Cap limpede

Propunere: Salutul oficial în România să fie „Sluga!”

  Să facem o mică recapitulare. Avem un președinte care se declară bucuros că e slugă americanilor: „decât a rușilor, […]

 

Să facem o mică recapitulare. Avem un președinte care se declară bucuros că e slugă americanilor: „decât a rușilor, mai bine așa”. Avem un premier detașat de la Bruxelles, cu membri ai cabinetului său la fel, în concediu din posturile lor de birocrați europeni, dar în activitate în guvernul Julien Cioloș. Statut de slugi, guvern de slugi. Avem o lege a dării în plată respinsă de Klaus Iohannis, respingere pentru care s-a făcut lobby la președinte din partea unor ambasadori străini și pentru modificarea căreia șeful BCE a semnat și el o misivă în favoarea băncilor locale cu acționariat străin, asta după o presiune agresivă, cu accente kafkiene (s-a amenințat chiar cu DNA-ul!), organizată de BNR, instituția „națională” de „supraveghere”.

Suntem slugile intereselor altora. Mai avem un scut la Deveselu, bun să-i apere pe alții și să ne transforme pe noi în ținte, îi vedem periodic pe oficialii români scoși la instrucție de Victoria Nuland. Slugile geopoliticii. Băncile nu ne mai aparțin, utilitățile sunt privatizate dar salariile românești nu ar trebui să crească pentru a nu afecta „fragilul” echilibru macro… Deh, venituri de slugi.

Media oficială se ocupă cu propaganda, justiția execută la comandă incomozii Sistemului, dar poporul de pe Facebook este preocupat de abuzurile Bisericii („Spitale, nu Catedrale!”) și de scandalul Borcea – Pelinel. Preocupări de slugi. De ce să nu prindem atunci într-o formă nouă de salut esența societății românești actuale? „Sănătate!” va fi oricum o formulă perimată, după privatizarea Sănătății, „Noroc”-ul ține cu cei puternici, nu cu slugile, iar „Doamne ajută!” n-are sens, după cum au arătat tinerii frumoși de pe Facebook. Rămâne „Sluga!”?

                                                                                                           Cristian DOGARU

Nota redacției: De fapt salutul ardelenesc „Servus!” specific fostului imperiu austro-ungar, de la Klaus Iohannis de acasă, tot servitor înseamnă în limba latină

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *