Atitudini

Protest la Palatul Cotroceni de 1 Martie pentru apărarea limbii române

         Adunare publică pentru apărarea limbii române Duminică, 1 martie, începând cu ora 17, la Palatul Cotroceni, […]

 

       Adunare publică pentru apărarea limbii române

Duminică, 1 martie, începând cu ora 17, la Palatul Cotroceni, statuia „Leul”, Asociația „Calea Neamului” organizează o adunare publică al cărei scop este apărarea limbii române ca singură limbă oficială în România, așa cum prevede articolul 13 al Constituției României. Protestăm, încă o dată, împotriva adoptării de către Guvernul PSD-ALDE a Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituţional a doua limbă oficială în stat. În aceste condiții, am hotărât să apelăm la Președintele României care, conform articolului 80 din Constituția României, este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, pentru a stopa efectele ordonanţei de urgenţă emisă de Guvernul PSD-ALDE, la presiunile UDMR şi ale Ungariei. O astfel de ordonanță nu face altceva decât să ducă la disoluția autorităţii statului român în zone ale țării în care populația românească este redusă numeric și să favorizeze obținerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, obiectiv public asumat al UDMR.

Solicităm Președintelui României să respingă Legea de aprobare a OUG 57/2019 la momentul în care aceasta ar fi aprobată în forma actuală de Parlamentul României și trimisă către Președintele României.

Menționăm că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională despre neconstituționalitatea ordonanței de urgență privind Codul Administrativ, dar a contestat doar forma, respectiv caracterul de urgență, și nu aspectele de fond ale ordonanței, printre care se află articolele privind folosirea limbilor materne ale minorităților naționale în administrație și acordarea pensiilor speciale, contestate de majoritatea societății românești. În aceste condiții, în data de 12 februarie a.c., Curtea Constituțională a respins sesizarea Avocatului Poporului.

Aşa cum am atras atenţia și în anii 2018 și 2019, textul de lege menționat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale, cât și a serviciilor publice deconcentrate și a instituțiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție. În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul consiliilor locale și județene sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală.

Reamintim că, în urma marşului de protest pe care l-am organizat în anul 2018 la Bucureşti, în data de 29 iulie, a sesizărilor de neconstituţionalitate formulate de peste 50 de parlamentari şi de Preşedintele României, Curtea Constituţională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României.

De asemenea, solicităm Președintelui României să nu promulge Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației (L159/10.02.2019), proiect de lege al UDMR, votat în Senatul României, prin care toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – au obligația să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității. Legea include și elemente specifice drepturilor colective, interzise constituțional și nerecunoscute în dreptul internațional sau al UE, cum ar fi: “organizarea, reorganizarea, desfiinţarea oricăror formaţiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educaţiei și Cercetării, Comisiei de învăţământ şi tineret a Consiliului Minorităţilor Naţionale, aflat în coordonarea Departamentului de relaţii interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, şi al organizaţiei minorităţii naţionale reprezentate în Parlamentul României”; România legându-se singură în politicile publice de avizul UDMR care transpune în România elementele programului guvernului Viktor Orban, cu acele încălcări de suveranitate ale României prin caracterul și natura programului de reunire a cetățenilor maghiari dincolo de granițe și de cetățenia statului român.

La manifestarea organizată la Palatul Cotroceni sunt invitaţi toţi românii, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor şi însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la acest miting va fi tricolorul românesc.

                                                                     Președinte Asociația Calea Neamului,

                                                                                Dr. Mihai Tîrnoveanu

5 Comments

 1. IQ100

  pan acum 1 an doi as fi protesta si eu.
  dar trebuie gandit ca maghiarii vor supravietui globalismului iar romanii, nu.

  • Ioan C.

   …este doar părerea ta personală, această nație de pe aceste meleaguri au o istorie de mii de ani și nu vor pieri niciodată, maghiarii sunt doar o națiune conlocuitoare pe care ungurii îi consideră țigani.
   Scuze…

   • Laura

    Ce conteaza ce limba se foloseste, mai bine s-ar oficializa engleza a doua limba, insa la ora asta acest lucru e irelevant. Invatati alte limbi straine, cu cat mai multe limbi vorbesti, de atatea ori esti un om. Oamenii ar trebui sa iasa in strada impotriva mafiei care fura gazele, petrolul, a distrus banciile romanesti s.a, insa oamenii sunt spalati la creier de media si nu mai gandesc

   • Laura

    Aceasta natie poate fi pe aceste meleaguri de secole, insa nu mai este stapana pe nimic, doar o natie de sclavi pentru straini. Romanii nu mai sunt stapani ci sclavii altora.

 2. CD

  Destul de ironic faptul ca romanii reusesc sa se organizeze si inregimenteze pentru a “solicita Președintelui României să respingă Legea de aprobare a OUG 57/2019 la momentul în care aceasta ar fi aprobată în forma actuală de Parlamentul României și trimisă către Președintele României.” Deci pentru un eveniment probabil, dar nesigur si cu consecinte inca insuficient de clare.
  Dar nu ies in strada cand li se fura GAZELE, PETROLUL, PADURILE si FINANTELE si raman in fundul gol.
  Pare simptomatic si manipulativ.
  Ne lasam furati ca’n codru, dar ne organizam beton si protestam pentru ca am putea fi candva, cumva injurati in ungureste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *