Cadran international

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua o vizită oficială în Cuba

    MINISTERUL CUBANEZ DE EXTERNE ANUNȚĂ VIZITA OFICIALĂ A PREȘEDINTELUI STATELOR UNITE ALE AMERICII ÎN CUBA 18 februarie 2016, […]

 

 

MINISTERUL CUBANEZ DE EXTERNE ANUNȚĂ VIZITA OFICIALĂ A PREȘEDINTELUI STATELOR UNITE ALE AMERICII ÎN CUBA

18 februarie 2016, ora 12:45

 

Declarațiile oferite de  Josefina Vidal Ferreiro, director general  al Direcției Generale pentru relația cu Statele Unite din Ministerul Relațiilor Externe al Republicii Cuba, în conferință de presă.

 

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua o vizită oficială în Cuba, în zilele de 21 și 22 martie 2016.

Mandatarul american va fi bine primit de Guvernul și poporul Cubei cu ospitalitatea care-l caracterizează.

Va fi o ocazie pentru ca președintele Obama  să poată  aprecia realitatea cubaneză și să  amplifice dialogul și cooperarea bilaterală pe teme de interes reciproc  pentru cele două țări.

Această vizită va constitui încă un pas spre ameliorarea relațiilor dintre Cuba și Statele Unite.

Desigur, pentru a se ajunge la normalizarea acestor relații bilaterale ar trebui soluționate câteva chestiuni  cheie rămase în suspensie, inclusiv  ridicarea  blocadei și retrocedarea teritoriului ocupat ilegal de Baza Navală de la Guantanamo.

Vizita președintelui american va fi de asemenea un prilej pentru a-i reafirma voința  guvernului cubanez de a co ntinua pe calea construirii unei noi relații, pe baza respectării principiilor și obiectivelor  din Carta Națiunilor Unite și a principiilor din Proclamația Americii Latine și Caraibelor ca Zonă de Pace, și cimentată pe respectarea diferențelor și în beneficiul mutual  care derivă din legăturile istorice, culturale și familiale care au unit cele două națiuni și popoare.

Agenția Prensa Latina: – Președintele Obama a spus că  obiectivul vizitei sale în Cuba  va fi de a contribui la  creșterea relațiilor actuale  cu poporul cubanez. Dv. credeți că vizita sa  va avea acest efect sau va pleca decepționat?

Josefina  Vidal Ferreiro: Președintele Obama când va veni în vizită în Cuba va fi tratat cu tot respectul și toată considerația. Așa cum am spus deja, credem că va fi o ocazie importantă ca el să se poată apropia să cunoască direct  realitatea cubaneză și tot ce am  făcut în ultimii ani în țara noastră; ca  rezultat a deciziilor suverane ale guvernului Cubanez, la care a contribuit populația cubaneză-, tocmai pentru a realiza transformările necesare în țara noastră,  îndreptate  spre ceea ce  ați semnalat și anume ameliorarea bunăstării populației cubaneze. Prin urmare, va avea această posibilitate în puține zile, dar credem că va fi util să-și facă singur o impresie despre ceea ce facem în Cuba și despre poporul  cubanez.

Ziarul Granma: Am vrea să știm părerea Dv. despre afirmația președintelui Obama că ar veni să abordeze  cu Cuba  diferențele care există în teme ca drepturile omului.

Josefina Vidal Ferreiro: Cum am spus mai înainte, cu mai multe ocazii. Cuba este deschisă să dialogheze cu guvernul  Statelor Unite pe orice temă, inclusiv drepturile omului, unde, desigur, avem concepții diferite,  așa cum există  concepții  diferite și puncte de vedere în alte subiecte ca democrația, modelele politice și relațiile internaționale.

De fapt, așa s-a întâmplat  cu subiectul drepturile omului. Noi am avut schimburi, convorbiri cu guvernul Statelor Unite  pe baza respectului, egalității, reciprocității șia neintervenției în treburile interne  din partea nici uneia  dintre țările noastre.

Cuba are opinii  și despre exercitarea drepturilor omului în multe țări ale lumii, inclusiv în Statele Unite, și de asemenea are multe experiențe pozitive și de succes  pe care le poate împărtăși în acest domeniu.

Prin urmare, pentru noi, a dialoga  pe aceste  chestiuni face parte din  efortul pe care-l facem pentru a construi  o relație nouă cu Statele Unite, care să se bazeze pe respectarea acestor diferențe de opinii pe care le avem în diferite domenii, și în același  timp această relație nouă să se poată hrăni din legăturile istorice care au existat între țările și popoarele noastre și care să poată contribui la identificarea oportunităților și beneficiilor pentru cele două țări și popoare.

                                                                                                 Embajada de Cuba en Rumania

1 Comment

  1. VELICU STEFAN

    dupa ce a supus Cuba celor mai inumane tratamente ,,economice,,, blocade ,,, interventii armate,, etc acum iata ca vine salvatorul,,,,,Salut aparitia unui nou stat de slugi,,,,,,sa le fie de bine,,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *