Abuzuri

PNL vrea reintroducerea cenzurii?

  Cum ziua votului este aproape, am recitit programele celor înscriși în „cursa” alegerilor europarlamentare 2019, gândindu-mă că poate mi-a […]

 

Cum ziua votului este aproape, am recitit programele celor înscriși în „cursa” alegerilor europarlamentare 2019, gândindu-mă că poate mi-a scăpat ceva, poate voi găsi acel stimul care să mă ducă spre secția de votare, și da, am găsit. Însă nu ceva care să mă scoată din ambiguitatea în care mă aflu, ci ceva care m-a enervat la culme. Partidul Brătienilor condus de chitaristul Orban vrea cenzura presei la nivel european!

Băăăă! Nu mai văd bine? Ba da, citiți și vă minunați ce este scris la pagina 26 din „Programul politic” al PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 Mai 2019:

Click pe imagine pentru mărire!

               Centru european pentru monitorizarea și combaterea dezinformării

Știrile false și propaganda populistă au luat amploare în Europa odată cu extinderea platformelor de socializare. Menținerea unei mass-media neutre care informează cetățeanul într-o manieră corectă și nepărtinitoare trebuie să rămână un obiectiv central al democrațiilor europene.

Însă, în condițiile în care autoreglementarea nu dă rezultatele dorite, iar unii actori statali, precum Rusia, dar și non-statali, precum organizațiile teroriste, folosesc propaganda și știrile false pentru a destabiliza procesele democratice din Uniunea Europeană, trebuie să oferim un răspuns adecvat acestor provocări. Dreptul la liberă exprimare este esențial, dar modul în care este gestionată dezbaterea publică în mediul online are nevoie de o regândire profundă.

Tot mai multe țări europene au început să reglementeze problematica dezinformării la nivel național în sensul identificării și îndepărtării conținutului fals din mediul online. De asemenea, s-au făcut primii pași prin înființarea unei unități în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă care să monitorizeze și să combată știrile false și campaniile de dezinformare în Vecinătatea Uniunii Europene. Este însă nevoie ca Uniunea să depună mai multe eforturi, atât pe plan extern, cât și intern.

Pentru combaterea știrilor false, europarlamentarii Partidului Național Liberal vor propune înființarea unui Centru European Permanent care să monitorizeze și combată știrile false. Înființarea Centrului European pentru Monitorizarea și Combaterea Dezinformării va contribui la coordonarea eforturilor naționale și dezvoltarea unor metodologii comune la nivel european pentru combaterea fenomenului.

Alte cuvinte în alte vremuri, însă prea semănă cu programul lui Lavrenti Beria, mâna dreaptă a lui Stalin

Este știu că orice regim totalitar are ambiția de a controla tot ceea ce se spune și se scrie. În recenta perioadă comunistă, cenzura devenise o instituție-mamut, cu sucursale în toată țara și cu sute de funcționari plătiți să fie vigilenți. Ori, în citatul de mai sus, se vede că PNL-ul dorește o astfel de instituție la nivel mult mai mare și permanent pe deasupra. Ori jurnalistul ce trebuie să facă, în cazul propus de ei, să-și scrie articolul, apoi să-l trimită la „Centru European Permanent care să monitorizeze și combată știrile false” ca să primească „Bun de publicat”?

Hai nu zău! Ziariștii erau categorie profesională luată în vizor de aparatul opresiv, orice redactor sau fotograf trăia cu teama de a nu greși, repercusiunile puteau fi dure. Oare nu mai sunt ziariști care să-și facă treaba așa cu trebuie, oare chiar vrea cetățeanul european al secolului XXI asta?

                                                                                                               Dan ORGHICI

Sursa: COTIDIANUL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *