Cadran international

Mai multe țări au deschis sezonul la vânătoarea de iohanuși

                 Merkel lichidează pionul Iohannis Două ziare israeliene, printre care și prestigiosul Jerusalem […]

 

               Merkel lichidează pionul Iohannis

Două ziare israeliene, printre care și prestigiosul Jerusalem Post, au dat publicității informația potrivit căreia cancelarul german Angela Merkel ar fi cerut în mod imperativ Președintelui Klaus Iohannis, să blocheze mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim.

Reamintim că această mutare este un obiectiv strategic al guvernului israelian. Președintele SUA, Donald Trump, a decis deja să o facă, în timp ce premierul român, Viorica Dăncilă, a anunțat intenția de a o face.

                       DE CE ACUM ȘI DE CE PREȘEDINTELE IOHANNIS?

Știrea nu a fost infirmată nici la Berlin nici la București. Oricât de bizară ar fi această erijare a Germaniei în postura de lider al rezistenței europene față de amplasarea misiunilor diplomatice străine în capitala istorică a Israelului, ea pare a fi reală.

Încă de la nașterea controverselor pe această temă doamna Merkel și-a precizat poziția de principiu: mutarea ambasadelor se va discuta numai după realizarea unui acord între israelieni și palestinieni cu privire la statutul Ierusalimului. De aici și până la un asemenea militantism, apărut mai ales după ce marile emoții legate de subiect păreau a se fi stins, este cale lungă.

Jerusalem Post mai precizează că același mesaj a fost trimis de la Berlin și altor lideri europeni. Dintre aceștia presa israeliană îl menționează, însă, numai pe Klaus Iohannis. Să fi fost el cel mai important? De ce această reîncălzire bruscă a unui subiect deja pus la frigider? Iar dacă s-a dorit redeschiderea disputei, tocmai domnul Iohannis să fi fost gazul cel mai bun de aruncat peste jeratecul din vatra tensiunilor euro-israeliene? Foarte puțin probabil.

                                              DEZAMĂGIREA GERMANIEI

Din punctul de vedere al intereselor germane, Klaus Iohannis nu a performat. El nu a reușit, după trei ani de mandat, să doboare Guvernul PSD/ALDE, așezat ferm pe aliniamentul geopolitic americano-israelian, pentru a-l înlocui cu unul fidel agendei germane, franco-germane sau franco-flamando-germane. Preluarea președinției rotative a UE – în fapt a Europei germane – de către un guvern de orientare atlanticistă, într-un moment critic când Germania și Franța au probleme politice interne, PE intră în alegeri, Comisia europeană își începe sfârșitul de mandat, cadrul financiar multianual al uniunii ajunge la adoptare și se finalizează Brexitul, se transformă pe zi ce trece în certitudinea unui coșmar bruxellez. Prin urmare, maurul NU și-a făcut datoria, maurul poate să moară.

El ar fi putut fi lăsat totuși să moară de moarte bună – căci fără perfuzii și respirație artificială popularitatea lui Klaus Iohannis, necesară obținerii unui al doilea mandat anul viitor, se stinge precum o lumânare lovită de vânt – dacă nu ar fi intervenit o noutate ambarasantă. Este vorba despre legătura Președintelui român, fost președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România  (FDGR), cu gruparea nazistă interzisă prin tratatul de pace de la sfârșitul celui de al doilea Război Mondial, numită Grupul Etnic German (GEG), al cărei succesor s-a declarat; desigur nu atât pentru a-i perpetua ideologia, ci pentru a-i prelua averea, din care o parte rezultase din confiscarea de bunuri evreiești.

                                         PROBLEMA FDGR / GEG

Cancelariile principalelor state semnatare ale Tratatului de pace fuseseră informate cu cel puțin un an în urmă asupra faptului că în fruntea statului român ajunsese o persoană care pusese în discuție, fie și din rațiuni meschine, așezarea juridică postbelică. Sosită într-un moment în care mișcările neonaziste și în general cele de extremă dreaptă au reînceput să bântuie Europa, în care UE se clatină lovită de valul crescând al euroscepticismului iar tobele războiului au prins a bate tot mai strident în toate colțurile lumii, această informație era de natură să alerteze. Tot ce mai lipsea, pe când toate statele lumii se dădeau de ceasul morții să stăvilească ascensiunea extremei drepte, era ca o țară membră UE și NATO să readucă în legalitate, chiar și numai formal, o organizație nazistă interzisă în dreptul internațional. Sub efectul acestui șoc, extrem de sever mai ales din prisma susceptibilităților Germaniei, problema a fost lăsată în așteptare prin acordul tacit al tuturor celor interesați.

Reluarea ei în presa internațională și românească a pus însă Berlinul sub o presiune specială. Grupul Etnic German a fost un dezmembrământ al Reichului german și Germania nu poate rămâne multă vreme tăcută în privința resuscitării lui. Să tacă, nu este bine. Să vorbească, iarăși nu este bine. Să condamne decizia românească rezultată din colaborarea vinovată între fostul primar al Sibiului și justiția politizată sprijinită de UE, nu-i convine. Să o susțină, este imposibil.

Soluția este deci să deplaseze atenția spre un alt scandal și să își lichideze pionul, și așa devenit inutil. De aceea intervenția referitoare la ambasadă a ajuns în presă, iar asta numai cu referire la Klaus Iohannis, nu și la ceilalți lideri europeni chipurile abordați în același sens.

                                  FLAGRANT DE COMPLOT ANTIROMÂNESC

Știrea referitoare la „porunca” dată de Angela lui Klaus vine „oportun” la numai o zi după ce instituțiile europene controlate de Germania au umilit România adoptând cu rea credință Rezoluția PE și Raportul MCV referitoare la statul de drept românesc. Ea sună a complot între Cancelarul german și Președintele român împotriva Guvernului legitim al României a cărui cădere, este de notorietate, cei doi o doresc, și care, în exercitarea atribuțiilor sale constituționale, planifică mutarea misiunii diplomatice a României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Se confirmă astfel și informația că cei doi au lucrat mână în mână pentru condamnarea, cel puțin morală, a României în UE și evitarea preluării președinției UE de către Guvernul său legitim. Indiferent câte negări ar veni acum de la Palatul Cotroceni, nimeni nu se mai îndoiește că Președintele a trădat. Și această percepție este letală electoral.

Complotul, voluntar devoalat, este un bun alibi al tăcerii germane în chestiunea FDGR / GEG („nu aprobăm reînființarea GEG sub un alt nume, dar avem alte priorități de rezolvat cu Klaus Iohannis”) și totodată, prin sacrificarea pionului Iohannis, o compensație oferită Israelului pentru refuzul german cu privire la mutarea ambasadelor. De acum Președintele Iohannis este definitiv compromis, în țară și în fața partenerilor strategici ai României, iar Guvernul Dăncilă nu mai are nici un obstacol în transferul amasadei române.

Convocarea doamnei Iohannis la Parchet, probabil cu voie de la Berlin, și contramandarea total nediplomatică a întâlnirii Președintelui Iohannis cu primul ministru britanic, probabil de inspirație americană, încadrează perfect uluitoarea știre din Jerusalem Post. S-a dat liber la vânătoarea de iohanniși. Nu degeaba începuse dl Klaus Iohannis vizite compensatorii prin capitalele eurosceptice ale Europei. Numai că, iată, și acolo ușile încep să i se închidă în nas.

Germania sacrifică un pion. Israelul mută. SUA câștigă. Urmează partida SUA-Rusia.

                                                                                                                      Alex STĂNILĂ

Sursa: Q MAGAZINE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.