Colimator

Pensionarii cu bani la bancă nu mai beneficiază de compensări pentru medicamente!

    Pensionarii cu pensie mai mică de 700 lei care depun bani la bancă, ies din drepturi! Dacă ai […]

 

 

Pensionarii cu pensie mai mică de 700 lei care depun bani la bancă, ies din drepturi!

Dacă ai pensie sub 700 lei, dar depui bani la bancă sau CEC, îți pierzi drepturile compensării mai mari a medicamentelor. Se compensează, dar ca și cum ai avea pensie peste 700 lei. 

Legea-i veche, dar este o informație pe care televiziunile sau ziarele fie n-au prins-o, fie n-au înțeles că-i așa cum spun eu. Ar fi trebuit să sară în primul rând bancherii, ca s-o modifice! Iar la ceea ce afirm eu aici, am dovezi scrise. 

DECI, cum stau lucrurile.

Dacă ai pensia sub 700 lei, pentru ca să ți se aplice compensarea mai mare, e obligatoriu să nu ai niciun alt venit în afara pensiei. Asta știai. Semnezi că n-ai alte venituri, dai declarații la cabinet, alea alea. Ce nu știi. Că, prin “alt venit în afara pensiei” se înțelege și dobânda la banii pe care, poate, îi ai în bancă, sau la CEC.

Să explic mai clar.

Dacă ai pensie sub 700 și nevoie de medicamente, orice depunere de bani în bănci te scoate din drepturi! Ai 500 pensie, și ai economisit timp de zece ani 1000 lei pentru înmormântare și i-ai depus la bancă? Gata. Pierzi dreptul compensării privilegiate.

În aceste zile, Curtea de Conturi a controlat Casa de Asigurări Arad la acest capitol, iar Casa pe noi, medicii de familie, imputându-se rețete compensate în anul 2015 pensionarilor care au semnat că n-au venituri, dar s-a dovedit că au avut bani la bancă/CEC și au încasat dobânda.

Nu-i bai că ești sărac lipit și că ți-ai pus bani la CEC pentru zile mai negre (că negre-s oricum). I-ai pus? Nu mai ai dreptul la compensarea aceea preferențială. Și cineva va plăti daunele: fie tu beneficiar, fie medicul de familie care nu s-a îngropat cu dovezi.

AȘADAR, ATENȚIE!!! Anunță-ți medicul de familie că ai dobânzi din bani la bancă, altminteri peste 2-3 ani plătești DIFERENȚELE LA COMPENSAREA GREȘITĂ.

Totul pleacă de la O SINGURĂ formulare nefericita în lege. Veche. N-are nimic comun cu PSD-ul/ guvernul Grindeanu, nici nu mai știu cu ce guvern are. ( Asta ca să nu căutăm vinovați, acolo unde nu-s.) Care formulare, reformulată corect, ar ușura nebuloasa a milioane de pacienți, medici de familie, fiscaliști și angajați ai CAS-urilor.

Eu, categoric aș ști să formulez corect fraza aia, fiindcă știu exact unde scârțâie. Tre să-i zici în loc de „venituri exclusiv din pensie”, „venituri din pensii, sau pensii cumulate cu alte venituri” și ai clarificat. Sau na, măcar ai anulat o aberație. Fiindcă nu-i normal ca, dacă ai pensie sub 700, să fii obligat să-ți ții „marile” economii doar sub saltea, sau în dulap sub maieuri.

                                                                                                  Otilia ȚIGĂNAȘ (medic de familie)

Sursa:  http://www.otiliatiganas.ro/pensionarii-cu-pensie-mai-mica-de-700-lei-care-depun-bani-la-banca-ies-din-drepturi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *