Observator

Realitatea TV și idolul lor de la Cotroceni, mai ceva decât Sandi Matei, caftangiul #rezist

                  Golăneala campaniei electorale Pe zi ce trece bolovanii verbali sunt mai […]

 

                Golăneala campaniei electorale

Pe zi ce trece bolovanii verbali sunt mai mari și mai bine țintiți. Violența se întinde peste instituții și comunități. De pe stradă, unde Tudor Chirilă s-a transformat în caftangiu pînă la emisiunile de televiziune, dai peste asemenea păruieli. Am văzut într-o seară cum Stelian Negrea pe ecranul destul de spurcat al Realității TV descria ce tip de viol îl  așteaptă pe Liviu Dragnea în pușcărie. Omul vorbea  ca un apucat despre situații pe care nici la beție nu le poți descrie, necum într-o emisiune de televiziune? Ce-au pățit Stelian Negrea și Realitatea TV după acest episod? Omul este superantrenat în materie de violențe verbale și calomnii. A mai afirmat sot soiul de enormități despre un om de afaceri, a fost dat în judecată, a pierdut procesul și a fost obligat la despăgubiri greu de onorat de un om obișnuit. Și cu toate acestea, o ține langa în același stil și pentru că atmosfera din studioul Realitatea TV a rămas aceeași. Tonul ridicat, acuzațiile pestrițe și fără acoperire ale lui Stelian Negrea, Oreste, Orcan-Borcan și a lui Rareș Bogdan s-au impregnat în pereți și în plasticul echipamentelor de filmat. Un soi de isterie politică, un fel de luat de guler în  direct și de pe micul ecran, un fel de scuipat politicieni, de parcă televiziunile ar fi devenit trompetele mahalalelor sau organe de mobilizat și dirijat proteste.

Limbajul colorat, înjurăturile, calomniile, acuzațiile fără temei și fără logică vin din trecutul imediat al regimului Băsescu și din c/v-ul portuar al acestuia. Dar și din felul în care Consiliul Național al Audio Vizualului a scăpat lucrurile de sub control. De ani și ani lucrurile tot alunecă, agresivitățile se întețesc, iar CNA-ul se joacă de-a analiza. Acordarea licențelor și conținutul jurnalistic asumat prin acestea nu mai au nici o legătură cu ce se transmite. Toate emisiunile cu iz jurnalistic din România (cu cîteva mici și frumoase excepții ) se reduc la  microfoane plantate pe cîte o masă în preajma căreia se înghesuie păreriști și jurnaliști necopți, știriști înțelepți și fătuci înțepate, moderatori depășiți de situație și politicieni trimiși de partide să contreze și să formuleze din studiouri ce li se transmite pe sms. Interviurile au dispărut, documentarele, la fel, reportajele sunt de obicei despre oribilități și atrocități. Un aer de înfruntare, un damf de luptă oarbă adie peste toate întîlnirile. De la aceste tensiuni din studiourile de televiziune  pînă la păruiala din stradă, pînă la răbufniri a la Tudor Chirilă nu mai este nici o distanță. Mai vine și președintele României, sasul serios și grav de care ne legam atîtea speranțe și trece direct la  ”golăneli”. „Golăneala PSD nu mai merge”, zice  Klaus Iohannis. Golăneala președintelui băgat pînă în gît în disputele și aranjamentele politice pre-electorale, în mobilizările de ong-uri controlate de protestatari (direct și indirect, prin grupa de ofițeri SRI) sunt de ținută europeană. Adică e golăneală cu ștaif. Golăneala celor din USR-PlUS este bună. Chiar minunată. Mîrlănia lui  Victor Ponta este dulce pentru că-l troznește pe Liviu Dragnea. Hămăiala lui Dancă e parfum.

Aș putea să înșir sute și mii de exemple de răbufniri care încarcă atmosfera politică. Mă așteptam ca președintele României să cheme combatanții la o pace provizorie, la o calmare a spiritelor. Cînd colo, el pune cel mai des mîna pe par și se avîntă în luptă, coborînd la nivelul lui Rareș Bogdan, al lui Stelian Negrea și al celor din #Rezist.

Nu ne putem aștepta la nici o intervenție a procurorilor. În aceste zile, cei mai mulți dintre ei, inclusiv Tractoristul, sunt amestecați pînă în gît în lupta dintre binom și PSD-ALDE. Fac politică în cel mai golănesc stil.

Nu ne mai rămîn decît două instituții de la care să ne mai așteptăm la măsuri de stopare a violenței verbale sau fizice. Este vorba de Consiliul Național al Audiovizualului, responsabil cu acuratețea și caracterul civilizat al prestației din emisiunile de televiziune și de Biroul Electoral Central.

Alegerile cu păruială, amenințări și șantaje, cu înjurături și diversiuni nu sunt alegeri.

                                                                                             Cornel NISTORESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *