Observator

Răsucire prezidențială de ultimă oră: ce l-a speriat atît de tare pe Klaus Iohannis?

  Pe 27 februarie, președintele Klaus Iohannis scrie pe Facebook, pe tema epidemiei de coronavirus: „Nu există niciun motiv real […]

 

Pe 27 februarie, președintele Klaus Iohannis scrie pe Facebook, pe tema epidemiei de coronavirus: Nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală.

Pe 6 martie, sfidînd orice logică, așa cum deja am punctat, președintele, premierul interimar, cel desemnat, ministrul Mediului și o cohortă de sepepiști, ziariști, curioși etc ies la plantat copaci într-o comună dîmbovițeană, dînd un și mai puternic semnal că nu e cazul să ne agităm pe motiv de virus.

Apoi, timp de patru zile, Klaus Iohannis dispare total din peisaj, spre stupefacția românilor.

Ieri, pe 10 martie, se mișcă lucrurile, brusc, în a doua parte a zilei: el cere „trierea” ziariștilor acreditați la Cotroceni, care sunt anunțați că pe seară, șeful statului va vorbi poporului despre virus. Jurnaliștii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere că nu sunt infectați, că nu au călătorit în țări cu probleme ori că nu au luat contact cu persoane suspecte de infectare cu Covid 19.

Dintr-o dată, președintele dă semnalul invers, cum că i-a intrat frica în oase. Finalmente, el nu mai răspunde întrebărilor ziariștilor, rezumîndu-se la o simplă declarație de presă, mai degrabă scurtă.
Ziariștii stau cuminți în sală, dar nu mai au voie să să se apropie și să pună întrebări la microfon, plus că asta ar prelungi șederea președintelui în sală. Fără întrebări într-un moment de criză major.

Iohannis, cel ridicol de relaxat acum cîteva zile, dă acum semne de spaimă și de maximă prudență.
Deși, declarativ, el susține că S-au confirmat 29 de cazuri și în țara noastră, ele sunt foarte puține, comparativ cu alte state europene.

Ce s-a întîmplat în doar cîteva zeci de ore de s-a schimbat atît de dramatic Klaus Iohannis?

Se află președintele în posesia unor informații nițel diferite de cele pe care el, ori alte autorități de la noi, le oferă publicului?

Să mai spunem că președintele ne informează că mîine va avea o întîlnire de urgență, la Cotroceni, cu premierul Orban și cu ministrul de finanțe Florin Cîțu, pe fondul situației create de epidemie.

Pentru o asemenea temă, ar fi fost de așteptat ca la întrevedere să ia parte, pe lîngă premier, în primul rînd ministrul Sănătății, cel al Internelor, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Transporturilor, al Educației, al Economiei, chiar al Apărării, plus șefii serviciilor secrete și reprezentanți ai mediilor de afaceri și ai Bisericii.

Problemele care se ridică de acum sunt imense, multiple, și trebuie discutate la cel mai înalt nivel.
Ne-am fi așteptat la anunțul constituirii unei celule de criză la președinție, ca în 2005. Se pare, însă, că răpirea a trei ziariști e o situație mai gravă pentru țară decît o epidemie care ar putea provoca sute de decese, mii ori chiar mai rău, Doamne ferește și care poate prăbuși economia.

Președintele l-a solicitat doar pe ministrul Finanțelor, pe lîngă premier. Pentru că, spune el: Numai împreună vom reuși să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens și pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuție cu premierul și ministrul finanțelor publice.

Nu ne rămîne decît să nădăjduim că, atunci cînd vorbește de „economiile europene”, președintele României se gîndește îngrijorat, măcar en-passant, și la a noastră.

În fapt, însă, pare că Iohannis vrea mai degrabă să se asigure că țara noastră nu își sporește deficitul bugetar cu cheltuieli anti-epidemie, cum se întîmplă acum cu Italia. Nu de alta, dar s-ar supăra marile cancelarii pe noi.

                                                                             Bogdan Tiberiu IACOB, inPolitics.ro

P.S. Președintele nu a suflat o vorbă despre ce s-a discutat, concret, la videoconferința cu șefii de stat și de guvern europeni din această seară. Ne-a spus doar că s-a căzut de acord cu luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului”. Oare de ce a fost atît de lapidar al nostru președinte?

9 Comments

 1. Ionela Ionescu

  Saptamana trecuta, Germania a stopat toate exporturile de orice fel de material medical.
  Urmeaza mancarea.
  Dupa cum stiti, mancarea din Romanica este aproximativ toata scapata pe langa cosul de gunoi catre noi cu precadere de la Germanica mama noastra generoasa si iubitoare , cu ghilimele.
  Vacile ni le-au nimicit, gainile ni le-au nimicut, porcii i-au eradicat, oile sunt in curs…. nu mai producem nimic iar pamanturile sunt deja otravite cu substante gen monsanto si similare.
  Sper ca dupa ce va trece aceasta epidemie reala, caci este reala, tarisoara noastra mica sa se reseteze complet, am o parere de rau URIASA ca nu am acum o casa la tara si primul lucru, daca scap cu viata am sa-mi cumpar una, imi pun internet prin satelit si stau acolo.
  Daca epidemia nu ar fi fost reala, atunci cineva ar fi fabricat din timp mii si miliarde de kituri de testare si s-ar fi umplut de parale instant pe bani bugetari …. dar nu, kiturile de testare sunt insuficiente in orice tara, din punctul meu de vedere asta arata ca virusul este cat se poate de real.
  Oportunitatea acestei epidemii poate aduce , cu ocazia prilejului, mari profituri unora , profituri politice, stiintifice, de business, de instalarea unei dictaturi si controlul populatiei, da , insa eu nu cred ca epidemia e nereala ci e reala si absolut total scapata din mana…. vom vedea ce n-am (mai) vazut, in urmatoarele 18 luni.
  Virusul traieste 9 zile pe suprafete, in afara vreunei gazde, adica dupa sa zicem zece zile, moare de foame….daca ai populatia testata, stii exact unde sa-l cauti, unde sa-l nimicesti prin tratare sau unde sa-l lasi sa moara de foame, daca nu, atunci el se va roti in populatie brambura, caci fiecare dintre noi ne putem re-re-re-imbolnavi de N ori cu acelasi virus, se numeste re-infectare, pana cand nu mai avem resurse imunitare sa mai rezistam si crapam. DE ACEEA China a bagat in carantina un oras mai mare ca New-York-ul, de aceea a sudat cu aparatul de sudura usile oamenilor infectati, ca sa aibe un control asupra ZONEI in care virusul trebuie infometat pana dispare singur.
  Daca toti ne-am izola in case simultan un numar de zile egal cu perioada de incubatie(28 zile) plus cele 9 zile, am avea si noi scoase la lumina cazurile de infectare, exact cine sunt infectatii, cu nume si adrese ca sa aflam unde trebuie virusul lichidat .
  Situatia este cat se poate de serioasa , eu una n-am de gand sa crap asa ca am citit tot ce se putea citi despre asta zi de zi, incepand din ziua in care orasul Wuhan a fost inchis.

 2. un mizantrop

  A aflat ca “gripa” asta n-are culoare politica, e galbena de la zona de provenienta, nu de la carnetul de partid…asa ca, dupa cum i-au spus stapanii de la vest, cam 70% din populatie va fi infectata….el fiind unul dintre expusi, ca Leana lui, in razgaiala lor proasta, a facut imposibila izolarea prezidentiala…sa stea linistit, deja e markat…si mai e si in marja de pericol a molimei…Tot pentru romani e greu, ca sunt prrinsi intre Molima galbena si ceofiasta tot galbena…fara, macar, un icter nu scapa…Sau, am putea “beneficia” de efectul Jack London (care a luat doua feluri de otrava, care s-au neutralizat si a murit tot de colica renala…) si astea doua sa se anihileze reciproc, iar natzia sa ramana, doar, cu betesugurile consacrate…ca-s destule!

 3. mototol

  Dacă Dumnezeu își întoarce fața la noi îi dă normalului cu palton și șapcă ceea ce merită, e ocazia perfectă, da ăștia primesc ordinele prin telefon, nu e nevoie să se ducă la sursă, să fie treaba treabă

  • Mihaela

   Pentru ca Dumnezeu sa-si intoarca fata Sa spre noi, trebuie sa ne punem pe post si rugaciune din toata inima, sa ne smerim inima si sa ne indreptam viata. Altfel nu se poate. Asa au facut si Ninivitenii si i-a iertat Dumnezeu, desi fusesera sortiti pieirii. Rugaciune curata, din inima, in adevarat spirit ortodox, dupa invatatura Sfintilor Parinti. “Dobandeste pacea si mii de oameni din jurul tau se vor mantui” (Sf. Serafim de Sarov)
   Parintele Justin: ce ne-a mai ramas de facut:
   https://m.youtube.com/watch?v=eOoGUURZGvs

   • IQ100

    pai, asta ziceam si eu.dar ,, fiind libertate religioasa, fiecare se roaga conform credintei sale

 4. Ionela Ionescu

  mno poate ie ingrijeorat si ca mor batranii din strainezia deci nu mai au romanii pe cine spala la koor, deci nu mai are cine ce bani trimite acasa…. orice batran decedat in Italia e un minus de bani in Romania si un locuitor reintors pe harta Romaniei, deci minus de venituri suprapus cu un plus de cheltuieli.

 5. Ursachi Maria-Cornelia

  Foarte corect prezentati situatia. Dar la noi, in Romania, TOATE folosesc oportunistilor. Functionarimea, “aleasa pe spranceana” foloseste ocazia pentru a trage chiulul. Telefoanele “foarte publice” nu raspund, pe net se asteapta degeaba raspuns la probleme, iar sediile amploaiatilor sunt protejate prin interzicerea accesului. Oare de ce or fi platiti cei paziti de pericole in cladirile luxoase tinute din banii nostri?

 6. IQ100

  Inca o data zic ca rugaciunile au putere.In fine, eu nu sunt religios, ma refer la puterea psihioca concentrata, care nu are erori de soft.
  Romanii carora li s-a urat “multa UE” ii pot ura multa sanatate.

 7. IQ100

  Poate sunt ceva inteerse economice sa se mai vanda dezinfectante si alte produse farmaceutice.Nu doar pt bovi ci si pt Jovi.
  Poate mai e vreun supliment de risc ,aia aia, ei stiu mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *