Puncte de vedere

Prinţul Charles, rege al Transilvaniei?

Nu v-aţi cam săturat de nesfârşitele reportaje şi emisiuni în care ni se arată cât de îndrăgostit este Prinţul Charles […]

Nu v-aţi cam săturat de nesfârşitele reportaje şi emisiuni în care ni se arată cât de îndrăgostit este Prinţul Charles al Marii Britanii de peisajele de basm din Transilvania şi cum promovează el turismul rural în România? Eu m-am cam săturat, pentru că este prea multă tevatură. Şi ce este prea mult miroase a propagandă.

Zilele acestea am primit o grămadă de linkuri către articole care vorbeau despre un documentar realizat de BBC în care Prinţul de Wales promovează turismul în România şi minunatele plaiuri transilvane, aproape sălbatice. Mulţi care au aflat de asta se minunau şi erau atât de entuzismaţi, de parcă abia acum îşi descopereau propria ţară.

Eu însă nu văd aici decât o politică a paşilor mărunţi. În urmă cu câţiva ani se vorbea de faptul că Prinţul Charles s-a îndrăgostit de Transilvania şi îşi petrece vacanţele în case ţărăneşti, renovate sau construite în ţara noastră. Astfel aflăm că el este proprietarul unei case în Viscri, cumpărată în 2006, al unui conac lângă Sighişoara – vândut ulterior – iar, din 2008, al unei alte case de vacanţă în Valea Zălanului.

Pe urmă apare speculaţia că succesorul tronului britanic ar fi descendent al lui Vlad Ţepes, poveste pe care eu personal nu o cred deloc. Cred mai degrabă că Vlad Ţepeş a fost ales pentru că este un brand al României şi este printre puţinele lucruri pe care străinii le cunosc despre ţara noastră, fiind totodată legat de Transilvania şi de mitul lui Dracula.

Acum Prinţul Charles promovează intens turismul rural înTransilvania şi încurajează şi alţi britanici sau europeni să vină aici şi să-şi construiască case şi pensiuni. După cum observaţi, Alteţa sa este interesată numai de Transilvania, nu şi de turismul în România ca stat unitar (Nu am auzit nimic despre Deltă sau mănăstirile din Moldova).

Dacă privim toate acestea în contextul ultimelor evenimente – avându-l în centru pe Regele Mihai – care au readus în conştiinţa publică ideea de monarhie ca soluţie de salvare pentru viitorul României, am putea bănui că este vorba de un plan, pus la cale cu mai mulţi ani în urmă, de înscăunare a unui principe străin în România, acesta fiind nimeni altul decât Prinţul Charles.

Ideea unui principe străin în România apare pentru întâia oară în 2006 şi este redată de un reputat istoric. Conform surselor diplomatice ale ZIUA de CLUJ, posibilitatea este discutată şi acum în mediile europene înalte. Tom Gallagher, reputatul istoric şi publicist britanic, unul dintre specialiştii cu greutate în istoria României, nota într-un editorial din România Liberă, pe 30 iunie 2006, că a fost adresată o invitaţie Prinţului Charles de a “deveni şeful unui stat” pe care l-a îndrăgit, adică al României.

 

Ar mai fi doar o problemă: România este republică şi pentru instaurarea monarhiei ar trebui schimbată Constiuţia din temelii, fapt ce presupune un referendum naţional şi o serie de proceduri legislative. Dar dacă ne gândim la varianta în care România ar fi dezmembrată şi Transilvania ar deveni un stat independent, atunci lucrurile ar deveni mult mai simple, nu-i aşa?! Deci, regatul Transilvania cu principele Charles la tron?!

                                                                                               Dan TĂNĂSESCU

Sursa: http://dantanasescu.ro/2011/10/31/printul-charles-rege-al-transilvaniei.html

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *