Atitudini

Rocadă pe scena politică: PSD cu deținuții politici, PNL apără torționarii

   PSD a devenit anticomunist, iar PNL devine apărător al Securităţii Un efect neaşteptat au produs dezvăluirile despre activitatea lui […]

 

 PSD a devenit anticomunist, iar PNL devine apărător al Securităţii

Un efect neaşteptat au produs dezvăluirile despre activitatea lui Augustin Lazăr la Penitenciarul din Aiud, în care era deţinut politic Iulius Filip: reacţia principalelor partide din România, PSD şi PNL, schimbă radical poziţia lor faţă de comunism şi Securitate, două teme electorale care păreau foarte bine conturate pînă acum.

Practic, cele două partide, PNL şi PSD, par să-şi fi schimbat efectiv siglele, aşa cum am sugerat în fotografia de mai sus!

Partidul Naţional Liberal (PNL), ca partid istoric, cu numeroşi lideri condamnaţi de Tribunalul poporului, instaurat de regimul comunist după război, la mulţi ani de închisoare, îşi făcuse din solidarizarea cu deţinuţii politici din acei ani un stindard în bătălia cu PSD, pe care-l considera urmaşul PCR. Acesta este şi motivul pentru care, în ultimii ani, PNL şi aliaţii săi au lansat cu mîndrie lozinca de sorginte hitleristă „CIUMA ROŞIE”, scandată la toate protestele împotriva PSD.

La apariţia cazului „Augustin Lazăr vs. Iulius Filip”, logic era ca întreaga conducere a PNL să fie solidară cu disidentul Iulius Filip, profitînd de ocazie pentru a ataca PSD pentru tortura disidenţilor de către securişti, ajutaţi de procurorul Augustin Lazăr, unealta lor din anii regimului comunist! Era firesc ca PNL să ceară imediat demisia lui Augustin Lazăr, ca reprezentant al „Ciumei roşii” de dinainte de 1989, şi să strige în Piaţa publică: „uite ce le făceau disidenţilor comuniştii moşteniţi de PSD!

În mod ciudat, în faţa acestui caz, PNL a reacţionat exact pe dos: s-a plasat în apărarea şi susţinerea procurorului comunist Augustin Lazăr, devenit Procuror general al României, negînd vehement chiar şi documentele care-l incriminau pe acesta ca fiind torţionar al disidentului anticomunist Iulius Filip! Orice logică este sfidată în această atitudine, ignorîndu-se toate consecinţele unei asemenea poziţionări. Obsedaţi de dorita condamnare a lui Liviu Dragnea, PNL nu mai ţine cont de nimic şi pune apărarea lui Augustin Lazăr, ca şi a Codruţei Kovesi, pe primul plan, înaintea mesajului anticomunist care-i devenise stindard onorabil pînă acum.

N-au ţinut cont de avertismentele noastre de pînă acum, prin care semnalam ciudăţenia acestei atitudini a PNL, în care atrăgeam atenţia asupra nefireştilor proteste în favoarea instituţiilor de forţă şi, implicit, împotriva respectării drepturilor şi libertăţilor oamenilor!

Bucuroşi că văd mii de oameni în stradă, scandînd împotriva PSD, liberalii n-au mai ţinut cont de faptul că despre USR se spunea în spaţiul public că este un partid inventat de SRI, văzîndu-se acum în situaţia de a fi consideraţi apărători ai Securităţii prin faptul că îl apără pe Augustin Lazăr, procurorul comunist care a fost unealta Securităţii.

Partidul Social Democrat (PSD), ca partid declarat de stînga, a fost considerat de adversari urmaşul ideologic al PCR, mai ales prin prezenţa în fruntea lui a lui Ion Iliescu, cunoscut nomenclaturist PCR, şi a trebuit să suporte în aceşti 30 de ani de la Revoluţie tot felul de etichete, culminînd cu „Ciuma roşie”, care i-a fost lipită pe frunte în ultimii doi ani, mai ales de către USR, cu sprijinul declarat al celor din PNL, aşa cum s-a văzut şi la recentul miting de la Craiova al liberalilor.

Cazul „Augustin Lazăr vs. Iulius Filip” le-a venit ca o mănuşă celor din PSD. Deşi n-au avut niciodată o atitudine anticomunistă evidentă, teritoriul acesta fiind ocupat de PNL, pesediştii au dus în ultimii ani o luptă crîncenă cu Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr, pe care i-au acuzat că le decimează conducerea, primarii şi alţi aleşi locali.

Şi, dintr-o dată, au căzut din senin documntele care arătau că Augustin Lazăr, ţinta lor, a fost unul din torţionarii de la Penitenciarul Aiud! Imediat, liderii de opinie ai PSD l-au luat în braţe pe disidentul Iulius Filip, asimilîndu-l cu victimele din partidul lor, deşi nu era nici o legătură între protestul anticomunist al lui Iulius Filip şi arestările făcute în ultimii ani de procurorii din subordinea lui Augustin Lazăr!

Fără să vrea, în acest caz cu o mare vizibilitate mediatică, PSD s-a trezit că a deveit un partid anticomunist, care condamnă abuzurile Securităţii împotriva disidenţilor, chiar dacă intenţia liderilor PSD nu era decît aceea de a-l condamna pe Augustin Lazăr, unul dintre duşmanii lor, cel ce conducea una dintre instituţiile de forţă care era aliata adversarilor săi politici.

ŞI ANTICOMUNISTUL IOHANNIS A DEVENIT SUSŢINĂTORUL SECURITĂŢII ŞI AL TORŢIONARULUI AUGUSTIN LAZĂR

Pentru ca toată această confuzie nebună să sporească, avem şi reacţia ciudată a lui Klaus Iohannis, susţinător declarat al lui Augustin Lazăr doar pentru că i-a închis toate dosarele penale. Nici el n-a reuşit să analizeze consecinţele generate de cazul fostului torţionar de la Aiud şi, în loc să-i ceară imediat demisia lui Augustin Lazăr sau să semneze decretul de revocare, Iohannis a preferat să tacă, alimentînd ideea că îl susţine pe Augustin Lazăr şi că, implicit, este „complice” cu acţiunile acestuia de la Aiud, din moment ce, ca anticomunist autodeclarat nu le-a condamnat vehement, aşa cum era de aşteptat!

Mai mult, chiar, pentru ca această confuzie să fie totală, Augustin Lazăr a mai dat o lovitură de graţie atît PNL-ului, cît şi preşedintelui Klaus Iohannis, cînd a ţinut morţiş ca el, persoanl, să anunţe trimiterea în istanţă a „Dosarului Revoluţiei”. Fără să stea pe gînduri, Klaus Iohannis s-a repezit să salute „reuşita” amicului său, crezînd că astfel va fi acoperit „Cazul Aiud”. Şi, ce să vezi?, surpriză totală: în acest dosar sînt acuzaţi Ion Iliescu, Gelu Voican şi Iosif Rus de… LOVITURĂ DE STAT! Practic, în mod oficial, statul român, prin instituţia Parchetului general, condus de Augustin Lazăr, înlătură variana REVOLUŢIEI, legitimînd LOVITURA DE STAT!

Pe bună dreptate, unii dintre susţinătorii lui Klaus Iohannis, în frunte cu Vladimir Tismăneanu, au semnat Scrisoarea deschisă a fiului disidentului Ursu, în care se spune: „Am citit cu atenție comunicatul Ministerului Public și declarațiile legate de finalizarea dosarului Revoluției. Cu stupefacție am observat că din acest rechizitoriu lipsesc cu desăvârșire principalii vinovați pentru cele peste 1200 de victime ale Revoluției – respectiv membrii Departamentului Securității Statului”.

Nu ştiu ce au crezut Augustin Lazăr şi Klaus Iohannis că vor obţine din anunţul trimiterii în judecată a aşa-zisului „Dosar al Revoluţiei”, dar ştiu precis că efectul este devastator împotriva anticomunismului afişat de aceştia, prin scoaterea de sub acuzaţie a Securităţii pentru evenimentele din Decembrie 1989.

             PSD ŞI PNL TREBUIE SĂ-ŞI SCHIMBE SIGLELE DE PARTID

N-am idee dacă Augustin Lazăr şi-a propus vreodată să aibă un rol istoric în societate, dar acum cred că a reuşit să-l obţină, chiar dacă el însuşi nu ştie care este acesta! Augustin Lazăr a reuşit, pe de o parte, să ia stindardul anticomunist de pe fruntea PNL şi să-l pună pe sigla PSD, iar, pe de altă parte, să facă ţăndări statutul de anticomunist al lui Klaus Iohannis! Două lucruri pe care PSD n-a reuşit să le facă în toată existenţa lui.

Întrebat dacă ar fi cazul să demisioneze în urma scandalului generat de prezenţa sa în Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Aiud, Augustin Lazăr a răspuns prin două întrebări, cu un tupeu specific torţionarilor de vocaţie: „Credeţi că ar fi în interesul societăţii ca eu să demmisionez? N-ar fi bine ca aceste proiecte să fie duse la bun sfârșit, inclusiv anchetarea marilor dosare?” Ca fost torţionar al Securităţii comuniste, Augustin Lazăr crede că reprezintă interesul unei societăţi despre care el are impresia că apreciază metodele pe care le-a aplicat la Penitenciarul Aiud împotriva disidenţilor anticomunişti!

Şi, cum reacţiile PNL şi PSD în faţa acestor dezvăluiri apărute în presă arată că liberalii îi susţin pe torţionarii Securităţii, iar PSD este alături de disidentul anticomunist, putem spune că Augustin Lazăr a reuşit o performanţă  teribilă: să schimbe între ele siglele celor două partide, aşa cum sugerează fotografia din deschidere.

Singurul care se va afla în dificultate în urma acestei schimbări va fi preşedintele Klaus Iohannis care, cu o gîndire înceată, va avea nevoie de mult timp pînă să înţeleagă această situaţie, iar alegerile, care par să bată la uşă, îl pot găsi în situaţia unui comunist anticomunist!

                                                                                                                             Ion SPÂNU

Sursa: COTIDIANUL

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *