Atitudini

Românii din SUA, reacții la mitingul unionist de la București

           Stimată Doamnă Consilier Prezidențial, Sandra Pralong, Ca urmare a nefericitelor evenimente petrecute cu ocazia Marșului […]

 

         Stimată Doamnă Consilier Prezidențial, Sandra Pralong,

Ca urmare a nefericitelor evenimente petrecute cu ocazia Marșului Unirii de la București din ziua de 22 octombrie 2016, cetățenii români din diverse comunități din Statele Unite și-au manifestat profundul regret că o mișcare de emanație patriotică de interes național a fost înăbușită prin forța brutală. Mai mult, în presa americană, evenimentul a fost relatat, uneori cu interpretări absolut străine de spiritul național, menținându-se printre altele că Unirea nu este dorită nici măcar de România.

Față de acestă situație, vă trimitem o scrisoare, pe care vă rugăm în mod oficial s-o prezentatți Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.
Specificăm că timpul a fost prea scurt și diferențele de fus orar au făcut dificilă contactarea mai multor organizații românești.
Sperăm că după difuzarea publică a acestei scrisori, și alte organizații ale românilor din țară, din Basarabia și din întreaga lume vor deveni solidare și vor accepta să devină coautoare.

Sperăm că veți da curs solicitării și că domnul Președinte va răspunde pozitiv cererii cetățenilor români.
Cu sincere sentimente de cooperare pentru găsirea celor mai bune soluții,

Mircea Popescu
Nicolae Popa

Domnului Klaus Iohannis Președintele României,
Domnului Dacian Cioloș, Primul Ministru al României,
Domnului Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului,
Domnului Florin Iordache, Președintele Camerei Deputaților

Românii din Statele Unite ale Americii au urmărit cu îngrijorare și dezaprobare, acțiunile violente ale Jandarmeriei Române împotriva manifestanților pașnici ai Marșului pentru Unire organizat de Platforma Unionistă ”Acțiunea 2012” în ziua de 22 octombrie 2026.
Ca români profund atașați valorilor naționale, considerăm că această manifestare de forță excesivă împotriva unei acțiuni populare desfășurate, nu pentru a protesta, ci pentru a exprima crezul românilor în Reîntregirea Patriei, nu este benefică stabilității și unității societății românești și nici a încrederii românilor basarabeni în instituțiile românești care oprimă spiritul de unitate națională.

În dubla noastră calitate de cetățeni americani și români constatăm că ecoul internațional al unei asemenea acțiuni a Jandarmeriei ridică mari semne de întrebare asupra gradului de implementare a democrației în România.

De aceea, considerăm că este absolut necesar să fie luate măsuri, nu numai pentru investigarea și penalizarea celor vinovați, dar și pentru anularea măsurilor punitive luate împotriva liderilor și organizatorilor Marșului Unirii, precum și prezentarea de scuze publice și măsuri reparatorii din partea Ministerului Afacerilor Interne.

Ca cetățeni români, solicităm Președintelui României să-și sume rolul de mediator între societatea civilă și instituțiile statului român și, în această calitate, să inițieze în cel mai scurt timp tratativele cu reprezentanții Platformei Unioniste „Acțiunea 2012” pentru discutarea, analizarea, asumarea și implementarea unora dintre punctele prezentate de delegația unioniștilor.

Pentru conformitate:
Consiliul Mondial Român – Mircea Popescu
Consiliul Româno-American – Neculai Popa

5 Comments

 1. Aurelia Burlau

  Sunt multumita ca in sfarsit cineva ii trage de maneca pe acesti vanzatori de tara si de neam, deoarece in Romania s-a instalat dictatura presedintelui Johanis, are guvernul lui, vrea parlamentul lui, toata tara este numai al lui, romanii nu mai au dreptul sa-si exprime vreo opinie. Va multumim si asteptam in continuare sa luati pozitie fata de derapajele puterii.

  • maria

   De ce nu organizează un referendum prin care romanii si moldovenii sa hotărască unirea lor??? Le este frica ?

  • Zob

   De ce vorbiți despre ce nu cunoașteți. zamolxian-a.blogspot.com

 2. aura

  Dar romanii din Romania, CE FAC ?????

 3. Pai nu o sa fie niciodata un Referendum ptr.Unire,nu le convine nici unui presedinte-sas si nici unui premier tehnocrat,scolit in Franta ,insurat cu o frantuzoaica cu cetatenie si franceza,,,,,ei trebuir sa respecte ,,ordinele ,,primite din exterior,nu sa tina cu romanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *