Colimator

PSD și SRI, pe-o mînă cu Necuratul

  De la Ion Iliescu încoace, adică din 1990, partidul său (numit felurit de-a lungul anilor) are o tradiție beton. […]

 

De la Ion Iliescu încoace, adică din 1990, partidul său (numit felurit de-a lungul anilor) are o tradiție beton. N-a zis niciodată un miau de rău despre Securitate. Ba că verifică, ba că se schimbă, ba că avem nevoie de un serviciu de informații, ba că trebuie supravegheată și controlată, ba că apără țara, ba că dracu’, ba că lacu’!

Am putea zice că s-a înțeles cu Ea ca o pereche de amanți care se ascund de ochii lumii, sacrificînd doi-trei generali ca să păcălească populația. L-a condamnat pe generalul Vlad ca să-i astupe gura și lui și clonțoșilor din opoziție și a făcut afaceri la greu cu toți ceilalți. Dacă nici Adrian Năstase n-a zis nici piu (se spune că ar fi încercat să reducă SPP-ul ajuns astăzi la peste 2500 de oameni, fără a păzi nici un diplomat și nici o ambasadă, treaba asta fiind în sarcina Jandarmeriei, la numai 600 de caralii plătiți de la buget), cum să zică Victor Ponta care a fost acuzat că este de-al lor sau că a lucrat petru ei. Sau Liviu Dragnea! Acesta s-a chinuit să ajungă băiat de mingi la SRI și să fie promovat la rangul de regizor al crudului spectacol de la tăiatul și pîrlitul porcilor, fără să-și imagineze bietul de el că într-o bună zi îi va veni și lui rîndul să fie castrat politic și fugărit prin tribunale asemeni unui purceluș pe care toată lumea românească (sau cea mai mare parte a ei) îl vrea prins și prăjit la proțap. Cum să zică PSD-ul ceva de SRI cînd și el era și este tot un SRI, mai politic. Mai mic sau mai mare.

Treaba este că și cei care nu sunt, știindu-se cu muște pe căciulă și pe fund, tremură ca niște apucați cînd aud de civili cu stele și cu leafă. PSD-ul s-a lăsat cuprins de băieți cu o plăcere sadică. În procente diferite, de la mandat la mandat, de la președinte la președinte. Și de republică și de partid. Pe vremea lui Ponta era un procent, Feștilă acesta fiind toată ziua cu nașul și cu finul în gură și cu urechea stîngă lipită de telefonul cu Maior și cu cea dreaptă cusută de linia cu Băsescu.

Și dacă în toată istoria sa recentă PSD-ul n-a zis nimic despre SRI, exact ca și Ghiță, chiar dacă l-ar fi prins, tot n-ar fi zis nimic pentru că n-ar fi fost așa de prost să bage un levier între roțile mașinii sale de făcut bani? Așadar, cum să taie PSD-ul din bugetul SRI? Cum să-l întrebe de felul în care toacă banii? Cum să-l întrebe de felul în care apără țara, deși în toate știrile despre isprăvile sale eroice nu livrează/pomenesc decît ciumeți și amețiți. Ba că niște damblagii vor să treacă la Al Qaida, ba că au miros de ISIS, ba că nu știu ce chiomb din ungurime a aruncat o cîrpă cu benzină într-un coș de gunoi la Miercurea Ciuc.

Să ne înțelegem, legat de ceva asupra căruia ne prefacem că pricepem: Parlamentul României n-a controlat niciodată SRI și nici celelalte servicii secrete. Băieții și-au pus șefi de comisii dintre oamenii pe care-i aveau în Parlament. Și dacă nu-i aveau, îi momeau și-i agățau cu cîte ceva. Singurul om care n-a fost de-al lor (și de-aia l-au și înfundat) a fost deputatul Ion Stan. Ceilalți, care mai de care s-au prefăcut doar. N-o să mi-o iert niciodată că l-am crezut pe Claudiu Manda că schimbă placa și modul de a verifica al Comisiei de supraveghere și control a SRI! Claudiu Manda și-a făcut imagine povestind în fața camerelor de luat vederi despre ce-a aflat la audierile din comisie, el fiind doar un mediocru actor promovat de viitoarea sa nevastă și susținut de cel care l-a avut în legătură și pe care mai apoi l-a și luat lîngă dînsul.

Cîte firme sub acoperire are SRI-ul și cu ce profit? La ce sunt folosiți banii din aceste companii, în ce domenii operează, cît de solide sunt produsele lor, cum cîștigă ele contractele, ce raporturi au cu celelalte societăți comerciale aflate în competiție?

Întrebările sunt nenumărate pentru că vorbim despre un nivel subteran al economiei pe care nu-l controlează nici Guvernul, nici Parlamentul. Nimeni, nimeni, nimeni! Și dacă un asemenea etaj scapă controlului democratic ne putem aștepta ca banii negri din această economie paralelă controlată de SRI să ajungă cine știe unde. Și sigur ajung! Bugete necontrolate, venituri neevidențiate și cheltuieli după bunul plac? De ce n-a vrut și nu vrea PSD-ul să arunce o privire în domeniul financiar al activității SRI, SPP și STS? Și să cerceteze declarațiile de avere ale principalilor generali ai celor trei-patru servicii secrete?

Ce finanțează SRI-ul, în afară de afaceri? Și partide, și ONG-uri, și canale de media?
Nu cumva o mare parte a mecanismelor de funcționare ale statului român se află sub un alt control decît cel democratic? Nu cumva partidele politice coabitează cu SRI-ul pentru că prin reprezentanți sunt și ele parte la gestionarea și tocarea banilor? Eu zic că răspunsul la toate aceste întrebări se subînțelege. De ce nu se preocupă DNA-ul sau DIICOT-ul de cercetarea afacerilor gestionate de SRI și a corupției din serviciu? De ce ANAF-ul funcționează ca un braț financiar al SRI, nu al Ministerului Finanțelor? Și de ce partidele politice evită să abordeze asemenea subiecte?

Tristețea cea mare a acestei perioade mai vine de la faptul că un segment important din populație, în mare parte sub 35 de ani, consideră că „stat de drept” înseamnă un DNA și un SRI care să nu fie controlate la bani și la respectarea legii, ci doar să aresteze și să condamne fără să dea socoteală. Și să-i vizeze numai pe cei ștampilați de protestatari cu sintagma de „dușmani ai poporului”.

În rest, ce face SRI cu banii de la buget, cu profitul obținut din firmele sub acoperire, din șantajele practicate în dirijarea unor dosare sau licitații? Nu cumva responsabil pentru dezastrul în materie de progres, coeziune și circ politic, adică pentru starea României de astăzi este această principală putere scăpată de sub control și numită SRI?

                                                                                                       Cornel NISTORESCU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *