Cap limpede

România, țara paradoxurilor (II)

  Dacă nu mi-aș fi pierdut în ultimele săptămîni vioiciunea cu care eram obișnuit, aș fi scris de mult acest […]

 

Dacă nu mi-aș fi pierdut în ultimele săptămîni vioiciunea cu care eram obișnuit, aș fi scris de mult acest text, nu aș fi fost ultimul care mă bag în vorbă.

Mă întreb ce căuta Vasilica peste ocean la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice. În calitatea ei de conducătoare a Europei, nu își avea locul – era un comitet americano-israelian, fără nici o legătură cu UE și fără nici un rol al UE. Ce căuta acolo Vasilica? Eu înțeleg că după fiecare dineu oficial trebuie să fie cineva, de regulă analfabetă, care să debaraseze masa. Dar oare nu avea Trump destule imigrante ilegale mexicane sau porto-ricane?

Un prieten mi-a spus că a primit pe o aplicație care nu știu cum se scrie și eu nu o am instalată pe modestul meu telefon următorul distih, sincer, al Vasilicăi: „Frunză verde mărăcine/Sînt mai proastă decît mine/ Măi!”.

Vasilica a ținut un discurs memorabil. Nu știu dacă cineva a remarcat, dar eu, ascultînd la RRA discursul de mai multe ori, am constatat că Vasilica, adresîndu-se unui public vorbitor de engleză și/sau de ivrit, primea aplauzele înainte de a termina ce avea de spus, deci înainte ca auditoriul să audă traducerea! Și asta este o chestie la care trebuie gîndit, oare i-au pregătit gazdele un discurs (tradus în românește) pe care să îl citească, și pe care participanții deja îl aveau în engleză? Sau aplauzele au fost contribuția RRA?

Prima promisiune a Vasilicăi se referă la acordarea de drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligați să renunțe la cetățenie atunci când au părăsit țara lor sub regimul comunist. Am și aici obiecțiile mele:

– în primul rind, eu sînt împotriva cetățeniei multiple – cînd depui jurămînt de credință mai multor țări, pe care dintre acestea îl respecți? (îmi amintesc, de pe vremea cînd eu aveam cablu TV iar Niels Schnecker, numit de unii Niels Schmecker avea emisiune la Antena 3, că ne povestea că are patru cetățenii – română, germană, americană, israeliană, patru rezidențe – britanică, sud-africană, franceză şi de Insulele Virgine și în plus a mai lucrat în Argentina și Filipine; am rezerve în ce privește biografia lui fiindcă s-a constatat că a mințit des, dar cred în cele 4 cetățenii, și mă întreb, în caz de nevoie, pune cetățenia română înaintea celorlate?);

– nu poți să acorzi cetățenia de drept tuturor, la grămadă, ci doar celor care o solicită, și aici mai trebuie făcute niște precizări, prima este aceea că după 1945 evreii nu au fost obligați să plece din țară, au hotărît să plece după ce Gheorghiu-Dej a început să epureze aparatul de partid, guvernamental și de securitate, iar evreii au pierdut pozițiile pe care le aveau;

– a doua precizare este aceea că nici un evreu doritor să emigreze nu a fost obligat să renunțe la cetățenia română – au renunțat de bună voie, întrucît astfel primeau mai repede aprobarea de plecare și viza de ieșire din țară;

– ar putea să mă lămurească Vasilica, cea care este mai proastă decît ea însăși, de ce să dai cetățenia română unor cetățeni străini care nu au de gînd să se stabilească în România?

În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supraviețuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi de recunoaștere a suferințelor acestor eroi.

Dragă Vasilica, te întreb:

– căror supraviețuitori al holocaustului vrei să le dai despăgubiri și pensii speciale? celor din Ardealul de nord-vest, trimiși în lagărele naziste de jandarmii horthyști?;

– așa cum ți-am mai scris (dar tu, cu atribuțiile tale planetare, nu ai timp să citești scrisorile pe care ți le tot scriu cu atîta drag), cînd te duci la budă, dă și tu un telefon la Academie și întreabă ce holocaust au săvîrșit românii;

– și tot în acele momente de relaxare, gîndește-te oare ce înseamnă a fi erou – voi batjocoriți Eroii Neamului, dar îi considerați eroi pe evreii bolșevici deportați în Transnistria  fiindcă erau un pericol pentru România pe timp de război, și pe mercenarii căzuți în țări străine în care nu aveau ce să caute, luptînd sub steagul NATO, organizație teroristă de tip fascist.

Îmi aduc aminte că acum zeci de ani un prieten, emigrat în Germania înainte de 1980, mi-a spus că a cunoscut un evreu din America de Sud (nu mai știu dacă argentinian sau brazilian) care primea despăgubiri de la statul german întrucît el, fiind în uterul mamei sale, internată într-un lagăr nazist, a fost stresat încă din timpul sarcinii mamei!

Acest prieten mi-a făcut o surpriză neplăcută. Venind în România pe la mijlocul anilor ’80  în calitate de cetățean german, m-a invitat la masă la restaurantul „Continental”, la  o oră la care salonul principal era mai mult gol. Cînd am intrat în salon, a ridicat brațul și a strigat: „Trăiască Legiunea și Căpitanul!”. Numele lui era (și încă mai este) Caranica. Datorită acestui nume și al originii tatălui său, din Veria, cînd s-a dus la Salo, pe malul lacului Garda, unde era vila comandantului legionar Constantin Papanace, unde se strîngeau bătrînii legionari, a fost primit cu toate onorurile.

Mai spune Vasilica: „În al treilea rând avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor federației comunităților evreiești din Romania pentru a cunoaște adevărul asupra trecutului lor din perioada celor doua războaie mondiale.

Dragă premieră, știu că ți-am bombardat mintea odihnită cu multe întrebări, dar mai vin cu cîteva:

– știi că între 1945-1952, exceptînd arhivele armatei, toate celelalte arhive au fost sub stăpînirea evreilor bolșevici?

– știi că marele patriot Mircea Dușa, din partidul tău, în calitate de ministru al apărării, a deschis Mossad-ului porțile arhivelor militare?:

– știai că Radu Berceanu (Bercovici) a vîndut cu 6 mil. $ Israelului proiectul unui avion militar creat la IAR Craiova? că evreul Frank Timiș, un traficant de droguri, a primit planurile rezervelor aurifere (și de altă natură) de la Roșia Montană? că evreii au primit toate planurile secrete cu rezervelele subsolului românesc? – nu, nu știi, asta nici nu ai cum să știi cînd toate astea au fost acoperite de mai-marii din SRI care s-au umplut de stele și de bani.

Viorica a promis (cu aceleași aplauze) despăgubirea pentru evreii care au parăsit România. Care despăgubiri? După 1945 evreii bolșevici au primit vilele intelectualilor (cu mobilă stil, cu tablouri, cu pian, cu covoare persane, etc.) patrioți, trimiși în lagăre. Dacă au putut să le cumpere apoi de la stat, nu știu. Ce știu, este că atunci cînd evreii (sau germanii, sau alții) au plecat din țară au fost nevoiți să cedeze locuințele proprietate personală fiind despăgubiți conform normativelor. După 1990, știu cazuri de evrei care, despăgubiți înainte de emigrare, au reprimit proprietățile pentru care fuseseră deja despăgubiți! Pe cine mai despăgubești, măi fată? Nu am fost destul furați de voi și de justiția voastră?

Cînd îi citesc pe procurorii DNA protestînd că se încercă subordonarea justiției, i-aș întreba de ce zace de atîția ani la ei celebrul dosar Nadăș, simbolul corupției simbioză a tuturor organelor statului?

Vasilica a anunțat că guvernul României va lua hotărîrea de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Ierusalimul este considerat ca fiind, de trei milenii, capitala istorică a statului evreu. Să lămurim lucrurile pe două planuri.

Pe primul plan:

– eu nu neg dreptul evreilor de a avea propriul stat – deși nu înțeleg de ce aveau nevoie de acesta: în acel moment, în 1948, evreii conduceau atît lumea capitalistă, cît și lumea bolșevică;

– eu nu neg dreptul Israelului de a-și apăra teritoriul și existența, dar neg dreptul lor de a înființa colonii israeliene pe teritoriul acordat prin nefericita și imbecila Declarație Balfour palestinienilor, le neg dreptul de a răpi prin forță armată teritorii ale statelor vecine, le neg dreptul de a ucide femei și copii nevinovați, le neg dreptul de a arunca în aer locuințele familiilor teroriștilor palestinieni uciși;

– eu nu neg dreptul Israelului de a-și stabili capitala unde vrea, dar în cazul Ierusalimului sînt unele probleme.

Declarația Balfour (pe site-ul d-lui. Coja un imbecil care scrie foarte des despre ce nu știe, o numea “declarația de la Balfour”), concepută la inițiativa și după planul sioniștilor britanici, Palestina a fost împărțită între evrei și palestinieni în zone care se intersectează și alternează. Din această cauză, nenumărate conflicte. Am impresia că există atît oficiali israelieni cît și oficiali palestinieni care au interesul să cultive stările de conflict între cele două popoare.

Nu mă mai refer la zecile de masacre săvîrșite de organizațiile teroriste evreiești Irgun și Haganah înainte de înființarea statului Israel, pentru a-i determina pe palestinieni să își părăsească localitățile, pamînturile, casele, averile. Am postat acum peste trei ani pe site-ul d-lui Coja un material amplu despre aceste masacre, dar deși niciodată nu mi-am ascuns numele, dl. Coja nu a precizat că textul provine de la mine (nu a fost singura dată):

https://ioncoja.ro/inventar-sumbru/

Trebuie neapărat făcută o mențiune, și anume faptul că Irgun a fost singura organizație teroristă din sistemul nostru solar care a dat omenirii doi laureați ai premiului Nobel pentru pace, pe Menachem Begin și pe Elie Wiesel. Nu vi se umple inima de mîndrie patriotică atunci cînd vă gîndiți că pe pămîntul nostru s-a născut acest terorist laureat pentru pace, academician român, decorat cu ordinul „Steaua României”, posesor de busturi din piatră la București și Sighetul Marmației, Elie Wiesel?

Pe al doilea plan:

– trebuie menționat faptul că acum cca. 3.500 de ani, cînd evreii au ajuns în Canaan, s-au prăvălit asupra celor 31 de cetăți (inclusiv Ierusalimul), au tăiat sau spînzurat împărații, au trecut prin sabie locuitorii, după care le-au jefuit (v. „Vechiul Testament”, cartea „Iosua”); pentru prima dată, Ierusalimul nu a fost distrus de Titus, ci de evrei;

– Ierusalimul a fost capitala Israelului doar 80 de ani, sub David și Solomon (datele între care au domnit aceștia diferă, dar în mod constant se consideră că a domnit fiecare cîte 40 de ani); după moartea lui Solomon, Israelul cel Mare s-a rupt între Israel și Iudeea, iar Ierusalimul a devenit capitala Iudeei;

– Ierusalimul are în prezent un statut special, internațional, îl doresc drept capitală atît israelienii cît și palestinienii, dar eu cred că deocamdată așa ceva este imposibil – recunoașterea Ierusalimului drept capitala eternă a Israelului îmi pare nu numai o mare greșeală, dar ci și o mare provocare la violențe viitoare (desigur, Vasilica nu are cum să o înțeleagă asta).

Vă trimit un link pe care mărturisesc că nu îl înțeleg,

https://www.romania2019.eu/2019/03/13/participarea-premierului-viorica-dancila-la-conferinta-cu-tema-viitorul-memoriei-muzeul-national-de-istorie-a-evreilor-si-al-holocaustului-in-romania/

Care muzeu? Am înțeles că în urma acțiunii înaintate în instanță  de Mihai Tociu, justiția a anulat donația Palatului Dacia făcută de Găbița lui Alexandru Florian, după care consilierii de la Primăria Capitalei au respins dorința nevestei lui Pandele. Și atunci, unde va fi muzeul? La WC-ul din Pasajul Universității? Era curat, cînd am fost eu ultima dată, dar au trecut de atunci vreo trei decenii, așa că nici nu știu dacă mai funcționează.

Și tot în aceste zile Donald Trump face o declarație care arată ce înseamnă să te consideri stăpînul lumii și să folosești, după cum îți convine, standardul dublu. Trump, care a criticat ocuparea Crimeei de către Putin ( peninsulă acordată Ucrainei de către Hrușciov fără nici un referendum popular, dar pentru a cărei realipire la Rusia a votat masiv la referendum populația locală), a recunoscut stăpînirea de către Israel a înălțimilor Golan din Siria,  cotropite de Tsahal în urma unui război. Pînă la Trump, nimeni nu a făcut o astfel de declarație, dar probabil că o va face Vasilica.

O să fac acum o pauză iar mîine (sau poimîine, cum vrea Dumnezeu) o să scriu, în mod surprinzător, despre ceva în care nici Iohannis și consilierii lui, nici Vasilica și consilierii ei și nici eu, fără consilieri, nu ne pricepem – despre buget și economie.

                                                                                                       Dan Cristian IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *