Atitudini

Români cu identitate creștină

  „Mă mişc între Dumnezeu şi neamul din care fac parte. În afară de aceşti termeni, nu văd nimic semnificativ […]

 

„Mă mişc între Dumnezeu şi neamul din care fac parte. În afară de aceşti termeni, nu văd nimic semnificativ între cer şi pământ” (Petre Țuțea)

Se apropie sărbătoarea creștină a nașterii Mântuitorului, moment bine venit pentru ca fiecare dintre noi, cei care suntem creștini declarați ( și nu numai aceștia) să medităm la condiția noastră umană actuală.

Parafrazând un text a lui Vali Sterian, să-l chemăm pe Dumnezeu să vadă ce-a mai rămas din noi.

Ne pretindem, ne dăm mulţi dintre noi drept creştini.

Clamăm în spațiul public și privat valorile de sorginte creştină.

Ne dăm, unii dintre noi cu cărămida în piept şi facem tapaj de identitatea noastră creştină.

Dar în mare parte a timpului unii dintre noi sunt vehiculatori de ură în spaţiul public şi privat.

Împroşcăm cu dejecţii în cei care nu ne convin.

Dar dacă privim în interiorul nostru, câtă iubire găsim aici?

Câtă pace şi seninătate găsim înlăuntru nostru?

Şi atunci nu suntem noi aşa, un pic mai mult fariseici?

Ne scuzăm atitudinile belicoase, agresivitatea şi violenţa prin aceea că ceilalţi, societatea ne determină să fim ceea ce suntem. E adevărat că realitatea politică românească este configurată astfel încât predispune la antagonisme. Dar e o realitatea contrafăcută deliberat spre a ne învrăjbi. Presa contribuie din plin la aceasta, iar noi suntem cobaii incitați la intoleranță și permanentă ură.

Să fim bine înţeleşi, fiecare suntem ceea  în decursul timpului am ales să fim.

Dar să nu ne dăm drept ceea ce nu suntem ca mod de gândire,  simţire şi comportament.

Să nu ne dăm creştini când de fapt nu manifestăm nimic din spiritul creştin.

Să nu ne pretindem a fi ceea ce de fapt, nu vrem să fim sau nu înţelegem că ar fi necesar să fim şi să manifestăm.

Mulţi funcţionăm, respectiv simțim, gândim și acționăm în baza legii talionului după principiul Vechiului Testament „ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte”. Şi simultan afirmăm despre evreii necreștini că nu sunt prea buni. Păi atunci, dacă noi nu ne plasăm în contextul Noului Testament ci ne comportăm exact ca în Vechiul Testament şi chiar mai rău, ce tupeu avem să îi incriminăm?

Haide să ne sfâşiem reciproc, să ne jignim reciproc, prin presă în special.

Şi dacă putem să ne şi omorâm la mitinguri, hai să o facem. Să ajungem animalele pe care dușmanii noștrii își doresc să fim, ucigându-ne reciproc spre satisfacţia celor care incită.

Fie că suntem conştienţi sau nu, fiecare dintre noi în parte şi în ansamblu ca popor reprezentăm ţinta unor forţe care vor să ne facă indezirabili unii altora. Nu trebuie să fi extrem de inteligent ca să constanţi acest fapt.

Cei ce vorbesc peiorativ despre electoratul PSD amintesc despre o adunătură compusă din pensionari ştirbi care sunt expiraţi.

Ceilalţi fac referire la tineri, în calitatea lor de sclavi corporatişti inconştienţi, care protestează pentru lucruri pe care nu le înţeleg.

În spațiul politic s-au confruntat la un moment dat Dragnea şi Iohannis și ni s-a dat de ales.

Între un lacheu şi o marionetă ce ar trebui să alegi?

Marioneta sau lacheul?

Altcineva a decis pentru noi și în mare măsură în locul nostru.

Am rămas cu marioneta.

Dincolo de deplorabila realitate politică exterioară care fiecare dintre noi ne confruntăm în permanență cu interioritatea care ne aparține doar nouă. Isus spunea: Dumnezeu este înlăuntru vostru”.

Reamintirea de sine este cea mai bună modalitate de a conștientiza ceea ce suntem la nivel esențial, identitata noastră ultimă, cerul din noi în calitate de fii ai lui Dumnezeu.

Iar aici, pe acest pământ, suntem români înainte de toate.

                                                                                               Radu Hadârcă

1 Comment

  1. mototol

    un punct de vedere la scandalul dintre sua si ucraina ? georgel baiat fin de la washington ce zice ? ca ucrainenii au inceput sa scuipe tot lu trump, in consecinta si el si boris o sa fie bine mersi urmatorii ani, au spus cum anticoruptia din ucraina impreuna cu reprezentantii lu killery si-au facut grup de crima organizata de i-au facut gelosi pe altii, au spus cum nenea ambasadoru americanski venea sa isi exprime ingrijorarile si sperantele si baietii si fetele de la directie actionau impotriva coruptilor care au fost mai fraieri si nu au avut si ei echipa solida, ai nostri au executat din pozitia 4 labe si inca sunt in aplicatie ba din contra le mai dam ingrijoratilor de americani si medalii pe langa, om avea maxilaru inclestat de la atat anticoruptie facuta in genunchi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.