Cap limpede

Republica, monarhia și prostia

  Ce rost au „sondajele” de tip Gâdea? Să arate că „Monarhia salvează România!”? Salvează pe mă-sa! Dacă s-ar întrebuința […]

 

Ce rost au „sondajele” de tip Gâdea? Să arate că „Monarhia salvează România!”? Salvează pe mă-sa!

Dacă s-ar întrebuința doar puțin, citind Constituția, ar vedea că NU se supune revizuirii forma de stat republicană. De aici: orice Referendum care are drept temă revenirea la monarhie este NECONSTITUȚIONAL! Caz închis! Nu se poate!

Să zicem că, printr-o minune, toată lumea, de la Președinte (ce, mă?!) până la ultimul cetățean din catastiful de stare civilă, ajunge la concluzia că nu se mai poate fără Rege/Regină. Atunci cum facem? Cum anulăm actuala Constituție? Că eu nu știu vreun mecanism în materie. Dar s-ar putea să greșesc. Să zicem că ar exista. Suspendăm actuala Constituție. Președintele pleacă, pa! prin demisie (s-o credeți voi!), aleșii demisionează, se formează o conducere provizorie, gen CPUN, presupun, care organizează niște alegeri pentru o Adunare Constituantă. Asta elaborează o nouă Constituție, introduce noi instituții, reglementează raporturile dintre ele, etc, etc, etc. După care noua Constituție este supusă unui Referendum de validare, precum acela din 8 decembrie 1991.

Ce facem dacă între timp, cur sucit, cum e românul, lumea nu mai vrea monarhie (face Duda vreo nefăcută, o ia Nicolae pe ulei), și trântește Referendumul? Cum rezolvăm problema? Revenim, pur și simplu, la vechea Constituție? Repetăm Referendumul? Cine conduce țara, legitim, în timpul ăsta?

Să ne jucăm cu tembelisme d-astea o da bine la rating, nu zic nu. Dar nu prea fac bine la neuron. Deloc nu fac bine. Pentru că generează mai multe probleme decât putem noi gestiona. În loc să umblăm după potcoave de regi morți, mai bine am face o analiză instituțională serioasă,. pentru a vedea ce nu funcționează, și de ce. Pentru că, doamnelor și domnilor, onor statul paralel va fi fix același, și la datorie, și în monarhie, cum este acum, în republică. Și va face exact ce face acum, cu exact aceeași oameni. Și nu onor domnul Duda îl va domestici!

Cum ne place să ne amăgim cu-n șirag de bile de sticlă!

                                                                                                                                          Stan Constantin

3 Comments

  1. Cred că cea mai mare realizare a ex-regelui (patronarea actului din 23 august 1944) e demnă de cartea recordurilor: Nu ştiu dacă mai există în istoria omenirii cazuri în care armistiţiul a fost semnat la trei săptămâni după capitularea necondiţionată.

  2. Nea Justice

    Aici nu ati nimerit prea bine dragi propagandisti. Cerinta asta legata de monarhie vine fix de la aia pe care ii preamariti voi aici, adica psd. Cine nu pricepe care e faza, il rog sa mai astepte cateva luni, poate se prinde, dar in mod cert unii din “autorii” de aici nu o sa se prinda nici atunci. Probabil tot soros, multinationalele si statul parelel o sa fie de vina. Sigur, nu o sa dati acest comentariu, e de inteles..

    • justitiarul

      Măi nenea, dacă dumneata ai dedus că aceasta este o publicație de propagandă pesedistă, înseamnă că ai probleme de percepție și inteligență. Monarhia este susținută acum de întreaga mass-media jidănită și de toate partidele astea de carton, fără doctrine politice evidente sau, mai rău, chiar inversate, adică stânga cu programe liberale și o dreaptă neomarxistă. Toate aceste partide trădătoare sunt slugi la aceiași stăpâni iudeo-masoni care promovează globalismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *