Colimator

Războiul geamantanelor

  Din punct de vedere al umorului, politica românească este un spectacol nesfîrșit. Şi plin de surprize. Mulți nici nu […]

 

Din punct de vedere al umorului, politica românească este un spectacol nesfîrșit. Şi plin de surprize. Mulți nici nu știu ce să facă. Să se țină de burtă de foame sau de rîs? Alții  ezită. Ce să aleagă între aplauze și înjurături?

Povestea cu geamantanele nu-i decît varianta contemporană a scrisorii pierdute. Nu-i o biată scrisorică de amor. Sunt  dosare întregi și teancuri de facturi din învîrteli grosolane. Pe lîngă toate afacerile tipice României contemporane, adulterul și amorul sunt doar condimente neînsemnate. Biete picanterii care dau culoare scandalului și decăderii.

Primul geamantan s-a dovedit a fi subțirel: La cîte se spun despre Dragnea (adevărate sau nu), el n-a dovedit mai nimic. Nimic care să-l înfunde pe președintele PSD. I-a oferit în schimb o ieșire lui Liviu Dragnea. A început să vină și acesta cu tot felul de valize. Care mai de care umplute cu tot soiul de dosare. Nici n-a adus nimic nou. Povestea cu casele închiriate la Sibiu nu-i decît o ciorbă reîncălzită. Se știe despre ele de ani și ani. Am publicat și în „Cotidianul“ despre declarația de  avere care nu se potrivește cu contractele. Şi nici veniturile din meditații, care nu se pupă cu taxele plătite la Primăria Sibiului. Şi pe care funcționarii de la Sibiu le-au îngropat, ascunzînd populației că, după 1990, Klaus Iohannis n-a fost înregistrat ca plătitor de taxe pentru venituri obișnuite din meditații. Nici din activitatea de  traducător-interpret pe lîngă persoanele străine venite în adoptarea-cumpărarea de copii. Cînd am scris despre Primăria care ezită în legătură cu taxele lui Klaus Iohannis, Președinția a răspuns redacției că președintele a plătit toate taxele pe care le avea de  achitat. Un fel de „liru-liru“ despre un primar cinstit și un președinte descurcăreț și fanfaron.

Nu vă enervați. Şi Liviu Dragnea, ca și Klaus Iohannis, joacă un rol. Unul face pe anticoruptul, celălalt, pe denunțătorul. Un întreg aparat  de stat lucrează la demonizarea lui Liviu Dragnea și un întreg partid se chinuie să-l deposedeze pe președinte de cîtă popularitate i-a mai rămas.

Ce este nou în cel de-al doilea geamantan? Reciclarea dosarelor lui Iohannis pare făcută mai mult pentru plăcerea scenei. Din acest punct de vedere, Dragnea a început să joace. În sfîrșit, la al doilea geamantan, afișează o ironie necruțătoare. Mai mult, începe să le pună la respect pe producătoarele de întrebări stupide.

Scopul geamantanelor este un soi de comedie politică, menită a-l ridiculiza pe președinte și a-l deposeda de masca de  carton a politicianului important.

De partea celaltă, Klaus Iohannis reciclează și el niște subiecte. Din păcate, echipa sa nu poate scoate la iveală dovezi care să-l înfunde. Între casele lui Iohannis de la Sibiu și Belina sau Tel Drum ar fi totuși o diferență. Pe Iohannis l-au prins și l-au ars judecătorii. După cele două dosare forțate și trase de păr, (referendumul și asistentele deturnate), la Dragnea încă se mai sapă.

Vă interesează actoria lui Liviu Dragnea? Pe mine, nu. Bășcălia lui de tip moromețian mai degrabă mă enervează. Dacă ar fi politician adevărat și jucător de clasă, Liviu Dragnea cu al său partid sau cu una dintre instituțiile pe care le patronează ar înainta o cerere de  revizuire în făcătura de proces de la Sibiu în urma căreia  FDGR a devenit sucesorul organizației fasciste Grupul Etnic German. Şi aș încerca să duc învărteala (făcută și cu acordul PSD-Adrian Năstase) pe toate meridianele, pe la toate cancelariile țărilor semnatare a Convenției de  Armistițiu și a Tratatului de Pace de la sfîrșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

La rîndul său, Klaus Iohannis, în loc să joace rolul sasului bosumflat și supărat pe sat, mai bine ar căuta dovezile fraudelor lui Liviu Dragnea. Şi dacă nu le găsește, să încerce altceva. Poate se apucă de proiectul de țară, poate de o campanie împotriva celor de la Holzindustrie Schweighofer.

Sau acceptă că politica este o îndeletnicire  prea grea pentru Dînsul!

                                                                                                    Cornel NISTORESCU

Sursa: COTIDIANUL

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.