Atitudini

SCRISOAREA DESCHISA a Medicilor Veterinari din Piteşti împotriva uciderii câinilor

SCRISOARE DESCHISĂ   a Medicilor Veterinari din Piteşti împotriva eutanasiei câinilor   şi APELUL lor către medicii veterinari din România să […]
SCRISOARE DESCHISĂ
 
a Medicilor Veterinari din Piteşti
împotriva eutanasiei câinilor  
şi APELUL lor către medicii veterinari din România
să nu lase dezonoraţi prin a accepta practicarea eutanasiei câinilor fără stăpân
şi asimilarea meseriei de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit
 
 
–  pentru că profesia de medic veterinar este una nobilă pe care am ales-o pentru apărarea vieţii şi sănătăţii animalelor şi nu pentru uciderea lor
–  pentru că activitatea de ucidere a câinilor este dezonorantă şi descalificantă
–  pentru că eutanasia reprezintă o procedură strict medicală, individuală şi se aplică doar animalului afectat de o boală netratabilă ce-i provoacă suferinţe majore
–  pentru că în conformitate cu Hotărârea nr.24/2011 a Consiliului Naţional al Medicilor Veterinari eutanasierea câinilor, în afara celor cu bolile incurabile, reprezintă abatere disciplinară, fiind interzisă, iar Codul Deontologic prevede că “Medicul veterinar se va abţine să practice eutanasia, cu excepţia cazurilor când aceasta pune capăt suferinţelor unui pacient irecuperabil”.
–  pentru că “eutanasia” câinilor sănătoşi, în scopul reducerii numărului de câini fără stăpân, este de fapt o CRIMĂ
–  pentru că nu putem asimila meseria de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit
considerăm că prevederile legii 258/2013, prin care se dă posibilitatea uciderii câinilor sănătoşi sunt abuzive, denaturează termenul de eutanasie, nu ne reprezintă opinia cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân, induc ideea că o problemă poate fi rezolvată doar prin ucidere, sunt imorale, aduc mari prejudicii societăţii.
Facem apel la toţi medicii veterinari să facă front comun, să nu accepte eutanasia câinilor fără stăpân, practică care nu numai că nu va rezolva situaţia dar îi va dezonora şi va atrage dispreţul societăţii asupra lor!
 
Ne delimităm strict de orice coleg medic veterinar care va încălca în acest sens codul deontologic profesional şi principiul moralităţii.
Ne arătăm disponibilitatea pentru consultări cu oficialităţile municipiului Pitesti şi judeţului Argeş în privinţa unei gestionari corecte şi civilizate a câinilor fără stăpân.
 
Medici veterinari din Piteşti – 21 SEMNATARI
1.    Dr. Ion Măndoiu
2.    Dr. Carmen Ştefănescu
3.    Dr. Dan Ştefănescu
4.    Dr. Andrei Stan
5.    Dr. Vlad Brătulescu
6.    Dr. Raluca Ioan
7.    Dr. Mihai Ciuciuc
8.    Dr. Liliana Stănilă
9.    Dr. George Ginescu
10.  Dr. Oana Irimia
11.  Dr. Elena Vlaicu
12.  Dr. Anca Priseceanu
13.  Dr. Horia Priseceanu
14.  Dr. Ionel Vişinescu
15.  Dr. Mihai Cătălin Mitra
16.  Dr. Monica Elena Constantin
17.  Dr. Roxana Săplăcan
18.  Dr. Nicuşor-Alin Radu
19.  Dr. Stamate Adrian
20.  Dr. Carmen Florea
21.  Dr. Vlad Săplăcan

ADDENDUM LA… COMUNICATUL FEDERAŢIEI NAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA ANIMALELOR

 

 

Ca jurnalist de investigaţie am citit cu mult interes scrisoarea deschisă a medicilor veterinari din Piteşti, documentul în baza căruia doresc să fac câteva remarci şi să punctez câteva considerente de ordin personal. Mai întâi de toate doresc să-i felicit pe medicii veterinari care au solidarizat împotriva unui gest barbar şi de supremă laşitate, denumit  în mod eufemistic, “eutanasie”.

Solidaritatea acestor oameni  puşi în slujba vieţii, se împleteşte armonios cu sacrificiile şi eforturile depuse  de reprezentanţii FNPA care au militat neîntrerupt pentru salvarea căţeilor străzii, copiii nimănui, care îşi cer dreptul la viaţă. Bravo lor, bravo tuturor celor care iau atitudine împotriva genocidului îndreptat cu ură şi sadism împotriva celor mai buni prieteni ai noștri!

La noi, la Tg. Mureş, singurul medic veterinar care a luat atitudine împotriva uciderii câinilor comunitari  a fost dr. Bob Miklos. Dumnealui a acordat un interviu postului de local de radio  imediat după mediatizarea cazului Anghel. Cu binecunoscuta-i dragoste şi pasiune pentru animale, medicul a acordat un interviu de 15 minute. La interval de trei săptămâni, un alt medic târgumureşean a ieşit la rampă…nu pentru a milita sincer împotriva uciderii animalelor, ci pentru a-şi salva reputaţia: este vorba de dr. Palosi Csaba, medic şi politician, înrolat în Partidul Civic Maghiar, individ cu aspiraţii mai mult politice decât umane. Domnul doctor s-a pronunţat împotriva eutanasierii animalelor fără stăpân doar după apariţia primei părţi a articolului meu referitor la eutanasierea maidanezilor, material în care numele domniei sale a fost pomenit.

Cu versatilitatea caracteristică a politicienilor, medicul a ieşit la rampă cu punctual său de vedere, la Radio Tg. Mureş, în data de 25 septembrie. Deşi s-a pronunţat împotriva eutanasierii, dumnealui mi-a demonstrat faptul că meseria pentru care s-a născut este politica şi nu această nobilă profesie! Poate veţi fi surprinşi, dar în decurs de o lună, acest personaj a trimis în paradisul animalelor 3 pisicuţe care ar fi putut fi salvate. Dintre acestea două aveau micoză iar una probleme glastro-intestinale, toate trei fiind aduse la tratament  de d-na avocat Elvira Codarcea. Acelaşi personaj a operat-o  de două ori pe Linda, căţeluşa străzii, pe care am adoptat-o în luna ianuarie a acestui an, cu diagnosticul de  mucocel cervical.

Două operaţii nereuşite, sponsorizate de d-na av. Codarcea; după prima, Linda a făcut hemoragie post-operatorie. Era la un pas de moarte dar individului nu i-a păsat….după orele de program, avea telefonul închis! Am apelat la dr. Bob care, dându-mi instrucţiuni telefonice precise, a salvat-o de la distanţă. În acea noapte, la orele 23,30 i-am făcut Lindei injecţie cu Etamxilat, un antihemoragic cumpărat de la farmacia umană.

Acelaşi domn Palosi a sterilizat anul trecut căţeluşa unui prieten. O fostă maidaneză care a murit în chinuri groaznice din cauza unor suturi necorespunzătoare. Şi pisicuţa mea Amy era la un pas de moarte după sterilizarea făcută de Paloşi. La o săptămână după intervenţie, sub sutura externă avea lichid acumulat. Am dus-o la operator, însă acesta, flegmatic şi mereu încruntat, mi-a spus că lichidul se va resorbi. Disperată, am dus-o pe Amylou la Clinica Veterinară. A fost anasteziată şi operată de urgenţă. Mi s-a spus că daca aş mai fi întârziat o zi, s-ar fi infectat….

Acestea sunt doar câteva din intervenţiile de success ale marelui doctor-politician Paloşi Csaba. Dacă are chef să mă dea în judecată e liber s-o facă deci…îi dorim succes!

 

Liliana Delia MORARIU

7 Comments

 1. manuela aurelia stepanov

  Cinste lor.Sunt fiica de doctori veterinari.Ma inclin in fata celor 21 de medici din Pitesti care au ales VIATA.Prin gestul lor au dat dovada ca fac cinste meseriei de medic veterinar.Dureros este faptul ca multi absolventi ai Facultatii de Medicina s-au transformat in CRIMINALI.

  • Liliana Morariu

   Asa si trebuie sa fie un medic, sa salveze viata si nu sa ucida! Un flacon de T61 substanta letala costa 13o lei(50 ml). Deci sa nu/mi spuna mie Palosi ca a ucis fara bani … Asta nu face nimic gratis! Nu cunoaste mila, din pacate…

 2. anonim

  Fiti siguri ca pentru bani toti cei 21 de „medici” veterinari vor ucide, dar important pentru ei este „prestigiul” in fata tuturor. Am fost la med. Stefanescu Carmen din Pitesti care mi-a luat pt niste analize 100 ron ca sa nu mai spun de consultatie si medicamente, iar la final mi-a spus ca oricum va muri ! Ce fel de „medic veterinar” este aceasta ? Va las pe voi sa raspundeti la intrebare…

  • De acord, exista si medici veterinari care nu iubesc animalele, pentru unii dintre ei este doar o profesie banoasa.

 3. ileana

  Ca de obicei ati inteles gresit este vorba de eutanasierea cainilor bolnavi.
  Asa zise fundatii care se ocupa de ocrotirea animalelor au grija de aceste animale si noaptea le da drumul .Acest lucru se intampla in Bucuresti.
  Mai bine ati avea grija si de copii orfanii

  Suflete de cainii nu de oameni nu spun ca nu iubesc animalele ,dar trebuie sa existe limite

 4. liv

  Romania trebuie sa se scuture de frica si lasitate- statul roman trebuie actionat la CEDO- societatea civila sustin majoritatea medicilor veterinari, neinregimentati politic.
  Voi nu vedeti catoti cei care si-au pus amprenta pe legea criminala, au platit sau sunt in curs…
  Justitia divina plateste, unori cu cariera, sanatatea sau libertatea unora si se vede cu ochiul liber.

 5. liv

  > Ancheta procurorului nu ne-a
  > convins:
  > 1.Copilul IOnut a fost gasit pe terenul SC Rezidential Tei,
  > putand sa fie adus acolo deja mort.
  > 2.Cauza decesului dat de medicul arab- hemoragie externa- nu
  > se justifica, la locul respectiv nu exista sange, dar era
  > masiv in afara terenului, pe un tapsan, unde cineva pusese
  > si niste lumanari.
  > 3.Cainii presupusi asasini, nu erau agresivi, chiar
  > gudurandu-se pa langa echipa de invstigatii…iar cateaua
  > batrana cu doar doi dinti care avea urme de sange pe bot,
  > putea fi de la mirosirea trupului.
  > 4.NU s-a facut TESTUL POLIGRAF asupra tatalui si a bunicii
  > baiatului.
  > 5.Fratele lui IOnut gasit de acel barbat, nu manifesta
  > disperare ci era destul de relaxat cand a revenit in parc,
  > putin temator doar ca bunica il va certa pentru ca s-a
  > indepartat.
  > 6.Barbatul care l-a gasit pe baiatul cel mare, nu stia de
  > exstenta celuilalt frate, afland asta la intalnire cu
  > bunica.
  > 7.Baiatul cel mare va fi „invatat” ce sa spuna
  > ulterior……
  > 8. Un copil in incredintarea unei batrane cu probleme
  > locomotorii, denota iresponsabilitatea parintilor si
  > decaderea lor din drepturi.
  > 9.Raportul criminalistic nu dau verdict ca maidanezii au
  > fost asasinii copilului.- s-a facut chiar si testul ADN- nu
  > erau ale acelor caini.
  > 10.. Procesul s-a tinut cu usile inchise si nici avocatii nu
  > au avut voie sa vorbeasca despre cele petrecute in sedinta
  > secreta, oare de ce?
  >
  >
  >
  > Azi deja se stie ca NU maidanezii de pe terenul SC
  > Rezidential Tei au fost asasinii copilului nesupavegheat,
  > mai degraba prezenta unui/unor caini de lupta- aspect care
  > nu a fost deliberat luat in calcul ca alrfel am vorbi despre
  > incompetenta, ori nu despre asta a fost vorba ci despre o
  > actiune premeditata de inculpare a cainilor comunitari
  > pentru o lege de eutanasie, ceea ce s-a si intamplat.
  > Probabil daca iubitorii de animale si asociatiile ar fi
  > platit un expert si un legist independenti, alta ar fi fost
  > situatia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *