Atitudini

S.O.S. România: Redați justiția și demnitatea poporului român!

           SCRISOARE DESCHISĂ adresată următorilor:                         […]

 

         SCRISOARE DESCHISĂ adresată următorilor:

                                       PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI

                                      GUVERNULUI ROMÂNIEI

                                      DECIDENTILOR EUROPENI  

                                     CONSILIULUI PENTRU DREPTURILE OMULUI al ONU

 

                                  Domnule Președinte Klaus Iohannis, 

                                  Doamnă Prim-ministru Viorica Dăncilă,

                                  Domnule Tudorel Toader,

                                  Domnule Augustin Lazar,

                                 Stimați decidenți ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, 

                                 Domnule Jean-Claude Juncker, Domnule Donald Tusk, Domnule Antonio Tajani,

                                Stimată Doamnă Michelle Bachelet, Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, 

               Sunt un simplu cetățean român și cetățean european, neafiliat politic, militant pentru drepturile omului, pentru consolidarea democrației și a statului de drept.

În baza dreptului la liberă exprimare și a dreptului la opinie, drepturi garantate de legislația internă și internațională în vigoare, vă solicit să aveți amabilitatea de a lectura prezenta scrisoare deschisă pe care v-o supun atenției, scrisoare deschisă care cuprinde opiniile personale cu privire la situația dramatică a justiției și la funcționarea improprie a statului de drept din România. Opinii conturate în baza experienței și relației directe cu instituțiile statului, instituții menite să asigure ocrotirea drepturilor cetățenești și consolidarea statului de drept, atribut esențial al unui stat european și al unei societăți democratice. Opiniile mele sunt, de asemenea, conturate prin raportare la conținutul unor instrumente legale esențiale de protecție a drepturilor omului. În egală măsură, opiniile reflectă mii de situații abuzive la care am avut ocazia să asist personal sau care mi-au fost relatate, situații care confirmă gravele încălcări ale drepturilor omului chiar de către instituțiile publice care ar trebui să le ocrotească.

Ca primă remarcă, aș dori să afirm că statul de drept există în România mai mult la nivel de concept care este vehiculat politic și nicidecum ca mecanism funcțional, regăsibil în viața de zi cu zi a cetățenilor. Cât privește Justiția, ca atribut determinant al unui stat de drept, pot afirma, din convingere deplină, că justiția română NU este justiție! Este ANTIJUSTITIE, JUSTIȚIE ABUZIVĂ și o simplă MASCARADĂ, în cele mai multe situații. Este batjocură și umilință la adresa poporului român!! Acest lucru se întâmplă pentru că rareori sunt trași la răspundere procurorii sau judecătorii. Pentru că nu se aplică o lege clară și fermă în sensul tragerii la răspundere a magistraților. Pentru că magistrații se salvează reciproc. Și pentru că justitia este folosita ca instrument represiv la adresa cetățenilor.

Baza legislativă este lipsită de coerență și foarte vulnerabilă, permițând interpretări și decizii discreționare. Actul de justiție este deplorabil. Justiția este instrumentalizata politic. La acest aspect se adaugă abuzurile proprii ce vin din partea magistraților. Oamenii sunt tratați ca animalele necuvântătoare în sălile de judecată. Nu este o exagerare. Am avut ocazia să constat personal acest lucru. Pentru prea mulți magistrați, justițiabilii nu sunt subiecți de drept, ci simple obiecte asupra cărora ei dispun discreționar. Pentru aceștia nu există noțiunea de demnitate, inerentă condiției umane. De multe ori, nici avocații nu sunt lăsați să vorbească. Totul este foarte superficial în ședințele de judecată sau în cursul cercetărilor penale. Cu soluții știute din start. Soluții citite de procurori direct de pe foile cu notițele scrise dinaintea dezbaterilor de fond. Soluții fără nicio legătură cu cele discutate în ședințele de judecată (dacă sunt discutate) sau cu situația de fapt și cu ce există în dosarul cauzei. Fără administrare de probe relevante, indubitabile. Pentru că acestea încurcă soluțiile discreționare ale magistraților.

Dacă îndrăznești să-ți exerciți drepturile, ești amenințat sau chiar ți se aplică amendă judiciară. Cât mai mare. Ca să taci. Să nu încurci planurile Atotputernicilor Magistrați. Cu cât văd că ești mai conștient de abuzurile lor, cu atât te amenință mai tare și te umilesc mai mult. Pentru ca ei să dispună soluții discreționare, ilegale, abuzive. Să apere infractorii sau să incrimineze oameni nevinovați, după bunul plac sau după comenzile politice. În camerele preliminare, soluțiile sunt dictate de procurorii desemnați de parchete. Soluțiile sunt injuste, abuzive. Încalcă dreptul cetățenilor la un proces echitabil. Încalcă normele legale interne și internaționale, jurisprudența CEDO. Soluțiile nu vizează decât exonerarea de răspundere a organelor judiciare, a procurorilor și a prim-procurorilor, care dau ordonanțe de clasare nelegale și netemeinice. Judecătorii sunt fie timorați de procurori și-și însușesc, astfel, soluțiile propuse de către aceștia, fie sunt ei înșiși lipsiți de integritate și favorizează infractorii și colegii de breaslă.

Este INADMISIBIL și este regretabil că unui astfel de stat, cu o astfel de justiție, cu încălcări uriașe ale drepturilor omului, cu secții de poliție și parchete care încurajează infracționalitatea și abuzează cetățenii, cu instanțe abuzive, i se încredințează destinele Europei. Chiar și temporar! Ce credibilitate poate avea proiectul european în fața cetățenilor acestei țări sau în fața cetățenilor europeni? Ceea ce se întâmplă în justiția din România este o sfidare a noțiunii de stat de drept. O sfidare a noțiunii de demnitate umană! Un stat care își abuzează și își rejectează cetățenii proprii NU ar trebui să aibă dreptul să conducă destinele Europei! Încredințarea unor atribuții decizionale europene unui stat abuziv contravine valorilor europene. Este o compromitere a credibilității și legitimității proiectului european.

Milioane de români aleg să părăsească România. Și nu în primul rând din cauza sărăciei. Este inadmisibil ca un „stat european de drept” să se plaseze pe locul II la nivel global (după Siria!!), în ce privește indicele fluxului migrator. Dacă atâtea milioane de oameni pleacă din România este mai degrabă din cauza lipsei de perspectivă în care țara se află și pentru a se autoproteja de efectele nocive, traumatizante, ale imposturii, ale abuzurilor împinse până la nivel de sfidare a elementelor de bază ale statului de drept și ale democrației, din cauza mecanismelor represive explicite și insidioase perpetuate prin instituțiile statului, din cauza lezării demnității umane și a tratamentelor degradante la care sunt supuși la locul de muncă și în instituțiile publice. Rapoartele oficiale remise instituțiilor europene sunt mistificate. Ele nu reflectă condiția tragică în care se află poporul român la trei decenii de la căderea regimului comunist!

Poporul român este timorat! Poporul român trăiește în frică, în umilință, în condiții represive, în condiții improprii statului de drept și condiției de demnitate umană! Poporul român are nevoie de ajutorul Instituțiilor Europene și al instituțiilor internaționale de protecție a drepturilor Omului!

În calitate de cetățean român și de cetățean european, va rog, D-le Președinte Klaus Iohannis, D-na Prim-ministru Viorica Dăncilă, Stimați decidenți europeni ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, Stimată Doamnă Michelle Bachelet, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, să ajutați milioanele de cetățeni români din țară, milioanele de cetățeni români care pribegesc pe alte meleaguri, străine, să ajutați miile, zecile de mii de copii care duc dorul părinților plecați la muncă în străinătate și care ajung în pragul sinuciderii sau chiar se sinucid de dorul părinților, să ajutați ținerii acestei țări, demotivați și dezgustați de lipsa de perspectivă și de răsturnarea valorilor la nivel social, profesional și politic!!

Să redați Demnitatea și Justiția poporului român! Să redați credibilitatea proiectului european!

Este un moment de răscruce pentru poporul român! Dar și pentru proiectul european! Soarta poporului român nu poate continua pe coordonatele de până acum!!

Sper ca acest mesaj să ajungă și în atenția oficialilor europeni! Și in atenția oficialilor ONU! Oricum, le voi transmite si direct acest mesaj!

                                                                                                                     Prof. Ileana Rusenescu

(Opinia unui simplu cetățean, neafiliat politic, harțuit si lovit la locul de munca, supus la tratamente degradante, intr-o instituție publica de educație, in care infracționalitatea a fost instituită  la rang de principiu managerial, fară ca instituțiile abilitate sa ia vreo minimă masură. Angajat lovit in prezența a doi agenti de politie, abuzat de cei doi agenți de poliție, de Secția 22 Politie, abuzat si umilit de magistrații români din Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București, Judecătoria Sectorului 6, Tribunalul București. Militant convins pentru drepturile omului prin mecanismul UPR al UN Human Rights Council, traumatizat de „statul de drept’” din România. Cetațean român și european care detestă profund, public, condiția statului de drept si a justiției din Romania. Cetațean care deplânge condiția tragică a poporului român la trei decenii de când tinerii si cetățenii acestei țări au murit pentru dreptate și libertate!)

Citiți și Despre justiție abuzivă și un procuror protestatar

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *