Colimator

Se pregătește înlăturarea președintelui Ioan-Aurel Pop din fruntea Academiei Române

  Artist fiind, imaginile au impact puternic asupra mea, iar vederea trecătorilor având jumătate de față ascunsă sub masca chirurgicală […]

 

Artist fiind, imaginile au impact puternic asupra mea, iar vederea trecătorilor având jumătate de față ascunsă sub masca chirurgicală îmi înspiră o mulțime tristă, redusă la tăcere de botnițe.

Declarată inutilă la începutul pandemiei în majoritatea țărilor europene, acum, când sperăm să ne apropiem de sfârșitul perioadei de maximă contagiozitate, masca a devenit accesoriul obligatoriu, cerut de guvernanți dacă avem „pretenția” să ne exercităm drepturile constituționale. Câte averi se vor face din această „obligativitate” vom afla noi odată și odată…

E drept că, atunci când vezi oficialitățile la televizor contrazicându-se sau spunând chiar prostii, nu te poți abține să te gândești că ei sunt cei care ar trebui să poarte botniță! Nu mai departe decât luni, în Parlament, când ministrul Florin Cîțu a venit la pupitru pentru a da replica pesediștilor care au depus împotriva lui o moțiune simplă. Avea la dispoziție 28 de minute ca să răspundă punct cu punct numeroaselor întrebări, dar a ales să spună, în câteva secunde, că „el, care are școală multă, nu se simte obligat să răspundă unuia care a fost șofer.” Adică el, ministru de finanțe în guvernul României, nu dă socoteală alegătorilor care nu au cel puțin aceleași studii ca și el! Mai bine își punea o botniță!

Și nu e singurul personaj căruia i se potrivește vorba aceea: „Dacă tăceai, filozof rămâneai!” Mărturisesc că nu înțelesesem până astăzi de ce se încăpățânează sa apară la TOATE televiziunile academicianul, general-maior în retragere, profesor, doctor Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române.

De o lună de zile, titubând de la un studio la altul, lipsit de firul cu plumb al științei, Voicu încearcă să-și găsească echilibrul povestind aceeași istorie cu un aer de persoană care știe multe secrete, care are „informații” și știe precis că boala secolului, Covid-19, este provocată de un virus „care corespunde la 10 din cele 12 criterii prin care sunt catalogate armele biologice”. Știu că domnul V. Voicu se confundă cu Academia Română, aceasta fiind totuși mai mică decât domnia sa…

Victor Voicu este invitatul favorit al Antenei 3, unde l-a îmbrobodit din nou duminică pe Mihai Gâdea care îl trata cu toată deferența. Nu conta că Victor Voicu repeta istoria cu „virusul conceput în laboratorul din Wuhan”. Proaspătul colaborator al CNN era încântat să-și aducă și el contribuția la campania dirijată împotriva Chinei de mass-media de peste ocean.

Astăzi am aflat că există o explicație pentru această ofensivă mediatică: se vorbește că academicianul, GENERAL-maior în retragere, profesor, doctor Victor Voicu vrea să dea un „GOLPE” sud-american, răsturnându-l de la conducere pe academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele înaltului for al culturii și științei românești.

Deși are reputația mânjită de scandalul privind raportul de incompatibilitate pe care i l-a întocmit Agenția Națională de Integritate și de sentința definitivă pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, care îi interzice timp de trei ani ocuparea oricărei funcții publice, Victor Voicu se visează președinte al Academiei Române.

A mai încercat de câteva ori. A picat la vot acum șase ani. Acum doi ani Eugen Simion nu a reușit să-l convingă pe Ioan-Aurel Pop să renunțe la candidatură în favoarea lui Victor Voicu. Acum se pare că este o conjunctură propice pentru ca răsturnarea să reușească: Ioan-Aurel Pop, istoric ardelean, un personaj sensibil, a călcat niște bătături atunci când a ieșit public luând apărarea bătrânilor în fața abuzurilor autorităților sau cerând deschiderea bisericilor pentru accesul credincioșilor.

De la începutul mandatului său i s-au făcut mizerii și academicianul Pop s-a confesat că se gândește serios să renunțe și să se întoarcă la catedra de la Cluj. Acum, haita care îl vrea plecat, a intrat în dârdoră, reînnoindu-și atacurile.

Dacă, din nenorocire, Ioan-Aurel Pop și-ar da demisia, academicienii, făcând parte majoritar din „categoria de risc”, se află în izolare și nu ar fi convocați în Adunare Generală pentru a vota alegerea unui nou președinte, ci ar vota electronic sau prin corespondență sau poate, din motive de forță majoră, deloc.

Nu vor fi nici luări de cuvânt, deci șansele pentru un personaj controversat ca Victor Voicu să reușească și să câștige sunt foarte mari. Și atunci nu vom avea numai Guwerner, ci și Academia Iohanniană.

                                                                                                            Eugen MIHĂESCU

13 Comments

 1. lucian

  toti clujenii de valoare pica. ramin, boc, rusu, dincu, tise,………..

  • Ioan Muntean

   Ăștia sunt,,considerați”acum elita Clujului!!!

 2. Asa ne distrugem oameni noștri buni înlocuindu cu alti,care ne spune ca noi suntem oameni de rand.
  Daca o somitate ca Ioan Pop poate fi înlocuit de o persoana înafară care stie de toate dar nu are simțăminte naționale.
  Imi pare rău ca se intampla in tara noastra asa ceva ,mai ales acuma cand toata planeta este intro schimbare privind identitatea națională. Sper sa nu se întâmple!

 3. Sunt absolut convins ca pe câmpul de lupta d-l academician General-maior în retragere, profesor, doctor Victor Voicu ar putea fi un adevărat erou național, un om de mare curaj, un adevărat conducător de oști! Mai mult decât atât, domnia sa ar putea fi chiar un Președinte al tarii cu totul deosebit, unul pe care România încă nu l-a avut, fapt pentru care l-aș vota cu mare entuziasm! Nu îl vad totuși pe d-l Victor Voicu ca președinte a Academiei Romane. Pentru asa ceva îți trebuie să-ți fi lustruit coatele hainei pe mesele din biblioteca, iti trebuie sa fi petrecut zeci sau sute de mii de ore de studiu în inbiblioteca, ceea ce pe d-l Voicu nu-l vad sa fi fost dispus sa accepte. D-l Voicu este un om de teren, de câmp înmiresmat de flori, de ciripit de păsări. De unde ambiția de a fi președintele Academiei? Ce îl justifica?

 4. Viorica Bălteanu

  NU SE POATE! Impostura acelora care s-au specializat în manevre veninoase și antiromânismul feroce trebuie stăvilite! Mă solidarizez cu toată fermitatea cu excelentul istoric Acad. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel POP.

 5. vlahii liberi

  Romania are nevoie de suflete calde, dumnezeiesti. Ne-am saturat de generali si sclavi ai juramintelor militare. Intr-un stat obedient si institutiile militare sunt obediente.

 6. Emil Aluas

  Emil Aluas Ioan-Aurel Pop NU ar fi trebuit sa ajunga la Academia Romana, sau la UBB. Cum de altfel nici Andrei Marga, Ioan Rus, Vasile Puscas, Gheorghe Funar, si altii cam 200. Iar cei din prezent, ca: Daniel Buda, Corina Cretu, un anume …”escu” numit de Emil Boc, Alin Tise, Marius Nicoara, si altii cam 150 NU ar fi trebuit sa li se permita sa ne reprezinte la nivel de Bruxelle si la nivel de Bucuresti. Dar ce sa ma vorbim cand presedintele Romaniei a fost ales in doua mandate desi a fost informator al securitatii dictaturii comuniste criminale. Cu nume de cod “Petrov”. Am fost si vom ramane o tara de infractori reprezentati prin infractori. Uniunea Ardelenilor SI Banatenilor (UAB), Cluj.

 7. Ion

  Sper sa nu se intample asta ! Ar fi o mare pierdere pentru acest important FOR al stiintei romanesti . Domnul IOAN AUREL POP se lupte , sa ramana acolo .

 8. Nu ma mai mira nimic. Valorile noastre sunt de mult atacate constant pentru a disparea de pe scena. Il rugam mult sa nu cedeze sa ne simtim si mai putin singuri.

 9. Eu

  Să plece! Să vină, domne’ un personaj capabil și obedient! Unul care să știe și puțin manele, și puțin telenovele, și, mai ales, să fie pe placul politicienilor!😣😣😣

 10. Sper ca așa ceva să nu se întâmple.

 11. robespierre

  Acest Voicu se armonizeaza oare mai bine decat Ioan-Aurel Pop cu actuala conducere austro-ungara a Romaniei?

 12. Ion A.

  leberalo-joianistii au nevoie de nerozi devotati! ultima perla este numirea ca secretar de stat la Fonduri Europene a unei… profesoare de coafura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *