Puncte de vedere

Quo vadis, Domine?

                           Încotro, Doamne? Titlul de mai sus este […]

 

                         Încotro, Doamne?

Titlul de mai sus este al romanului lui Henryk Sienkiewicz și face aluzie la întrebarea retorică pe care Sfântul Petru a adresat-o lui Isus, pe care l-a întâlnit când pleca spre Roma. Isus i-a răspuns: „Roman vado iterum crucifigi” – (La Roma să mă crucifice din nou) din cauză că tu îți părăsești poporul. Asta se întâmpla în anul 200, pe vremea împăratului Nero.

Astăzi, în anul 2020, după 1800 de ani putem să parafrazăm întrebarea de mai sus astfel: QUO VADIS HOMINE? (ÎNCOTRO OMENIRE?)

Nu mai este niciun secret pentru nimeni că omenirea este astăzi într-un mare pericol, aflându-se în fața întrebării hamletiene „A fi sau a nu fi?

Omenirea secolului XXI se află în fața următoarelor pericole:

-Molima și bolile care macină sănătatea oamenilor de pe această planetă: cancer, SIDA, EBOLA etc. ;

-Arme chimice și biologice pe care le dețin marile puteri;

-Moartea și foametea prin declinul agriculturii;

-Războaiele, genocidul și terorismul;

-Armele nucleare; peste 8000 de focoase nucleare operaționale în SUA, Rusia, China, Franța, India, Pakistan și Israel (pot da foc de o mie de ori planetei);

-Comete, meteoriți;

-Erupții vulcanice distrugătoare;

-Tsunami.

Toate sau oricare dintre ele pot duce la distrugerea planetei.

QUO VADIS ROMÂNIA?

În prezent, România ca și întreaga planetă este atacată de o molimă ucigașă – CORONAVIRUS, apărută din senin (sau nu), dar cu certitudine pe neașteptate, prinzând nepregătite mai toate statele lumii și bineînțeles și colonia România, condusă de un guvern bezmetic, disperat, fără experiență managerială, ghidonat de factori nevăzuți dar interesați să-și impună planul de instalare a haosului general.

Ne aflăm la o răscruce de drumuri.

Încotro mergem?

1)Spre vindecare și apoi spre renaștere

2)Spre dispariție ca neam și țară

Papa FRANCISC în 2019 și papa IOAN PAUL al II-lea au reiterat în vizitele lor pe pământul strămoșesc că ROMÂNIA este „GRĂDINA MAICII DOMNULUI” conform unui fapt vehiculat în tradiția noastră din 1499 când Fecioara Maria s-a arătat la BISERICANI în județul Neamț.

Mai mulți prezicători celebri au prezis că după un viitor dezastru Mondial, Bucureștiul va deveni un al doilea, nou IERUSALIM. Oare?

Dacă ar fi să credem aceste profeții, ar trebui să fim liniștiți că vom fi ultimii care vor părăsi acest pământ.

Vorba românească „Până la Dumnezeu te mănâncă sfinții.” este însă demonstrată zilnic de către conducătorii noștri în această perioadă de restriște. Ei nu mai vorbesc despre prietenii noștri europeni, frații noștri mai puternici care ar fi trebuit să ne dea măcar o îmbărbătare.

Opinia mea, a unui român de peste 70 de ani, cu o experiență bogată de viață, cu cunoștințe temeinice în economie, politică, sociologie, geopolitică, antreprenoriat, management, onest, cinstit și patriot suveranist, este că ne aflăm într-o situație disperată, din următoarele considerente:

1)Avem un sistem medical nepregătit pentru a lupta cu o astfel de epidemie specifică, în faza exploziei îmbolnăvirilor, care cu siguranță va veni ca efect al întoarcerii compatrioților noștri din țările afectate (Italia, Spania, Germania, Franța). Capacitatea redusă de spitalizare în centrele de terapie intensivă și carantină, lipsa dotărilor și a materialelor necesare pentru protecție și tratament, insuficiența cadrelor medicale specializate, lipsa fondurilor necesare pentru achiziții etc. sunt doar câteva realități pe care toți trebuie să le recunoaștem pentru a proceda în consecință.

2)Guvernul și principalii miniștri care compun echipa de criză de la interne, sănătate, finanțe, economie, muncă sunt depășiți de situație, bâjbâie, orbecăiesc, se lamentează, se izolează, iau măsuri ineficiente fără sens, pentru că nu au experiență managerială de niciun fel și sunt lipsiți de capacitatea de a conduce o țară atacată necruțător de un “dușman nevăzut”.

3)Decretul Președintelui României nu a schimbat cu aproape nimic situația, pentru că măsurile luate de guvern prin ordonanțe militare sau OUG-uri nu sunt transpuse în practică. Astfel, circulația populației în sus și-n jos, lovită de nebunia aprovizionării cu alimente și hârtie igienică, pentru a fi sigură că nu moare de foame înainte de a fi, eventual, infectată cu CORONAVIRUS este cel mai mare pericol de răspândire a epidemiei.

Izolarea este tratată în bășcălie de foarte mulți concetățeni și nimeni nu încearcă să-I determine să respecte decretul președintelui. Viitorul economiei după „POTOP” (dacă va mai fi un după), adică după ce se  stinge epidemia este incert, incompetenții guvernanți nefiind în stare să gândească cum pot salva ce se mai poate salva și cum fac să protejeze forța de muncă adevărată a acestei țări, care trebuie să plece fortuit în șomaj tehnic.

4)Băncile – instituțiile de credit nu dau semne că înțeleg sau că vor să înțeleagă pericolul mortalității clienților lor sau a familiilor acestora care au probleme de existență. BNR în frunte cu un Consiliu de Administrație și un Guvernator (veșnic și nemuritor de peste 30 de ani în funcție) nu fac nimic vis-à-vis de băncile și instituțiile de credit pe care le supraveghează și așteaptă probabil ordinul Marii Finanțe Mondiale ca să acționeze. Pănă când mai pot fi tolerați pe funcții acești indivizi cu manifestări străine față de poporul român? Oare această țară mai are Parlament sau Președinte, iubitori de neam și țară? E posibil totuși să nu poată face nimic dacă nu aplică Constituția în perioada de urgență sau asediu. De ce acest lucru? Pentru ei de fapt articolul 16, aliniatul 2 din Constituție nu există sau nu li se aplică. Articolul 25, aliniatele 3 și 4 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României prevede următoarele:

Membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României și personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuții de supraveghere prudențială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste personae, cu bună-credință și fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condițiile legii, a atribuțiilor de supraveghere prudențială.

Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Națională a României.

5)Președintele României, preocupat în ultimele 6 luni de alegeri anticipate și demonizarea unui partid, pare că a realizat că poate rămâne fără mulți români care pot fi victime ale CORONAVIRUSULUI. După ce l-a propus din nou pe Ludovic Orban prim-ministru, desi probabil era convins că era momentul ca țara să fie condusă de un premier cu mână de fier, gen Ministrul Apărării Naționale, domnul Președinte pare a fi puțin îngrijorat de soarta statului pe care îl păstorește. Aparițiile, aproape zilnice la televiziunile naționale, ale Președintelui României, nu sunt percepute de popor ca mesaje de garantare a opririi epidemiei prin măsurile luate, ci mai curând ca sfaturi școlare care de regulă nu sunt ascultate de elevi.

Dacă nu ne trezim și nu înțelegem că dacă nu acceptăm și respectăm măsuri extreme, putem să nu mai avem niciun viitor pe această planetă.

Consider că este necesar să cerem conducerii României, Președintelui, Guvernului, instituțiilor din domeniul Securității Naționale, CSAT-ului să ia măsuri ferme, extreme dacă vrem să nu dispărem.

În opinia mea sunt 6 măsuri pe care le consider vitale:

1)Asigurarea fondurilor necesare, circa 10-15 miliarde de euro, pentru dotarea și pregătirea sistemului sanitar de urgență pentru momentul exploziei epidemiei. Fondurile trebuiesc preluate din rezervele internaționale ale BNR (care azi sunt peste 35 de miliarde de euro) prin Decret al Președintelui sau prin Lege special aprobată de Parlament în regim de urgență. Este mai importantă viața românilor decât repsectarea regulamentelor internaționale ale Marii Finanțe Europene sau Mondiale. Ministrul Finanțelor, Guvernatorul și membrii Consiliului de administrație al BNR, Primul Ministru trebuie să înțeleagă că ei sunt, înainte de orice, români și gestionează averea României și nu a altora. Suntem într-un adevărat război iar cine nu realizează și nu procedează în consecință, răspunde mai devreme sau mai târziu.

2)Oprirea complectă a circulației mijloacelor de transport în comun în toată România, prin ordonanță militară.

3)Aprobarea unui regulament concret privind circulația mijloacelor de transport individual și a persoanelor fizice, precizând cazurile și situațiile când este posibilă deplasarea stabilind măsurile ce se iau față de cei care nu respectă prevederile ordonanței militare.

4)Dublarea Prefectului cu un comandant militar, ofițer MApN pentru coordonarea mai eficientă a comandamentelor pentru situații speciale de urgență județene.

5)Organizarea activității de supraveghere a regimului de izolare la domiciliu pe tot cuprinsul țării prin mobilizarea efectivelor armatei, poliției, poliției locale, care trebuie să patruleze peste tot.

6)Instituirea unui sistem de stimulare financiară a întregului personal antrenat în această luptă pentru viață și împotriva morții, de la toate nivelele.

Cu siguranță pot fi propuse și adoptate multe alte măsuri potrivite pentru salvarea oamenilor, care  e mai presus de orice.

Înainte de a încheia noul meu blickfang asupra situației actuale din România cred că sunt în asentimentul tuturor oamenilor normali din această țară, să adresăm rugămintea Ministrului Justiției să-și îndeplinească atribuțiile constituționale prevăzute de articolul 132 și să-și exercite controlul ierarhic asupra procurorilor care sunt sub autoritatea sa și să nu mai hărțuiască cadrele medicale de conducere și executive care se ocupă de salvarea românilor.

Ar fi extraordinar dacă s-ar ocupa cu toată exigența de cei care sfidează starea de izolare sau carantină.

În final reamintesc tuturor că „nimeni nu este mai presus de lege”.

                                                                                                           Ion RĂDUCANU

P.S.

La baza aserțiunilor cuprinse în opinia mea de mai sus au stat următoarele prevederi legale:

 1. Legea nr. 321/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României

Art. 2 Obiectivul fundamental și principalele atribuții

 • Obiectivul fundamental al Băncii Naționale a României este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.
 • Principalele atribuții ale Băncii Naționale a României sunt:
 1. Elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb;
 2. Autorizarea, reglementarea și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, promovarea și monitorizarea bunei funcționări a sistemelor de plăți pentru asugurarea stabilității financiare;
 3. Emiterea bancnotelor și a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României;
 4. Stabilirea regimului valutar și supravegherea respectării acestuia;
 5. Administrarea rezervelor internaționale ale României.
 • Banca Națională a României sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obectivului său fundamental privind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

 

Art.25 – Reglementarea, autorizarea și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit. (alin. 1-5)

Art. 26 – Protejarea contra riscului sistemic

Art. 30 – Rezervele internaționale. (alin 1,2,3)

Art. 38 – Capitalul BNR

 1. II) Legea nr.58 /1998 privind activitatea bancară (în întregime)

III) Constituția României

Art.34 – Dreptul la ocrotirea sănătății

Art.35 – Dreptul la mediu sănătos

Art. 91-93 – Președintele României

Art 102 și 109 – Guvernul

IV) Legea 415 /2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării

OUG nr.1 /1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Decretul 195 / 2020.

1 Comment

 1. Cetățean responsabil

  Să avem grijă ce ne dorim. „2) Oprirea complectă a circulației mijloacelor de transport în comun în toată România, prin ordonanță militară.” Prin oprirea completă a circulației mijloacelor de transport în comun în toată România dorim să realizăm ceea ce a spus președintele „păstrarea distanței sociale”? Cei care nu posedă mijloace de transport auto ce fac în caz de nevoi urgente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.