Remember

Portret al eternei și fascinantei Românii la bătrânețe (IV)

  SEPTEMBRIE 2019 Pe 1 septembrie 2019 Tăriceanu o ironizează pe Vio, acuzând-o că a scos funcția de Președinte al […]

 

SEPTEMBRIE 2019

Pe 1 septembrie 2019 Tăriceanu o ironizează pe Vio, acuzând-o că a scos funcția de Președinte al Senatului pe tarabă… „Dragă Viorica, ai grijă, mai ai puțin și ești gata să ajungi cu oferta la mine!” Cu această ironie, Călin nu știe încă, dar este fix în bancul cu „...râzi tu, râzi, dar nu-i râsul tău”. Însă nici nu mai are mult până să afle. Ion Cupa, președinte ALDE Dolj, în schimb, începe să-și pună niște întrebări necesare: „De câteva zile, ALDE e pe buzele tuturor: președinte, premier, analiști, comentatori, cetățeni. «Penibili», «ridicoli», «trădători» sunt principalele etichete ce ni se lipesc. Mă întreb cum am ajuns din busola guvernării și a stabilității politice, dintr-o voce politică rațională, echilibrată, să fim catalogați negativ din toate părțile?! Cum am ajuns să fim sursa unei instabilități politice și guvernamentale care folosește oricui, mai putin românilor, militanților și votanților ALDE?!

Niște răspunsuri la aceste întrebări vor veni, cred, ca un „suvenir de amintire” pe 24 decembrie 2019, odată cu condamnarea la 7 ani de închisoare, în primă instanță, a lui Bogdan Olteanu, apropiat al lui Călin, pentru un mic trafic de influență în valoare de un milion de coco, în 2008, achitați de către Sorin Ovidiu Vântu pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit Guvernator al Deltei Dunării. La vremea respectivă Bogdan Olteanu era președinte al Camerei Deputaților iar Tăriceanu era premier. Totuși, n-am înțeles din relatările laconice al presei pe lângă cine și-o fi traficat influența Bogdan Olteanu.

Pe 2 septembrie 2019 Călin Popescu Tăriceanu își depune demisia de la șefia Senatului deoarece ALDE, „de bunăvoie și (ne)silită” de cine bănuim noi, părăsește guvernarea pentru o schiță de proiect fantezist în compania unui băiat foarte serios în tot ceea ce face și spune și care este recunoscut ca un mare caracter, numit Victor Ponta. Cum mirosul de sânge proaspăt nu mai poate fi camuflat, Dan Barna (USR) si Dacian Cioloș (PLUS), cer alegeri anticipate, într-o țară în care acestea, tehnic, nu se pot face. „Noi, cei din Alianța USR-PLUS suntem gata să ne asumăm guvernarea (…), suntem gata să intrăm la guvernare, avem oameni, suntem în proces de elaborare a programului de guvernare”, afirmă Dacian Cioloș „…însă pentru a face reforme e nevoie de o majoritate legitimă în Parlament”.

Adică un fel de „azi o vedem și nu e”.

Din când în când, Klaus iese și dă câte o declarație publică despre „guvernul PSD eșuat”. Ca să-i intre poporului în cap. Se va vedea mai târziu că pentru cetățeanul român enunțurile sunt absolut suficiente -el niciodată, dar ni-cio-da-tă nu are nevoie de demonstrații.

Prevăzător, Mihai Șora semnează pentru trei candidați la președinție și scrie pe 7 septembrie 2019 pe pagina lui de FACEBOOK: „Dintre cei care s-au anunțat, doar trei mi se par demni de atenție (și de funcția la care aspiră) . În ce mă privește, am semnat (întâmplător, chiar în ordine alfabetică) pentru Dan Barna, Klaus Iohannis și Toader Paleologu. Firește, ideal ar fi să avem un Făt-Frumos sau o Girafă (deși s-ar găsi și atunci unii să spună că Făt-Frumos e prea viteaz pentru ciobanul mioritic, Girafa – prea semeață pentru cel ce-și ține capul plecat, înfricoșat de sabie). Cum nu avem în cursă nici Făt-Frumos și nici Girafă, ne vom mulțumi cu unul dintre cei trei.

Sigur, ne dăm seama că Girafa nu ar mai fi avut cum să candideze… căci în octombrie avea să fie numită Procuror șef european. Mai potrivită decât Girafa, nici că se putea…

În tot acest timp, procuror general interimar al României este Bogdan Licu… drept ca o lumânare, inatacabil, stâncă… „decât” că dânsul depune o cerere pentru a i se retrage, pe căi amiabile, să zicem, titlul ştiinţific de doctor şi de obligare a MEN să-i emită un ordin de revocare a acestuia. Pe 18 septembrie 2019 însă, Curtea de Apel București zice: „Nțțț!”. O, tempora! o, mores! altădată o suspiciune de plagiat, într-o teză de doctorat, zguduia prim-miniștri… azi e de-o banalitate de te ia somnul. Bănuiesc că totuși, la domnul Licu e ceva mai mult plagiat, trecând de pragul de 4%, acceptat din oficiu pentru procurori șefi și zeițe ale anticorupției, că altfel n-ar fi avut de ce să se teamă…

Ascensiunea fără seamăn a Cumpănașului și marșul lui hotărât către Cotroceni suferă pe 25 septembrie 2019 o fâsâială care sporește periculos încălzirea globală, căci se descoperă realitatea dureroasă că acesta nu a absolvit nici o școală de învățământ superior. Ce să spun, Cumpănașule… înainte de a muri de gât cu băieții care te-au făcut mare și te-au ținut în brațe ca pe unul de-al lor, se vede că este întotdeauna util să mai arunci câte o privire și în CV-ul propriu!

OCTOMBRIE 2019

Liberalii au strâns semnăturile necesare pentru trecerea Moțiunii de cenzură. Viitorul premier Orban (Orban Întâiul sau Orban cel Bun, așa cum va rămâne în istorie) e liniștit și declară, pe 1 octombrie 2019, la DIGI 24: „Eu sunt convins că numărul votanților moțiunii de cenzură va fi mai mare decât numărul semnatarilor. Vom avea voturi și din zona parlamentarilor PSD, vom avea voturi și din zona parlamentarilor din grupul minorităților naționale, care nu sunt semnatari. (…) Sunt cel puțin 7-8 voturi peste numărul semnatarilor”.

Klaus nu se grăbește să numească miniștrii interimari ai lui Vio, că știe el ce știe… doar nu degeaba a pregătit amănunțit căderea guvernului Dăncilă și acum pregătește fotografia pentru 1 Decembrie 2019, unde va fi, ca să zic așa, în sânul cald al generalilor de la Servicii… În schimb, cu o mare și nedisimulată tristețe află de la CCR că trebuie să o revoce pe Birchall, o doamnă ministru care are genunchii din ce în ce mai tociți. Interesant este că dânsa are pe FACEBOOK mult mai multe fotografii strângându-i mâna lui Hans Klemm decât stând în genunchi, cu pantofii în devălmășie și pupând tricolorul… de unde și întrebarea: se pot toci genunchii cuiva de la o simplă fandare în fața steagului sau trebuie să căutăm o explicație mai amplă?

Cum Klaus nu știe și altă cale mai sigură de a-și împlini ambițiile decât escaladarea cadavrelor, un tragic accident petrecut între Urziceni și Slobozia îi dă prilejul să susțină, la reuniunea PNL de la Iași, din 5 octombrie 2019 următoarele: „Azi dimineață am primit un mesaj cutremurător. Între Urziceni și Slobozia a avut loc un accident groaznic cu 10 morți și aproape 10 răniți grav. Ce poți să spui? Condoleanțe, îmi pare rău! Ce să înțelegem? Să înțelegem că lipsa de infrastructură ucide, la fel cum și corupția ucide. Această nepăsare criminală a PSD-iștilor costă vieți, costă vieți de români”. Nesimțirea oportunistă a discursului este evidentă, dar România susține că „…da, da, exact așa e! cum zice domnul președinte! «Corupția ucide» a murit, trăiască «Infrastructura ucide»!…

Pe 8 octombrie CSM amână pentru a șasea oară numirea Adinei Florea la SIIJ. România – atât de pricepută la toate cele, consideră că e absolut normal ca numita Florea, care a trecut de examenul CSM cu notă maximă să fie repudiată cu silă… păi, cum dracului? Doar doamna Codruța a CĂZUT la testul CSM și noroc că a numit-o săracuʹ președintele Petrov… ăsta-i modelul de succes, nu tranca-fleanca, note maxime!

Pe 9 octombrie 2019 Înalta Curte motivează de ce anume i-a trecut prin minte să-l trimită pe Dragnea Liviu la pușcărie pentru 3 ani și șase luni: „…circumstanțele factuale reținute, modalitatea de comitere fiind, prin îndemn, direct, personal, care a dat conținut formei de participație a instigării, agravată de calitatea funcției deținută de acesta, respectiv președinte al Consiliului Județean Teleorman, afectându-se încrederea funcționarilor publici în raporturile de serviciu, precum și cele interinstituționale.”  Deci, asta e, compatrioți! „…s-a afectat încrederea funcționarilor publici în raporturile de serviciu” în cuantum de vreo trei ani și jumătate de recluziune! Și tu crezi mizeria asta, Românie, și te uiți serioasă în ochii mei albaștri și-mi spui că asta-i JUSTIȚIE!

Așteptând Moțiunea de cenzură, Klaus simte că Rareș Bogdan sau Orban Întâiul nu l-au lingușit destul și afirmă: „Nu îmi place să mă laud, nu sunt omul cuvintelor mari, dar dacă tot ne-am uitat la filme video, pe cei doi elefanți de la început, i-am alungat, nici amnistie și grațiere nu au reușit, nici codurile penale nu au reușit să le strice așa cum și-au imaginat și să nu credeți că nu au reușit fiindcă le-a venit mintea la cap, ci M-AM SUIT EU ÎN CAPUL LOR.

Așadar, cu Klaus „suit în capul lor”, pe 10 octombrie 2019, Moțiunea de cenzură trece și Ludovic se apucă de făcut noul guvern!

În urma audierilor din 29 și 30 octombrie, trei dintre miniștri propuși de Orban Întâiul sunt respinși… dar nu-i nici o problemă! Așa cum Codruța a fost „cea mai bună” doar după ce a primit aviz negativ de la CSM, așa și Vasile Cîțu, Violeta Alexandru și un oarecare Ștefan Ion, căruia constructorul i-a triplat spațiul locativ pentru că a cofrat greșit o grindă, sunt buni pentru România, în ciuda avizelor negative de la comisiile de specialitate!

România jubilează! Procentul de apreciere a publicului pentru PENELEU trece de 40%! Dacă-i pune cineva întrebări, cetățeanul român pufnește ghiduș, îi dă ăluia un cot șmecher între coaste și zice: „lasă-i, mă, dracului, că ăștia e băieții buni, chiar dacă mai greșește… nu? că doar așa a scris și marele filosof Mihai Șora, pă feisbuc… nu mai zic dă Oana Pellea…

                                                            (Va urma)

                                                                                                       Luminița ARHIRE

 

Citiți și primele părți:

Portret al eternei și fascinantei Românii la bătrânețe (I)

Portret al eternei și fascinantei Românii la bătrânețe (II)

Portret al eternei și fascinantei Românii la bătrânețe (III)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.