Puncte de vedere

România nu mai are nici o șansă

  Cînd scriu asta, nu sînt defetist, nu sînt pesimist, sînt realist. Nu o spun numai fiindcă patrioții nu mai […]

 

Cînd scriu asta, nu sînt defetist, nu sînt pesimist, sînt realist.

Nu o spun numai fiindcă patrioții nu mai au loc în fruntea politicii române, nici pentru faptul că nu alegătorii români hotărăsc cîștigătorii alegerilor, ci un program de calculator.

Mă uit la niște lucruri minore, care însă mie îmi spun multe.

                                                *         

Prietenul meu Ivan Jinaru  (cu origini în Jina Sibiului) a fost între 2000-2004 viceprimar în Vaideeni, iar între 2004-2012 primar. Unul dintre mulții nebuni frumoși pe care i-am cunoscut. A urmat facultatea de sociologie, a făcut stagiatura obligatorie, s-a întors acasă unde a dat jos hainele de oraș și a reîmbrăcat straiul popular (Alexandru Florian nu poate protesta – Ivan era țăran, fiu, nepot, strănepot etc. de țăran). Apoi, a urcat pe munte să își pască turmele de oi.

La un moment dat, nu mai țin minte cînd, mă întreabă dacă sînt de acord să vorbească cu primarii din Mărginimea Sibiului și cu cei cu origini din Mărginime și să își facă un program pe baza unor teze din cartea mea. Evident că am fost de acord, fiind dispus să îi ajut cît pot.

După un timp, Ivan mă anunță că este în București. Ne întîlnim la locul meu favorit, să bem o bere la mesele de pe terasa de sub vișini. Nu l-am întrebat nimic, așteptam să-mi spună el ceva. Se tot foia pe scaun și la un moment dat îmi spune: „Românii nu mai au curaj!”. Mi-a fost de ajuns, nu era nevoie să intru în amănunte.

Acum trei ani Ivan a fost condamnat. Nu pentru corupție, ci pentru că a achitat o lucrare neefectuată cu un prejudiciu pentru primărie de vreo 13.000 de lei, fără ca el să fi primit ceva pentru aceasta (nu cunosc amănuntele). Alții au luat mite de milioane de euro dar nu au fost judecați.

Nu am mai vorbit cu el de mult – acum vreo 6 ani a făcut cancer la laringe și nu mai poate vorbi.

Cine vorbește azi despre eroicul popor român, se referă la trecut.

                                                            *

Am pus întreaga mea viață în slujba țării și poporului. Nu pentru decorații, nu pentru onoruri, nu pentru funcții, nu pentru bani. Dar speram măcar să mă bucur de respect, ceea ce consideram că merit.

Un alt motiv pentru care România nu are nici o șansă este acela că în cadrul poporului român sînt prea multe verișoare Liana și mătuși Doina, gata la orice mîrșăvii pentru a acumula averi nemuncite (și nu i-am pomenit pe toți, nu am pomenit de unchiul prin alianță Filip,dus între timp la stăpînul lui, pe verișoara Luminița, pe soțul ei, bețivul Nae, care după ce a aflat că în vara lui 2008 în urma unei înțepături de viespe în ceafă am făcut șoc anafilactic, în anul următor mi-a pus în fața casei din Vaideeni doi stupi cu albine precum și alte rude care s-au aliat din diferite motive împotriva mea).

În cadrul poporului român sînt prea multe Maria H. puse pe cîștig cu orice preț care cînd o dau în bară în loc să își recunoască păcatul, își pun prietenele să mă atace.

În cadrul poporului român sînt prea multe Ionescu Marga. Fără îndoială că Ionescu Marga a beneficiat acum două decenii de restituirea celui de al doilea abonament plătit la Romtelecom și de desființarea taxei de service (cum au beneficiat 4,5 mil. de abonați români) și de desființarea taxei de dezinfecție. Romînii nu știu cît timp am pierdut și cît am luptat eu pentru asta, dar ea ar fi trebuit să știe de la prietena ei, pe care o căinează că și-a pierdut moștenirea.

Ionescu Marga cred că reprezintă esența spiritului actual al poporului român, și anume ingratitudinea.

Detest să îi dau dreptate lui Petre Țuțea într-o vorbă celebră a sa (“… am suferit 13 ani temniță pentru un popor de idioți”).  Dar sînt nevoit din nou să îi dau dreptate. Mi-am sacrificat viața pentru o mulțime de Ionescu Marga.

                                                                *

Vă mai dau cîteva exemple minore din care puteți trage singuri concluzii.

În București există două monumente ridicate în memoria aviatorilor americani căzuți în timp ce bombadau populația civilă a Bucureștiului, dar nici unul pentru miile de victime nevinovate.

În București există statuia lui Eleftherios Venizelos, în mai multe rînduri prim ministru al Greciei, în timpul căruia grecii îi ucideau pe aromâni pentru faptul că își foloseau dialectul în biserici și școli. Pentru ei, Venizelos o fi erou, dar pentru noi este un criminal căruia i s-a ridicat statuie în capitala României.

În anul 2016 Gabi Firea a inaugurat în București Piața „Elie Wiesel”, iar în 2018 a dezvelit bustul aceluiași mincinos, dușman al României. Am citit că atunci cînd a vizitat orașul natal, Sighet, unde i s-a inaugurat casa memorială, Elie Wiesel a refuzat să viziteze fosta închisoare, transformată în memorial al victimelor bolșevismului – oare îl bîntuia ceva? Tot Gabi Firea s-a străduit din greu și în mod repetat să tranforme Palatul Dacia în muzeu al holocaustului.

Și tot Gabi Firea, în decembrie 2017, a schimbat numele parcului Herăstrău în parcul „Regele Mihai”, un trădător.

Gabi Firea ori are grave carențe în materie de istorie, ori are o scară a valorilor răsturnată.

Pe de altă parte, ce constatăm? În anul 2002 sau 2003, peste bustul Mareșalului Ion Antonescu de la ctitoria sa, biserica Sfinții Împărați (la Bariera Vergului) a fost montată o cutie mare, din tablă neagră. Nu am mai trecut de mult pe acolo, nici nu știu dacă bustul mai există.

Alexandru Florian duce lupta lui acerbă împotriva marilor noastre personalități. S-a împotrivit ca unii (de pildă părintele Iustin Pîrvu) să fie desemnați cetățeni de onoare ai unor localități, a cerut să fie date jos plăci comemorative sau busturi, să fie schimbate nume de străzi sau școli care aduceau aminte de Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu și mulți alții, fiindcă are o listă lungă

Toate acestea în România, sub ochii eroicului ei popor, care acceptă, suportă, înghite totul fără să se revolte, fără să protesteze. Iată o serie de fapte mărunte din care trag concluzia că România nu mai are nici o șansă.

În acest timp, trebuie menționat, cel mai mare aeroport din Israel poartă numele lui David Ben Gurion, teroristul care a elaborate planul de aruncare în aer a hotelului Regele David din Ierusalim, atentat care s-a soldat cu peste 90 de morți.

                                                                  *

Teoretic, luni dimineață mă internez. Într-un mod absurd, fără să știu ce am și ce șanse am, eu mă gîndesc la ziua de 6 iunie, la Mănăstirea Comana, la Înălțare și la Ziua Eroilor.

                                                                                                 Dan Cristian IONESCU

10 Comments

 1. Dan Cristian Ionescu

  1. Au fost intotdeauna mari romani “pur-singe” inca din Evul Mediu (Spatarul Nicolae Milescu – tatal este posibil sa fi fost aroman, Dimitrie Cantemir, cronicarii, etc.). Neamul romanesc a dat multi oameni de stiinta, de arta, scriitori, filozofi, istorici. Si multi mari patroti. Nu am acum timp si starea potrivita sa fac o lunga lista, dar ar merita facuta.
  2. In ce priveste fanariotii din cele doua Tari Romane (1711-1821 in Moldova, 1716-1821 in Tara Romaneasca) se fac unele greseli.
  Familia Ghica a dat intre sec. XVII-XIX,, si inainte de fanarioti dar si in timpul acestora, 16 domnitori. Ghiculestii aveau origini aromane, astfel incit eu ii consider romani.
  Familia Callimachi (4 domnitori si un mitropolit al Moldovei in perioada fanariota) au fost romani neaosi al caror nume, Calmasul, a fost grecizat. Mosia si conacul lor erau la Stancesti, in prezent sat al comunei Mihai Eminescu, in judetul Botosani.
  Asupra originii celorlalti domnitori fanarioti, nu m-am aplecat.
  .

  • Dan Cristian Ionescu

   Pentru “Anonim”:
   1. Dupa mama, eu sint aroman si de mic am invatat din familie ca noi sintem romani. Nu pot sa ma dezic acum de ceea ce stiu de o viata.
   2. Aromanii au fost raspinditi prin toti Balcanii, dar asta nu i-a facut sa devina altceva. Cei nascuti in Albania, ca de pilda Ghiculestii, nu au devenit albanezi ci au ramas aromani. Afirmatia ca aromanii si-au amestecat singele timp de secole cu sirbi, albanezi, greci, bulgari si turci este gresita – aromanii aveau obiceiul sa se casatoreasca doar intre ei.
   3. Acum vreo 10 ani printul Dimitrie Callimachi (ultimul print al dinastiei) care mi-a fost bun prieten, m-a rugat sa ii fac arborele genealogic al familiei. Nu mai stiu acum unde am salvat documentul, asa ca din memorie nu pot sa spun decit ca nu tin minte sa fii gasit un Callimachi casatorit cu o grecoaica.

   • Dan Cristian Ionescu

    Multumesc pentru urari.
    Problema aromanilor este foarte complexa, necunoscuta integral nici macar de ei din lipsa izvoarelor istorice vechi.
    Niste precizari: “”tzintzari” nu este un termen peiorativ, nu inseamna avar sau hraparet, termenul provine de la faptul ca dialectul aroman contine foarte des consoana “ts”, iar caravlah (in turca) si maurovlah inseamna vlahi negri.
    Intrucit Grecia nu recunoaste minoritatile nationale, aromanii ramasi in Tesalia si in Epirul de sud au fost nevoiti sa se declare greci (aromanii ii numesc “grecomani”).
    Ce se intimpla in Bulgaria, cu fragmentarea populatiei aromane (aromani tigani nu exista) nu este un fenomen singular. In Macedonia de nord este o campanie de a-i convinge pe aromani sa se declare macedoneni slavi, pentru a contrabalansa cresterea numarului populatiei albaneze si kosovare (si asta in conditiile in care in ultimii doi ani macedonenii slavi au evacuat ultima biserica aromane din Bitolia si vor sa preia si cimitirul aroman din localitate, in care sint inmormintati mari personalitati aromane: Constantin Belimace, Apostol Margarit, Milton Manakia).
    Aromanii stabiliti in Romania au fost mari patrioti si s-au considerat romani. Problemele au aparut cu citiva ani in urma, cind Costica Canacheu, din motive personale, a declarat ca aromanii nu sint frati cu romanii ci verisori. Urmarea ca aromanii sa fie declarati minoritate nationala iar sa fie deputat pe viata din partea acestora. Dar nu a reusit.
    Sanatate si toate cele bune.

 2. Augusta

  “Ce e cu neputinta la oameni, e cu putinta la Dumnezeu”
  Si
  “Putin aluat dospeste toata framantatura”

  “În lumea aceasta, oamenii răi și necucernici sunt cu mult mai mulți decât cei buni și evlavioși. Dar ascultă ce spun Hristos și Pavel, credinciosul Său rob: „Cu ce voi asemăna împărăția lui Dumnezeu? Asemenea este aluatului pe care, luându-l, femeia l-a ascuns în trei măsuri de făină, până ce s-a dospit totul” (Luca 13, 20-21). „Puțin aluat dospește toată frământătura” (Gal. 5, 9). Ce vor să zică Hristos și Apostolul Pavel prin aceste cuvinte? Că cei drepți, cu toate că sunt puțini, au puterea, prin bogăția harului din ei, să îndrepte spre Hristos mai mulți oameni păcătoși.”

  Sfântul Ioan Gură de Aur

 3. Nicula Vasilica

  Îmi pare rău să aud că va internați, în același timp ma bucur, gândindu-mă ca rezolvați problema picioarelor. Va doresc sănătate multa.

  • Dan Cristian Ionescu

   Multumesc mult.

 4. watcher

  Ar mai fi de subliniat:
  – Dan Tanasa e luat la misto de romani in lupta lui pentru drepturile romanilor din HarCov
  – Primo Laurentiu e luat la misto de romani cand vb despre meritocratie si de redevente
  – am vazut mistocareala legat si de Dan Puric.

  Concluzia e totul e spectacol, iar cand se va termina… ghinion!

  Va urez Multa Sanatate!

 5. Militaru Vasilică

  Domnule Dan Cristian Ionescu, în mare parte aveți dreptate. Dar aș dori să vă amintiți care este ultimul război câștigat de români. Aș vrea să vă amintiți și care este ultimul Președinte sau Patriarh al românilor care a vizitat închisoarea de la Sighet sau Monumentul de la Aiud. Acestea sunt locurile sfinte ale României, altare de jertfă pentru Neamul românesc. Acolo, în temnițele comuniste, niște români tăcuți au încheiat un nou legământ cu Dumnezeul Neamului românesc. Când vă simțiți disprețuit de românii din jur, să vă gândiți la disprețul de care au parte, și astăzi, acei sfinți români anonimi, neglijați inclusiv de Biserica Ortodoxă Română.
  Ați invocat numele unora, care nu pot fi numiți, pentru că așa au dorit ei prin legi speciale impuse, în mod rasial, ne-evreilor. Ei au dumneZeul lor mic și răzbunător. De aceștia trebuie să vă fie milă.
  Dramatic este că Daniel Ciobotea, zice-se, român de etnie și creștin de credință, a avut reacții antiromânești. Poate nu cunoașteți adversitatea acestui personaj față de părintele Iustin de la Petru Vodă, pe vremea când acesta era în viață. Personal, mitropolit al Moldovei la acea vreme, îmi spunea în toamna lui 2005: “Dumneata nu ți-ai găsit alt loc, să-ți faci casă, decât lângă Mănăstirea Petru Vodă, acolo, la rugăciune prin boscheți?”. Studenții teologi de la Iași erau amenințați de același personaj: “Nu mai mergeți la legionarul de Iustin Pârvu de la Petru Vodă, pentru că o să aveți probleme mari!”.
  Vă doresc rezolvarea problemelor de sănătate și vă doresc ca Dumnezeul Neamului românesc (și nu dumnezeul la care se închină Daniel) să vă întărească în credință. Știu că este greu de înțeles, dar iertarea vrăjmașilor rămâne unica rezolvare a problemelor noastre sufletești. Iar cei din temnițe au înțeles asta. Altfel o să căutăm mii de ani vinovați pentru dramele noastre, ca alți nefericiți ai acestei lumi nebune. Pentru că am înființat Asociația Neamul Românesc, am avut parte numai de batjocură de la confrații români și așa zis creștini (în fapt, un amestec de iudeo-creștinism cu față smerită și gânduri criminale). Cu înțelegere pentru suferința d-voastră, Vasilică Militaru.

  • Dan Cristian Ionescu

   Va multumesc si dvs. pentru urari
   Am cartea dvs. “Biserica din temnita”:
   Stiu si eu foarte bine situatia jalnica din fruntea BOR, dar nu are rost sa comentez (din nou) aici. Stiu si pozitia pe care BOR a adoptat-o impotriva parintelui.Iustin Pirvu.
   Va urez si dvs. sanatate si toate cele bune.

 6. IQ100

  Nu cred ca respectivii mistocari sunt romani….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.