Observator

Propaganda și tefelistul de Facebook, specie ocrotită de stat… de statul paralel

  Stăteam de vorbă deunăzi cu un tefeleu – scurt, repede, chiar înainte să-l banez, că mai mult de treizeci […]

 

Stăteam de vorbă deunăzi cu un tefeleu – scurt, repede, chiar înainte să-l banez, că mai mult de treizeci de secunde de interacțiune cu tefeleii provoacă răni mentale – și mi-am dat seama de un adevăr trist.

Pentru tefelei, propaganda e propagandă doar dacă vine de la nasoii de ruși. În capul lor naiv și neted, fără cute de materie cenușie, doar rușii fac propagandă. Ceilalți evident că spun întotdeauna adevărul și doar adevărul.

Nu, fraierilor. Nu, bieții mei tefelei. Toți fac propagandă. Nu doar kaghebiștii de ruși. Și luminații de britanici. Și dragii de americani. Și cei mai foarte perfecți nemți. Și cocotele de francezi. Și îngerii de scandinavi. Și habsburgii eșuați de austrieci.

Toți vă spun doar ce vor ei să vă spună.

Nu doar statele cu altă așezare statală decît cea capitalistă spun dude. Toți. Doar că de propaganda unora nu vă dați seama, căci pentru voi e realitate obiectivă, sînteți ca peștele în apă în ea.

Așa ați învățat voi la școală, că rușii și chinejii și iranienii și nord coreenii sînt niște nasoi machiavelici care încearcă să vă spele creierele, să vă bage viermișori vicleni între urechi.

Noroc cu mîndra vaccinare ideatică de care aveți parte. Slavă Domnului că are cine să vă salveze de la propaganda sovietică, să vă arate calea și lumina și viața.

Noroc că învățați de la Macovei și de la Mîndruță și de la Petreanu și de la Obama și de la Merkel care este adevărul cel mai foarte adevărat, să nu fiți contaminați de ideile otrăvite ale kaghebiștilor.

Ah, ce noroc aveți că există cineva benevol și înțelept și dezinteresat să vă lumineze calea și viața și să vă învețe ce e bine și ce e rău pe lumea asta.

Proștilor. Fraierilor. Tefeliștilor. Toți fac propagandă. Toți au interese. Doar că pe unii îi credeți, că așa ați învățat de mici, de manieră insidioasă, cu fiecare desen animat cu Tom și Jerry, cu fiecare film cu Angelina Jolie și cu Brad Pitt, cu fiecare blug purtat și cu fiecare bluziță de la Zara cumpărată, cu fiecare știre pe care v-a citit-o înțeleapta de Esca la Pro TV.

Fiecare din acestea vin să se pună ca solzii de pește peste creierul vostru și să vă modeleze, să vă facă să credeți că e bine, e bine, sistemul are dreptate.

Și pe urmă solzii se întăresc și se transformă în realitate. Aveți creierul formatat. Insidios, vi se înfige în cap ceva. Și acel ceva deveniți voi.

Și pe urmă ajungeți să-i acuzați pe alții de propagandă. Ha. Cîtă ironie. Ce copii sînteți. Și ce consecințe provocați.

Tipul ăsta de gîndire permează întreaga clasă tefelistă. Prin contagiune și consecințe, prin liderii pe care aceștia ajung să-i aleagă, tipul acesta de naivitate socio-politică produce efecte detrimentale, de cel mai clar colonialism cu putință.

Atîta timp cît o să gîndim în halul ăsta de prostește, să credem în moș Crăciun și în marile entități externe total benevolente, care ne spun adevărul și doar adevărul, ne vor doar binele, de-abia așteaptă să ne lumineze, îmbogățească și să ne considere copiii lor privilegiați, vom rămîne o biată gubernie, o biată colonie la margine de imperiu – nu contează că e imperiul habsburgic, otoman, sovietic ori occidental.

Cît timp sîntem proști la cap, merităm să fim exploatați.

Pînă nu ne vaccinăm să înțelegem că realitatea nu este albă și neagră, ci plină de griuri, și că toți fac propagandă, căci au interese, să ne fraierească cu ceva, și că nu există îngeri pe lumea asta care ne vor nouă binele așa, pur și simplu, dezinteresat, doar că le place lor de fața noastră, mînca-ne-ar mama pe noi de copiii ploii cărora toți imperialiștii benigni numai asta vor să le ofere, doar și numai și decît raiul pe Pămînt, o să suferim ca niște proști naivi ce sîntem.

O să ne fraierească și exploateze și sugă de averi și de viitor toți imperialiștii pămîntului, care o să ne vîndă secole de aici încolo propagandă pe post de realitate.

Și nouă o să ne placă și o să strigăm cu entuziasm: „Mai vrem! Mai vrem!”. „More! More!” „Yes we can!”. Că așa ne-a învățat pe noi Macovei și Mîndruță și Petreanu, că e bine. Să fim exploatați și să ne placă.

Tefelei. Tefelei everywhere.

                                                                                                                                              Mirel PALADA

 

 

 

 

2 Comments

 1. Lucidu

  Intre timp, apar noi si noi probe despre politia politica facuta doar pe baza de denunturi si ascultari telefonice, exact ca-n anii ‘ 50 de glorie ai Anei Pauker!
  Doar ca ,acum, inregistrarile se dovedesc contrafacute, editate si manarite de celebrii procurori DNA, ultimul caz aparut fiind al lui Catalin Chereches, cel are fiind la haules, a castigat cu 70% primaria Baia-Mare!
  Da, intradevar, majoritatea romanilor nu pune botu’ la vrajeala sorosisto-comunista promovata cu atata osardie de PPE-ul pielii pu…ii !
  Da, sunt vreo suta de mii de idioti spalati pe creier , degraba bagatori de boturi la savarina Nefertitei, insa trebuie sa li se aplice legea la sange(lucru care nu se intampla) : ai autorizatie de miting, atunci mitingesti, n-ai, atunci o belesti pronto, pulane pe spinare si tunuri cu apa-ca-n Ghermanica- amenzi la greu !!
  Dar ai cu cine? Alo, Carmencita, aplicam si noi legea, sau o frecam pe duda??

 2. Am si eu o nedumerire: astia stiu cine e si ce vrea Soros, doctrinar vorbind, sau cati bani rusesti ingroasa conturile idolilor lor?! Sau, cum, naiba, in timp ce, oficial, romanii sunt fortati sa-i intepe-n cur pe rusi, toti luminatii stapani ai vestului fac afaceri grase cu Moscova si dupa plecarea din functii raman sinecuristi la companiile lui Putin?!
  Inaintea aparitiei tinerilor frumosi si liberi au fost batranii urati si incarcerati in propriile limite. In vremurile alea ne cracanam de admiratie la adresa Yugoslaviei, ii iubeam pe sarbi, aveam prieteni sarbi si-i credeam cei mai “valabili” dintre toti, mai “tari” ca occidentalii, stiam istoria lor, le cunosteam croatilor trecutul fascist si bosniacilor oportunismul criminal., faceam bancuri despre “inteligenta” si “bunatatea” kosovara. Cand a inceput propaganda jegoasa antisarba, ne-am trezit ca unii dintre noi ne recitau din asta, disperati ca trebuie exterminati criminalii de sarbi…, asta, daca va intrebati ce cauta varstnici in piata….Asa ca, pe mine nu ma mira limitele gandirii lor, ei nu sunt afectati de Romania redevenita colonie penitenciara, ei traiesc in penitenciarul negandirii lor si isi ajung ei lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *