
Cred că sunteţi de acord că nu oricine poate să achiziţioneze, în câţiva ani, 6 case – toate aflate în zone centrale. Mai mult, din "modestele" salarii ale unui funcţionar public şi ale unei profesoare, numai în ultimele 12 luni harnicul nostru primar a reuşit să achiziţioneze, pe strada Măgura, două imobile, la nr. 9 şi 11, în suprafaţă totală de 204,26 mp (conform declaraţiei de avere de pe site-ul Primăriei Sibiu). Paradoxal, din aceeaşi sursă aflăm că, pentru această achiziţie, domnul primar a plătit "imensa" sumă de 32.000 euro (16.000 euro pentru fiecare din cele două imobile), aproximativ preţul unei garsoniere dintr-un cartier mai rezonabil din Sibiu. Dar, oricum ai aduna salariile declarate, plus veniturile obţinute din închirieri, nu rezultă nici măcar suma – subevaluată! – dată pe cele două case achiziţionate anul trecut! Başca faptul că cei doi soţi – copii nu au! – au trebuit să mănânce, să plătească utilităţi (gaz, lumină, telefoane, etc.) şi au mai făcut, tot anul trecut şi un concediu exotic în Caraibe, pe care îl bisează chiar în zilele în care dumneavoastră citiţi rândurile acestea.
Deşi politica P.S.D.-ului a fost pe deplin hulită de mai marii conducători ai altor partide politice, iar P.S.D.-ul s-a simţit împroşcat de ruşine, când s-a vehiculat, în lung şi-n lat, lozinca "Năstase 7 case", edilul sibian pare că se străduieşte din răsputeri să-l ajungă din urmă. Probabil că ar fi reuşit performanţa, dacă nu pierdea în instanţă imobilul de pe str. G-ral Magheru nr. 35, pentru care s-a judecat ani de zile. Acest imobil a fost furat de familia Iohannis prin fals în declaraţii şi uz de fals, iar certificatul de moştenitor obţinut prin vehicularea respectivelor documente mincinoase a fost anulat printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţi de Apel Braşov. Pentru locuinţa din str. N. Bălcescu nr. 29, obţinută în baza aceluiaşi certificat de moştenitor anulat de instanţa braşoveană, procesele trenează, deşi pierderea acestui imobil de către proprietarul-impostor Iohannis este inevitabilă, dar mai este de muls chiria obţinută de la banca Raiffeisen! Apropos, cine şi când va recupera această chirie obţinută timp de 7 ani de către falsul proprietar, din moment ce statul român a fost şi este proprietarul real al imobilului, iar bani din închiriere i se cuvin lui, nu unor hoţi, care efectiv au furat această casă? Mai mult, pe site-ul Primăriei Sibiu, spaţiul ocupat de banca menţionată mai sus şi încă un spaţiu lipit de aceasta, de unde Iohannis a evacuat abuziv singura bibliotecă publică privată din România, figurează ca… un apartament!
Dovada că are aptitudini de bun administrator este şi faptul că, deşi în perioada 1992-2001 a mai achiziţionat 3 apartamente şi o casă (pe străzile N. Bălcescu nr.29, Someşului 13, Bâlea 29 şi Pedagogilor 14), nu a cheltuit nici un leu din banii depuşi în conturi bancare!!!
Nu ştim care dintre funcţii i-a fost benefică domnului primar: cea de profesor la Agnita, inspector şcolar general sau totuşi ultima – cea de la primărie?!
Cu toată deschiderea şi transparenţa de care dă dovadă dl.Iohannis, salariul soţiei sale – profesoară la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Sibiu – este confidenţial! Aflăm însă că toate bunurile primarului aparţin… soţiei! Trăiască matriarhatul!
Mă duce gândul la miile de profesori şi la sindicatele din învăţământ: de ce mai au oamenii ăştia nevoie de măriri salariale, dacă familia Iohannis, dascăli la bază amândoi, au atâtea realizări certe?
Recunoaşte domnul primar că vreo câteva mii de euro le obţine prin închirierea spaţiului excedentar – că doar nu o să stea omul în toate 6 casele deodată?! Nu trebuie să fi profesor de matematică pentru a face nişte simple calcule.
Nu putem afirma că primarul ar fi fraudat ceva. Ne gândim numai că dânsul "a uitat" să menţioneze câştigurile obţinute din diferite tranzacţii cu terenuri şi bunuri, care au fost repede revândute, în buzunarul său rămânând doar profitul. Substanţial! Oare care o fi realitatea? Ziceam şi noi, aşa, mai ales că multe persoane s-au plâns că ele nu au putut cumpăra teren cu 1 euro/mp, la fel ca domnul primar…
Observăm, de asemenea, că domnului primar nu-i plac autovehiculele. Din 2000, de când este conducătorul obştii noastre, domnia sa nu a trecut în declaraţia de avere nici o maşină. Cu toate că, în respectivul formular, punctul IV prevede "cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de referinţă, din partea unor persoane, organizaţii etc.", primarul Sibiului nu suflă nici un cuvinţel despre BMW-ul oferit de sponsorul Capitalei Culturale Europene.
Pe lângă faptul că este primar, domnul Iohannis este preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, membru fondator al Fundaţiei "Samuel von Brukenthal". În această calitate şi datorită influenţei pe care o generează, Iohannis nu s-a dat la o parte de la nimic, pentru a obţine, pentru etnicii germani reveniţi după ani buni în Sibiu, imobile şi bunuri la care aceştia nu mai aveau dreptul.
Lipsa de cultură generală a multor sibieni şi-a spus cuvântul. Altfel ar fi ştiut un vechi dicton, care spune că "nu oricine îşi dezveleşte dinţii, zâmbeşte"! Aşa, electoratul a fost indus în eroare de zâmbetul fotogenicului candidat.
Nu-mi vine să cred că poţi să rămâi cu zâmbetul pe buze, când dai familii afară din case, când evacuezi spitale, grădiniţe, şcoli, aşezăminte culturale sau, mai rău, când oamenii îşi dau foc în faţa Primăriei, de disperare, de sărăcie, de nedreptate!
Şi dacă tot v-a votat electoratul, domnule primar, daţi-le o lecţie concitadinilor, învăţaţi-i şi pe ei cum să trăiască bine, cum să eludeze legea, sau cum să trăiască fără mâncare! Ori cum să facă fel de fel de tranzacţii "profitabile", pentru a-şi cumpăra şi ei o căsuţă măcar, nu mai multe!
Pe această cale vă promitem că dacă ne veţi dezvălui secretul dumneavoastră de prosperitate, noi ne vom cumpăra case numai în cartiere mărginaşe. Pe cele din centru, vi le lăsăm dumneavoastră!
Dan FLORESCU