Cap limpede

Regele Mihai, trecut strada cu forța de monarhiștii de ziua a șaptea

  Atât tradiționalii, cât și subiții monarhiști se străduiesc din răsputeri – și penibil, dacă mă întrebați – să-l scoată […]

 

Atât tradiționalii, cât și subiții monarhiști se străduiesc din răsputeri – și penibil, dacă mă întrebați – să-l scoată înger postmortem pe ilustrul decedat. Iar noul hit este un filmuleț din arhivele (parcă) germane cu bagajele acestuia din holul hotelului unde s-a cazat după abdicare și părăsirea României. Asta ar fi, chipurile, dovada supremă că regele n-a plecat după el cu trenul plin de aur și tablouri. Încercând să fim un pic logici, dacă nu cer prea mult, putem să ne închipuim o garnitură de tren trasă în holul unui hotel? Eu nu reușesc. Mă gândesc că, dacă ar fi plecat cu tranul încărcat, mijlocul de locomoție ar fi fost eventual garat la destinație. Într-o gară, evident, că-n hotel n-avea cum să încapă. Aceiași binevoitori publică, la susținere, și fragmente dintr-un interviu în care regele neagă că ar fi plecat cu respectivele comori, dar în care spune că faimiliei regale i s-a permis să ia patru automobile. Pe care, urmând logica strâmbă a activiștilor penibili, ar fi trebuit să le vedem, în aceeași poză, rânduite cu bagajele în holul aceluiași hotel.

Departe de a fi vreun monarhist, am apreciat discreția și decența regelui Mihai de după Revoluție; a lui, nu a familiei și a zgomotoșilor inutili care au încercat să se legitimeze tămâindu-l. Și am făcut-o public. Personaj tragic, care, cu sau fără voia lui, a scris (cel puțin) o importantă pagină a istoriei României, fostul suveran a priceput, mult înaintea altora, că vremea lui a trecut. Și a rămas închis într-o confortabilă carapace. De unde va mai ieși fix pentru a se întoarce în pământul pe care s-a născut. Frumos ar fi fost s-o facă fără obositoarele și inutilele zgomote de fond ale celor care au simțit nevoia să-l treacă strada fără să-l întrebe dacă și vrea…

                                                                                                                                            Victor CIUTACU

2 Comments

  1. Jan Valjean

    Da,acest film din arhivele germane este prezentat incomplet pentru a induce o minciuna referitoare la faptul ca a plecat doar cu cateva bagaje si nu cu un tren intreg,de fapt au fost doua trenuri.

  2. TessaCris

    A plecat cu un tren plin de tablouri, tapiserii extrem de valoroase, argintarie, porțelanuri, mobile scumpe, covoare! Plus banii primiți de la comuniști pentru vânzarea țării! Ceaușescu i-a plătit renta până în ultima clipă a vieții! Îi ducea banii Pacepa, apoi Stănculescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *