Atitudini

Peștera tîlharilor

  M-am întors în București. Văd că nicăieri nu mai îmi este bine. Nici acasă, nici la munte. Oriunde aș […]

 

M-am întors în București. Văd că nicăieri nu mai îmi este bine. Nici acasă, nici la munte. Oriunde aș fi, mănînc la fel de tot mai puțin, dorm la fel de tot mai prost și îmi vine să înjur la fel de tot mai mult.

Nu mai suportam căldura toridă a Bucureștiului, și atunci am fugit la munte. Aici am avut parte cînd de zile toride  (dar care altfel se suportau acolo, în aer curat, înconjurat de verdeață,  într-o cameră răcoroasă, sau  la masa de pe terasă, sub bolta de viță de vie,  sau la umbra pomilor), cînd de zile și nopți ploioase, cîteodată cu furtuni sălbatice.

Așa că mi-am pus pe mine ia si m-am întors în București, unde ploile au venit după mine. Aici, am dat de un element de civilizație – aparatul de radio. Așa că, a doua zi după întoarcere, adică astăzi, m-am și enervat. Am ascultat-o pe Vasilica.

Titlul acestui articol nu are nimic comun cu templul din Ierusalim, numit de Mîntuitor „peșteră de tîlhari”, ci se referă la parlamentul României. Toți parlamentarii noștri, trimiși acolo prin votul unui popor naiv, bleg, dezinformat, mințit, cumpărat, etc., sunt niște tîlhari.

Recunosc pentru a nu știu cîta oară, scriu asupra unor  lucruri pe care nu le cunosc în amănunt, dar mă refer doar la ceea ce am auzit la Radio Israel 2 (Radio România Actualități) – acestea nu pot fi negate. Nu iau de bune tot au spus în moțiunea de cenzură cei din opoziție (de pildă, nu sunt convins de acuzațiile privind soarta pilonului doi de pensii), dar ce a spus Vasilica m-a enervat. Și nu am ascultat  tot ce a spus întrucît din cînd în cînd mă duceam în camera de fumat – dacă ascultam chiar toate minciunile ei, m-aș fi enervat și mai mult, astfel încît riscam să-mi crească tensiunea, ceea ce nu era bine.

Vasilica ne-a împuiat capul cu tot felul de date provenind de la Institutul Național de Statistică, de la FMI, de la BM, de la Eurostat, etc. În ce privește statisticile, eu nu mai am nici un strop de încredere în ele. Și plec de la o situație din anul 2000: pe atunci, lîngă mine exista o fabrică de pîine (desigur, nu mai există de mult) de unde, după o coadă lungă, de la un ghișeu, puteai să cumperi cu 800 lei o franzelă excepțională (cum  nu mai sunt astăzi) și încă fierbinte, taman bună să mănînci goală jumătate din ea, de poftă, pînă acasă. Într-o bună (?) zi, prețul pîinii a crescut la 1.200 lei (deci cu 50 %); ei, bine, INS a anunțat o creștere a prețului la pîine cu doar 7 %!

Vasilica, în cel mai ordinar mod, se apăra în fața motivelor din moțiunea de cenzură, acuzînd 10 minciuni cuprinse în acestea (poate că au fost și minciuni, nu știu), dar eu mă voi referi la ce am auzit (cînd nu eram la fumat) și asupra cărora îmi voi exprima părerea.

Vasilica a spus că România a devenit „tigrul” Europei și toate statele UE ne invidiază pentru creșterea noastră economică. În facultate, la economie politică (marxist-leninistă) am primit cea mai mică notă din toți anii de studiu. Este evident că nu sunt specialist în economie (politică). Dar din punct de vedere logic, eu mă întreb ce creștere economică poate avea o țară care nu mai are economie? O țară în care economia a picat în mîna companiilor străine, care își însușesc și expatriază tot profitul?

Vasilica a spus că puterea de cumpărare a românilor, nu a scăzut ci, dimpotrivă, a crescut. Poate la ea, poate că pe ea nu o costă nimic. Eu vin doar cu trei exemple meschine:

 • vis-a-vis de mine este o unitate alimentară de unde îmi cumpăr (tot mai rar, fiindcă este tot mai proastă, tot mai puțină și tot mai scumpă) mîncare gătită; acum două luni, felul doi s-a scumpit de la 10 la 12 lei (deci, o scumpire cu 20 % – dar Vasilica nu știe asta);
 • salamul de Sibiu la plicuri de 100 g. s-a scumpit cu cca. 10 %;
 • eu, vara, la munte, obișnuiesc să pregătesc cîte o damigeană de 5 l. de vișinată, de cireșată neagră, de afinată și de zmeurată (mult apreciate de prietenii din București sau din străinătate);  la 1 kg. de fructe pun 1 kg. de zahăr, după ce zahărul se dizolvă torn 1 l. de țuică de 50 de grade și apoi completez cu țuică de 30 de grade. Nu v-am spus toate acestea ca să mă laud ce gospodar sunt eu, ci ca să o anunț pe această cale pe Vasilica alte scumpiri de care ea nu știe: țuica de 30 de grade, de la 12 lei/l, s-a scumpit la 15 lei/l. (deci cu 25 %)  iar la țuica de 50 de grade, situația este tragică: de la 15 lei/l, prețul a crescut la 30 lei/l (deci, o scumpire cu 100 %).

Totul în țara asta s-a scumpit în ultimele luni, dar Vasilica nu știe.

Victor Ponta, ca să dovedească respectarea promisiunilor sale, venea mereu cu același exemplu: cum a redus el TVA-ul la pîine, care s-a ieftinit de la 1 leu la 90 de bani. Sub Vasilica, cuceririle poporului dobîndite sub Ponta s-au pierdut – pîinea a ajuns din nou 1 leu (scumpire cu 11 %) , dar Vasilica nu știe nici asta (ocupată cu treburi la guvern, la partid, la Ierusalim, ea nu mai are timp nici să facă piața, nici să învețe limba română).

Vasilica evită critica privind minciuna legată de creșterea pensiilor. Uitînd promisiunile făcute,ea  spune că le VA crește în următoarele luni. Parțial, în ce privește pensiile, PSD s-a ținut de cuvînt, adică  generalii SRI, sub ochii cărora economia țării a fost distrusă (iar unii dintre ei chiar s-au pus în slujba unor puteri străine) au putut ca la vîrste  sub 50 de ani, să se pensioneze cu pensii de mii de euro lunar. Tot pensii de mii euro au și judecătorii și procurorii care în ultimele aproape trei decenii au făcut scăpați marii mafioți care au distrus economia României.

În perioada 1 aug. 1975 – 1 ian. 1982 am fost procuror. Entuziast, am  întocmit un program de eradicare a corupției la nivel înalt (pe atunci, nu știam că așa ceva nu se poate realiza). Mi s-a sugerat la un moment dat (am scris despre asta) că este mai bine pentru toți să trec în avocatură – pentru acești ani, am primit o pensie de 262 lei lunar (ministerul muncii și „justiției sociale” al Olguței mi-a respins contestația – dar eu tot nu înțeleg de ce un alt coleg al meu, care a lucrat cu același salariu ca și mine dar cu 13 luni mai puțin lucrate, după care eu am beneficiat și de o majorare cu 300 lei/ lunar la salariu, a primit o pensie de 640 lei!). Pensia mea nu a fost majorată după 1 ian. 2018.

Vasilica respinge acuzația că nu a construit autostrăzi (ceea ce nu au construit nici alții), și ne spune că prin parteneriat public-privat, pentru care a creat cadrul legislativ necesar, ea VA construi autostrăzi (pînă acum, nu o împiedica nimeni).

Au mințit poate și autorii moțiunii de cenzură, dar minciunile Vasilicăi m-au uluit. Să fi învățat asta la partid sau la Strasbourg?

La începutul anului trecut, un om pe care îl apreciez foarte mult, un patriot (și vehement luptător împotriva lui Iliescu și urmașilor săi), a refuzat să îmi găzduiască un articol prin care criticam corupția lui Dragnea. Mi-a spus că nu poate să posteze acel articol, întrucît Dragnea este singurul autor al unui program de guvernare patriot.

În viața mea, din naivitate, am fost nevoit să mă lovesc de cîteva ori cu capul de pragul de sus – dar cel puțin, am învățat ceva din așa ceva. Eu nu spun că azi nu mai cad victimă unor diversiuni, dar cel puțin , dacă s-a întîmplat, s-a întîmplat foarte rar și  nu-mi dau seama. Este motivul pentru care de regulă proorocirile mele se adeveresc.

Nu am citit programul electoral al PSD, fiindcă nu cred în programele electorale.

Am aflat însă că promitea avantaje fiscale enorme (adică scăderea surselor de alimentare a bugetului de stat) dar și o creștere enormă a pensiilor și salariilor. Asta este imposibil – așa că au crescut pensiile și salariile doar pentru „cîinii de pază” ai dictaturii.  Pentru plata pensiilor de mizerie ale celorlalți,, cei care chiar au muncit pentru  Țară, se pare că suntem nevoiți să apelăm la împrumuturi externe. Fiindcă Vasilica nu a explicat în nici un fel de ce „tigrul” Europei este nevoit să apeleze iar la împrumuturi externe.

Prietenul meu era entuziasmat de ideea de a se crea Fondul Suveran de Investiții. S-a creat. Eu însă sunt curios ce cetățenie, ce origine și ce religie vor avea membrii Consiliului de administrație.

Dacă va avea  loc în România o revoluție adevărată, eu aș avea pentru acea Constituantă  ipotetică multe propuneri (toate respinse în principiu de UE).

În primul rînd, să fie condamnați la moarte președinții trădători de țară.

În al doilea rînd, conducătorii partidelor care cîștigă alegerile în baza unor promisiuni electorale false, mincinoase, sau prim-miniștrii unși în baza unor programe pe care le încalcă, să fie condamnați la închisoare pe viață. Iar alegerile cîștigate în baza promisiunilor mincinoase să fie anulate și repetate. Mai mult decît atît, partidul mincinos, să nu aibă dreptul de a participa la noile alegeri!

Vă asigur, nu ar mai fi așa coadă mare nici pentru Palatul Cotroceni și nici pentru Palatul Victoria!

Dar cînd în țara asta pedepsită de Dumnezeu.  nimeni nu răspunde pentru nemerniciile săvîrște, atunci este ușor de înțeles (cum spunea Psalmistul) de ce oamenii de nimic se înghesuie să se cațere sus, pentru ca sub ei să mișune nelegiuiții.

                                                                                                                             Dan Cristian IONESCU

 

 

 

5 Comments

 1. alex

  Cata dreptate aveti, d-le Ionescu! Sunt cu totul de acord cu d-tra! Multa sanatate!

 2. nic

  Din prosti de Damaroaia , prin integrare si invazie , am ajuns dobitoci internationali !

 3. Eugenia

  Vasilica nu controleaza preturile in comertul si afacerile din Romania. Suntem in capitalism, daca ati uitat cumva. Ati auzit de liberalizarea pereturilor? S-a produs de multa vreme. libera concurenta. Ghinion, asa e in capitalism. Difera de comunism.

 4. Dan Cristian Ionescu

  Ii multumesc lui “alex” pentru urarile de sanatate. Este adevarat ca o urare nu rezolva problemele, dar apreciez gindul bun.
  Pentru “Eugenia”: eu stiu foarte bine ca nu Vasilica controleaza preturile si nici nu am spus asa ceva – eu doar constatam ca Vasilica crede ca puterea de cumparare a romanilor creste, in timp ce aceasta de fapt scade treptat si accelerat; cind vom primi pensiile si salariile majorate, acestea nu vor putea acoperi scumpirile din ultimele luni, mult mai mari decit rata oficiala a inflatiei, pe care o consider ireala (adica, diminuata). Iar in ce priveste finalul (“Ghinion, asa e in capitalism. Difera de comunism.”), este discutabil – depinde in ce barca esti. Daca esti un simplu om al muncii, este ghinion; daca esti demnitar (central, judetean sau local), multinationala, banca straina, om de afaceri “de succes” sau ai alte calitati, nu este ghinion, ci noroc.

  • Amos Klein

   Aveți dreptate, dle Ionescu.
   Să dea D-zeu să ne trezim cu toții până nu va fi prea târziu și să ne salvăm țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *