Atitudini

Preşedinţia ca o pradă

  De ce ar trebui reales Klaus Iohannis? Cu ce realizări vine în faţa românilor după cinci ani prea lungi […]

 

De ce ar trebui reales Klaus Iohannis? Cu ce realizări vine în faţa românilor după cinci ani prea lungi la Cotroceni şi le cere să pună din nou ştampila pe numele său? Să vedem. Nu este Klaus Iohannis autorul frazei sinistre „a trebuit să moară oameni” pentru a fi înlăturat guvernul pesedist al lui Victor Ponta ? Pentru ce ? Pentru „guvernul meu” al lui Klaus Iohannis. Sintagma regală, un cvasiplagiat după Carol I, „guvernul meu” e o altă realizare a primului mandat al lui Klaus Iohannis. Iar „guvernul său” a fost foarte controversatul guvern fals tehnocrat Dacian Cioloş. În rest, ca şi Emil Constantinescu, Iohannis a fost ţinut de cei care l-au plasat la Cotroceni cât mai departe de decizia politică. Weekenduri, vacanţe, călătorii, vizite, Bruxelles etc.

Şi a mai realizat ceva Klaus Iohannis: a respins legi, a refuzat să numească miniştri pesedişti, a făcut obstrucţie în toate direcţiile, a stuchit otrăvit în direcţia pesediştilor care, numai întâmplător, sunt o bună parte a românilor. Şi, cu o haină roşie, s-a dus în piaţă să manifesteze împotriva guvernului legitim. Dar cea mai mare realizare a preşedinţiei Iohannis rămâne imunitatea asigurată lui Traian Băsescu şi PDL-iştilor, care s-au travestit, s-au deghizat impostor în PNL. Traian Băsescu a obţinut şi o „garsonieră” politică numai pentru el, partiduleţul PMP. Despre Bechtel, Microsoft, EADS, ANRP, despre flotă, despre afacerile lui Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga (implicat până în gât în EADS) şi ale altor câteva zeci din camarila, garda apropiată a lui Traian Băsescu nu s-a mai aflat mai nimic. Zgomotul mediatic în jurul Elenei Udrea şi al Alinei Bica, amândouă libere azi, a acoperit totul. În următorii cinci ani, dacă va fi reales, Klaus Iohannis ştie ce are de făcut : imunitate în continuare pentru Traian Băsescu, pentru băsişti şi pentru el însuşi. Garagara cu justiţia, cu Laura Codruţa Kövesi, cu statul de drept va fi folosită în continuare.

De ce ar trebui aleasă Viorica Dăncilă, prim-ministru PSD recent demis prin moţiune de cenzură? Singurul argument mai consistent cu care a reuşit să vină în faţa alegătorilor ar fi acela că este femeie, femeie pesedistă. Şi, probabil, pentru că reprezintă aparatul şi baronii PSD. Nu procedurile interne, aparatul şi baronii PSD au ales-o preşedinte al partidului după arestarea abruptă a patronului şi binefăcătorului ei, Liviu Dragnea ? Nu tot baronii PSD au avansat-o şi candidată la prezidenţiale? Alegerea eventuală a Vioricăi Dăncilă interesează cu adevărat doar nucleul de conducere, activiştii din teritoriu şi posibilii fanatici, câţi or mai fi, PSD. Dar alegerea preşedintelui României nu e doar o afacere internă de partid. Oricât de mare ar fi partidul.

Aceeaşi întrebare, de ce ar trebui ales Dan Barna, preşedintele USR? Cine îl va vota? Îl vor vota iluzionaţii unui globalism fericit despre care vorbea în clar săptămâna trecută George Soros într-un interviu din New York Times. Îl vor vota destui corporatişti tineri care se recunosc în el şi, în general, oameni tineri care visează cu ochii deschişi „o ţară ca afară”. Dan Barna şi USR au fost şi vor fi susţinuţi de o parte a serviciilor şi a birocraţiei de top, aşa cum s-a tot scris. Iar mulţi dintre membrii de frunte ai USR sunt copiii şi nepoţii fostului aparat comunist şi sunt descrişi ca „neomarxişti”. Dar ei se cred ultraliberali şi globalişti când se cred, totuşi, ceva.

Cel mai recent sondaj IMAS (între fondatori, Alin Teodorescu) vine însă cu o mare răsturnare. În turul doi, alături de Klaus Iohannis va fi actorul şi scriitorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar. Surpriza e cu atât mai mare cu cât Mircea Diaconu ar fi primul candidat din ultimii 30 de ani în care aproape toţi românii se pot recunoaşte. Cu bunele şi cu mai puţin bunele lor, cu susuri şi cu josuri. În plus, omul are un evident talent de comunicator. Ceea ce, într-o ţară ca a noastră, în care deciziile le iau alţii, în altă parte, e tot ce i-ar mai rămâne de făcut cu adevărat unui preşedinte. Să comunice. După mai mulţi observatori avizaţi, singurul care îl poate depăşi pe Klaus Iohannis e outsider-ul Mircea Diaconu. Asta dacă IMAS are încă o dată dreptate şi Diaconu ajunge în turul doi. (În 1978, Mircea Diaconu a primit, pentru volumul Şugubina, apărut în 1977, premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din RSR. În acelaşi an, eu însumi obţineam acelaşi premiu pentru debut în poezie. Marele nostru confrate Marin Preda primea premiul de publicistică pentru volumul Viaţa ca o pradă. Masa sărbătorească pentru câţiva premianţi şi redactorii lor a oferit-o la Capşa Marin Preda, care era şi directorul Editurii Cartea Românească.)

Cei din urmă vor fi cei dintâi? Vor avea românii un preşedinte după chipul şi asemănarea lor?

                                                                                                 Petru ROMOŞAN     

5 Comments

 1. Dr Copy Paste

  Ion Coja Blog

  Pledoarie pentu Mircea Diaconu
  By Ion Coja|3 noiembrie 2019|Doctrină naţionalistă, Textele altora
  De ce sã stricãm voturile pe Viorica?

  HUHU REZEA SÂMBĂTĂ, NOIEMBRIE 02, 2019

  Pentru poporul social-democrat, în contextul politic complet imoral din acest an, este mult mai important ca leneșul Werner sã nu mai prindã încã un mandat prezidential de 5 ani … decât ca Dãncilã sã intre în turul 2.
  Este evident cã Dãncilã nu are vreo șansã în turul 2… cand in turul 1 nu obține niciun procent de la simpatizanții altor partide, potrivit celui mai recent sondaj CURS.
  Trecând peste faptul cã actorul Mircea Diaconu a fost propus de coaliția ALDE-PRO Romania, ostilã PSD în ultima perioadã, în cea mai mare parte din cauza greșelilor pe care Dragnea și Dãncilã le-au comis, și peste dezvãluirile lui Gușã cã strategia cu candidatura lui Diaconu a fost stabilitã de Ponta, la o intâlnire cu Coldea și Maior într-o stațiune din Croația, nu putem sã nu observã cã Diaconu nu este prizonierul politic al celor douã partide și cã programul pe care îl propune corespunde fișei postului prezidențial stabilit imperativ prin Constituție, act normativ facultativ pentru ultimii 2 presedinti, Petrov și Leneșul.
  Mircea Diaconu nu se amestecã prin programul sãu în competențele altor autoritãti ale statului, asa cum propun ceilalți candidați ale primelor trei partide in preferintele electoratului.
  Nu trebuie uitat cã Mircea Diaconu a fost membru al acelui partid liberal sãnatos din urmã cu 5-6 ani, care lupta impotriva regimului Bãsescu și a pãrasit acel partid când, rușinos, PNL-ul lui Antonescu și Werner a trecut peste noapte in tabãra Popularilor Europeni și s-a lãsat înghițit politic de PDL-ul care-și cãuta acoperire, pentru a nu mai fi recunoscut de electorat.
  Are o primã reușitã electorala în anul 2014, cãnd, ca independent, a cãștigat un mandat de europarlamentar.
  Mai elocventã este analiza din Pe surse pe marginea ultimului sondaj CURS.

  Diaconu, singurul candidat capabil să-l bată pe Iohannis în turul doi

  Conform graficului, bazat pe datele sondajului CURS, singurul candidat care ar putea produce surpriza în turul doi este Mircea Diaconu. Asta pentru că Diaconu are o plajă largă de unde adună voturi: 18% de la PSD, 6% de la PNL, 2% de la Alianța 2020 USR-PLUS, 31% de la ALDE, 39% de la Pro România, 0% de la PMP și 4% de la alții. Pe fondul unor mesaje care sa-i vizeze pe alegătorii celor două partide care îl susţin, ALDE şi Pro România, dar şi mesaje pentru atragerea alegătorilor tradiţionali ai PSD, care nu sunt mulţumiţi de candidatura Vioricăi Dăncilă, Mircea Diaconu ar putea să ajungă în turul doi, unde îi va pune mari probleme lui Klaus Iohannis.

 2. Gheorghe

  Calcule. STS e la butoane. Diaconu poate fi iar raul cel mai mic. La europarlamentarele precedente a fost sustinut de dom’ Profesor. Si a votat contra Romaniei. Acum e sustinut de un cuplu de tradatori consacrati. Cum poate fi independent? Si Ninel Peia ce are, purici pe el de nu intra in aceste calcule?

 3. Augusta

  Cum e posibil sa fie afisati numai 4 candidati la prezidentiale? Românii chiar sunt spalati pe creier de mass-media. Vor mai trece 5 ani in care românii iși dorm somnul cel de moarte, aceasta populație de cretinoizi, de idioți utili din 5 in 5 ani.

 4. Malus Dacus

  Ce naiba mai facem calcule electorale? De mai creditam acest proces electoral? De ce mai mintim romanii?
  Dragi compatrioti! Acestre alegeri vor fi fraudate, indiferent pe cine votati, daca mergeti sau nu la urne, daca va anulati sau nu votul.
  Procentele se cunosc deja de catre marii banditi din UE, de catre serviciile secrete care trebuie sa le masluiasca si de catre candidati. Multi dintre ei tac pentru ca au primit necesarul 3 procente pentru a-si deconta cheltuielile de campanie, iar Guvernul tocmai a suplimentat in luna august 2019 bugetul cu 48 de milioane de lei. Metoda e simpla: Candidatii vin cu niste facturi umflate si isi scot cateva milioane de euro de la buget, bani curati! Buna afacere! Exact acesti bani sunt vanati de Voiculescu prin Ramona Ioana de Bruxelles (am gresit in mod intentionat) sau de Catarama sau de altii. Dar acest aspect nu ma impiedica sa-l votez pe Ninel Peia, macar sa primeasca un nationalist banii astia.
  Toate sondajele de opinie sunt mincinoase, platite gras si netransparent de diferite entitati antiromanesti, scopul lor este de a confirma rezultatul final, astfel incat frauda sa nu mai para asa de evidenta!
  Alegerile europarlamentare, de asemenea fraudate, n-au fost decat o repetitie pentru alegerile prezidentiale.

 5. Constantin

  Cu bani din munca cinstita : https://www.youtube.com/watch?v=luZVn_iFwX0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.