Cultura

Religia ortodoxă este cea mai veche credință creștină

    Dacă sunteți romano catolic , este bine sa știți că până în anul 1054 Biserica dumneavoastră a fost una […]

 

 

Dacă sunteți romano catolic , este bine sa știți că până în anul 1054 Biserica dumneavoastră a fost una cu cea Ortodoxă. În acel an Papa de la Roma s-a desparțit de cele patru Patriarhate apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim) și a început să facă schimbări dogmatice. Astfel Biserica dumneavoastră este veche de 1000 de ani.

Dacă sunteţi un luteran, religia dumneavoastră a fost întemeiată de către Martin Luther, un fost călugăr din Biserica Catolică, în anul 1517.

Dacă aparţineţi Bisericii Anglicane, religia dumneavoastră a fost întemeiată de către regele Henric al VIII în anul 1534, deoarece Papa nu i-a acordat dreptul de a divorța și a se recăsători.

Dacă sunteţi un prezbiterian, religia dumneavoastră a fost înființata de John Knox în Scoţia, în anul 1560.

Dacă sunteţi congregaționist, religia dumneavoastră a fost iniţiată de către Robert Brown, în Olanda în anul 1582.

Dacă sunteţi protestant episcopal, religia dumneavoastră a fost o ramură a Bisericii Anglicane, înfiinţată de către Samuel Senbury în coloniile americane, în secolul 17.

Dacă sunteţi baptist, îi datorati principiile religiei dumneavoastră lui John Smyth, care a lansat-o la Amsterdam în anul 1606.

Dacă apartineti  Bisericii  Daneze Reformate, îl recunoaşteţi ca fondator pe Michelis Jones, deoarece religia dumneavoastră își are originile în New York, în anul 1628.

Dacă sunteţi metodist, religia dumneavoastră a fost fondată de către John şi Charles Wesley în Anglia, în anul 1774.

Dacă sunteţi mormon, bazele religiei dumneavoastre au fost puse de catre Joseph Smith în Palmyra, New York, în anul 1829.

Dacă sunteti membru al Bisericii Armata Salvării, secta dumneavoastră a fost inițiată de catre William Booth, în Londra, în anul 1865.

Dacă sunteti membru al Bisericii Scientologice,  anul în care aceasta religie s-a  născut este 1879, iar cea care a fondat-o este Mary Baker Eddy.

Daca apartineti uneia dintre organizatiile religioase cunoscute sub numele „Biserica Nazarineanului”,  „Evanghelia Penticostala,” „Biserica Sfânta” sau „Martorii lui Iehova”, religia dvs este una dintre sutele de noi secte fondate de oameni în ultima sută de ani .

Dacă sunteti Creştin Ortodoxreligia dumneavoastră a fost fondată în anul 33 de către Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Nu s-a mai schimbat din acel moment.

Biserica noastră are acum 2.000 de ani vechime şi, din acest motiv, Ortodoxia, Biserica Apostolilor şi a Sfinților Părinţi, este considerata cu adevărat  Una Sfânta Sobornicească şi Apostolească Biserică”.

Aceasta este cea mai importanta moștenire pe care putem să o transmitem tinerilor acestui nou mileniu.

                                                                                          Pr. Dr.  Miltiades Efthimiou

8 Comments

 1. Adrian Grigoriu

  Sustin cu totul. Biserica Ortodoxa este si unul din stalpii Romanismului si toti patriotii au fost trup si suflet cu Biserica Ortodoxa dintotdeauna si in prezent. Doamne-ajuta!

  • Valentin Popescu

   Domnule “Pr. Dr. Miltiades Efthimiou”, fara suparare sau atac la persoana, o sa va adresez cateva cuvinte…se pare ca in invataturile Sale, si in general, in invataturile Sfintei Scripturi, punctul central, idealul, tinta, obiectul central in expunerea oricarei doctrine, nu este nicidecum o religie, un cult, o dogma, ci mai degraba si cu precadere O PERSOANA; studiind cu atentie Scripturile, observam ca cei care se concentreaza puternic asupra pastrarii nestirbite a unei anumite cutume si manunchi de ritualuri, a unui tipar anume, nu sunt altii decat fariseii, carturarii si clericii din acele vremuri, in general; in momentul cand a venit Mantuitorul, oamenii acestia religiosi, s-au izbit de ceva care nu era si nu se incadra in tiparul lor de gandire si filozofie de viata, s-au lovit de un tip atipic, ca sa Ii zic asa, care punea foarte mare accent pe o schimbare interioara mai intai si apoi “pe celelalte sa nu le lasati nefacute”, cele exterioare…vedeti dumneavoastra, acei oameni cunosteau multe despre Dumnezeu dar nu il cunosteau pe Dumnezeu in mod personal; pentru ca una e sa descrii proprietatile apei si sa stii ce elemente chimice o compun si sa spui ca e uda si ca astampara setea si asa mai departe, si totusi sa nu bei apa si sa mori de sete, si alt lucru e sa stii totul despre apa si sa bei apa care te umple de viata…
   se spune in Scripturi ca Cine zice că petrece întru El dator este, precum Acela a umblat, şi el aşa să umble.”-I Ioan 2:6
   Scuzati-ma, dar nu am vazut la Mantuitorul atata ura cata indreptati dumneavoastra, ura argumentata in multe cuvinte, de altfel, spre alti oameni care cred ca si dumneavoastra in Mantuitorul, care au acceptat mantuirea adusa prin credinta in El si care nu se multumesc doar cu atat, ci spun si altora ca in lumea murdara in care traim, plina de crime, avorturi, curvii si alte fapte de rusine, exista o sansa de reabilitare, poti capata o noua identitate cu Dumnezeu, cea de copil al lui Dumnezeu…Ma mir ca pretindeti a fi urmas de multe sute de ani al Mantuitorului si totusi sa nu fi deprins cateva din principiile Sale, precum DRAGOSTEA, dragoste care nu acuza, nu zice “sectarule” celui ce nu crede ca mine, ci dragoste care daca vede pe un om aflandu-se in raurile raului il povatuieste spre calea cea dreapta (niciodata Mantuitorul nu a denumit vreo religie ca fiind CALEA, ci El a zis “Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.”- Sfanta Evanghelie dupa Ioan 14:6.
   Daca ii luati unui caine osul pe care il roade, oferitii carne, ca altfel nu v-a intelege de ce il privati de osul lui. Nu am sa inteleg niciodata ura asta mascata bine sub religiozitatea umanista sedentara, tipic romaneasca…ce credeti ca la inviere o sa zica Mantuitorul : ortodoxii la dreapta Mea-oile, si restul sectarilor, la stanga Mea-caprele. Daca dupa atatia an nu am invatat ca Dumnezeu nu numai ca iubeste ci identitatea Sa este DRAGOSTE, inseamna ca nu stim nimic…stiti cum gandeste Dumnezeu (luand ca exemplu parabola Fiului cel risipitor)?…Zice fiul: la Tine vin asa cum sunt…zice Tatal: te primesc asa cum esti, dar pentru ca te iubesc, nu te las sa ramai asa cum esti, cu haine murdare, cu o viziune deformata asupra vietii si cu mirosul asta de teologie falsa…DRAGOSTEA SCHIMBA…
   Mantuitorul are trei arme cu care cucereste lumea:
   -DRAGOSTEA,
   -ADEVARUL,
   -JERTFIREA DE SINE.
   Satana are si el trei arme:
   -ura
   -minciuna
   -violenta.
   Bagati de seama ca cumva sa patiti ca Sfantul Apostol Pavel, Saul de altadata, crezand ca lucrati pentru Dumnezeu si cu El, de fapt sa lucrati si sa luptati impotriva lui Dumnezeu, cu satana aliat…
   Pavel a avut harul transformarii si apoi cel al lucrarii pentru cel pe care il persecutase…sa dea Bunul Dumnezeu sa intelegeti stimate domnule “Pr. drd. Andreicut Ioan”, ca prin ura nu cucereste decat satana, Dumnezeu are alte arme!

   • Joe

    Ce Gramatică aveti Domnule Popescu ……….. dezastru……….

    • gigi

     dezastru esti tu, mai joe prepeleac

    • Razvan

     Oare contează ce gramatică are sau contează esență cuvintelor scrise ? Eu zic că gramatică scrisă și vorbită bine , nu te face sfânt sau mai înțelept al cuvântului lui Dumnezeu

 2. Bwk.Marius

  Noul Testament, desi vorbeste despre o PERSOANA, adica despre Hristos Domnul, este adresat Bisericii. Biserica este acea comunitate de credinciosi uniti de Duhul Sfant in Hristos pentru a alcatui trupul mistic al lui Hristos pe pamant. Si pentru ce a fost dat Noul Testament Bisericii? In primul rand pentru ca sa intareasca invatatura apostolilor data Bisericii prin viu grai. Pentru ca in acele vremuri, ca si astazi de altfel, veneau unii si aduceau invataturi gresite. Vedem numai in cazul apostolului Pavel cata lupta de a combate invataturile gresite si a statornicii dreapta invatatura (ortodoxia).
  Ortodoxia deranjeaza mult pe neoprotestanti, pentru ca ortodoxia isi cunoaste izvoarele, si ele curg de la apostoli strabatand veacurile pana la noi.
  Neoprotestantii de astazi au adoptat aceasta invatatura (ca sa nu spun dogma) ca Hristos nu ne-a chemat la un cult si avem Biblia care sa ne invete adevarul si ca biserica e nevazuta, neindentificabila. Si se predica astfel un fel de crestinism fara biserica , un Hristos fara un trup vizibil si tangibil, un fel de stafie cu alte cuvinte. Ortodoxia doreste sa lupte pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna (Iuda, vers. 3), iar aceastalupta pentru credinta se da in invatatura. Asa a luptat si apostolul Pavel si asa luptam si noi, prin cuvant, aratand dreapta credinta, dreapta invatatura despre Hristos. Iar daca voi, neoprotestantii, v-ati trezit cu Noul Testament in mana dupa aproape 2000 de ani de istorie a Bisericii si atat intelegeti din Scripturi, daramand Biserica pana la temelie ca sa ziditi voi , chipurile ceva mai bun, atunci nu aveti decat sa continuati asa. Dar sa nu va pomeniti voi , care va bateti cu pumnul in piept ca sunteti singurii care impliniti Scriptura, ca luptati contra Duhului Sfant care a calauzit Biserica timp de 2000 de ani si inca o calauzeste!

 3. Emanuel

  Prietene……Duhul Sfant a inspirat biserica sa mearga inainte, biserica lui Dumnezeu nu poarta un nume religios sau de cult…..daca tu poti demonstra asa ceva biblic fara nici o interpretare personala…înseamnă ca Hristos prin cuvantul Lui a indus o gramada de oameni in eroare, oare inceputurile ortodoxiei au avut obiceiurile si datinile ce le are acum ortodoxia?

 4. Cora

  Respect tuturor! Doamne ai mila de noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *