Abuzuri

Protest al presei timișorene față de atitudinea primarului Nicolae Robu – președintele PNL Timiș și replica acestuia

                                        […]

 

                                               Stimați domni, stimate doamne,

Demersul nostru, al presei timișorene, își propune să aducă în atenția autorităților, organizațiilor media din țară și din străinătate, ONG-urilor care susțin libertatea de exprimare, dar și persoanelor publice preocupate de această temă, derapajele grave ale primarului Timișoarei, Nicolae Robu, președintele PNL Timiș.

Primarul Timișoarei și-a făcut o obișnuință din a insulta și a eticheta jurnaliștii, folosind de-a lungul timpului expresii ca „ultrapenibili”, „nesimțiți”, „idioţi şi idioate”, „nu ne tragem în şireturi, când o să aveţi cariera făcută de mine cu cinste şi cu muncă multă, atunci puteți să vă apropiaţi de şireturile mele, până atunci pretind respect” sau „indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază”.

Comportamentul tot mai agresiv și jignitor a culminat vineri, 2 martie a.c, când excesele verbale au atins un nivel fără precedent. Nicolae Robu a catalogat, pe contul său de Facebook, media locală ca fiind „presa mizerabilă, presa nepresă, de fapt, formată din paraziți sociali ce trăiesc din taxă de protecție și taxă de asmuțire”. Ulterior, în cadrul conferinței de presă a PNL Timiș, acesta a continuat cu insultele și a refuzat să răspundă la întrebările legitime ale jurnaliștilor.

„Există tot felul de variante de prostituție în lumea de astăzi, nu numai prostituția pe centuri sau nu știu pe unde. Există și alt fel de prostituție, care e mai gravă”, a susținut Nicolae Robu. Seria atacurilor a continuat ieri când, într-o nouă postare pe Facebook, le-a numit pe colegele noastre „țațe” și a reluat expresii ca „presa nepresă”, „jurnaliști nejurnaliști”, „prostituție”.

Nicolae Robu a avut ieșiri agresive verbal, de-a lungul timpului, din păcate, nu numai la adresa jurnaliștilor, ci împotriva oricăror persoane care au avut o altă părere decât a sa – cetățeni ai Timișoarei, primari PNL, alți politicieni sau membri ai unor asociații.

În opinia noastră, toate aceste atacuri la adresa jurnaliștilor reprezintă o încălcare a normelor europene de comunicare și o formă de intimidare și încălcare a libertății de exprimare a mass-media.

Nu vom mai accepta această atitudine agresivă, nu vom mai tolera accesele verbal suburbane ale primarului Nicolae Robu, care este și președintele PNL Timiș.

Ne solidarizăm astfel, reprezentanții presei timișorene, într-un demers comun ce își propune să apere dreptul jurnaliștilor de a pune întrebări persoanelor publice și de a critica activitatea acestora.

Acesta este un prim demers public, iar dacă relațiile de comunicare dintre primarul Nicolae Robu și presă nu se vor echilibra, vom apela și la alte forme legale, publice, de protest.

Demersul nostru se adresează Comisiei de Etică a PNL, căreia îi cerem analizarea acestei situații și un răspuns, comisiilor pentru cultură și mass-media din Parlamentul României, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar și ONG-urilor care apără libertatea de exprimare și libertatea presei.

Timișoara, 4 martie 2018

Iulia Ardelean, director Debanat.ro
Lia Lucia Epure, director Ziua de Vest
Nadia Iucu, redactor-șef Televiziunea Europa Nova
Octavian Roșa, redactor-șef Renașterea bănățeană
Bogdan Marta, redactor-șef Tion.ro
Ciprian Voin, director Opiniatimisoarei.ro
Dragoș Boța, editor șef Pressalert.ro
Adrian Marcu, director Banatulazi.ro
Ovidiu Vărădeanu, reporter corespondent
Gelu Chetrariuc, director Sursadevest.ro
Ovidiu Mărăscu, editor Banatulmeu.ro
Petre Irimuș, editor TimisoaraStiri.ro
Sorin Mărăscu, editor Gazetadinvest.ro
Petronela Axinte, corespondent România TV
Daniel Dancea, jurnalist

                                      Replica primarului Nicolae Robu

 1. Sunt de aproape șase ani Primar.
 2. Organizez săptămânal două conferințe de presă – una la Primărie, alta la PNL -, toate cu durata de 1-1.5 ore.
 3. La conferințele mele de presă accesul este liber, nu există și nu au existat niciodată acreditări.
 4. Unele firme media mă calomniază zi de zi -absolut zi de zi!- de șase ani, dar niciodată n-am introdus pt nimeni nicio restricție.
 5. La toate – absolut la toate! – conferințele mele de presă, am secțiune de întrebări și răspunsuri.
 6. La conferința de presă de vineri, 02.03.2018, am venit direct de la Viena, cu mașina, sculându-mă, special în acest scop, la ora 4.00, din respect pt cetățenii Timișoarei, cărora aveam lucruri extrem de importante a le comunica.
 7. Am început conferința prin a le mulțumi respectuos celor 12-14 jurnaliști participanți, pt prezență, apoi am intrat în tematică.
 8. Am fost întrerupt la subiectul 1 cu o întrebare referitoare la subiectul aflat pe poziția 3 în desfășurătorul meu. Am dat să răspund, chiar în aceste condiții, dar au fost necesare câteva minute până să o pot face, un jurnalist și o jurnalistă vociferând mereu, vorbind peste mine, nu cu impolitețe, ci cu… vă las pe dv. să apreciați, din înregistrarea audio-video atașată.
 9. Am spus textual „vă răspund la orice întrebare” și mi-am păstrat calmul.
 10. Ei bine, când am văzut că pur și simplu nu sunt lăsat să comunic ce aveam de comunicat, am spus acele lucruri pe care n-am niciun motiv să le regret și care iarăși pot fi ascultate direct din înregistrare, nu din „transcripturile” unora-altora.
 11. Trei jurnaliști s-au ridicat și au plecat, în semn de protest: bruiatorii principali – Loredana Codruț și Bogdan Marta – și ocupanta locului trei la acest capitol – Liliana Iedu. Alți doi erau deja plecați din cu totul și cu totul alte motive, de dinaintea incidentului.
 12. Cu ceilalți, am continuat conferința circa o oră, civilizat, cu întrebări și răspunsuri, fără limită de timp din partea mea. Totul poate fi urmărit pe pagina mea publică de Facebook.
 13. Am spus și în această conferință de presă și în altele: Consider profesia de jurnalist extrem de importantă în societate și am o stimă deosebită pt cei pe care-i percep ca jurnaliști adevărați, pt cei care o onorează. Oricând aș putea da 20 de nume de astfel de jurnaliști din presa națională -tv, radio, presă scrisă-, de la absolut toate canalele media de impact, dar și un număr de din presa locală, evident, indiferent de partizanatele politice -în definitiv, nimeni nu deține adevărul absolut!- și indiferent de tratamentul de care am beneficiat personal din partea lor. Inteligența, cultura, disponibilitatea la efortul de informare și documentare permanentă – efort deloc neglijabil, știu! -, buna-credință, respectiv deontologia – toate, în opinia mea, calități sine qua non pt un jurnalist- sunt vizibile ușor, la fel ca și lipsa lor.
 14. În concluzie, în opinia mea – și știu bine că foarte multă lume consideră la fel, dar n-o spune -, așa cum nu oricine care bate o minge pe un maidan poate pretinde că e fotbalist, tot la fel nu oricine scrie / vorbește pe te miri unde – și presa își are maidanele ei! – este jurnalist! Tocmai de aceea, eu am vorbit despre „presa nepresă”, „jurnaliști nejurnaliști”, „prostituție” etc.
 15. Și mai consider eu, că EU respect cu adevărat presa și jurnaliștii fără ghilimele, tocmai neconsiderându-i în aceeași oală cu tot felul de indivizi și individe – unele de-a dreptul țațe! -, cărora calitățile menționate mai sus le sunt total străine și asumându-mi, astfel, înverșunarea celor pe care îi lezez!

Cu stimă pt jurnalism și jurnaliștii fără ghilimele,

                                                                                                                         Nicolae Robu

                                                                                                                    Primarul Timișoarei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *