Puncte de vedere

PSD, între dezastru și revigorare, după rezultatele catastrofale de la alegerile europarlamentare și condamnarea politică a liderului

                    PSD, între dezastru și revigorare  S-au închis urnele de vot, […]

 

                  PSD, între dezastru și revigorare 

S-au închis urnele de vot, a început numărarea și rezultatul a venit ca o lovitură năpraznică pentru cel mai mare partid: PSD în poziția a două, cu o pierdere procentuală majoră. Și, cum nu era de ajuns că primiseră lovitură de baros a electoratului, a venit și a două: arestarea liderului formațiunii politice, Liviu Dragnea!

Unii susțin că nu este nicio conexiune între cele două și mulți o să-i creadă, eu însă nu pot să o fac pentru că, spre deosebire de ei, am avut privilegiul de a avea acces la informații care mi-au permis să văd lucrurile dintr-un alt unghi, să văd realitatea curățată de propagandă ostilă social-democraților, de fake-news.

Mulți își pun întrebarea dacă în ceea ce-l privește pe Dragnea condamnarea a fost normală, legală, sau a fost una politică, iar eu le răspund cu deplină convingere că a fost una comandată și soluția data  anterior zilei de 27 Mai. Deși știu cine a dat comandă, nu voi da nume, pentru că nu am elementele de probă necesare, dar știu cine s-a ocupat de ducerea ei la îndeplinire și de această data am suficiențe elemente.

Cei care s-au ocupat de soluționarea acestui dosar și de condamnarea liderului PSD, nu au fost decât cei din conducerea actuală a SRI. Pe data de 24 Aprilie 2019 am primit informația că s-a luat decizia de către cei din completul de judecată, sub presiunea celor de la SRI, să se mențină soluția dată în prima instanță. Cum nu fac demersuri să informez opinia publică până când nu verific corectitudinea informațiilor, am așteptat confirmarea lor, și ea a venit după câteva zile.

Convins fiind sută la sută că așa stau lucrurile, l-am apelat la telefon pe unul din liderii de la vârful partidului, foarte apropiat domnului Dragnea și i-am spus că acesta va fi condamnat, că deja s-a luat decizia, iar soluția va fi că cea de la fond, și că este bine să ia măsurile pe care le consideră necesare. Mi-a răspuns că nu crede că așa se vor derula lucrurile și sunt convinși că liderul lor va fi achitat, dându-mi argumentele care susțineau această afirmație.

Am rămas în cumpănă dacă să fac publice sau nu informațiile pe care le aveam, și am ales variantă să nu le fac, deși persoană respectivă mi-a sugerat acest lucru, crezând că poate nu am toate elementele pe care le au ei, dar și posibilitatea că judecătorii să se fi răzgândit și să nu țină cont de presiunile făcute asupra lor. După aceea am avut discuții cu încă doi prieteni cărora le-am spus cum vor evolua lucrurile și așa s-a întâmplat.

Inițial se hotărâse să se dea soluția înainte de alegeri, dar și-au dat seamă că o asemenea măsură poate creă o emoție colectivă favorabilă PSD și au decis să o amâne până după scrutin. Cei din conducerea PSD și simpatizanții lor trăiau cu speranța că dacă vor obține un scor semnificativ la alegeri președintele lor nu va fi condamnat. Mare eroare! Liviu Dragnea urma să fie condamnat indiferent de rezultatul scrutinului, pentru că arestarea lui a făcut și face parte dintr-un plan bine gândit și pus la punct de forțe externe în colaborare cu cele interne aservite, de destructurare a PSD-ului, plan inițiat cu ani în urmă dar reactualizat permanent.

Majoritatea oamenilor, chiar și a celor care nu iubeau această formațiune politică au rămas surprinși de rezultatele obținute la scrutin. Cum s-a ajuns la acesta situație? Care au fost elementele care au determinat o asemenea evoluție? Din punctul meu de vedere au fost două categorii de factori cu implicații grave asupra credibilității sale și asupra suportului electoral.

Prima categorie se referă la factori interni și anume la modul în care lucrurile au evoluat în interiorul partidului, la stilul de conducere impus de liderul acestuia, la deciziile luate, care de multe ori nu au fost cele mai inspirate, la ezitările frecvente în asumarea unor decizii importante care trebuiau să vina în întâmpinarea așteptărilor electoratului și pentru care primiseră votul masiv al acestuia în 2016.

Dintre acestea amintim promisiunile făcute în campania electorală privind adoptarea Legii răspunderii magistraților, modificarea Codurilor penale în conformitate cu deciziile Curții Constituționale, adoptatea Legilor Siguranței Naționale, a Legii privind amnistia și grațierea, lege care viză în special pe cei băgați după grații în mod abuziv, și exemplele pot continuă. Ezitarea permanentă în luarea unei decizii hotărâte de suspendare a Președintelui când acesta a încălcat de foarte multe ori și foarte grav Constituția, inclusiv blocajul instituit asupra activității legislative, asupra celei executive, prin refuzul de a desemna persoanele propuse să ocupe portofoliul de premier dar și pe cele de membrii ai guvernului, de a numi sau revoca în funcții publice conform prevederilor legale, a dus la formarea opiniei în rândul electoratului că în zadar au acordat puterea PSD-ului dacă nu știe ce să facă cu ea, sau nu are capacitatea să o facă.

Pe aceeași linie se înscrie și desemnarea în funcțiile executive cele, pe alte principii decât cele normale,  a unor persoane incompetente, cu grave carențe de instruire, incapabile să comunice cu subordonații, dar și cu mass-media sau a unor persoane asupra cărora planau acuzații grave de corupție prezentate în diverse moduri opiniei publice de o propaganda ostilă. Un impact profund negativ asupra capacității de organizare, de coordonare și de acțiune acțiune ofensivă a partidului, au avut și măsurile de marginalizare a principalilor lideri și personalități politice, devenite vizibile în spațiul public și din acest motiv incomode președintelui formațiunii, dar și fricțiunile interne amplificate artificial, unele chiar generate de către adversarii din exterior, care au dus la plecări semnificative din partid. Chiar l-am avertizat în mai multe rânduri, în mod public, prin postări pe rețelele de socializare și nu numai, pe domnul Dragnea că, dacă va continu pe această linie, își va semna singur falimentul politic și nu mă bucur că am avut dreptate. .

Deloc lipsită de importanță a fost și cochetarea permanență cu liderii Statului Paralel, a cărui desființare o promiseseră ferm în campania electorală. Una dintre marile erori ale conducerii PSD a fost și aceea de a considera că măsurile luate în plan social și nu numai, de fapt măsuri foarte importante, unele fără precedent, vor acoperi pe cele prezentate anterior și vor menține opțiunea electoratului exprimată în 2016.

Nu în ultimul rând, trebuie menționată și lipsă de preocupare în comunicarea cu partenerii externi, în special cu Bruxelles-ul și prezentarea corectă a modului în care evoluează lucrurile în România sub guvernarea PSD. Am putea continuă cu multe exemple, dar spațiul acordat ne obligă să ne oprim aici, lăsând la dispoziția celor interesați să le completeze și dezvolte.

A două categorie de factori se referă la cei care aparțin de adversarii partidului, atât din interiorul dar mai ales din exteriorul țării. Va imaginați că aceste alegeri, campania de convingere a alegătorilor, au fost doar apanajul formațiunilor politice interne? Dacă o faceți, va înșelați! Lucrurile nu au stat deloc așa! Interesele majore ale puternicilor lumii, mă refer aici la structuri statale dar și la multinaționale, inclusiv interesele decidentilor europeni față de bogățiile și piață României, au generat o campanie puternică, nemaiîntâlnita, planificată în amănunt, derulată de către aceștia și aservitii lor din interior, împotrivă PSD-ului, liderului acestuia, dar și a executivului actual.

Prin măsurile luate, imediat după instalarea guvernului social-democrat la Palatul Victoria, au fost afectate grav interesele acestora, care erau obișnuiți să obțină profituri colosale și să nu dea nimic la bugetul de stat. Majorarea etapizata a salariului minim pe economie, precum și creșterea salariilor bugetarilor cu mult peste nivelul celor din domeniul privat, a generat o creștere semnificativă a retribuțiilor de la nivelul de bază până la cel de decizie, și implicit creșterea cheltuielilor multinaționalelor cu forța de muncă și scăderea deloc importantă a profiturilor lor din această cauză.

O nouă lovitură li s-a dat atunci când s-au gândit soluții noi de impozitare, prin care acestea să nu mai poată evită plata taxelor la bugetul de stat.

S-a continuat cu adoptarea Legii Offshore în varianta Dragnea, prin care se punea capăt jafului în domeniul resurselor din Marea Neagră, dar și posibilității de a dispune de ele după bunul plac.

Controalele declanșate în ultima perioadă și măsurile luate împotriva celor care comercializează produse dăunătoare sănătății populației, ca și intenția adoptării Legii dublului standard prin care se permitea doar comercializarea produselor care respectă sandardele impuse în țările VEST-EUROPENE, dar și a Legii privind interzicerea exportului de masă lemnoasă neprelucrată, au determinat-și determină-multinaționalelor (și nu numai), pierderi de zeci și sute de miliarde de euro.

Dezvoltarea continuă a economiei naționale, ajungând sub aspectul ritmului de creștere economică pe locul doi în Europa, investițiile în toate domeniile, inclusiv în agricultura care, prin măsurile luate, îndeosebi prin programul de sprijinire a agricultorilor români, prin acordarea la timp și în totalitate a subvențiilor, prin refacerea sistemului de irigații pe mii de hectare, în urmă cărora țara noastră a ajuns deja pe primul loc în Europa la producția de cereale, devine din ce în ce mai competitivă, atât pe piață internă cât și pe cea externă, creând o concurență deloc dorită de partenerii noștri externi și de firmele lor.

De fapt, scopul celor care încearcă să ne domine în continuare este ca România să stagneze, să nu se dezvolte, să fie doar o piață de desfacere pentru rebuturile lor, pe care și așa le vând la suprapreț față de produsele de calitate comercializate la ei. Din această perspectivă interesele lor promovate și prin intermediul cozilor de topor din interior au ajuns în flagrantă contradicție cu intențiile și programul promovat de PSD. De aici, hotărârea de a luptă cu toate forțele și mijloacele pentru dărâmarea PSD-ului și a guvernului său.

Fără pretenția de a fi prezentat toate elementele care au generat dezastrul social-democraților, închei aici această analiză, nu înainte de a le sugera să se gândească bine dacă mai rămân la guvernare sau nu. Continuarea guvernării sub atacurile dure ale lui Iohannis și formațiunilor de dreaptă, atacuri fundamentate de această data pe scorurile electorale obținute, nu face să ducă decât la erodarea și mai accentuată a partidului cu singură finaliate: trecerea în opoziție pentru cel puțin 4 ani.

Ca să se revigoreze partidul și să recâștige electoratul, el trebuie să treacă în opoziție, să părăsească poziția de țintă și să o ocupe pe aceea de trăgător, să-și aleagă o nouă conducere care să inspire încredere celor chemați la vot și să-i atragă spre valorile social-democrate, așa cum trebuie să aducă înapoi oamenii valoroși care au plecat din partid și care nu au întreprins măsuri care să-i lezeze interesele și multe altele…

                                                                                                      General Dumitru ILIESCU

10 Comments

 1. Antonescu

  Cea mai buna analiza din câte s-au scris zilele acestea, dar cred ca PSD e prins în capcana puterii și din această cauză vor pierde și următoarele alegeri. Alogenul de la cotroceni va mai petrece încă 5 ani bine mersi în puful prezidențial, cu paltonul aruncat în fata poporului care își doarme somnul în continuare. Avem mare nevoie de oameni patrioti, iubitorii de Dumnezeu, de partizani ai dreptății și de romani în adevăratul sens al cuvântului. Urăsc sa spun acest lucru dar tot ce se petrece în România seamănă izbitor cu anii 1950-1958 unde securitatea ne demonstrează cu vârf și îndesat ca au învățat istoria însă noi am uitat-o! În încheiere doresc românilor sa se trezească din somnul amețitor al prostiei și sa se gândească de zece ori înainte ,dacă vor sa fie preșul Europei!

  • gelu

   Din putul gandirii lui Dancila care nu stie nimic despre statul paralel si nici n-o intereseaza acest subiect, ea 9 ani a fost plecata din tara in mod sigur pe Luna si nu la Bruxelles. Parca ar fi sora cu Johannis. “Viorica Dăncilă pare să-şi fi schimbat radical atitudinea, după condamnarea lui Liviu Dragnea. Premierul nu ezită să-l critice pe fostul lider PSD şi se dezice de acţiunile partidului în domeniul justiţiei.

   După şedinţe Comitetului Executiv Naţional al PSD de marţi seara, Dăncilă a fost întrebată dacă ea crede în existenţa statului parlalel.

   „Nu este important ce cred eu. Eu nu vreau să fac o referire la acest aspect. Eu nu am vorbit de statul paralel. Vreau să luaţi afirmaţia nu că nu ar exista. Nu ştiu acest lucru. Am fost plecată 9 ani din România. Poate sunt oameni care ştiu mult mai mutle lucruri, dar important este pentru mine ce vom face în perioada următoare, fără să avem în prim-plan justiţia”, a afirmat Dăncilă.”

 2. Constantin

  “Continuarea guvernării sub atacurile dure ale lui Iohannis și formațiunilor de dreapta”
  Care formatiuni de dreapta domnule general ? Eu nu stiu decat de cele de stanga si stanga-liberala.

 3. Gabi

  Pai daca stau 4 ani deoparte, scad salariile, pensiile si altele.

 4. un mizantrop

  Eu chiar nu inteleg…sunt o multime de motive sa injuri PSD-ul, e cel mai injurat partid, dar si cel mai votat, am inteles asta cu multi ani inainte, a fost votat chiar si atunci cand s-a aliat cu Basescu, chiar cand a fost complice la mutilarea pensiilor, salariilor si concediile alea idiate fara plata, oamenii l-au votat…Nu cred ca asta e votul romanilor, am fost prin tara, e doliu, oamenii sunt anesteziati…Cum credeti ca bugetarii au votat PDL-ul, sau mahalagii aia de la USR?! Sau pensionarii, sau afaceristii romani, care stiu ca afacerea lor in era basesciana era moartea?! Am intalnit numeroase cazuri de oameni derutati de faptul ca, desi au refuzat formularele pentru referendum, au fost bifati ca participanti, iar atunci cand au protestat li s-a spus ca e o greseala care nu poate fi remediata, dar, oricum nu conteaza…Apoi, bruxellezii care au fost refuzati la ei acasa, au luat locul comisarilor sovietici si au sprijinit imoral insailarile partinice antinationale, nu numai in scopul protejarii afacerilor proprii, ci mai laes pentru suprematia pierduta in PE…Abia acum am trait momentul 1946, cu toate amenintarile cu bataia, cu umilirea celor care nu se incoloneaza la ceata de zombi multinationala, cu desfiintarea a tot ce e romanesc si romaneste…Cum adica i-au votat romanii pe aia care le-au promis catuse si arestari, desfiintari de pensii si de salarii, de redevente si cedari de suveranitate?!

  • gelu

   D-le General cu se pot frauda alegerile in Romania???

  • Marian

   Rareș Bogdan știa cu două săptămâni înainte cam ce procente se vor obține la alegeri. El a știut și înainte de tragedia de la Colectiv că se va schimba guvernul.

   • un mizantrop

    Poate asta e motivul pentru care l-a protapit dulapaul in fruntea bucatelor, ca stie…

 5. gelu

  D-le general, PSD e terminat a schimbat macazul sub conducerea lui Dancila, ca tot a ajuns Dragnia in puscarie. “Ingrid Mocanu: “Deci PSD – ul lui Dăncilă și Oprișan (care a scăpat de pușcărie pentru că i s-a strămutat dosarul în Ardeal și pentru că niște experți au avut curajul nebun de a-și face treaba, cu riscul libertății lor) susțin că mesajul potrivit pentru PSD ar fi ”trăiască secu” și ”trăiască haștagul”, a comentat pe pagina personală de Facebook.

  “Adică milioanele de alegători ai lor de duminică (23% sunt multe milioane) au fost scuipați în față, căci ei cică vor electoratul haștag… pentru care au și guvernat timp de 2 ani jumate.

  Măcel în PSD! Liderii l-au demis. Informații de ultimă oră
  Scandalul rapoartelor CIA primite de Papa de la Roma. „Agenția a devenit una dintre cele mai de încredere surse ale lui de informare”
  Decizie de ultimă oră la Curtea Regală. Scandalurile repetate au umplut paharul. „Mă retrag complet din viața publică”
  Adică nu impotența lor politică, nu prostia agramată a Vioricăi și ticăloșia lui Tu-Dorel ori lașitatea lui Tăriceanu au determinat eșecul lor, ci Dragnia și lipsa de colaborare cu Secu.

  Procentul PSD cu aceste mesaje este procentul lui Ponta, de 6%, deci e bine: până la tura viitoare nu mai trec pragul electoral.”

 6. Marian

  e ciudat cum la noi liberalii, care au valori de stânga, sau neo-marxiștii de la USR sunt considerați de dreapta, în timp ce PSD care apără (în mică măsură) valorile de dreapta e partid de stânga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.