Atitudini

Prin desființarea SIIJ se dorește, din nou, controlul asupra justiției

  Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este singură structură de parchet complet în afară controlului politic. Acesta e […]

 

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este singură structură de parchet complet în afară controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul dorește cu ardoare desființarea sa.  Șefii PÎCCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secție ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției.

Este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistrați erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor.

Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluțiile pronunțate, că au încălcat secretul deliberării judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecătorilor și le-au ținut deschise cu anii.

În fostul CSM, de exemplu, aproape toți membrii aveau dosare la DNA. Raportul Inspecției Judiciare – și el ingnorat, în ciudă faptului că a fost validat de Plenul CSM – este dovadă clară în acest sens.

Este inadmisibil că nu se discută despre motivele pentru care o parte importantă a judecătorilor au susținut înființarea SIIJ, iar explicația nu poate fi decât una singură: se dorește revenirea la vechile practici de presiune asupra judecătorilor și, implicit, de control asupra justiției.

În ceea ce privește Memorandumul elaborat de Ministerul justiției, nu doar că acesta ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curți de Casației și Justiție, ai Curții de Apel București – judecătorii care simț cel mai puternic presiunile, având competență în dosare ce vizează politicienii de la vârful puterii – sau ai altor curți de apel din țara, dar prezintă trunchiat și, punctual, chiar eronat poziția Comisiei de la Veneția cu privire la SIIJ.

Astfel, Comisia de la Veneția apreciază modalitatea de numire a procurorilor în nouă secție: „Este vorba în special de implicarea CSM în numirea procurorului șef al Secției, precum și a procurorilor din cadrul Secției, prin intermediul unui concurs de proiecte organizat de o comisie specială înființată în cadrul Consiliului. Același mecanism este preconizat și pentru revocare. Participarea plenului (judecători și procurori) este importantă întrucât Secția, deși va fi condusă de un procuror șef, va investiga atât procurori cât și judecători. De asemenea, indicarea cu precizie în legii a criteriilor (inclusiv cel puțin 18 ani vechime în funcția de procuror) și a condițiilor procedurale pentru selectarea celor mai buni candidați asigură câteva garanții importante de calitate și, să sperăm, de imparțialitate pentru numirile în această secție sensibilă.

Cu toate că implicarea Plenului CSM este explicată și lăudată de Comisia de la Veneția, acest argument -al implicării Plenului – este folosit de ministrul justiției Cătălin Predoiu ca motiv de desființare a SIIJ.

De asemenea, experții Comisiei de la Veneția recomandă expres Guvernului să „Regândească propunerea de înființare a unei structuri de parchet separate pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, combinată cu mecanisme procedurale de protecție efective, pare o alternativă adecvată în această privință.

Or, Guvernul nu își propune să „regândească” nimic, cu atât mai mult să vina în contrapondere cu mecanisme procedurale de protecție efectivă, ci pur și simplu dorește desființarea SIIJ și revenirea la status quo-ul inițial, adică la presiunile asupra judecătorilor.

                                                  Dana GÎRBOVAN, judecătoare, președinta UNJR

1 Comment

  1. alex

    Presiunile aplicate asupra judecatorilor, libertatile date institutiilor de coercitie, desfiintarea SIIJ, etc, arata clar dorinta Puterii de a face din Romania un stat de tip fascist, in care ideile globalismului(neomarxiste) vor fi litere de lege!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.