Atitudini

Presa maghiară din România despre românii care fac jocurile Budapestei și militează pentru AUTONOMIA Transilvaniei

În urmă cu două săptămâni mă pronunțam public, într-un editorial, cu privire la chestiunea autonomiei Transilvaniei și a steagului Transilvaniei. Argumentam […]

În urmă cu două săptămâni mă pronunțam public, într-un editorial, cu privire la chestiunea autonomiei Transilvaniei și a steagului Transilvaniei.

Argumentam motivele logice și de bun simț pentru care cei care militează (reiterez deplina lor libertate de a milita pentru ceea ce cred) pentru autonomia Transilvaniei fac jocurile revizioniste ale Ungariei, care are tot interesul ca în Transilvania să se coaguleze o mișcare care să obțină autonomia Transilvaniei ca prim pas către independența acestei regiuni. 

Tot în acest editorial aduceam argumente de ordin istoric cu privire la steagul Transilvaniei, fluturat de tot mai mulți români care din prostie, ignoranță sau ticăloșie promovează un simbol care nu-i reprezintă în niciun fel pe românii din Transilvania.

Acum a venit rândul unui alt tip de argument, pe care îl aduc în atenția românilor (cel puțin după nume) care, mă văd nevoit să repet, din prostie, ignoranță crasă sau ticăloșie, se alătură acestei lupte pentru autonomia Transilvaniei: presa de limbă maghiară din România. Redau mai jos traducerea unui articol publicat în cotidianul covăsnean de limba maghiară Haromszek. Autorul face o analiză a luptei pentru autonomia Transilvaniei și îi nominalizează pe românii cozi de topor care fac jocurile Ungariei prin propaganda găunoasă a transilvanismului. Inutil să mai adaug faptul că dacă această propagandă a transilvanismului nu convenea Budapestei, păcălicii nu ar fi ajuns niciodată în paginile unui cotidian care s-a remarcat de-a lungul timpului prin promovarea șovinismului maghiar, a revizionsimului și a urii interetnice împotriva românilor.

Situaţia autonomiei transilvănene

Un nou an, noi posibilităţi şi responsabilităţi pe scena luptei pentru autonomie. Înainte însă să ne axăm pe sarcinile care ne aşteaptă, să reflectăm puţin asupra evenimentelor, rezultatelor din anii precedenţi. Deşi nu am obţinut rezultate impresionante, putem fi mulţumiţi.

În anii precedenţi, transilvanismul şi mişcările generate de acesta au obţinut o popularitate deosebită. Acestlucru i se datorează în special faptului că, după eşecurile survenite în anii 90, Sabin Gherman a început să vorbească din nou cu mai mult curaj despre diferenţele existente între Bucureşti şi Transilvania. Ratingul emisiunii moderate de Sabin a arătat că luminarea maselor largi de români nu este imposibilă. Simultan, cu ajutorul presei comunitare, s-au regăsit şi au legat strânse prietenii tot mai multe persoane cu un mod de gândire similar. In toamna anului 2012 au şi fost organizate primele întâlniri transilvaniste, în cadrul cărora a putut fi remarcată diversitatea ideilor privind viitorul Transilvaniei, autonomia şi regionalismul. Şirul întâlnirilor s-a întrerupt destul de repede, însă relaţiile au fost cultivate în permanenţă pe internet. La începutul anului 2013 a demarat şi acţiunea online de strângere de semnături pentru revendicarea autonomiei Transilvaniei, acţiune cu care presa nu s-a ocupat la vremea respectivă. In primăvara anului 2014, în alocuţiunea rostită în parlament, Ovidiu Iane a solicitat retragerea petiţiei, ameninţând cu măsuri juridice.

În 18 mai 2013, la Cluj a avut loc prima demonstraţie publică pentru revendicarea autonomiei Transilvaniei, la care au participat 20 de persoane. Esenţa însă o reprezenta drapelul transilvănean, era pentru prima oară când drapelul regiunii flutura în număr atât de mare într-un spaţiu public. In cadrul acestei demonstraţii, participanţii au decis că mişcarea trebuie clădită pe baze juridice, trebuie înregistrată o asociaţie. La propunerea lui Mircea Dăian, am ales denumirea Liga Transilvania Democrată. Înregistrarea formaţiunii s-a tot amânat, deoarece nu s-a putut ajunge la consens în mai multe probleme, mulţi au abandonat mişcarea . In toamna anului 2013, la o iniţiativă venită din Bistriţa, a fost înfiinţată Mişcarea Ardeleană, care a apărut în scurt timp în mai multe oraşe din Transilvania.

Apariţia acestei mişcări i-a îndemnat la acţiune şi pe membrii ligii. Cu noi membrii, a şi început înregistrarea organizaţiei. În decembrie 2013, în Sibiu s-au întâlnit mai multe mişcări transilvaniste, la întâlnire a participat şi Sabin Gherman. Participanţi au căzut de acord să nu mai fie amânată înregistrarea formaţiunii. In primăvara anului 2014 a fost înregistrată în sfârşit asociaţia, în martie a fost deja depusă petiţia cu 10.000 de semnături. Efectivul membrilor ligii a crescut în permanenţă, însă tot nu s-a ajuns la elaborarea unui program comun. Vara a trecut fără evenimente deosebite, însă campania pentru alegerile prezidenţiale a promis cu atât mai multe posibilităţi. Liga şi-a întocmit între timp programul, fiind conturată prima imagine clară despre forma actuală a transilvanismului. In campania electorală, Sabin Gherman s-a prezentat deseori cu Szilagyi Zsolt, candidatul la prezidenţiale, fără să nege faptul că este de acord cu programul acestuia. In al doilea tur de scrutin, Sabin l-a susţinut clar pe Johannis, candidatul transilvănean, la fel cum au procedat şi majoritatea mişcărilor transilvaniste, autonomiste. Victoria repurtată de Johannis a reprezentat un succes real, însă toţi erau convinşi că izbânda lui Ponta ar fi accelerat mişcările românilor din Transilvania, în timp ce victoria lui Johannis îngreunează lupta celor care insistă asupra autonomiei transilvănene. In decembrie, petiţia a fost transmisă şi Parlamentului European, reacţia e aşteptată în februarie 2015. Până atunci îi va fi înmânată petiţia şi lui Klaus Johannis, numărul semnatarilor crescând între timp la 14.000. Liga a invitat fiecare mişcare transilvanistă, autonomistă, toţi activiştii, pe 10 ianuarie 2015, în oraşul Cluj.

Aşa stau lucrurile. In acest timp, sute de oameni au deja drapelul Transilvaniei, pe mii de maşini apar stema Transilvaniei sau autocolantele TS. Din ce în ce mai mulţi se identifică cu transilvanismul, din ce în ce mai mulţi înţeleg importanţa autonomiei transilvănene. Deşi nu susţin, tot mai mulţi români sunt dispuşi să dezbate tema autonomiei. Anul ce ne stă în faţă ne oferă o mulţime de posibilităţi, însă este şi periculos, pentru că am putea trece pe lângă diversele posibilităţi dacă nu suntem suficient de vigilenţi. Nu trebuie să renunţăm la lupta noastră, trebuie să ne angrenăm în viitoarele procese politice, ca deciziile ce ne vizează să fie adoptate nu în lipsa noastră, ci împreună cu noi. Trebuie să fim prezenţi şi noi la o nouă decizie de la Alba Iulia ca să ne apărăm interesele.

Petiţia poate fi accesată şi semnată pe pagina https://www.causes.com/actions/1725889-autonomie-pentru-transilvania”.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7387 din 07.01.2015, autor Fancsali Erno (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

                                                                                                                   Dan TANASĂ

Sursa: http://www.dantanasa.ro/exclusiv-presa-maghiara-din-romania-despre-romanii-care-fac-jocurile-budapestei-si-militeaza-pentru-autonomia-transilvaniei/

Nota redacției „JUSTIȚIARUL”: Puțini știu că, în cazul în care „licuricii” îl desemnau președinte pe Ponta, Transilvania urma să se separe urgent de România! Era deja pregătit un Referendum pentru așa-zisa „autonomie” chiar în prejama Zilei Naționale, 1 Decembrie 2014, pentru ca sfidarea să fie mai mare.

Citat din articolul de mai sus: „Victoria repurtată de Johannis a reprezentat un succes real, însă toţi erau convinşi că izbânda lui Ponta ar fi accelerat mişcările românilor din Transilvania, în timp ce victoria lui Johannis îngreunează lupta celor care insistă asupra autonomiei transilvănene.”

Foarte important, legat de același subiect, este și articolul acesta: http://www.justitiarul.ro/sasi-corciti-si-romani-tradatori…/

 

4 Comments

  1. da vrem federalizarea tot ma-i multi si daca ar fi sa ne rupe-m de romania ce-i Transilvania era autonoma sub coroana Ungariei si o perioada de 160 ani principat deci avem experienta trebuie sa în-telegi nu ma-i tine vrajala oameni din Transilvania vor sa-si cunoasca istoria sau cultura în 95 ani at-i pus Transilvania pe butuci ne distrugeti identitatea si cultura occidentala falsificati istoria Transilvaniei si semanati ura dar dupa cum am spus nu ma-i tine federalizarea romaniei e cea mai buna solutie gan-destete ca Moldova are o istorie si o identitate propie la-fel si tara Romaniasca toate au trait separat vreau Transilvania sa aiba guvern si bani sa ramana în Transilvania la copii si ne-poti nostri vreau sa se în-vete istoria Transilvania asa cum a fost ok

    • vlad

      primul pas dupa ”autonomie” va fi alipirea Transilvaniei la Ungaria [mare!] dupa care voi veti redeveni iar ”valahi imptiti” porecla pe care astia ca tine si S. Gherman [cel care s-a saturat sa fie roman] v-o maritati pe deplin. ps mai invata gramatica romana altfel posteaza in ungureste daca esti in stare.

  2. Szaz Victor

    Hegedus , chelule, noi ce te cunoastem stim ca ai grave probleme din pricina fapty\ului va parintii tai sunt veri primari. Esti un habarnist ce vorbeste numai cretinitati, un inadaptat ce nu a reusit niciodata in viata asta . Federalizare nu vrea nici un roman doar tu , un alogen renegat de Budapesta , un om lipsit de personalitate ,cosmopolit libidinos, slugarnic si pupincurist al strainilor de tara asta . Nu mai comenta de istorie, esti un farsor si incult. Romanismul s-a nascut in Transilvania, nu trebuioe sa vina un ungur sa ne invete asa ceva .Asa este Transilvania este o istorie a romanilor din aceste tinuturi , o istorie pe care tu o sa o renegi in toata exista ta de parvenit si alogen in aceste tinuturi !

Trackbacks / Pings

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *