Colimator

Pentru mafia universitara sibiana se apropie ziua scadentei

De curând, redacţiei noastre i-a parvenit un text, primit pe internet de la un cadru didactic de la Universitatea „Lucian Blaga”. Acesta doreşte să-şi păstreze anonimatul şi ne-a declarat că a venit la noi deoarece toată presa locală este aservită rectorului Oprean şi nu doreşte să-şi pericliteze poziţia în Universitate.

">
<p align="justify">De curând, redacţiei noastre i-a parvenit un text, primit pe internet de la un cadru didactic de la Universitatea „Lucian Blaga”. Acesta doreşte să-şi păstreze anonimatul şi ne-a declarat că a venit la noi deoarece toată presa locală este aservită rectorului Oprean şi nu doreşte să-şi pericliteze poziţia în Universitate.</p>

I-am cerut să se explice şi ne-a spus că: „Tribuna aparţine magnatului Ilie Carabulea, căruia îi dă Oprean doctoratul, după ce i-a dat şi clădirea în care este Ramada. SibiuStandard este ziarul lui Horaţiu Cercel, finul lui Oprean. Sibianul este condus de fiul lui Emil David, cuscrul lui Oprean. Monitorul este controlat în primul rând de Ilie Carabulea…”

Vă prezentăm textul trimis de sursa noastră de informaţii.

„Stimaţi colegi,

Consider că trebuie să vă informez despre o problemă de mare importanţă din viaţa Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Convins de necesitatea stopării ilegalităţilor din sistemul electoral şi de conducere centralizată şi nedemocratică din Universitatea noastră, am acţionat în contencios documentele în baza cărora s-au desfăşurat alegerile academice din acest an.

Prin Sentinţa civilă nr. 1277/2008, emisă de Tribunalul Cluj, s-au constatat o serie de încălcări ale legii în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Ca urmare, în sentinţă (care cuprinde patru pagini), printre altele, se arată că Tribunalul Cluj:  „…Anulează art. 20 şi 21 din Regulamentul de alegeri a organelor de conducere ale Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, precum şi Opisul activităţilor de desfăşurare a alegerilor în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.”

Rezultă deci cu claritate că toate persoanele care au participat în alegeri ca „membri de drept” şi toţi cei numiţi în funcţii academice sunt în afara legii. Procesul este în faza de recurs.

Deocamdată, mă abţin de la orice fel de alte informaţii şi comentarii, lăsându-vă să meditaţi la Sentinţa Tribunalului Cluj.

Prof. univ. dr. Corvin Lupu”

{mosimage}Am încercat să desluşesc mai multe despre sensul acestei sentinţe judecătoreşti, cu atât mai mult cu cât nu deţin documentele la care face referire instanţa Tribunalului Cluj. Am înţeles că prin documentele respective, rectorul Oprean şi Compania îşi dădeau dreptul de a face parte „de drept” din structurile de conducere ale Universităţii, respectiv Senat şi consiliile facultăţilor şi, nemaiauzit de noi: rectorul să aibă dreptul să numească în funcţii academice!  Aceste abuzuri colosale au făcut ca un mare număr de foşti şefi din facultăţi (decani, prodecani, secretari ştiinţifici) să ajungă membri ai consiliilor facultăţii, fără să fie aleşi de catedrele din care fac parte. În consiliu au fost apoi aleşi în diverse funcţii şi, mulţi dintre ei, în Senat. L-am întrebat pe colaboratorul nostru câte cadre didactice sunt în această situaţie. Domnia sa ne-a făcut o socoteală simplă: 11 facultăţi a câte trei cadre, în medie, conduc la o cifră de peste 30 de oameni. Este enorm! Cum de au acceptat atâţia oameni ilegalitatea pentru a-şi netezi calea spre „ciolan”? Colaboratorul nostru ne-a mai spus că, în afara acestora, prin aceleaşi documente ilegale, un număr de 11 oameni au devenit membri de drept ai Senatului. Este vorba despre rector (Oprean), toţi foştii prorectori (Bacaci, Duşe, Popescu, Boncuţ), fostul secretar ştiinţific al Senatului (Neamţu), directoarea Bibliotecii, Rodica Volovici (să fie vreo slăbiciune „omenească”?), directorul Teologiei Protestante, Hans Klein (şi tu, „integrule”?), studentul Ilie Banu (omul lui Oprean), directorul economico-administrativ Moţoc (înfiletat din mers în mafie) şi reprezentantul sindicatului. După cum se vede, cancerul a cuprins o masă mare de oameni. Discutând despre aceştia, colaboratorul nostru ne atrăgea atenţia că studentul Ilie Banu, un parvenit, a participat la comisiile de cercetare a profesorului Corvin Lupu. Asta-i culmea! O  nulitate să ancheteze pe unul dintre cei mai valoroşi intelectuali ai oraşului nostru. Va trebui să-l popularizăm, ca să-l cunoască toţi angajatorii, de ce este în stare obrăznicătura. Ce universitate… Studenţii anchetează profesorii! Cât despre reprezentantul sindicatului, el nu are dreptul să facă parte din Senat, ci are doar dreptul să asiste, fără drept de vot, la şedinţe. Sunt două lucruri diferite. Dar, apropos, sindicatul cum se complace cu asemenea încălcări ale legii. Am aflat că un lider sindical, prof. ing. Bădescu, în schimbul colaboraţionismului murdar, i s-a dat un teren în Sibiu să-şi construiască o casă.

Am întrebat ce reprezintă  documentul Opisul activităţilor de desfăşurare a alegerilor în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi am aflat că este un document ilegal care dădea rectorului dreptul de a face numiri în funcţii academice, prevăzute de lege a fi ocupate numai prin alegeri. De asemenea, „opisul” (?) prevede dreptul rectorului de a desfiinţa catedre. Mă întreb dacă asemenea prevederi se fac într-un document numit „Opis”? Oare ştie Oprean ce înseamnă Opis? Eu nu cred că ştie. Ar fi denumit altfel documentul prin care a completat ilegal regulamentul de alegeri. Cu ce o fi greşit Sibiul să aibă asemenea rector, care este şi „cetăţean de onoare”? Poate „de oroare”!

Am mai pus colaboratorului nostru o serie de întrebări la care nu a ştiut să răspundă. L-am sunat şi pe un cadru universitar, căruia i-am pus o serie de întrebări despre această cauză. Nu a ştiut nimic despre ce vorbeam noi şi mi-am dat seama că mulţi universitari trăiesc pe altă lume. Ne-a spus doar că în Universitate informaţia nu circulă, fiind controlată în totalitate de conducere, nici chiar cea legată de evenimente foarte importante, cum ar fi acest proces şi m-a rugat să nu-i pomenesc numele pentru că se teme. Se pare că acest ceauşist Oprean nu ştie ce-i un „opis”, dar ştie să bage frica în oasele profesorilor!

Înaintea plecării colaboratorului care ne-a adus textul, la propunerea lui, l-am sunat pe profesorul universitar Corvin Lupu şi l-am întrebat despre proces. Ne-a rugat să publicăm doar ce ne dictează domnia sa, ceea ce şi facem:

„Există pe rol mai multe procese şi dosare penale în care suntem părţi, eu şi rectorul Oprean. În unele sunt eu reclamant, în altele este Oprean reclamant. Sper să le câştig pe toate, pentru că eu cred în Dreptate şi sper în corectitudinea Justiţiei din oraşele în care se judecă procesele. În justiţia din Sibiu nu am încredere, pentru că este, în mare parte, aservită. De aceea am strămutat toate procesele. Apreciez mulţi magistraţi serioşi din Sibiu, dar sunt şi unii pe care eu nu-i mai respect. Cunosc bine justiţia sibiană. În legătură cu procesul de la Cluj, privitor la ilegalitatea alegerilor din Universitatea „Lucian Blaga”, pot să vă spun că este în faza de recurs. Recursul are termen în mai puţin de o lună. Instanţa a găsit ilegală alegerea rectorului, a patru prorectori şi a unui mare număr de decani, prodecani, secretari ştiinţifici de facultăţi şi membri ai structurilor de conducere (Senat şi consilii ale facultăţilor). În recurs, se va judeca şi posibilitatea anulării integrale, nu doar parţiale, a alegerilor, întrucât ilegalităţile dovedite determină nulităţi în cascadă, respectiv cei ilegali în structuri i-au ales pe cei care au intrat corect în alegeri, adică votaţi de catedrele din care fac parte. Numirile făcute sunt inacceptabile. În plin proces electoral, ceauşistul Oprean făcea numiri, uitând că şi pe vremea ceaşescului erau votaţi deţinătorii de funcţii. Oprean a dus ceauşismul pe o treaptă superioară „autoritarist-creatoare”. În facultatea din care fac eu parte, pe care am creat-o în întregime şi am dat-o Universităţii „la cheie”, chiar împotriva voinţei lor, a făcut trei numiri: doi şefi de catedră (dintre care unul nu făcea parte din respectiva catedră!) şi secretarul ştiinţific. În Facultatea de Ştiinţe a numit un şef de catedră pensionar, ceea ce este total interzis. Dar, mă opresc. Las justiţia să se pronunţe, după care, mai vedem. În schimbul muncii asidue cu performanţe apreciate în întreaga ţară şi în străinătate, am primit dispreţ, denigrare, sancţiuni total abuzive şi marginalizarea rezultatelor muncii. Şi asta din partea cui? Un om (eu îi contest calitatea de „om”) pe zi ce trece dovedit tot mai mult a fi un permanent încălcător nu numai al principiilor academice şi morale, dar şi al legilor, inclusiv în penal. Ca să-mi argumentez afirmaţiile, care unor cititori neavizaţi le-ar putea părea exagerate, vă informez că, în 19 septembrie 2008, Parchetul Sibiu a dispus începerea urmăririi penale în Dosarul Nr. 812/2006, privindu-l pe rectorul Oprean şi alţii, învinuiţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals, uz de fals şi abuz în serviciu.” Am încheiat citatul, dar nu şi dezvăluirile despre Mafia universitară sibiană.

Vom reveni.

 

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *