Cadran international

Scrisoarea Președintelui Nicolas Maduro Moros adresată poporului Statelor Unite ale Americii (3 aprilie 2020)

  CARACAS, 03 aprilie 2020                     Către Poporul Statelor Unite ale […]

 

CARACAS, 03 aprilie 2020

                    Către Poporul Statelor Unite ale Americii:

 De săptămâni întregi, lumea este paralizată, încercând să controleze o pandemie care este fără îndoială cea mai mare provocare cu care ne-am confruntat împreună ca societate și comunitate internațională. La fel ca si pentru poporul Statelor Unite, confruntarea cu aceasta pandemie este prioritatea noastră.

 Din fericire, în Venezuela am avut câteva avantaje. Luăm măsuri de izolare foarte timpurii și extindem testarea, bazându-ne pe sistemul nostru gratuit de sănătate publică, care are medici de familie în toată țara. Avem și organizația comunitară neprețuită pentru a ajuta la sensibilizarea socială și a oferi sprijin celor mai vulnerabili. De asemenea, solidaritatea Cubei, Chinei, Rusiei și sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății ne-au permis să obținem materialele medicale necesare, în ciuda sancțiunilor ilegale ale lui Donald Trump.

 În a-mi exprima solidaritatea în această provocare istorică importantă și consternarea și durerea noastră în urma consecințelor pandemiei din Statele Unite, sunt obligat să vă avertizez și de faptul că, în timp ce lumea se concentrează pe răspunsul la situația de urgență a COVID-19, guvernul Trump, din nou instrumentalizeaza instituțiile pentru a-și atinge obiectivele electorale, și bazându-se pe infamii sub pretextul luptei împotriva drogurilor, a comandat cea mai mare desfășurare militară a Statelor Unite în regiunea noastră în 30 de ani, pentru a amenința Venezuela; și a conduce regiunea noastră către un conflict de război scump, sângeros și pe durată nedeterminată.

 Ca precedent al acestei manevre aberante, pe 26 martie, Wiliam Barr, Procuror General cu independență discutabilă (care a recomandat invazia din 1989 a Panama împotriva lui Noriega și a ajutat la acoperirea neregulilor scandalului Iran-Contra), a prezentat, fără a arăta vreo dovadă de orice fel, acuzatii de trafic de droguri în fata Statelor Unite împotriva mea și împotriva unor înalți oficiali ai statului venezuelean, în ciuda faptului că informațiile de la Ministerul Apărării în sine arată că Venezuela nu este o țară de tranzit primar de droguri către Statele Unite, așa cum sunt țări aliate ale Washington-ului, cum ar fi Columbia sau Honduras.

 Este clar că administrația Trump construiește o cortina de fum pentru a ascunde gestionarea improvizată și neregulată a pandemiei din Statele Unite. De la început, Donald Trump i-a redus importanta și a negat-o, la fel cum a făcut cu schimbările climatice. Astăzi, criza este agravată pur și simplu pentru că, deși dispune de resurse, nu este dispus să transforme sistemul de sănătate într-unul care să acorde prioritate îngrijirii totale a populației și nu profitului medicinei private, companiilor de asigurări și de produse farmaceutice.

Noi, în Venezuela, nu dorim un conflict armat în regiunea noastră. Vrem relații fraterne, de cooperare, de schimb și de respect.

 Nu putem accepta amenințări sau blocaje razboinice și nici intenția de a instala o tutelă internațională care încalcă suveranitatea noastră și ignoră progresele din ultimul an în dialogul politic sincer dintre guvern și o mare parte a opoziției venezueleene, care dorește soluții politice, și nu războaie pentru petrol.

 Pentru toate cele de mai sus, fac apel la poporul Statelor Unite să pună capăt acestei nebunii, să-i responsabilizeze pe conducătorii lor și să-i oblige să-și concentreze atenția și resursele asupra nevoilor urgente ale pandemiei. Solicit, împreună cu încetarea amenințărilor militare, încetarea sancțiunilor ilegale și blocajului care restricționează accesul la livrările umanitare, atât de necesare astăzi în țară. Vă rog, cu inima în mâini, să nu permiteți ca țara voastră să fie antrenata, încă o dată, de un alt conflict nesfârșit, un alt Vietnam sau un alt Irak, dar de data aceasta mai aproape de casă.

 Nu suntem atât de diferiți, cum vor să ne facă să credem cu infamia. Suntem popoare care caută o societate mai dreaptă, mai liberă și mai plină de compasiune. Să nu lăsăm să ne separe interesele particulare ale minorităților orbite de ambiție. Noi, după cum spunea cândva liderul nostru Hugo Chavez, împărtășim același vis. Visul lui Martin Luther King este și visul Venezuelei și al guvernului său revoluționar. Vă invit să luptăm împreună pentru ca acest vis să devină realitate.

 Nu războiului Statelor Unite împotriva Venezuelei.

 Gata cu pedepse criminale.

 Vrem pace.

                                                                                 [stampila si semnatura]

                                                                              Nicolas Maduro Moros

2 Comments

 1. Adrian Grigoriu

  De ani şi ani Mafia Internaţională încearcă să distrugă regimul patriotic şi să preia din nou controlul statului Venezuelan.

  Au oprit toate livrările de alimente din exterior prin blocada şi au închis toate fabricile şi fermele deţinute de mafioţii internaţionali pentru a înfometa locuitorii Venezuelei apoi au blamat regimul chipurile socialist Chavez şi Maduro pentru lipsuri, nu diferit de situaţia din România intre 1982-1989.

  L-au asasinat pe Chavez dar a avut ca urmaş alt patriot pe MAduro.

  În 2018 au încercat să îl omoare pe Maduro cu o dronă în timpul unie parade militare în 2018 dar au eşuat
  În 2019 au încercat să îl înlocuiască cu unul numit Guaido, un bandiţi mafiot care s-a strecurat în funcția de şef al Parlamentului şi au ordonat la şefii a 50 de stă să îl recunoască şef inclusiv statul “Român” prin antiromânul Iohannis dar au eșuat.

  Acum au inventat că Maduro face comerţ cu droguri ca să distrugă poporul american si Trump a trimis o flotă întreagă împotriva Venezuelei vezi conferinţa de presa din 1 aprilie 2020 de la Casa Albă

  Este comic şi relevant că în comunicatul menţionat de Maduro in 26 martie 2020 al Procuraturii Generale a SUA se face oferta de 15 milioane de dolari celui care va furniza dovezile prin care Maduro poate fi condamnat la trafic de droguri – adică se recunoaşte explicit că nu au probe. Dar telespectatorii nu pricep nimic nicidecum să deducă ceva.

  Regimul patriotic din Venezuela este asigurat prin loialitatea generalilor din serviciile de informaţii şi armata care nu au trădat aşa cum au trădat în România în perioada 1969-1989 şi de atunci până în prezent conducerea armatei şi serviciile de informaţii trădează continuu de aceea suntem în starea curentă de dezagregare şi sărăcire, în Irak în 2003, în Libia în 2011, în Bolivia în ianuarie 2020.

  Doamne, ajută!

 2. erhhhh

  chavezistii nu mor niciodata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *