Istorie

Resurse online pentru istoria interzisă: proiectul „Izolați în comunism”

  În urma anunțului oficial conform căruia municipiul a depășit cifra de trei cazuri la mia de locuitori, administratorii proiectului […]

 

În urma anunțului oficial conform căruia municipiul a depășit cifra de trei cazuri la mia de locuitori, administratorii proiectului Memorialul Închisoarea Pitești au reuşit să ofere publicului larg o alternativă virtuală pentru cunoaşterea trecutului, din nefericire încă cenzurat de autorităţile laice şi religioase ale statului român, dar şi înţelegerea prezentului : „Izolați în comunism” este o campanie prin care organizatorii amintiţi doresc să scoată la lumină biografiile celor care au trecut prin închisoarea – devenită în timp “fenomen” prin prisma torturii neînchipuit chiar în istoria cruzimilor regimului comunist din România -, personalități și anonimi, cu toții arestați pentru vina de a nu se fi aliniat la o ideologie criminală, antinaţională şi anticreştină.

Ataşăm comunicatul publicat  de Maria Axinte, fondator al Memorialului Închisoarea Pitești pe pagina de facebook a evenimentului:

„Final de proiect la Memorialul Închisoarea Pitești
În 2020 restricțiile impuse de pandemie amenințau să compromită activitatea Memorialului Închisoarea Pitești într-un moment în care simțeam că reușim să atragem un public mai larg și divers. Cu toate acestea, contextul ne-a împins spre noi aventuri, atât online cât și offline. În martie ar fi trebuit să dăm startul unui nou proiect artistic la Memorial – #Binom+1 49/89/19, primul nostru proiect major co-finanțat de AFCN. Chiar pe 9 martie, dată importantă atât în calendarul ortodox, Sfinții 40 de Mucenici, cât și în cel al memoriei, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, au fost impuse restricții și a trebuit să închidem muzeul și să așteptăm vești.
În scurt timp, toate muzeele au fost închise, iar cultura părea că intră iar în conul de umbră rece din care abia ieșise în România.
Așa că ne-am mutat birourile acasă și am început să regândim proiectul nostru pentru a nu pierde această oportunitate de a vorbi despre traumele represiunii comuniste prin artă – poate mediul cel mai accesibil pentru un mesaj dificil. Timp de trei luni am împărtășit cu cei interesați imagini din expoziția multimedia deja instalată la Memorialul Închisoarea Pitești, am atașat texte semnificative din volumele Editurii Manuscris și am transmis concerte, unul chiar din subsolul muzeului.
Dar vestea că putem redeschide ne-a bucurat enorm. În sfârșit, puteam aduce din nou supraviețuitori ai gulagului și artiștii Binom+1 în fața publicului. Iar pentru noi, fiecare secundă putea fi ultima, supraviețuitorii fiind din ce în ce mai puțini…
Proiectul BINOM+1 49/89/19 a însemnat o serie de activități culturale și artistice ce au vizat reinterogarea unor spații considerate alternative pentru un proiect artistic, dar și recuperarea unei identități istorice nefamiliare publicului larg: fostele penitenciare comuniste. Evenimentele au marcat un moment istoric de cumpănă – 70 de ani de la debutul violențelor cunoscute ca Fenomenul Pitești, dar și 30 de ani de la căderea comunismului.
Pe parcursul a câteva luni a fost vernisată expoziția Binom+1 la Memorialul Închisoarea Pitești și la Memorialul Gherla, au fost organizate evenimente publice cu invitați supraviețuitori ai detenției politice din perioada comunistă, performance-uri artistice legate de amnezia colectivă cu privire la istoria recentă, concerte, sesiuni de video-mapping, tururi ale expoziției la Memorialul Închisoarea Pitești și un atelier de linogravură cu mesaje sociale. Activitățile au pus într-o lumină diferită lucrările artiștilor participanți (cărora li s-au mai alăturat și alți artiști) și, în același timp, au punctat importanța cunoașterii trecutului și aprecierea valorilor de libertate, toleranță și demnitate prin oferirea unei perspective diferite asupra siturilor istorice unde acestea s-au desfășurat. Alăturarea momentelor de muzică, soundscape și video-mapping au potențat experiența vizitatorilor și participanților la evenimente, aducând un caracter de varietate activităților.
În ciuda sau poate chiar datorită pandemiei, proiectul s-a dovedit a fi unul atractiv pentru publicul piteștean, care a vizitat în număr evident mai mare Memorialul Închisoarea Pitești în această perioadă. Publicul străin a crescut, de semenea, în ciuda restricțiilor de călătorie impuse în România. De asemenea, la Memorialul Gherla, recent deschis publicului, expoziția deschisă la final de octombrie a impresionat publicul local și clujean prin perspectiva inedită oferită de lucrările artiștilor asupra sitului istoric.
Peste 200 de persoane au participat fizic la evenimentele propuse de noi, iar în mediul online, postările au fost vizualizate de zeci de mii de persoane pe parcursul desfășurării proiectului. Canalul nostru de YouTube a început să crească, la fel și pagina de instagram, dedicată publicului vorbitor de limba engleză, iar pe GoogleMaps, imaginile din expoziție au avut mii de vizionări, Memorialul fiind căutat de zecii de mii de persoane în această perioadă. Această creștere vorbește despre interesul românilor, dar și al străinilor pentru istoria recentă și siturile istorice legate de represiunea comunistă din România.
Recent, aflându-ne din nou în fața unor restricții care țin publicul departe de noi, am pornit un nou proiect – #izolatiincomunism. Încercăm să înțelegem și să ne simțim mai aproape de experiențele deținuților politic prin izolare. Pentru ei nedreaptă , lungă și chinuitoare, pentru noi de nevoie, scurtă și comodă. Urmărind biografiile și experiențele lor, poate vom reuși să depășim cu mai multă luciditate această perioadă dificilă, fără să ne cufundăm în amnezie, ascunzându-ne din nou de realitățile regimului comunist, ale cărui consecințe sunt tot mai evidente în societatea românească actuală.
Sperăm să oferim astfel o oportunitate publicului nostru de a înțelege experiențele – limită ale deținuților politic la un nivel personal, activând empatia și îndemnând la onestitate față de trecutul nostru întunecat, pentru că numai înfruntându-l ne putem vindeca.
Mulțumim AFCN și tuturor partenerilor pentru că au făcut posibil acest proiect.
Le mulțumim tuturor vizitatorilor noștri pentru că au îndrăznit să ne calce pragul în această perioadă, fizic ori virtual.”
Fotografii semnate de Florin Constantin, Sabina Costinel şi Memorialul Închisoarea Pitești.
                                                                                                          Codruţ BURDUJAN

2 Comments

  1. Izolati in comunism sau izolati in dictatura.Starea poporului roman de-atunci se potriveste manuse cu sarea lui de astazi,dar cu o mica deosebire:atunci erau lezati numai patriotii,astazi este lezata o natie intreaga si chiar o lume intreaga.Tortionarii s-au latit patologic peste intreaga planeta,iar dictatura lor se materializeaza nu in lanturi de fier,nu in schingiuiri fizie ci in maltratari psihice,impingand prostirea lumii care-si pune simngura lanturi si botnite de protectie,ambele fiind protectii ale tortionarilor,protectii care-i apara pe ticalosi de o eventuala revolta a multimii.Va apare in curand si manifestari in arta care sa redea starea actuala,bolnava psihic,a lumii.

  2. Ce se va-nampla cu mine
    Cand va zice,nustiu cine,
    Ca bipedu-i umblator
    asa deci folositor?

    Ce se va-napla cu lumea
    Ce-si sopteste ca e culmea
    Unui nustiu cui de mare
    Ca mai sta inca-n picioare?

    Ce se va-ntampla cu luna,
    Care baintue intruna
    Ba pe mari,ba pe colnic
    Far a se opri vre-un pic?

    Ce se va-ntampla cu sorii
    Peste spatii calatorii
    Cand se vor convinge-n fine
    De nimicnicia lumii care vine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.