Observator

PRIMARII, ALEGERILE SI…. ARDELENII

După aproape 20 de ani de guvernare neo-comunistă sunt convinsă că românii şi-au dat seama că au fost furaţi cu neruşinare, minţiţi şi manipulaţi indiferent de numele partidului aflat la putere. Scandalurile mediatice izbucnite de-a lungul timpului au demonstrat tuturor că România este o ţară bananieră în care legea e de partea celor care fură, ucid şi tâlhăresc.
După 20 de ani de jaf organizat şi subminare a economiei naţionale, cei care au distrus idealurile de libertate şi normalitate ale unei naţii opresate de totalitarismul comunist, se agită, îşi vântură copitele şi ghearele, îşi flutură lozincile scabroase, vânzând mulţimii alte promisiuni. În speranţa că vor fi aleşi încă 4 ani, şi-au deschis posturi private de televiziune cu care vor să prostească încă o dată poporul. Şi pentru ca prosteala să ţină, au început asfaltările electorale şi curăţeniile de primăvară. Asta ca să vedem cât de mult îi preocupă sănătatea şi liniştea noastră!
Observând lupta acerbă care se dă pentru câştigarea unor noi mandate în alegerile locale, mi-am propus ca în acest material să aduc pe tapetul opiniei publice informaţii despre activitatea unor „păstori” ai comunităţilor transilvane, adică despre primari. Aceşti „dumnezei” locali – cum au obişnuit să se considere, care, în loc să slujească interesele celor care i-au ales, pretind cu neruşinare să fie slujiţi, punând în aplicare ordinele date de criminalii din vârful piramidei. Rezultatele slujirii lor obediente se văd în orice localitate a ţării te-ai plimba: străzi sparte, pline de gropi, garnisite cu straturi de praf care îţi taie respiraţia şi care iţi pătrunde în cele mai intime orificii…trotuare bombardate pe care, dacă nu circuli cu atenţie, rişti să îţi rupi gâtul.. haite de maidanezi care cotrobăie prin mizeriile şi gunoaiele împrăştiate peste tot… lipsa spaţiilor verzi amenajate şi întreţinute care să încânte privirea, şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.
Rezultatele guvernării locale pot fi sintetizate într-o frază simplă: dispreţul, sfidarea şi dezinteresul total pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale omului de rând, ale cetăţeanului plătitor de taxe la buget. Dar, aşa cum am văzut, „dumnezeii” nu sunt singuri. Fiecare are în jurul lui câte o clică, adică o „haită” compactă, formată din consilieri locali. La rândul lor, nici aceştia nu acţionează independent ci execută ordine. Deci este total greşită părerea unora care cred că primarul este unicul responsabil de abuzurile şi furturile masive de la bugetele locale. Aşa cum am văzut pe Antena 1 la emisiunea „România furată” (n.a: emisiune dedicată primarului Dorin Florea) şi consilierii înhaţă cu lăcomie feliile de tort ce li se cuvin din banul public. Se ceartă între ei doar când li se năzare, de ochii lumii, căci se înţeleg de minune atunci când trebuie să călătorească în străinătate pentru a-şi rezolva afacerile personale.
În materialul de faţă voi vorbi despre trecutul şi prezentul mai multor primari mureşeni printre care Viorel Bubău (Sântana de Mureş), Gheorghe Alexandru Vladimir ( Beica de Jos), Daszkel Laszo (Miercurea- Nirajului), Mosora Nicolae (Daneş), Deteşan Marian Nicu (Iclănzel) şi alţii din aceeaşi categorie. Evident nu îl voi neglija nici pe cel mai tare din parcare, adică pe Dorin Florea-primarul Târgu-Mureşului, de care mă leagă doar amintiri neplăcute şi despre a cărui activitate Curtea de Conturi Mureş a mai întocmit un raport.

VIOREL BUBĂU, trecut şi prezent glorios. Afaceri de familie:

hoţii de terenuri, deturnare de fonduri UE.

Despre arogantul, cinicul, trivialul, violentul „călăreţ” Viorel Bubău (n.a: este preşedintele Clubului de Echitaţie Scorillo) şi afacerile lui oneroase, presa tuturor timpurilor a publicat numeroase materiale. Binecunoscutul despot al comunei Sântana de Mureş, membru al unui partid înţesat de bandiţi şi de baroni locali, PSD-istul Bubău apare de-a lungul domniei sale ca un personaj avid de bani, lipsit de scrupule şi orice urmă de demnitate umană, care conduce destinele Sântanei alături de soţia sa Felicia şi fiica Andrada.
Avar peste măsură, viclean şi mai rău decât însuşi diavolul, sare la bătaie cu fiinţe mai slabe decât el atunci când şi-a epuizat argumentele logice. Vă mai amintiţi de agresiunea comisă faţă de Mădălina Henteş – tânăra care ştia cam multe despre o afacere de-a sa cu harnaşamente supraevaluate? Ei bine, marelui „călăreţ” nu i s-a întâmplat nimic pentru că, aşa cum l-au obişnuit cei care fură cot la cot cu el, l-au apărat, permiţându-i să rămână în şa, călare – nu pe iapa preferată, ci pe situaţie!
Având spatele asigurat de PSD, marele Bubău şi-a îmbogăţit nu doar bugetul familial ci şi paleta infracţională prin alte afaceri de anvergură. Din comunicatul DNA – Serviciul Teritorial Mureş din 18 iulie 2007 am aflat că procurorii l-au trimis în judecată(n.a: dosarul se află pe rolul Judecătoriei Tg.Mureş) pentru următoarele infracţiuni: folosirea şi prezentarea de documente, respectiv de declaraţii false cu scopul de a obţine pe nedrept fonduri UE; omisiunea cu ştiinţă, de a furniza datele cerute de lege pentru obţinerea de fonduri de la Bugetul general al Comunităţii Europene; abuz în serviciu contra intereselor publice; executare de activităţi miniere fără licenţă de exploatare; evaziune fiscală; fals intelectual la Legea contabilităţii. Infracţiunile enumerate au fost săvârşite în cadrul derulării programului SAPARD privind finanţarea investiţiei „canalizare în sistem centralizat în comuna Sântana de Mureş cu satele aparţinătoare Sântana, Curteni, Chinari, Bărdeşti”, valoarea totală a proiectului ridicându-se la suma de 1.375.860 Euro.

Grijuliul Bubău şi interesul faţă de comunitate. Cazul Timocea Vasile

Pentru a te convinge de calităţile sale de leader, e suficient să intri pe drumul Sântanei ca să îţi dai seama cât de bun gospodar este primarul. Deşi trece şi pe lângă firma lui (n.a: Sanlacta) drumul principal arată jalnic, ca după bombardamente. Oricât de mult te-ai preumbla prin comună, nu găseşti un trotuar integru sau o zonă amenajată care să-ţi încânte privirea. Din contră, comuna are un aspect dezolant. Dacă e vreme bună, praful ridicat de maşini îţi taie respiraţia; dacă plouă, noroiul te stropeşte din plin, ajungând până la nivelul genunchilor.
Domnul Timocea Vasile se luptă cu Bubău de mai mulţi ani în ceea ce priveşte un teren situat în Str. Suseni, fără număr, în suprafaţă de 329 mp, recuperat dintr-o mlaştină. Acest locuitor al Sântanei face parte dintr-un grup de 65 persoane cărora primarul a binevoit să le dea dreptul de folosinţă asupra terenului şi care plăteşte impozit pe respectivul teren de 10 ani. La data de 08.10. 2007 protagonistul acestei poveşti solicită Primăriei să i se elibereze un act apt de intăbulare pentru terenul respectiv. Primăria este de acord, solicitându-i să plătească în acest scop taxa de 1363 RON. Omul o plăteşte (cu chitanţa MSBAA nr. 1122253/30 ian. 2007) însă după câteva luni, călăreţului, căruia mintea – şi nu iapa-i-a fătat un pui, s-a răzgândit… Astfel încât la 12 dec. 2007 dă dispoziţie de restituire a banilor, sub pretext că „Terenul în cauză nu poate fi înstrăinat deoarece este învecinat cu pârâul care colectează toate apele pluviale din zona străzilor Păstorilor, Cimitirului, Cartier Aurora…iar în cazul înstrăinării ar exista pericol de inundaţii prin imposibilitatea intervenţiei în zona terenului în cauză..continuare citat cu Banii UE.
Trebuie să vă spun că dezmembrarea ternului cu nr. topo 490/2 înscris în CF nr. 13344, care în 06.12. 2006 l-a costat pe Timocea 5 mil. lei vechi a fost făcută de expertul topograf Marius Mureşan. Acesta i-a luat omului banii dar, conform uzanţelor, nu i-a eliberat chitanţă pentru banii încasaţi. Am aflat ulterior că respectivul expert este implicat în alte afaceri imobiliare cu primarul.

Litigiul cu Parohia Ortodoxă Română. Vânzarea Şcolii vechi către SC VOPEX SRL

În anul 2005 Consiliul Local Sântana de Mureş a dat două hotărâri în ceea ce priveşte şcoala veche a comunei: prima – prin care se hotărăşte scoaterea imobilului din domeniul public şi trecerea în domeniul privat, cea de-a doua scoatere la licitaţie publică a acestui bun. Menţionez că, conform informaţiilor cuprinse în monografia existentă la Parohia Ortodoxă a Sântanei, şcoala veche a fost construită prin contribuţia bănească şi munca voluntară a enoriaşilor.
După acest prim pas a urmat cel de-al doilea: vinderea şcolii şi a terenului aferent de 1439 mp, în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 4433/ 31 aug. 2005 către SC VOPEX SRL.
Ca urmare a nenumăratelor demersuri oficiale ale preotului- paroh Teodor Mureşan (n.a: care a vrut să candideze pentru postul de primar), cele două hotărâri iniţiale au fost revocate la 11 noi. 05. Cu toate acestea Bubău, care nu îl avea la suflet pe părintele rival, permite SC VOPEX SRL să construiască şi să facă tot soiul de amenajări după bunul plac, şcoala veche transformându-se într-o clădire cu aspect de super-market, cu emblema „VOPEX” cocoţată sus de tot.
În prezent parohia Sântana are pe rolul instanţei mureşene un dosar în care a solicitat anularea contractului de vânzare cumpărare, sistarea oricăror lucrări de construcţii şi amenajări şi evacuarea necondiţionată a imobilului aflat în litigiu. Vă voi ţine la curent cu rezultatul acestui proces.
În ceea ce priveşte alte afaceri în stil Bubău vă voi informa într-un număr viitor!

GHEORGHE ALEXANDRU VLADIMIR. Trecut glorios şi prezent activ: de la delapidare la fals în acte

La cei 56 de ani ai săi, primarul din Beica de Jos s-a demonstrat a fi un abil traseist politic. Lingăul defunctului regim al lui Ceaşcă, cu multă experienţă în domeniu, actualul primar era obişnuit încă de pe atunci cu funcţia şi pupincurismul. Ca fost angajat al IPL Reghin era secretar UTC. După aşa-zisa revoluţie, omul nost’ s-a transformat rapid în mare leader de sindicat. Obişnuit să fure de la o vârstă fragedă, având în cârcă o delapidare babană în cadrul întreprinderii unde făcea pe leaderul, a fost dat afară, fiind condamnat la şase luni închisoare (n.a: prin decizia penală nr. 241/A/ 23.06.1994 a Tribunalului Mureş). Tenace din fire în ale răului, el nu s-a lasat ci, conform cântecului, i-a dat înainte cu tupeu.
În 2000, conu Ghiţă reabilitatu’(n.a: a obţinut reabilitarea de drept în baza art.86 CP) se înscrie ca membru al partidului România Mare, cu intenţia de a candida pentru postul de primar. Pricepând că PRM-ul nu este o rampă bună de lansare, individul schimbă rapid macazul şi intră în PSD. Ca urmare a sforilor trase de hoţii din partid, reabilitatu’ obţine primul mandat de primar. Şi era normal că, odată ajuns în vârful piramidei comunale, individul, obişnuit cu fărădelegile, să le continue de-a lungul primului mandat. Spre sfârşitul acestuia însă, mirosind că PSD-ul va ieşi din ringul puterii, Ghiţă începe să îşi facă planuri. Pentru a-l prinde pe cel de-al doilea, Ghiţă, bine antrenat în sportul politic, sare din barca PSD-ului în cea a PD-ului. Evident, cu intenţia nedeclarată de a scăpa de rigorile legii. Pentru că, nu-i aşa, atât el cât şi cei de la vârful puterii ştiu că prin această metodă pot comite nelegiuiri şi crime fără a fi pedepsiţi de justiţia românească!
După lupte scrâncene, iată-l pe primarul-delapidator la cel de-al doilea mandat. Doar un naiv poate crede că băiatul s-a cuminţit. După cum ştim cu toţii, cine fură, în mod obligatoriu minte…dă declaraţii false, se foloseşte de orice metodă pentru a-şi ascunde faptele. Conform proverbului cu lupul care îşi schimbă părul, ca primar PD, Ghiţă îşi continuă abuzurile şi activitatea infracţională. Trăgând de timp, colaborând fructuos cu procurori ai Parchetului Judecătoriei Reghin, primarul obţine la data de 3 oct.07 (dos.nr.1913/P/06) o ordonanţă de scoatere de sub urmărire penală… Urmărirea penală a fost declanşată în urma falsului în documente comis de el şi de a sa secretară, Ilieş Vergina în legătură cu contractul de închiriere nr. 954/04.06.2002 prin care Primăria Beica de Jos atribuia din proprietatea sa în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani grajdurile fostului CAP din satul Şerbeni, numiţilor Grama Iuliu şi Kadar Istvan, pe baza cererilor depuse de aceştia. Ce au făcut primarul şi secretara? Nimic grav… au falsificat doar Hotărârea Consiliului Local Beica de Jos nr. 22/29.04.02, prin înlocuirea numelui Kadar Istvan cu Kadar Monica (fiica acestuia).
Procurorul care i-a scos pe cei doi învinuiţi de sub urmărirea penală începută din oficiu abia în 16.06.07 se numeşte Alexe Sorin. Demonstrându-şi slabul profesionalism, acesta nici măcar nu se oboseşte să menţioneze în cuprinsul ordonanţei sale din 3 octombrie 2007, numărul ordonanţei prin care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, nefăcând referire la „virgina” secretară a lu’ Ghiţă. Citez: „ Prin rezoluţia (procesul-verbal din oficiu) din 16.03.2007 s-a început urmărirea penală împotriva susnumitului iar prin ordonanţa din…(???) a fost pusă în mişcare acţiunea penală, pentru că…”, dispunând scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor Gh. Alexandru-Vladimir şi Ilieş Vergina şi aplicarea unei sancţiuni administrative de 300 lei ambilor învinuiţi.
Organele de cercetare penală, blânde şi deosebit de îngăduitoare cu infractorii, au trecut cu vederea participarea la fals a preşedintelui Consiliului Local Beica de Jos, Matei Liviu. Acesta a semnat atât hotărârea iniţială cât şi pe cea falsificată, semnătura lui pe documente fiind vizibilă de la o poştă!

MOSORA NICOLAE

Despre acest primar nu ştiu prea multe. Ceea ce însă am aflat în anticamera sălii de audienţe a prefectului Dobre a fost nemulţumirea, revolta chiar, manifestată de reprezentantul unui grup de 43 de familii din Daneş. În baza Legii 112/1995, familiile respective au cumpărat de la stat casele săseşti în care au locuit ca chiriaşi. Deşi art. 37 din Normele metodologice privind aplicarea Legii 112/95 republicată prevede „În situaţiile de vânzare către chiriaşi a apartamentelor şi, când este cazul, a anexelor gospodăreşti şi a garajelor aferente, dreptul de proprietate se dobândeşte şi asupra terenului aferent, cu respectarea dispoziţiilor art.26 aliniatul ultim din Lege”, primarul refuză să treacă în proprietatea gratuită a celor 43 de familii terenul aferent caselor cumpărate. Cum va interveni Prefectura, vom vedea!

DASKEL LASZLO

Este primarul UDMR-ist al oraşului Miercurea Nirajului. Şovin şi supus întru totul partidului care l-a pus în funcţie, mister Daskel este arhicunoscut în ceea ce priveşte politica discriminatorie a retrocedărilor (n.a: în baza Legii 247/2005) terenurilor care aparţin parohiilor Bisericii Ortodoxe Române. Din relatările unor ierarhi ai bisericii ortodoxe am aflat că sluga preaplecată a UDMR-ului a retrocedat terenurile revendicate de bisericile catolică şi reformată. Când a venit vorba de aplicarea legii faţă de terenurile revendicate de B O R, lucrurile s-au schimbat. În acest sens este relevant refuzul categoric şi abuzurile de putere săvârşite în cazul terenurilor aparţinând parohiilor din Sântana Nirajului şi Şardu Nirajului – reprezentate de preoţii parohi Şandor Ioan Dorin şi Gînţă Nicolae.
Problema retrocedării către Biserica Ortodoxă Română a început încă din anul 2005 şi are la bază demersurile efectuate de către cei doi preoţi parohi. Suprafeţele de teren revendicate de părintele Şandor sunt două: una de 1022 mp, cealaltă de 2006 mp. Referitor la părintele Gînţă, acesta a solicitat retrocedarea terenurilor situate în Şardu Nirajului (21 ha), Maiad (7 ha) şi Lăureni (24 ha). Doar din terenul din Lăureni i s-au retrocedat 11 ha, căci în rest…lupta şi demersurile au continuat, dar fără un rezultat concret. Nici fostul prefect Ciprian Dobre nu a manifestat interes în rezolvarea spinoasei probleme. Păi cum să se pună rău cu stăpânul Tăriceanu?

Liliana Delia MORARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *