Atitudini

Replică la acuzațiile iresponsabile ale Institutului „Elie Wiesel” de culpabilizarea Neamului Românesc: Înființarea Comunității Evreilor Creștini „Nicolae Steinhardt” din România

                              COMUNICAT DE PRESĂ Îngrijorați de […]

 

                            COMUNICAT DE PRESĂ

Îngrijorați de derapajele și acțiunile ostile ale Institutului Elie Wiesel față de cetățenii români din țara care ne găzduiește pe toți, noi, un grup de etnici evrei de religie creștină, am hotărât înființarea Comunității Evreilor Creștini „Nicolae Steinhardt” din România.

Am ajuns la această decizie oarecum extremă întrucât, începând din 2015, Institutul Elie Wiesel, care se erijează tacit în reprezentant al tuturor evreilor din România, a inițiat o serie de acțiuni iresponsabile care mistifică și distorsionează istoria acestor meleaguri, ducând la culpabilizarea întregului popor român. Noi nu putem accepta această minciună pe care istoria reală o contrazice.

Românii nu sunt un popor antisemit și o spunem ferm și în cunoștință de cauză, atât prin accesul la documente publice, cât, mai ales, ca experiență nemijlocită. Ne-am născut și am crescut aici, în România, printre români, și nu am avut NICIODATĂ probleme comunitare cu aceștia. Există, la nivel de indivizi, atitudini antisemite, așa cum și printre evrei există atitudini antiromânești, dar a generaliza aceste aspecte la scara unui întreg popor, ni se pare nu numai nedrept, ci și periculos. Iar pericolul a fost semnalat, încă din 1877, de Mihai Eminescu, într-un articol din „Curierul de Iași”: „Adăogim din nou că ni pare rău de acei relativ puţini [evrei], chiar dacă s-ar compune din 2-3.000, cari s-au identificat cu această ţară, şi totuşi trebuie să se vadă în aceleaşi condiţii de drept public cu imigranţii mai proaspeţi; ne pare rău de „evreii spanioli”, cari n-au nimic comun cu cei poloni, dar fiecare poate pricepe că, într-o armie străină care se apropie de noi, nimeni nu va căuta să deosebească pe puţinii amici, ce i-ar putea avea în acea armie. Şi evreii sunt o armie economică, o rasă de asociaţi naturali contra a tot ce nu e evreu”.

Promulgarea unor legi precum Legea 2017/2015 sau așa-zisa „Lege Vexler” nu face decât să confirme avertismentul lui Eminescu și duce implicit la prezumția că românii ar fi structural antisemiți, deci se impunea apariția unor asemenea legi protective pentru nativii evrei. Considerăm că acestea sunt provocări inutile ce se pot întoarce împotriva noastră, a evreilor, izolându-ne de restul societății. Pe de altă parte, este jignitor pentru poporul român care, dimpotrivă, i-a ajutat pe evrei, atunci când le-a fost mai greu în istorie. Niciun tren nu a plecat din România spre cumplitele lagăre de exterminare de la Auschwitz sau Dachau, iar cel care este demonizat astăzi de Institutul Elie Wiesel ca fiind cel mai fioros antisemit din Europa, Ion Antonescu, de fapt ne-a salvat, așa cum a recunoscut și președintele Israelului, Shimon Peres, la o conferință de presă de la Palatul Cotroceni, în 2010.

De aceea, noi, evreii creștini, inițiatori ai asociației Comunitatea Evreilor Creștini „Nicolae Steinhardt” din România, dezavuăm inițiativele ostile ale Institutului Elie Wiesel față de români și față de România și nu dorim să fim asociați cu acestea legi și nici cu inițiatorii lor. Toate aceste măsuri absurde îi plasează pe toți evreii într-o poziție de beligeranță față de etnicii români majoritari, ceea ce poate declanșa, în mod artificial, atitudini antisemite.

Ne delimităm ferm de aceste măsuri și îi sfătuim pe toți evreii, fie ei mozaici sau creștini, să adopte, spre binele lor și al familiilor lor, aceeași atitudine înțeleaptă și morală.

                                                                             LUCIAN IONESCU
       Etnic evreu, creștin ortodox, inițiator al Comunității Evreilor Creștini „Nicolae Steinhardt” din România

Sursa: Certitudinea.ro

6 Comments

 1. un mizantrop

  Era timpul! Sunt bucurestean, crescut de un bunic sas (autodeclarat patriot roman, cu stamosii veniti sa lupte la 1877), veteran al ambelor razboaie, am strabun (sas) pe Crucea de la Marasesti, am fost crescut in spiritul supravietuirii neamului, cu prieteni evrei, cu cumparaturi facute la magazinul evreiesc si cu sarbatorirea Pastilor de trei ori (ortodox, catolic si evreu)…prietenii evrei “duceau” la glumele si bancurile cu evrei, medicii de familie erau evrei….toti stiau ca bunica face pomenire maresalului Antonescu de Inaltare – ziua eroilor…Abia dupa sangeroasaceofifost am “aflat” ca a fost Holocaust in Romania, ca suntem urmasi, deci contaminati, ai antisemitilor criminali (?!)…La inceput am incercat sa combatem minciunile evidente (cum, naiba, de stiu unii adapatii Gospodariei de Partid mai bine si mai multe decat supravietuitorii lagarelor?!), tot ce stiam, de la coreligionalii lor, despre cei care au impus comunismul, despre capii lor criminali, s-a intors impotriva noastra (si din vina “iertarii” prost inteleasa romani, intai judeca-i si abia apoi, impaca-e cu ei!), am devenit din victime agresori si oprimanti…Nu stiu cand, pe drumul acesta, relatiile cu prietenii evrei s-au racit, intalnirile devenisera jenante, ne-am trezit protagonisti ai unui razboi care nu era al nostru…stiu ca vor fi tot mai insingurati, nimeni nu mai are curaj sa faca bancuri incorect politic (desi, tocmai asta e farmecul bancurilor)….ne distruge autocenzura, cum, cenzura comunista n-a reusit s-o faca…

 2. gigimutu

  asteptam reactiile tovarasilor, ca sigur nu le convine acest articol!

  sa fi avut noi acum un Antonescu, pai ue era de mult o amintire pentru Romania!
  in schimb, avem tot felul de nulitati in toate functiile importante ale statului, care contribuie zilnic la distrugerea Romaniei!!!

 3. Cornel-Dan Niculae

  Evreul care este crestin nu mai este evreu, ca regula religioasa. Insa nazistii sau altii (gen scriitorul Pavel Corut) credeau ca si crestinii ar fi o forma de evreitate, ca slabire a celorlalti. Steinhardt a fost crestin, iar evreu a fost inainte (ca si alti buni crestini, primii chiar), dar initiativa are un mesaj de ascultat!

 4. justinianus

  Am cunoscut un evreu ortodox, in Italia, care era mai patriot roman ca mine! Nu glumesc!

  • Cornel-Dan Niculae

   Prima: Evreu ortodox nu este tot una cu crestin ortodox. Un “evreu ortodox” este captiv fanatismului sau, nu este un “patriot roman” deloc. El il cheama mereu sa vina “din cer” pe mesia al evreilor care sa ii faca mari peste ceilalti oameni pe evrei. Punct si chiar ca nu glumim!

 5. Ionel

  Frațicule….ca tine mai rar. Unii înguști la minte ar spune că te ridici împotriva propriului popor. Îmi reumpli increderea in umanitate, adevăr, existența conștiințelor curate. Categoric exacerbarea religioasă duce la invrajbire (cam știu ce prevede talmudul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.