Atitudini

Prelungirea stării de alertă: Cinci luni de îngrădire a drepturilor omului în România!

  Guvernul a prelungit starea de alertă pentru încă 30 de zile. Nu se iau măsuri noi de restricție. În […]

 

Guvernul a prelungit starea de alertă pentru încă 30 de zile. Nu se iau măsuri noi de restricție. În schimb măsurile de restricție de pînă acum se păstrează.

E fascinant felul în care regimul Iohannis (înțelegînd prin asta nu numai Guvernul dar și Sistemul instituțiilor de forță și Divizia Presă a SRI) încearcă să-i tragă pe români pe sfoară. Timp de mai multe zile, în pregătirea deciziei de miercuri, 15 iulie 2020, s-a întreținut o atmosferă apocaliptică. Revine Pandemia! Crește numărul de morți! Spitalele dau peste margini de internați la ATI, iar cimitirele își măresc suprafețele pentru a putea cuprinde lungul șir de noi morminte. Presei i-a ajuns pînă la poale bălțile ivite din bocirea celor care au fost atinși de Coronavirus și a medicilor care se luptă cu moartea. Pe acest fundal de Apocalipsă a la Raed Arafat s-au lansat zvonuri despre deciderea unor noi restricții, ba chiar și despre revenirea la închiderea în case. Și deodată, cînd toată lumea se aștepta la ce e mai rău, vine Hotărîrea privind prelungirea stării de alertă: Fiți fericiți că n-am revenit la măsurile din timpul pandemiei, deși ar fi fost cazul!

Prin prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, stare de alertă care nu e altceva decît o stare de urgență mascată, dată de premier și nu de președinte, românii au suferit pînă acum 120 de zile de limitare a drepturilor. Incredibil! Patru luni de restricții! Prin prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, perioada restricțiilor se întinde pe 150 de zile. Dacă starea de alertă va fi prelungită și pe 15 august, după cum se lucrează prin laboratoarele puterii, românii vor avea fi avut cea mai lungă perioadă de restricții dintre statele europene: 180 de zile. Jumătate de an! În ce constă manipularea prin presa miluită și prin rețeaua SRI din Presă? În accentul pus pe absența introducerii unor noi restricții. S-a încercat astfel a se prezenta prelungirea stării de alertă sub un unghi pozitiv. Ceva gen, deși se impunea, noi nu impunem noi restricții, ca în alte țări. Da, în alte țări, unde se înregistrează o creștere a numărului de infectări, s-a purces la introducerea unor restricții. Numai că aceste restricții se definesc prin:

Se aplică punctual, la anumite zone și la anumite locuri și nu la nivelul întregii țări.

Sînt restricții prin raportare la relaxarea totală de pînă acum.

În România lucrurile stau net diferit. Prin raportare la alte țări europene, inclusiv la Bulgaria, România a rămas mult în urmă cu măsurile de relaxare. Cele luate ultima dată, pe 15 iunie 2020, situează România pe ultimele locuri din Europa în materie de relaxare. Cele profețite a fi luate pe 1 iulie n-au mai apărut. Noua stare de alertă nu cuprinde nici o măsură de relaxare. Așadar, prin proclamarea noii stări de alertă, România rămîne la interdicțiile din 15 iunie 2020, interdicții care o plasau printre ultimele din Europa în materie de relaxare.

Cetățenii au suportat luni întregi de limitare a libertăților convinși de autorități că e vorba de un sacrificiu în vederea relaxării totale. Vor trece iată patru luni de sacrificii și restricțiile vor fi la fel de dure. Revenirea în forță a Pandemiei a surprins pe mulți români prin absența oricărei logici.

În țările în care relaxarea a fost mult mai mare decît de la noi și a început cu mult înaintea noastră, creșterea infectărilor are o explicație. Pe de o parte în faptul că în aceste țări s-a trecut la o relaxare mult mai mare sau chiar la o relaxare totală. Pe de alta în faptul că relaxarea a început înainte cu o lună decît la noi. Era normal să se înregistreze o creștere a infectărilor. Cetățenii n-au mai fost obligați să dea curs niciunei măsuri de restricție. În plus, în țările respective, autoritățile evită a recrea atmosfera de Apocalipsă din vremea Pandemiei. Noile cazuri sînt tratate potrivit procedurilor, dar fără a le transforma în semnale de alarmă ca la noi. Accentul în aceste țări continuă să cadă pe relaxare și pe relansare. Lucru normal. Nu poți vorbi de relaxarea economiei cîtă vreme nu beneficiezi de o relaxarea vieții.

Cum să te apuci de muncă, de afaceri cînd pe toate canalele ești avertizat că vine Apocalipsa? La noi, se petrec lucruri stranii din acest punct de vedere: Deși relaxarea a fost infimă și a început mult mai tîrziu decît în alte țări ale Europei, numărul infectărilor e mult mai mare decît în plină Pandemie.

Deși românii n-au beneficiat de relaxările din alte țări ale Europei, atmosfera impusă de regim e una de Apocalipsă. Tema relansării economice nu există. Există doar tema relansării Epidemiei.

Pe 25 mai 2020 scriam pe cristoiublog.ro:

Lumea își revine treptat-treptat la normal. În Europa și pe tot globul agenda publică are în prim plan măsurile de reluare a vieții normale și îndeosebi de relansarea economiei. Dacă pînă nu demult era în Europa o întrecere între state în privința măsurilor de restricție, acum putem vorbi de o întrecere între state în privința măsurilor de revenire la normal. Numai la noi, agenda publică, impusă de regimul Iohannis și prin intermediul Presei Miluite, e dominată de starea de alertă, de tentativele evidente de a păstra panica, isteria și prin asta de a justifica întîrzierea incredibilă în revenirea la normal. România fost totdeauna în urmă față de Europa luminată. Am fost țara rămasă în împietrirea conservatorismului ceaușist pe cînd în Europa de Est și Centrală, ba chiar și în Rusia, bătea vîntul schimbării. Și acum, cînd vine vorba de revenirea la normal, România, aflată sub autoritatea lui Klaus Iohannis, a rămas mult în urma tuturor țărilor europene.

Trei săptămîni mai tîrziu, pe 16 iunie 2020 scriam: „Sîntem în 16 iunie 2020. De la constatarea mea în legătură cu agenda publică din România a trecut aproape o lună de zile. Între timp, în toate țările lumii, semnalele de alarmă privind pericolul Coronavirus au dispărut. Chiar dacă în unele state apar unele creșteri ale numărului de infectați sau focare de Coronavirus ici-colo, agenda publică nu e modificată. Ea rămîne în continuare stăpînită de temele relansării economice.

Ce să mai scriu acum, pe 16 iulie 2020, la o lună mai tîrziu? Ce-am scris pe 25 mai 2020 și pe 16 iunie 2020. Că România rămîne mai departe codașa Europei în materie de revenire a vieții la normal.

Ce voi scrie peste o lună, pe 16 august 2020, cînd, evident, se va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile? Că România rămîne mai departe codașa Europei în materie de revenire a vieții la normal.

N. B.: Pentru ca prelungirea stării de alertă să treacă neobservată s-au pus la cale Diversiunea celor două dosare: 10 august și Black Cube.

                                                                                             Ion CRISTOIU, cristoiublog.ro

1 Comment

  1. satan existã

    Au multã marfã de vândut:mãști, dezifectanți,teste,mãnuși ș.a.;mai rău va fi din toamnă când se va reveni la starea de urgență

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.