Puncte de vedere

Post-locale si pre-parlamentare

  Alegerile locale din Românias-au desfășurat, cum spuneam în numărul trecut, conform „graficului”: același spectacol oribil de fațadă, cu câștigători aleși […]

 

Alegerile locale din Românias-au desfășurat, cum spuneam în numărul trecut, conform „graficului”: același spectacol oribil de fațadă, cu câștigători aleși dinainte, aceleași interese camuflate (prost) în lozinci și sloganuri, același electorat captiv într-o tabără sau alta, aceeași rutină inconștientă a alegătorilor.

Există totuși, în această promiscuitate electorală devenită tradiție, câteva accente interesante pe care merită să le semnalăm, prin trei cazuri distincte. Unul este legat de alegerea, în Timișoara, a unui „guvernator” cu cetățenie germană, care a ținut să precizeze că „Banatul este o provincie europeană”. Alegerea ca primar a unui neamț (după aceea a președintelui României Klaus Werner Iohannis) vine să confirme un adevăr paradoxal și trist, semnalat și de Dan Chitic, într-un articol preluat și de noi în CERTITUDINEA: Românii sunt xenofili și românofobi! (Articol publicat și în „Justițiarul” cu titlul De ce sunt românii iubitori de străini (xenofili) și românofobi)

Al doilea s-a petrecut la Tg. Mureș și ține de paroxismul inconștienței sau patologiei politice a partidelor românești, care și-au anulat, de la bun început, orice șansă de a câștiga primăria la alegeri. Se știe că în acest municipiu, în care procentul de români este de 49,17% iar cel de unguri de 42,84% (restul fiind țigani și de alte etnii), alegerile au un pronunțat caracter etnic. În timp ce ungurii și-au desemnat UN SINGUR CANDIDAT (Zoltán Soós, candidat independent, susținut de UDMR), din partea română au fost 12 (DOISPREZECE) CANDIDAȚI. Cât de iresponsabil sau inconștient (n-am spus prost!) poți să fii, să-ți anulezi atuul demografic (49,17% etnici români), împărțindu-l la 12? Chiar n-au găsit candidații români o cale de negociere pentru a-și desemna un singur candidat, știind cum votează ungurii? Sau cineva și-a băgat coada, îndemnându-i și chiar susținându-i (financiar) să atomizeze electoratul românesc! În acest caz, întrebarea este: cât de trădător poți fi să accepți asta? În acest moment UDMR are, în județul Mureș, 40 de primari (din 102 unităţi administrative-teritoriale), dintre care 38 au fost candidaţi ai partidului și doi independenţi susţinuţi de UDMR.

Al treilea caz este cel mai interersant și pare o replică la situația din Tg. Mureș: la Odorheiu Secuiesc postul de primar a fost câștigat de un ungur (sau secui), dar care a candidat pe listele unui partid românesc. Mai exact a unui partid creat de români la Tg. Mureș, în 2015, partid care are un mesaj multietnic: Partidul Oamenilor Liberi (POL). Valorile declarate ale Partidului Oamenilor Liberi sunt: respectul față de tradiția multietnică și multiculturală, democrația deliberativă și participativă, nediscriminarea, respectul față de demnitatea persoanei umane, respectul față de drepturile omului etc. etc.

La prima vedere pare o victorie a normalității, în sensul că, iată, într-un oraș din județul Harghita, cetățenii, în procent de 94% unguri/secui, au trecut peste barierele entice impuse/induse și au dat o lecție de civism multiethnic votând un candidat – secui, ce-i drept, Gálfi Árpád – , dar propus de un partid majoritar românesc. În realitate lucrurile stau altfel. Gálfi Árpád a fost primar și în mandatul trecut, când candidase din partea Partidului Civic Maghiar. El are trista notorietate de a fi fost amendat în repetate rânduri pentru că nu a arborat drapelul României în momente și situații prevăzute de lege, ca și pentru arborarea nelegală a drapelului maghiar.

Așadar, nici vorbă de o victorie a normalității, e o victorie a secesionismului maghiar… Un „cal troian” cu față europeană…

                                                                                      Miron MANEGA, revista Certitudinea

P.S. …Iar pe 2 octombrie, după alegerile locale, fondatorul și președintele POL, Dan Mașca, și-a anunțat retragerea din funcția de președinte al partidului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *