Fără categorie

S-a stins o mare personalitate a SCMD și a României, inventatorul Justin-Virgilius CAPRĂ

Motto: „De meserie eu sunt român, iar la asta nu voi renunța niciodată, chiar dacă cei din jur mă privesc […]

Motto: „De meserie eu sunt român, iar la asta nu voi renunța niciodată, chiar dacă cei din jur mă privesc ca pe un tataie țicnit.” (Justin Capră)

Născut la 22 februarie 1933, la Măgureni, Prahova,  absolvent al Liceului „Dumitru Barbu Stirbei” și al Școlii Tehnice Petrol Câmpina (1952), apoi al Școlii Superioare de Aviație (1956), Justin Capră, așa cum este cunoscut în media numele sau, a fost avansat locotenent și repartizat  la Divizia 23 Aviație Reactivă Otopeni.

Geniul său tehnic, inegalabil, se manifestase deja. Cunoscut pentru 114 invenții, între care 7 aparate de zbor, 15 motoare neconvenționale și 10 automobile cu propulsie electrică, a beneficiat, însă, ca mulți alți inventatori români, de o lipsă cvasitotală de interes din partea autorităților române. Este motivul pentru care, urmând tradiția Vuia, Vlaicu, Coandă, s-a adresat altor posibil interesați.

justin capra

 

Prima să mare invenție, „rucsacul zburător”, i-a atras dizgrația și zdrobirea carierei militare pe motive politice. După ce a inundat cu cereri de sprijin și omologare Ministerul Apărării și ministerele de resort române, în zilele de 2 și 4 august 1956 s-a adresat, în încercarea de a obține patentarea invenției și recunoașterea internațională, legațiilor SUA și Marii Britanii la București. Rezultatele au fost următoarele:

–          A fost reținut de Direcția Contrainformații Militare, condamnat în urgență și dat afară din armată, pe motive politice, la 6 august 1956;

–           Invenția avea să-i fie preluată, că multe altele, și brevetată în SUA, ulterior, la 22 februarie 1962, pe numele tehnicienilor… Wendell Moore, Cecil Martin și Robert Cumings.

Devenind între timp un nume cunosut în inventică, Justin-Virgilius Capră a cerut reabilitarea și repunerea în drepturi ca militar începând cu ianuarie 1990. La 19 septembrie 2006 a solicitat în instanță să i se acorde toate gradele militare de care ar fi putut beneficia în perioadă 6 august 1956 – 13 iulie 1990 și dreptul la pensie militară. Constatându-se îndepărtarea din armată pe motive politice, Judecătoria Sectorului 5 București i-a dat câștig de cauza prin Sentința civilă nr. 309/18.01.2007.

justin_capra_3

Dornic să contribuie la realizarea unității de corp a rezerviștilor în general și, în mod special, a piloților, inginerilor și tehnicienilor militari specializați în domeniul Aeronauticii, Justin-Virgilius Capră s-a înscris în Sindicatul Cadrelor Militare Diponibilizate în mod simbolic, de Ziua Unirii, la 24 ianuarie 2014. Proiectul, pe care și l-a asumat ca sindicalist, era coordonarea eforturilor rezerviștilor din domeniu în vederea înființări unui muzeu al pionierilor aviației românești, la Bănești, acolo unde a murit, în misiune patriotică de zbor dedicată înfăptuirii unității naționale, Aurel Vlaicu, la 13 septembrie 1913, prin sabotarea avionului „Vlaicu II”.

Justin-Virgilius Capră s-a stins prematur, în plină putere creatoare, la 19 ianuarie 2015, la Spitalul Județean Ploiești. Locul său firesc de odihnă ar fi fost Cimitirul Bellu, alături de marile somități ale neamului. Inventatorii de geniu fiind, însă, mai puțin prețuiți se pare, în România, decât actorii și cântăreții, s-au implicat în sprijinul familiei și apropiaților, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, conducerea SCMD, astronautul Gl.Mr. Dumitru-Dorin Prunariu și conducerea Sindicatului Național al Revoluționarilor Decembrie ‘89.

Trupul neînsuflețit va fi adus astăzi, 21 ianuarie, de la Ploiești și depus, în jurul orelor 17.00, la capela Cimitirului Militar Ghencea III. Ceremonia va avea loc, mâine 22 ianuarie, la oră 12.00, la cimitirul menționat.

Este o mare pierdere reală pentru națiunea română! Dumnezeu să-l odihnească!

Președintele SCMD,

Col.(r.) dr. Mircea DOGARU 

1 Comment

  1. banu

    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *