Puncte de vedere

Românii primesc ceea ce și-au dorit

  Sistemul capitalist este, până la urmă, o schemă Ponzi ceva mai elaborată: câțiva șmecheri îi amețesc pe restul că […]

 

Sistemul capitalist este, până la urmă, o schemă Ponzi ceva mai elaborată: câțiva șmecheri îi amețesc pe restul că ar putea câștigă jocul dacă respectă regulile impuse.

Adică, dacă muncesc de se spetesc pentru un salariu de nimic, dacă acceptă să fie conduși de elitele care au „reușit” în viață, dacă sunt de acord să susțină din taxe și impozite o gașcă de politruci care, chipurile, le apară interesele dar care se ocupă să securizeze situația celor 1% care dețin 99% din bogății și care conduc, cu adevărat, țara.

Și așa mai departe, tot felul de sofisme din astea, care dau bine la popor dar care nu valorează absolut nimic, deoarece sunt doar vorbe-n vânt, menite să țină ocupată marea masă a cetățenilor, în vreme ce „elitele” îi mulg.

Problema principala a acestui Caritas nu este că jocul e câștigat doar de unii; asta n-au timp s-o vadă amețiții. Nu, problema principala este Educația care poate determina procente însemnate de populație să iasă din Matrix și să vadă realitatea.

„Iar adevărul vă va face liberi.”, zice Evanghelia după Ioan. Din acest motiv, Capitalismul se teme de Educație. De o Educație clasică, clară, care să facă omul să gândească singur, nu în șabloane.

Din același motiv, o să vedeți, anul acesta, cum Învățământul o să ajungă ciuca bătăilor, cea mai mare bătaie de joc posibilă, totul sub scuza COVID-ului.

Cel mai bun cetățean pentru sistem este acela care nu pune întrebări, care cumpără și cumpără întruna, care muncește mult pe bani puțini și care, astfel, nu pune în pericol societatea de consum.

România este o țară care nu mai are nevoie de cetățeni educați. La ce i-ar folosi?! Noi, oricum, nu mai producem aproape nimic. Industria e distrusă. Agricultură e în Evul Mediu, desigur, acolo unde pământul nu a fost cumpărat de investitorii străini. Românul n-are nevoie de literatură clasică, de matematici complicate sau de fizică ori chimie!

Pe șantier în Anglia sau la sparanghel în Germania nu-ți trebuie așa ceva! Nici pe videochat nu discuți fizică relativistă când cerșești câțiva bănuți ca să-i arăți clientului locurile în care nu te bate soarele.

Ăsta e sistemul și așa merg lucrurile! Până la urmă, asta au dorit și românii. Deci, e win-win. Toată lumea e mulțumită. Sau, cum spunea un personaj din filmul Matrix, “ignoranța e o binecuvântare”.

                                                                                   Răzvan BIBIREContrasens

 

17 Comments

 1. Malus Dacus

  Nu stiu daca chiar asta si-au dorit romanii! Cel putin eu si colegii mei am am avut o viziune naiva in ceea ce priveste capitalismul: Concurenta corecta, creativitate, profesionalism, reactie rapida la nevoile pietei, onestitate, egalitate de sanse, multa munca, meritocratie. Poate mai sunt si astazi unii care gandesc in felul acesta. Dupa anul 1990 foarte multi romani si-au facut firme, cei mai multi impreuna cu familia, a existat un entuziasm general, unii au reusit sa-si aduca firmele la cifre de afaceri de milioane de dolari… pentru un timp. Dar, in special dupa criza artificiala din 2008 au venit globalistii cu multinationalele lor, cu bancile lor, cu guvernele lor, cu dna-ul lor, cu Kovesi a lor, cu ideologia lor maronie! Scopul lor a fost sa nimiceasca tot capitalul autohton si politicienii romani care sustineau capitalul autohton, pantru a face loc multinationalelor carora le trebuia monopol pe piata si mana de lucru competenta si ieftina! Practic am trecut de la un CAPITALISM NATIONAL LA UN CAPITALISM TRANSNATIONAL.
  Se vorbeste de neomarxism..Da, in sensul ca aceste multinationalele au nevoie de o patura sociala robotizata, supusa, ideologizata, controlata, fara idei si fara initiative, fara curaj, pentru a lucra doar pentru ei.

 2. Capitalismul e la fel cu democratia arata bine de departe de aproape put!
  Nu ca dictatura sau socialismul nu ar putii mai tare!
  Baiul e ce punem in loc si mai ales cum?

 3. oioioi

  „Educatia” e varza de vreun sfert de secol. N-a mai prea ramas mult de indobitocit…
  Ca sa urmezi „protocoale” la multinazionala n-ai nevoie de educatie ci de „competente dobandite”.

  • Tudor

   Educația gratuită și obligatorie n-a avut altă menire decît îndobitocirea noastră.

  • Cetățean responsabil

   E adevărat. Competențe dobândite în urma unor cursuri de formare, la care erai pus să joci diferite roluri.

  • Tudor

   „De ce limba poporului e mai interesantă decît limba celor culți. […] în materie de limbă poporul e copleșitor superior prin immediatezza cu care redă spiritul în bogăția lui. De aceea pe măsură ce devine cultă o limbă sărăcește, pînă la a tinde să devină perfect univocă, științifică.
   Noi ne hrănim din substanța unei limbii pînă la a o epuiza. Se întîmplă și cu limbile aristocraților întocmai: obosesc.”
   (Constantin Noica, Jurnal de Idei, pg 124, [271])

 4. panduru

  O mentalitate total aiurita.Nu despre capitalsim se scrie aici ci despre cel mai bestial comunsim de sorginte stalinista.

 5. panduru

  Care limba Tudore !Cea d elemn, dialectele ce tin exclusiv de sate, de regiuni?Si limba romana ce faci cu ea , cea pur romaneasca, culta care ne reprezinta pe noi toti, ce faci cu ea, o dai la gunoi. Ba, al dracului marlani !

 6. Teodor

  Ceea ce dv evidențiați ,lipsa actuala de cultura a romanului, și nu numai ,eu cred ca trebuie citită intr o alta cheie ;Manipularea a atins cote astronomice începând cu …emanciparea femeii ;A început cu emanciparea femeii de a fuma / creste vânzările de țigări ,și a continuat cu emanciparea femeii pt ca sistemul capitalist sa aibă 2 sclavi in loc de unul ,dar mai ales o femeie care odată devenita stresată a devenit un foarte bun consumator ….emoțional . Astfel capitalismul ,aceasta minciuna sfruntată ,a pus temelia ….implozieibcelulei societății ….familia ,ulterior prin homosexualitatea ,pedofilia legalizata ;Ce educație sa faci unor copii stresați de mici ,a căror mama l a lăsat pentru moftul de a fi precum găina pe boabe ,cu ADHD cât casa !?;Astfel ,bunăstarea adusă de un membru al familiei ,intr o economie-manufacturiera ,e aceeași dacă nu mai mare decât ceea ce 2 sclavi soț și soție ,intr o economie robotizată ,digitalizată reusesc sa aducă familiei ;Și asta cu prețul sacrificării copiilor /viitorului lor ,al familiei și al societății ;PS :stresul e mai al dracu ca ,covid19 vizavi de contaminare ;astfel creierul pruncului ajunge sa sucomba și sa cunoască un blocaj dpdv emoțional ,cu efectele pe care le cunoaștem :ADHD ,efectul de turma ,masa de manevra ;CREDEȚI CA SERVICIILE CARE AU OAMENI FOARTE BINE PREGĂTIȚI NU CUNOSC !?CUNOSC ,DE ACEEA FRICA DE COVID E BINE RĂSPÂNDITĂ !PIRAMIDA GLOBALĂ A ,,CUCERIT PRIMA DATA ACESTE REDUTE !

 7. Decebal Marcusanu

  Tot sistemul capitalist, pe tot pamantul, nu are nevoie de oameni educati. Un om educat incepe sa gandeasca, sa-si puna intrebari incomode elitelor(am vrut sa zic hotilor mondiali). Din pacate il voi cita pe V.I.Lenin: invatati, invatati, invatati, dar ulterior si socialistii (comunism nu a existat si nu exista) si-au dat seama de gresala care ii baga in kko si au lasat-o mai moale. Felicitari autorului pt analiza. Multum in parvo.

 8. CD

  Romanii nu au observat ca e bine in capitalism doar in tarile care sunt metropole, au colonii.
  Daca nu ai colonii atunci e rau si devii kolonie.
  Ioansperling se intreba (retoric?) ce alta ideologie, sistem politic putem pune in locul capitalismului a carui sclavi am ajuns.
  Este usor de raspuns.
  Sa ne uitam in jur si sa vedem care tara nu este kolonie, care tara apreciaza cu adevarat educatia si invatamantul, care tara investeste serios in educatie si cercetare, care tara deja a ajuns deasupra celorlate in domeniul stiintific si al certatarilor stiitifice, care tara inca mai preuieste omul.
  Daca nu ai ochi sa vezi aceasta tara, daca nu ai curajul sa vezi aceasta tara, daca nu ai flexibilitatea intelectuala sa apreciezi aceasta tara, atunci degeaba te mai intrebi.
  Xenofobii si manipulatii nu o vor vedea(bine) niciodata, desi ea l-a dat lumii pe marele Confucius.

  • gherasim todor

   tara la care te referi pretuieste cumva omul pana la a otravi pe cei cu pareri periculoase? si se pregateste sa ridice varsta de pensionare peste speranta medie de viata (redusa e drept pe fondul consumului generalizat de alcool). e tara care a dezincriminat recent abuzul domestic prezentand dreptul de a-ti bate nevasta ca valoare ortodoxa?

   • gherasim todor

    Am vazut apoi ca te refereai de fapt la China, nu citisem ultimul paragraf. Mea culpa, ma inclin.

   • CD

    Daca Confucius vine din Ortodoxie, de ce nu.
    In Romania, cu asemenea comentatori,totul este posibil.
    Imi pare bine ca xenofobii au si iesit la atac, doar numai ca nu au si cultura si astfel Confucius a ajuns un pravoslavnic Ortodox.
    Ce face xenofobia din om…

 9. D

  Romanii primesc dupa mintea lor!
  Au zis ca e mai mester germanu’, e mai cult francezu’, e mai om englezu’, si mai bogat americanu’, si asa mai departe, a uitat de propriile valori pe care le-a vandut ieftin sau le-a lasat, dupa caz, pentru ambalajul de afara. Prostia „vrem o tara ca afara” prinde si acum la roman. Se uita tot romanu’ peste gard sa vada ce face vecinu’ ca sa stie si el ce sa faca. Parca n-ar avea minte sa se conduca singur.
  Exodul functioneaza inca dar dupa alte motivatii. Acum ‘nu se mai poate trai’ iar inainte nu erau multumiti cu ce aveau, dar se vede in ce consta patriotismul fiecaruia dupa masina pe care si-a cumparat-o si alte chitibusuri dinastea.
  Ca au primit ce si-au dorit nu e prea adevarat decat partial.
  Ce-si doreste un tanar care n-are educatie: sa se joace pe calculator toata ziua si mai tarziu femei, masini tari si cocareala cu chefuri toata ziua. Parintii obedienti micilor monstrii i-au lasat in voile lor. Din ’90 pana acuma au trecut 30 de ani, noua generatie care trebuie sa preia stafeta este in mare parte compromisa. Uitate pe strada si crucestete ce generatie urmeaza, gasti, efectiv gasti in amiaza zilei, merg dezinhibati pe strada cu dume ca aia din filme consumand diferite posirci si razand grosolan si zgomotos.
  Se umple de iad totul si asta prin aparatele astea pe care le consideram binecuvantari. Este de mult stiut ca elevii nu-si primesc educatia de acasa ci de la televizor/internet/calculator/muzica bestiala/filme si de la colegii de clasa, asta era veche. Tembelizorul i-a stricat si pe cei mai in varsta care inca isi mai belesc ochii acolo desi nu castiga nimic in realitate din asta. Tembelizorul este de altfel o arma de temut, o otrava zilnica cu care ne otravim in fiecare zi acum ca sa ne si informam. Lumea din televizor, lumea de la televizor e anormala si ea se recreeaza in afara. Prostia se varsa din televizor.
  Prostia: de ce sa invat atatea materii ca si asa n-am nevoie prinde la tot gogomanul si tampitzelul. Evoca o minte lipsita de curiozitatea de a stii in special pe ce lume traiesti. Exista o vorba care spune corpul uman trebuie sa se dezvolte armonios,… nu tampitzelul vrea sa aiba o mana mai dezvolatata ca cealalta si daca se poate picioarele atrofiate. Ba unul are capul mare, ba unul cu mana mare, altul cu un picior musculos, restul ce mai conteaza? Daca-l scoti apoi din rutina pe care si-a creat-o moare. Incapabili sa mai traiasca, incapabili sa se mai ridice, raman vesnic fara posibilitatea unui orizont mai inalt. Face ce fac toti, sclavi pe plantatie! Dimensiunea umana a omului a disparut de mult. Hraniti cu roscove li se pare chiar bun. Omul care aspira la frumos este din ce in ce mai rar. De altfel au ajuns multi sa numeasca uratul si grotescul drept frumos! Mai speri la ceva?
  Mai speri ‘mata, dar speri degeaba! Daca nu li se schimba viziunea care o au asupra lumii, prin nu stiu ce imprejurare sau minune, s-au pierdut ca oameni. De natie nu mai vorbim.

 10. Nu domnule,romanii au fost supusi unui complex malefic de himnoza.Asupra Romaniei au fost aruncate toate ghiulele himnotice,au fost si inca sant folosite toate descoperirile,daca se pot numii stiintifice,de manipulare si control din domeniul psihologiei si electrodinamicii biologice.La distrugerea Romaniei au pus mana dela mana toate companiile capitalului numit Bani,mastodonti ai asa zisului capitalismn salbatic.Mastodontul molurilor comeciale,MecDonaldul si Fest Foodurile,Industria farmaceutica sintetica si criminala,cazinourile mafiote,industriile hulpave si mai ales mafia drogurilor,care in mod sigur este sprijinita de guvernul de ocupatie instaurat in Romania.Poporul roman a fost coplesit de valul netrebnicilor care sau napustit cu toate armele vazute si nevazute,mai ales,asupra inocentei sale mioritice.Romaniei incepe sa i se schimbe si limba,vorba clasica neaose.Apar expresii inventate:bunaciune,fainosag,medicamente cu denumiri ridicole,aculturale:stomacon,ficaton,frectii la picior de lemn.Romaniei i s-a pus botnita cu o rautate si o impertinenta nemaintalnita in istorie.Temporarul Presedinte al Romaniei a impus criza asta pandemica zis medicala cu o ravna nemaintalnita pana acum.El acum are intradevar de lucru.Pana acum se plimba prin tari straine cu nevastasa de miana,cea cu rochita scurta si zburdalnica.Acum sta locului,la mintit din toti rarunchii,pe sticla televozoarelor bietului popor roman prins in coltii alogenilor de toate culorile si mizeriile inculturii.Forta de rezitenta a unui popor sufocat in permanenta,din pacate se slabeste intr-un timp nu prea indelungat.Dar inca odata imi mangai speranta ca lumea actuala,omenirea este intr-o efervescenta vulcanica.in curand putregaiul lumii asa zis civilizate din apus va exploda.Se vor produce alunecari ale straturilor sociale si zvarcoliri puternice de destine.Numai Bunul Dumnezeu poate sa dirijeze soarta omenirii actuale.Viitorul se arata ca o Fata Morgana,suspendat intr-un echilibru nedecis inca.Doamne ajuta.Doamne ajuta patriotii natiunilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *