Cinema

România la Berlinale 2015, la jumătatea festivalului

    Miercuri, 11 februarie, a avut loc premiera mondială a filmului ”Aferim!” în regia lui Radu Jude în cadrul […]

 

 

Miercuri, 11 februarie, a avut loc premiera mondială a filmului ”Aferim!” în regia lui Radu Jude în cadrul proiecțiilor din competiția internațională a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

Echipa filmului a fost prezentată publicului, conform tradiției, de către directorul Berlinalei, Dieter Kosslick. Regizorul Radu Jude a chemat mai apoi pe scenă pe colegii săi, începând cu producătoarea Ada Solomon, actorii Teodor Corban, Toma Cuzin, Mihai Comănoiu și Alexandru Dabija, precum și echipa de producție. La premieră a fost prezent și ambasadorul României la Berlin, Excelența Sa Dr. Lazăr Comănescu.

După proiecție a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Radu Jude, moderată de jurnalista germană Ute Soldierer. Publicul a putut astfel purta o discuție directă cu regizorul român despre cel mai recent lungmetraj al acestuia.

Primele reacții la ”Aferim!” în presa internațională:

”O perspectivă excepțională, profund inteligentă asupra unei perioade istorice cheie cu ramificații semnificative către prezent”, Jaz Weissberg, Variety

”Răspunsul României la 12 Years a Slave este surprinzător și sălbatic de comic”, Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

”Drama istorică alb-negru Aferim! a lui Radu Jude este o dovadă că cinematograful românesc explorează noi genuri și tematici”, Ștefan Dobroiu, Cineuropa.org

”Aferim!” mai rulează în cinematografele Berlinalei, joi, 12 februarie, de la orele 22.30, la Kino International și duminică, 15 februarie, de la orele 21.30, la Haus der Berliner Festspiele.

Miercuri seară a avut loc și proiecția filmului ”De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Kino International, în prezența echipei care a lucrat la realizarea acestuia. Filmul a fost prezentat de Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama. Au urcat pe scenă regizorul Tudor Giurgiu, producătoarea Oana Giurgiu, actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Alin Florea și Liviu Pintileasa.

Tot în seara de 11 februarie, Centrul Național al Cinematografiei a organizat o recepție dedicată filmului românesc. Echipele de film românești din cadrul Berlinalei, ”Aferim!” și ”De ce eu?”, producători, actori și jurnaliști români s-au întâlnit cu operatori din industria cinematografică internațională în salonul Marie Antoinette din Berlin-Friedrichshain.

Prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin este susținută de Institutul Cultural Român Berlin.

Ceremonia de închidere și premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin are loc pe data de 14 februarie, de la orele 19.00, în Berlinale Palast.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *