea lor (asa blamabila cum e – din pct. dvs. de vedere,are la baza JURAMANT dar pe „melitari” ii chemati daca va arde casa! …ca pomperii (sic! sa fiu in nota articlului dvs!) e si ei „melitari”) JURAMANTUL DE CREDINTA!
  Daca n-ati aflat, va spun eu:militarii au PENSIE OCUPATIONALA, fie ca sunt in REZERVA, fie ca sunt in RETRAGERE!!!

 3. Io nu’s tefelista da’ de afectat cele de mai sus ma vor afecta. Ca gravitatia, chiar daca nu crezi si nu o sustii tot exista si nu poti sa zbori.
  Asa ca mi-e groaza cand voi ajunge batrana in balti de voma si cacat fara un leu. Plus ca pana atunci, voi fi fosila de 40, 50 de ani si va trebui sa-mi gasesc de lucru. Mvai, dar noi nu putem sa te angajam ca ai 40j de ani, zici ca-s fotomodeala.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *